Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése
 
Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 46
(#) makelele válasza tatabike hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
Kiváncsi vagyok.Mi a titok sniperx.

tatbike.Nálam olyan tiszta víz folyik kifelé a hűtőből,hogy azt a drv is tátott szájjal bámulná .Egyébként mi a kútvizét nem isszuk meg mert én meg a kútban nem bízom.Meg az emésztőgödrökben. A folyamatos vízáram azt a hűtőt kitisztítja hidd el annyira ,hogy akár ihatnál is belőle a 10 fokos víz tuti nem bírta lehűteni mert arról a hűtőröl nem 10 fokos levegő jön le az is biztos.Egy autóhűtő kb egy 5x4-es szobában tud hűvöset csinálni.Legalábbis nálunk ez van.12 fokos a víz .és elég normálisan megcsináltam nem csak úgy a kisszékre támasztottam.Hőszigetelve meg egyéb.De lehet,hogy valami állat nagy hűtő volt egy ipari ventillátorral.Azt meg elviselni nem lehet.Meg a csurgó víz sem győzi szerintem. :no: Ha tévedek majd kijavítanak.Üdv

DSCF0022.JPG
    
(#) NBalage hozzászólása Jún 26, 2007 /
 
Hali
Azzal a párologtatós módszerrel próbálkozott már vlki???
Mert én spéci ara gondoltam..(lehet ám hogy hülyeség ) hogy a ház kinti részére egy vízpárologtató aztán a lehűtött vizet pedig közvetlen lehetne a szobába vezetni...
Szóval hogy pl egy vizestálba egy adag rongyot agatni és lezárni leszigetelni..aztán egy csövön keresztül fujatni a rongyok mellett a levegőt..a kiáramló részt meg pl csöveken elvinni a vízben aztán meg ki a szabadba.... aztán akkor az elvont hőt a víz párolgása tenné ki ami azért kilónként majd 2200Kj... az meg sztem nem rosz Tehát az elpárlgott víz hűti a rongyokat és ezzel a vizet is továbbá a levegőt ami ugyancsaka vizet.... és akk a víz sztem a nyári 30-35 fokban aár 20fokra is lehűlne amivel meg lehet már mit kezeni..
(#) nonem hozzászólása Jún 27, 2007 /
 
Klimatizálni, vagy légkondicionálni?
A párologtatós és a falhűtéssel az a baj, hogy a hőmérséklet csökkenésével nő a levegő relatív páratartalma, ami csökkenti a komfortérzetet és egyéb káros hatása is van.
Családi házaknál jó megoldás lehet, ha a hűtőn átengedett kút vizét a cserepek hűtésére fordítjuk (nyáron ezek akár 60 fokra is felmelegszenek) Sajnos csak a cserepek alatt lehetséges ez, mivel a vízben lévő ásványi anyagok előbb utóbb esztétikai hibaként jelentkeznének, ha a színezett felét hűtenénk.

Érdemes lehet elgondolkodni azon is, hogy a lakásban elhasznált vizet egy a mennyezeten elhelyezett csőkígyón engedjük át. Dupla haszon. Zuhanyozás, mosogatás melegvíz használata nélkül, illetve a mosógép is kevesebb energiával fűti fel a vizet, csökken a villanyszámla.
(#) makelele válasza nonem hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Na ezt én már kiviteleztem.Nálunk a villanybojlerbe beérkező víz ilyenkor nyáron egy fekete 50 méteres kpe csövön érkezik ami a tetőn van.Így onnan nem egyszer 60 fokos víz érkezik!!Én csak ott rontottam el most javítom,hogy kell a padlásra mégegy boyler és azt melegíti a napenergia aztán azon át jut a lenti bojlerbe a "hideg" víz.Így pótolja nagyjából az elhasznált melegvizet.Azért nem jó közvetlen a lenti bojlert fűteni mert ahhoz kevés a cső,hogy 80 liter vizet csináljon viszont ha a bojler bekapcsol akkor ugye a gravitáció miatt elkezd kikeringeni a melegvíz és inkább lehül mint melegedne.Bocs ha off csak leírtam nehogy más is így járjon.Amúgy ha valakit érdekel szóljon szivesen leírom.
(#) somtibi válasza NBalage hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Szerintem is ez az igazán környezet és energia barát megoldás!

Ha elég nagy méretben lehetne megépíteni (Pld a padláson), komoly hűtést lehetne elérni. Ráadásúl a padlásról könnyű szétosztani a hűvös levegőt!

Az én elképzelésem:

Vízszintes tengelyen, lassan forgó vörösréz csőköteg, melyben minden cső be van tekerve laza anyagú szövettel.

Forgás közben minden cső belemerűl az alúl lévő, vízzel teli vályuba.

A köteget ventillátorok fújnák kereszt irányban, ez vinné el a párát.

A csőköteg hosszanti végén egy másik ventillátor van, ez szállítaná a páramentes, hűvös levegőt.

Kéne egy skiccet csinálnom?
(#) fester hozzászólása Jún 27, 2007 /
 
hali
tegnap voltam egy bizonyos áruházban 1399 ft métere a vörösrézcsönek tekercsbe van...
marha drága szerintem,nekem csö kigyonak kellene .

Makelele neked hány méternyi csö van a kutban?
feltekerve kigyoba vagy csak karikára van ?
(#) makelele válasza fester hozzászólására (») Jún 28, 2007 /
 
Nekem átfolyós a rendszer tehát semennyi.Csak a szivattyú meg a rákötött slag van illetve egy visszaérkező oldal.Töröm én is a fejem a zárt rendszeren mert ez így amikor lekapcsolom a szivattyút a víz visszafolyik a csőből és fellevegősödik.Aztán ha indítom kicsit bugyog amíg a levegő ki nem megy a hűtőből.Üdv.Azért látszik,hogy enyhült az idő mert nem nagy a forgalom.
(#) NBalage válasza somtibi hozzászólására (») Jún 28, 2007 /
 
hát...:$
nem tom hogy vannak ezzel mások de én értem!!!
sztem majd kis idő kérdése és meg is csinálom...aztán megnézem hogy mizu a hatásfokokal meg egyebekkel....
Persze enm nagy méretben csak egy teszt példányt... amit kb egy-két pc ventivel fogok megspékelni....
Meg kül az az egyetlen nagy probléma, hogy a víz párolgását elggé befojásolja a hőmérséklet.... nos ha elkezdem fujatni akk az addig okés hogy a vatta piszkosul lehül csak nem lehet megfelelően "melegíteni" azaz nem fog tudni hatékonyan hőt elvonni... szóval pl a levegő 35fok a kifújt párás levegő meg 30 fok...nos a vatta meg 20 fok is lehet vagy akár alatta... Ekkor a vattáról kéne leszedni a hideget... ezzel pedig a vatta melegedne ergo a párolgás fokozódna mert a hőmérésklet nő pl 20ről 25re ... nos ennek amegoldásán lehetne gondolkozni
(#) makelele válasza NBalage hozzászólására (») Jún 28, 2007 /
 
Ezt nem egyszerű megcsinálni szerintem főleg úgy,hogy frankón működjön is.Persze nagyon jó ötletnek találom én is.De házilag kiváncsi leszek a fejleményekre.Sok sikert.Mennyivel egyszerűbb lenne ha lenne kutatok
(#) NBalage válasza makelele hozzászólására (») Jún 28, 2007 /
 
hidd el én is tudom
mérgelődtem már érte eleget....
(#) makelele válasza NBalage hozzászólására (») Jún 28, 2007 /
 
Hát végül is csak egy ásó kell meg pár gyűrű Meg valami állat aki lemegy oda
(#) László zs válasza makelele hozzászólására (») Jún 28, 2007 /
 
Ha az alföldi régióban laksz, akkor egy kúthoz nem kell ásó, hanem egy kis víz, egy fúró áttétellel, keményfémlapka, cső és kész. De ha azt nézzük, akkor Miskolcon 6-7m-en szenet kell bányászni, ahhoz meg már nem elég az ásó, viszont télére van fűtésrásegítés .
(#) tatabike hozzászólása Jún 28, 2007 /
 
Sziasztok,

még '92 nyarán volt alkalmam kutat ásni faterommal, nem egy leányálom, főleg mikor eléred az első vízzel teli ért, onnantól derékig érő lucskos iszapban állva lapátolhatod magad alól a hasmenéses ürülékre emlékeztető csumeszt a vödörbe. Még szerencse, hogy volt egy kis építési felvonónk, drótköteles, a vége felé már a vödör tartalmának 2/3-a víz volt, ja és nem volt szaga sem...

TaTa
(#) makelele válasza László zs hozzászólására (») Jún 28, 2007 /
 
Ez somogy megyében is így van nemcsak az alföldön.De te fúrt kútról beszélsz amibe viszont nehéz egy hőcserélőt belegyömöszölni .Én viszont ásott kútról amit tatabike is mond.
tatabike:biztos frankó meló lehet és eléggé veszélyes is.Kétszer meg kell gondolni kit hagy az ember fent.Amúgy miért lenne büdös??Ott lent teljesen tiszta ivóvíz van. Csak ugye le kell neki ülepedni gondolom ásás után.Mi nem is foglalkozunk a kúttal itthon mégis kristálytiszta a vize.Bár nem isszuk meg.Ja és jó hideg Üdv
(#) tatabike válasza makelele hozzászólására (») Jún 28, 2007 /
 
Szia makelele,

persze, hogy nem büdös, csak azért írtam, mert a szmötyi állaga olyan gyomorforgató hasmenéses ürülékre emlékeztetett, ezért úgy értettem, hogy még szerencse, hogy nem volt szaga... Nem volt annyira veszélyes, mert ahol ástuk, ott rettentően stabil a talaj, tele van kövekkel is, meg nagyon kemény agyaggal, tehát nem kellett félni, hogy beomlik ásás közben. Alföldön, homokos talajon már nem mernék ásni, az biztos. Esetleg úgy, hogy ásás közben rögtön engedik is lefele a kútgyűrűket, azt hiszem, így is csinálják, ha nem stabil a talaj. Nálunk simán leástunk 8 méterre, semmi gond nem volt, úgy állt ott vagy két hétig gyűrűk nélkül a kiásott kút, semmi baja nem volt. Amúgy ha van frankó kút, akkor érdemes bevizsgáltatni a vizet, én speciel szeretem a kútvizet inni, ha minden oké vele...

TaTa
(#) fester hozzászólása Jún 28, 2007 /
 
pillanat de még az elején beszéltünk a csö lefektetésröl és
a levegö hütése a csöveken keresztül.
Ha 2.5 méter mélyre fektetnék pár vas csövet,ami azért szerintem megfizethetö még.
pl 4 darab 6 méteres szál könyökel és pár toldalékal kigyo formára lehetne alakitani.már nem a feltekert karikára gondolok hanem egyik végén visza kanyar és páruhzamban alatta vagy felette a másik csönek.
és ha nem a közvetlen levegöt keringetjük.meg hül aban a viz is. :yes: csak egy keringetö szivatyu kel és még az sem szakadna bele mert 5-8 méterröl kell neki keringetni.
végülis én minimum 4 árkot ásnék,50 -60 cm ként és az árkok végeinél persze ott lenne a csövek öszekötése a folytonoság miat.
pl.mint egy nagy lap radiátor.
szoval ha nincs kut az sem gáz szerintem.aztán ki ilyen mály gödröket csinál meg hány méter csövet fektet le .

nemtudom hogy kinak volna ideje és lehetösége egy kisérlet elvégzésére,
2 méternyi csövet lefektetni és akár egy pc ventivel keringeti a levegöt,mármint kint a kertben a jo meleg levegöt.és ha netán volna egy olyan digit müszere amihez volna ehgy hömérö szonde az el lehetne a csöküröl helyezni a homokban és nézni a változást hogy ha 34 fokos levegöt nyom be a csöbe a venti milyen a csö körüli föld hömérséklete pl oránkénti lebontásban. na mer ugye azért melegszik föld is ha a csö végén hülik a levegö.
na meg az sem árt ha északi árnyékos oldalra vannak fekteve a csövek

na ha vastagab csö átmérö akkor nagyobb felületen tudja a höt leadni persze több a viz a csöbe és a keringetö megint csak kevésbé szenvedne mint egy vékonyab csönél.
de hogy mi lenne a jobb azt én nem tudom ehez gyik vagyok. mármint a ha több viz lassaban hül le a csövekben de lasabban is melegiti fel a vnti a szobában..

meg ár arány a vékonyab vagy vastagab átmérüjö csövek a drgábak,ha a vékonyabbol t9bet llehet venni ugyananyi pénzért akkor az több csö és nagyob területett lehet vele lefedni...
Ezek csak ötletek tölem de az boztos hogy olcsob és veszélytelenebb mint ásot kut készitése.

A párologtat9os modszer szerintem nem igazán járhato ut,aránylag kicsit bonyolult renszernek hangzik a csövek forgatása meg ventivel valo hütése

ha már anyira párologtatás akkor eccerüb volna egy U alaku csö aminek a két vége a szobán belöl van és az uU vége pedig szabadtérbe és arra tenni pl szövet vagy mitom én és csöpögtetni rá a vizet + venti párologtatná el a cuccot.és az egészet egy olyan dobozban elhelyezni mit amiben a meteorolgusok a hömérsékletet mérik.fezhár szellös dobozban.
De tuti nincs az a párologtatos rendszer ami 4x4 es szbát lehüti mert az ha átlag 2 méter magas az 32 köbméter .plusz mág a felmelegedet tárgyak is ott vannak szekrény stb a számitogép és a monitor is ontja a meleget.
szoval én speciel ebe igy nem mernék belevágni.
de ha valaki csinálja és komolyan csinálja az számoljon be mindenröl sikerrül és esetleges kudarcrol is,mert sokunkat érdekli a téma.
(#) Moderátor hozzászólása fester hozzászólására (») Jún 28, 2007
 
Légy oly kedves következő hozzászólásodnál adj egy kicsit a külalakra!
Sokkal könnyebben értjük meg a mondanivalódat, ha nem kell minden második szót bogarászni, hogy mire is gondoltál vajon...

Köszönjük!
(#) Dr.Megavolt hozzászólása Jún 28, 2007 /
 
Sziasztok!
En arra gondoltam,hogy egy hutot egybe hagyni,es egy kocsibol bontott hutot(ami elol van) belerakni es antigelt keringetni ket ilyen koszt ablak moso pompaval!Es az egyik huto a hutobe legyen a masik a szobadba!
Szerintem a hutoszekrenyt nem olned meg :yes:

(mire meg lesz a megoldas a legkondihoz vege a nyarnak )
(#) NBalage válasza fester hozzászólására (») Jún 29, 2007 /
 
huh...de hüle vok
pedig ott van hátu la kertünk ésn me jutott eszembe....
hát majd megnézem hogy mi az ábra azzal csövesdivel...
bár a műanyag cső nem a hővezetéséről híres :no:
de majd keresgélek vlmi kisebb fémcsövet aztán megnézem hogy mit alakít pl egy nap kemény keringtatés utánn
(#) NBalage válasza NBalage hozzászólására (») Jún 30, 2007 /
 
Találtam nagyinál egy pár méter kályhához való alucsövet.... szóval jöv héten ha lesz egy pár fölös órám akkor kirobbantok nekik egy árkot aztán megnézzük mit alakítanak a hűtés terén
(#) zoly15 válasza sniperx hozzászólására (») Jún 30, 2007 /
 
szia!
a kútban nincs hőcserélő hanem 1 szivattyú tolja az autóhütőn a vizet és kifolyik 1 hordóba kinnt! :yes:
(#) Tomi71 hozzászólása Júl 1, 2007 /
 
Üdv mindenkinek!
Figyelem a hozzászólásokat., érdekesnek találom őket! Tomi20-nak a kérdésére válaszolva, hogy egy 1,5kW-os áramfeelvételű klíma, mekkora hűtőteljesítményt ad le?, hozzávetőleg 2kW hűtőteljesítményt. Legalábbis, ha nem csal az emlékezetem.
(#) Tomi71 hozzászólása Júl 1, 2007 /
 
De sajnos rosszul emlékeztem! Bocsánat Tomi20! 4,5kW hűtőteljesítményt ad le. Ez átlagosan úgy számolható, hogy a felvett teljesítmény a leadott taljasítmény 1/3-a.
(#) Veréb hozzászólása Júl 1, 2007 /
 
halottam egy olyan emberől aki a pincéjen a levegőjevel hűtőte a napaliját.valamelyik újságban olvastam. 60w égőhöz megfelelő fogyasztás volt az egésznek. nem volt hülye a pasas
(#) makelele válasza Veréb hozzászólására (») Júl 1, 2007 /
 
(#) blackg hozzászólása Júl 1, 2007 /
 
Van egy őrült gondolatom. Lehet, hogy butaság, de azért elmondom.
Ha hidrogént és oxigént elégetünk, akkor vízgőzt és hőmennyiséget nyerünk.
Kérdés: Ha visszafordítjuk a folyamatot, és vizet bontunk, mint annak idején kémia órán egyenárammal, akkor hőelvonás, vagyis hűtés történik? Vagy nem? Valaki nem tudja véletlen?
(#) fester válasza blackg hozzászólására (») Júl 1, 2007 /
 
Mi a haverommal elég sok vizbontásos kisérletet végeztünk!
Természetesen melegszik a viz elektrolizis közben!
Ahogy emelkedik a viz höfoka annál eröteljesebb a gázképzödés!

Ha már enyi energiát pazarolnák elektrolizisre,amivel persze nem igazán hül a viz.
Akkor inkáb peltie (peliter) elemmel kéne hüteni a vizet,persze szobán kivül.
Egy jo nagy napelem és egy jo nagy peliter elem!
enyit az ötletröl!
(#) László zs válasza NBalage hozzászólására (») Júl 2, 2007 /
 
"Találtam nagyinál egy pár méter kályhához való alucsövet.... szóval jöv héten ha lesz egy pár fölös órám akkor kirobbantok nekik egy árkot aztán megnézzük mit alakítanak a hűtés terén"

Ha megvan az eredmény írd be a fórumba. Hány méter cső? Tiszta földbe úgy tudom nem jó közvetlen alut fektetni mert szépen oxidálódik, de kísérletnek OK. A talaj tömörítésénél szerintem nem döndöléssel kéne majd eljárni, hanem be kéne iszapolni. Ventilátor teljesítménye?
(#) tatabike hozzászólása Júl 3, 2007 /
 
Sziasztok,

van a cégnél egy hentergő 60 literes ezeréves Lehel fagyasztóláda, ilyen kis térdig érő bigyó. Nagyon jól hűt, hurcoljuk lakásról lakásra, 1 óra alatt jéggé fagy benne a víz. Na most, ha ebbe tenné az ember az autóhűtőt, ki- és bevezetéssel, plusz a másik oldalon szintén autóhűtővel a már ismert ventillátorfújásos módszerrel, és ebben a rendszerben keringene a víz? Tegyük fel, a hűtőben mondjuk -15 fokos a levegő, az lehűthetné mondjuk +10 fokosra a keringetett vizet, mire végigérne a hűtőn? Vagy milyen hátulütői vannak ennek a módszernek? Én naívan arra gondoltam, hogyha nincs nyitogatva, akkor nem tud egy bizonyos foknál tovább jegesedni ugyebár, és mondjuk a hűtés intenzitását meg a vízszivattyúzás sebességének változtatásával lehetne szabályozni... gyorsabb átfolyás=kisebb fokú lehűlés és fordítva...

TaTa
(#) makelele válasza tatabike hozzászólására (») Júl 3, 2007 /
 
Próba szerencse.Mivel fagyasztó szerintem lehetséges,hogy jó az ötlet.Ha jéggé fagy a hűtő az elég hideg tud lenni.Viszont lehet,hogy a lassabb vízáram gazdaságosabb lenne mert azért az nem egy gyorsfagyasztó.És lehet nem győzné a túl gyors hőcserét.Szerintem 40-60 az esélye,hogy sikerrel jársz.Persze ezt én szintén csak laikusként gondolom.Sok sikert.Lehet,hogy hülyeség az egész éppen ezért kell kipróbálni. :yes:
Következő: »»   8 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem