Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-sor karácsonyfára
Lapozás: OK   4 / 6
(#) raiman válasza djgala hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
szia
Neked is az alsó két vízszintes sor ( piros) nagyon gyorsan villog?
üdv
(#) MPedro válasza raiman hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Üdv !

A helyes érték 68nF, az ültetési rajzon is az látható. Már nem emlékszem, mit is akartam a 100n-val, de sajna úgy maradt. Most rögtön kijavítom.

A két alsó sorban a pirosoknak valóban csak "pulzániuk" kell, az, hogy ez jó vagy sem, már esztétikai kérdés. Mindenesetre ilyennek képzeltem és terveztem, tehát - a kapcsolást tekintve - megfelelően működik.

Elképzelhető, hogy jövőre (2010-ben) - ha lesz időm - kissé módosítom annak érdekében, hogy "végigcsörögjön", de ez nem igéret

Pedro
(#) MPedro válasza MPedro hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Még 1 gondolat : 100nF-val is, sőt, nagyobb kondival is működnie kell, csak más (lassubb) lesz az órajel (vagyis a tempó).

P.

(#) raiman válasza MPedro hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
értem, és köszönöm a válaszod.
Akkor megnyugodtam hogy nem én csesztem el valamit
(#) szaky27 válasza raiman hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Helló!

Te melyik rajz alapján csináltad meg? Mert nézegettem a rajzokat van amit nem értek. A pozitív táp az mért megy közvetlen a ledek negatívjára? A pozitívot az ellenálláson keresztül kéne kapniuk. Nem?

A segítséget előre is köszönöm!!

üdv
szak27
(#) szaky27 válasza raiman hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Még annyi észre vétel hogy zip-es fáljt szedtem le és ott 20 db 820 Ohm-os és 7 db 390 Ohm-os ellenállás van írva, de ami az 1. oldalon ki van rakva rajz azon meg csak 19 db 820 as és 8 db 390 es van. Most melyik a jó mert elvileg a zipessel minden rendben ahogy olvasgattam.
(#) sliderboy hozzászólása Júl 7, 2010 /
 
üdv. nem akartam ezért új témát nyitni. az lenne a kérdésem, hogy a régi hagyományos karácsonyfa izzók mitől villognak ha nincs is bennük semmi elektronika?csak simán az izzók sorba kötve.
(#) kaqkk válasza sliderboy hozzászólására (») Júl 7, 2010 /
 
Van a sorban egy amiben van egy" bimetál " Ez ha áram fut rajta keresztül felmelegszik és szétkapcsol , majd lehül és visszakapcsol .
(#) bancsi15 hozzászólása Nov 22, 2010 /
 
Sziasztok!
Ezt a kapcsolást szeretném összehozni a karácsony közeledtével .
Valaki ismeri esetleg? Vannak vélemények/ tapasztalatok róla? Kicsit belekavarodtam a leírásba. A ledek elé most 47 vagy 470Ohm kell?
(#) gebasz hozzászólása Nov 22, 2010 /
 
Sziasztok!
Van egy 3*40db ledfényfüzérem, ami eredetileg el volt látva egy kis dobozal a betápkábelen.Ez a doboz nincs meg/akkora mint egy gyufás doboz,egyik oldalán 220-as csatlakozo a másik oldalt a ledeket lehetett csatlakoztatni./A ledek mindegyikéhez van egy26,3Ohmos ellenálás sorba kötve.A kérdésem az lenne mi lehet a kis dobozban?Ha esetleg valaki tudna erre a problémára egy egyszerü kapcsolási rajzot küldeni az megköszöném.Nem kell hogy villogjon csak egyszerüen villágitson. Előre is kösz.
(#) Frankye válasza gebasz hozzászólására (») Nov 23, 2010 /
 
A dobozban egy "széttaposott pók" IC volt. Ez egy, a panelra gyárilag felvitt integrált áramkör, a "kici, ócó, picit cípősz" fajtából. Ezek a füzére egy valamire jók, pontosabban kettőre:
1. Felgyújtani velük a lakást
2. Agyoncsapatni valakit az árammal
Ha ez a cél, akkor hajrá, de ehhez egyikünk sem fog segíteni.
Ha viszont azt akarod, hogy biztonságban legyetek, akkor ennél is az egykezes, "Dobó"-féle javítási módszert kellene alkalmazni. (Ti.: hogy eldobni jó messzire, nehogy valaki megtalálja!)
(#) vhelorex hozzászólása Nov 23, 2010 /
 
sziasztok
nem akrtam új témát nyitni. tud valaki akapcsolást az alábii linken látható "LED Snowfall light" - ra. Hóesést vagy jégcsapolvadást immitáló fény. Lehet kapni horror árért.20-100 e Ft.
http://www.youtube.com/watch?v=VgYDLHPwGBs
üdv :vhelorexy
(#) Moderátor hozzászólása vhelorex hozzászólására (») Nov 24, 2010
 
Na akkor fuss neki még egyszer, de most próbáld úgy írni, hogy el is lehessen olvasni!
(#) davids83 válasza vhelorex hozzászólására (») Dec 17, 2010 /
 
Én is épp ezt keresem (LED snowfall, icicle tube, water drops, vagy meteor light). Az ára tényleg magas, és érdekes módon nem találtam az internetes boltokban sem olcsóbban.

Amúgy nem tűnik nehéz kapcsolásnak, de sajna a tudásom nem elég, hogy magamtól kitaláljam..
PIC-kel egyszerű lenne, de ahhoz nem értek. Arra gondoltam, hogy a Knight Rider futófényt át lehetne alakítani, de talán hely szűkében inkább mégis PIC-re lenne szükség. Valakinek esetleg lenne ötlete?
(#) asprey hozzászólása Okt 3, 2012 /
 
Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni!
Kicsit elhamarkodottan vásároltam egy 100db-os kék színű led karácsonyfa égősort 5 db-t.
Az a fajta amin van egy dobozka és minden gombnyomásra más fényt produkál az utolsó a menüben a folyamatos világítás! Na ez kell nekem. Mind az 5 led sort egymásba lehet dugni igy kapok 6métert. Szeretném a szobám falán körbe vinni (rejtett világítás) de itt a probléma.
Vásároltam műanyag átlátszó csövet amibe szeretném belehuzni az égősort. Sajnos a dobozka miatt ez nem megoldható.
Azt szeretném megkérdezni hogyan hadíjam ki a dobozkát vagy is az elektronikát, nekem folyamatos világításra lenne szükségem.
Segítséget nagyon köszönöm előre is.
(#) Imre hozzászólása Dec 14, 2012 /
 
Sziasztok! Adott egy karácsonyfaégő, aminek a Link látható izzói nagyon melegednek. Lefotóztam a vezérlőt is. A kérdésem, hogy ha betennék egy ellenállást minden áramkörbe, amit a tranzisztor kapcsol, akkor ezzel csökkentve az izzón átfolyó áramot, csökkenteni tudnom a hőmérsékletét? Ha igen, milyen értékű ellenállás lenne a megfelelő?
(#) watt válasza Imre hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Ha ellenállást teszel, akkor az fog melegedni, akár elégni. Nincs egyszerű megoldás, mert mindenen, amin esik a fesz, az melegedni fog. Igaz, hogy csak annyira, amennyit leveszel az izzócsoportról. Kapcsolóüzemű áramköröket gondolom nem nagyon akarsz megoldásként, mert nem túl egyszerű a kivitel.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2012
(#) Imre válasza watt hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Ahogy fél szemmel ránéztem, a diódák egyenirányítják a hálózati fesz.-t, majd utána az oszlik meg az izzókon. Ezért gondoltam valami áramkorlátozóra az izzók körébe.
A dobozra rá van írva, hogy 140 égő, 6.5V/0,068A.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2012
(#) watt válasza Imre hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Tegyél be még néhány izzót sorba, más megoldás sokkal bonyolultabb lesz!
(#) Imre hozzászólása Dec 14, 2012 /
 
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de ha pl. minden körbe raknék egy kb. 51V 5W zenert (vagy más értékűt) ?
(#) Tomi111 válasza Imre hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Üdv!

Próbáld ki, hogy a nyákon a 4 dióda közül kiveszed az egyiket! Igaz így fél fénnyel fog világítani, de nem melegszik. Egy próbát megér.
Lehet, hogy a kondenzátort nagyobb µF-ra kell cserélni, mert az szűri a vezérlő feszültségét, de nem biztos. Lehet jó lesz az eredeti is.

Üdv! Tomi
(#) watt válasza Imre hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Mindegy mit teszel be, ha esik rajta a fesz és folyik rajta az áram, akkor melegszik. Persze nem tudom, hogy az izzókon mekkora áram folyik most és az hogyan esik vissza, ha vissza esik egyáltalán(hidegebb izzószál kisebb ellenállás). Végül is próbáld ki, ha nem izzik a zener, akkor jó.

Az egyenirányítással óvatosan, mert nem lehet tudni, mit okoz a lüktető egyen a vezérlő elektronikának.
(#) Rózsa Sándor hozzászólása Dec 11, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy kis karácsonyfára szeretnék ledekből izzósort összerakni úgy, hogy 3 színböl 20-20-20 db-ot párhuzamosan összekötni és egyenfeszültségről táplálni.A ledek 5mm-esek lennének átlag 15 mA-es áramfelvétellel.Ehhez elég- e, ha a 60db led áramfelvételéhez megfelelő tápegységről működtetem, vagy van valami különleges dolog, amit még figyelembe kell venni.Valamint lehet-e ebből 20-20 darabot egy astabil multivibrátorra kötni, hogy villogjon.És ha pl. az astabilban BC182 van, akkor azt mire kellene kicserélni, hogy a húsz ledet meg tudja hajtani.
Előre is köszönöm szépen a segítséget és minden jószándékú hozzászólást.
(#) proba válasza Rózsa Sándor hozzászólására (») Dec 11, 2013 /
 
Először tisztázni kell hány voltosak. Azután azt hogy hány voltos tápról szeretnéd járatni.
Ha a szokásos 12V -ot választod, a hagyományos ledekkel (kb 1.8-2,3V) akkor a ledeket 4-5 darabonként sorba kötve , egy egy előtét ellenállással (min 50-100 ohm) kiegészítve. Az így előkészített füzérek már párhuzamosan köthetők tetszőleges mennyiségben. A BC182 helyett egy IRF530 vagy hasonló fetet javaslok. (a tranzisztor helyett egy az egyben berakható, csak a tokozása más.)
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2013
(#) Rózsa Sándor válasza proba hozzászólására (») Dec 11, 2013 /
 
Kedves proba!
Köszönöm szépen a válaszodat.Igen 12 voltról szeretném üzemeltetni és hagyományos 5 mm-es piros-zöld sárga ledekkel.Ehhez a (60*15=900mA) teljesítményfelvételhez elegendő az 1A-es tápegység egy 7812-es stabilizátorral, vagy nagyobb kell? Vagy ezek nem is 15 hanem 20 mA-esek?
(#) nedudgi válasza Rózsa Sándor hozzászólására (») Dec 11, 2013 /
 
Még sok is a 12V 1A tápegység. A LEDeket sorba kell kötni, hogy a nyitófeszültség ne érje el a 12V feszültséget, és úgy kell méretezni hozzá az ellenállást.
A 15mA áram bőven elég, a LED így is eléggé fog világítani.
(#) Rózsa Sándor válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 11, 2013 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet.Így fogok tenni, ahogy ajánlottátok.
(#) SzT3 hozzászólása Dec 12, 2013 /
 
Sziasztok!

Volt egy elég szép ledes fényfüzérem, egyszer csak egy nagy csattanás keretein belül megállt!

Szagból ítélve és végül szétszedve egyértelmű hogy rövidre zárt és szétégett ami a kérdésem lenne,
Jól tippelem hogy a 0 a közös föld az 1-2-3-4 pedig a led ágak valamint hogy az egyes ágakra 230v megy ki? Mert ha igen akkor csinálnék egy PIC-es vezérlőt e helyett.
Köszönöm!
(#) kaqkk válasza SzT3 hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Számold meg hány led van egy sorban , nézd meg hány volt a ledek nyitófeszültsége és már tudod is a kérdésre a választ...
(#) SzT3 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Próbálkoztam vele de 24 méteres, kötélszerű módon spirálba csavarva zsugorcsövezve!
annyit tudok hogy 240 van rajta!
Probáltam megbontani de sérülés nélkül lehetetlen! de közelről megnézve nem is ledek, mert izzószál van benne...
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem