Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése
 
Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 46
(#) fester hozzászólása Júl 10, 2007 /
 
Sziasztok
Ezt most találtam levegöhütő

esetleg kicsit nagyobba megcsinálni.
Vagy megvenni és netezés közben hüsitö levegöt fuj az ember arcára.
szoba hütésére szerintem nem valo nagyban sem..
(#) fester hozzászólása Júl 10, 2007 /
 
(#) Villám válasza fester hozzászólására (») Júl 10, 2007 /
 
Ilyen Oriont vettem, de senki meg ne vegye!
Ez nem más, mint távirányítós ventillátor.
De rakhatsz a tetejére jégkockát és akkor hűsít, de ennyi erővel a 2ezer ft-os ventillátor elé is ha beteszel egy tálkába, akkor ugyanaz a hatás és nem kerül 15 ezerbe Meg vizet is önthetsz bele. Semmi értelme.
(#) makelele válasza Villám hozzászólására (») Júl 10, 2007 /
 
Én ezekben a vízterjesztő izékben nem hiszek.Lehet,hogy hűsít sőt biztos is de a szobában csinál olyan vizet amit nehéz eltűntetni.Aztán meg jön majd télen a penész meg a fene tudja mi nem.Ráadásul szerintem ennek csak pillanatnyi hatása lehet.Hűs érzetet kelt.
(#) Norbee5 hozzászólása Júl 10, 2007 /
 
Olvasgatom a hozzászólásokat, de végül csak az a megoldás marad, ha az ember áldoz egy split klímára. Nekem a panel lakásomban egy 2,6kW-os split volt felszerelve a 24nm-es, nyugati fekvésű, erkélyablakos nappaliba. 40eFt volt a készülék (kb.3 éve), 10eFt-ért szerelte és töltötte fel gázzal a klímás (csak így volt rá garancia!). Azonban a hozzászólásokban említett havi 10-20eFt-os villanyszámlanövekedés NEM IGAZ!
Először is nem megy a nap 24 órájában a készülék!
Aztán, ha egyszer lehűlt a helység, akkor le kell venni a teljesítményt alapra, tehát nem kell teljes gőzzel mennie folyamatosan a klímának (ez az autóklímára fokozottan igaz!).
A kényelmes, energiatakarékos és nem utolsó sorban egészséges hőkülönbség a kintihez képest 4-5 Celsius fokkal alacsonyabb benti hőmérséklet! A nagy hőmérsékletkülönbség izületi és légzőszervi problémákat okoz! Nekem munkahelyi klímától vannak reumás panaszaim a hátammal évek óta...

Lehet kísérletezni, de a végeredmény nem lesz kielégítő. Az eddig itt, a Fórumon említett "tervek" nem adnak megfelelő hűtőteljesítményt, ha igen, akkor a költségek túl magasak vagy túl bonyolult a megvalósítás. És ne feledjük, hogy a split klíma kicsi, jó a hatásfoka (persze ha megfelelő teljesítményűt veszük , kényelmesen távirányítható, és csendes.

A léghűtőnek nevezett szerkezetek többnyire parasztvakításra alkalmasak, mert vagy nagyon kicsi a hűtőteljesítményük, vagy állatira párásítanak és többnyire sokat fogyasztanak. Próbáltam párat, tudom miről beszélek.

Az ablakklíma nem rossz, ellenben ronda, nehézkes a beszerelhetősége és nagyon zajos.

A pincéből felvezetett hűvös levegős hűtésről én is olvastam, nem rossz megoldás. Azonban komoly hűtőteljesítményre nem kell ez esetben számítani. Plusz a pincének száraznak kell lenni, mert különben nem lesz túl jó szag a hűtött szobában Ezt mondjuk egy aktívszenes szűrő beiktatásával talán lehet orvosolni...

Ezzel nem elvenni akarom a kedvét senkinek a kísérletezgetéstől, csak az általam megtapasztalt tényeket írtam le.
(#) makelele válasza Norbee5 hozzászólására (») Júl 11, 2007 /
 
Természetesen a lehető legegyszerűbb megoldás a klíma beszerzése és beszereltetése.Monnyuk az már nem egy 10-es. :eek2: Viszont én amondó vagyok,hogy kisérletezni kell .Különben nem találnának fel újabb és újabb megoldásokat a lakás hűvösen tartására.A panelban csak a klíma jöhet szóba mivel olyan rossz a hőszigetelése,hogy a lakásban nyáron minimum a 30 fok de inkább több szokott lenni.Míg nálunk a kertes házban 25 már elég meleg ha nincs nyitva egész nap ajtó ablak.A másik pedig,hogy itt a panelházzal ellentétben bátran lehet kísérletezni mert van hely és lehetőség is rá.És nem utolsósorban van pince van talaj ahová csövet lehet lefektetni és van kút!!Márpedig nekem a kút bevált .Teljesen jól érzem magam a kis 23 fokomban és a 120w-os áramfogyasztásommal.Hidd el érdemes kísérletezgetni habár egy két horror ötlet tényleg akad.Ilyen pl a pincéből közvetlen a lakásba juttatott levegő.A legjobb pince is gombákkal és egyéb élősködőkkel van tele!!Természetesen nem téged akartalak megszólni csak a klíma túl egyszerű
(#) Norbee5 válasza makelele hozzászólására (») Júl 11, 2007 /
 
makelele

Egyértelmű, hogy kísérletezni kell.
Csak néhányan -ahogyan Te is írtad- elég horror ötletekkel álltak elő :yes:
Meg aztán van az a bizonyos "városi legenda" (itt is említették), hogy havi 15-20eFt-al több a villanyszámla, ami ugye nem igaz.
Én csak a saját tapasztalataimat osztottam meg a nagyérdeművel...
(#) makelele válasza Norbee5 hozzászólására (») Júl 11, 2007 /
 
A 15-20 szerintem is brutál hacsak nem jégszekrényt csinál az ember a lakásból. Viszont az is igaz,hogy nálunk pl a villanybojler miatt eleve 12 a havi villanyszámla és ahhoz már nem jönne jól egy klíma is.Én ezért erőlködtem sajátságos megoldáson.Azért az biztos,hogy jól megtekeri a villanyórát viszont az is igaz,hogy tévesen a hűtő/fűtő teljesítményt összekeverik a felvett teljesítménnyel!!!!!Már egy 900 wattos klíma is hűt ugye ami =vagy kevesebb pl egy kávéfőző felvett teljesítményével.A mikrók 900-akár 1500-2000 w-ig is vehetnek fel.Szóval a klíma egy közepes fogyasztó és ha nem megy irreálisan sokat valamint nem akr az ember 18 fokot talán még gazdaságosan is lehet üzemeltetni.Ha valki dohányzik egy doboz cigi kb két napi klímapénzt ér. :eek2: Tessék klímatizálni dohányzás helyett
(#) sniperx válasza Norbee5 hozzászólására (») Júl 12, 2007 /
 
Azt azért nem elfelejteni, hogy nem mindenki lakik 40-50nm-es lakásban! Nálunk pl a földszint + tetőtér 120nm felett van, ezt splittel nem túl olcsó hűteni. (minimum 3 beltéri kell a sok helység miatt!)
A jelenlegi módszer padlón járatva is 110W villany, oszt ennyi. Amúgy csak a 65W-os, vagy a 40W-os fokozaton járatom, mivel bőven elég így is a folyadék szállítás.
A ház hőszigetelése sem mellékes tényező, mivel egy jól szigetelt épületet sokkal olcsóbb hűteni, mint egy régebbi építésű tömör téglát, vagy betont.
Nálunk idén még nem ment a klíma, mivel a földszinten a hőmérséklet nem lépte át a 24C-t. Az emeletet most nem használjuk, mivel átalakítás alatt van. (ott sem volt 26C felett még!)
A jelenlegi hűtőrendszer nem került egészen 100eFt-ba, a működtetés meg szinte ingyenes!
Szerintem megéri agyalni, nem mindig a legelterjedtebb módszert választani. Ez környezetbarátabb is. (ami nekem szintén szempont volt)
Valamint, ha valaki hosszabb távon gondolkodik, akkor mindenképpen megéri, mivel erre napkollektorok is köthetők direktben. (persze a rendszerről beszélek, nem arról, hogy a napkollektorból ide folyik a melegvíz)
(#) lift hozzászólása Júl 14, 2007 /
 
Átfolyós rendszerű autóhűtő + venti de nem kútvíz hanem kb 20 fokos csapvíz jó lenne egy szoba hűtéséhez?
(#) fester válasza lift hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 
Ter,mészetesen lehet de várj nagy csodát.
Ha elég nagyméretü hütüt tudsz szerezni és nem tul gyosan szivatod át rajta a levegöt akkor igen.
24C' tuti csinál ha bent a szobában 29C' van.
Mármint a levegö 24C' amit lefuj.
Nekem a max 2 fokal volt melegebb a lefujt levegö mint a viz hömérséklete ami átfolyos volt! kisérletezés közben! Viszont nem csordogált hanem rendesen folyt.kb 2-3 liter viz percenként.

Nagyon pontos adatokra nem kell számitani és nem is kell figyelembe venni mert mindenkinek más a hütöje,a viz hömérséklete ,a használt ventilátor és a szoba hömérséklete is.
Ezzel csak anyit akarok mondani hogy ha van 20 fokos vized és megelégszel 23 24 C' fokkal akor neki kell álni és megcsinálni.

A sima ventillátornál klasszab a dolog,és többet is ér!
(#) makelele válasza lift hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 
Szia.Ez már nekem is eszembe jutott.Habár nem méregettem de szerintem a csapvíz hidegebb húsz foknál.Persze nem emeletes házban ott biztos több de itt falun ugye egyenest a földből jön a cső és szerintem hidegebb.Viszont.A víz elég drága szerintem nem????És ha folyamatosan nyomatod elég sok is fogy nem is beszélve a pazarlásról mivel feleslegesen használnád el az ivóvizet.Mármint az inni való vizet nem a céljára használnád úgy értem.De próbáld ki.Ilyen ötlet úgysem volt még.
(#) Macsek71 hozzászólása Júl 14, 2007 /
 
Skacok !

Ötletem : vödörbe jég+viz abból autó-fűtőradiátor hűtené a szobát.

Valaki légyszi' segítsen kiszámitani, hogy 2 kg jég olvadáshője hány fokkal tudna lehűteni 60 m3 levegőt ?

Kösszi !
(#) NBalage válasza Macsek71 hozzászólására (») Júl 15, 2007 /
 
hát... a jég olvadáshője kb 2300kj per kg szal a sima fajhőhöz (4,2) képest elég sok..... csak amég lehűtöd a hűtővel addig a hűtő kb kérszere annyi hőt termel aztán ekkor meg ott vagy hogy csak befűtesz
meg sztem 2 kiló az sömmi.... én kül vizet párologtatnék el.... annak nagyobb az energia felvétele....de ott is legalább 10liter víz kellene a kezdéshez....
(#) Macsek71 válasza NBalage hozzászólására (») Júl 15, 2007 /
 
Jó ötlet a párologtatásos megoldás, de ügyelni kell. hogy a keletkezett "gőz" a hűtendő helyiségen kívül legyen... S ez már kicsit macerásabbá teszi a dolgot...

A jeges ötletet az olcsó léghűtögépből (#100682hsz) vettem...

A lakásomat talán elég lenne 10-14 óra közt hűteni, mert akkor süt ide a napocska
(#) fester hozzászólása Júl 15, 2007 /
 
hali

Panelban lakoknak is lehetséges egy vizeshütö megoldás!
Jol szigetelt 200 literes hordo,és a napközben felmelegitet vizet egy kültéri egységgel egészjol le lehetne hüteni.
kicsit bonyolultab lenne de pár golyos csappal megoldhato és egy keringetö szivatyuval.
persze ügyes barkács ember is kell!
meg a lelkesedés.
éjszaka én speciel ablakba rakok egy ventit és a kinti hüvös levegöt nyomatom a szobába!
tuti megoldás éjszakára!
igényesen is meglehetne csinálni pl szekrénybe elrejteni a hordot,vagy körbe burkolni fa anyaggal és Tv álványak használni,esetleg oldalára fektetve stb...

kicsit kreativnak kell lenni és sok minden megoldhato.
lehet hogy nem a leghatékonyabb megoldás de egy probát megérne,és szerintem a panelban 32 fokok simán lehetnek mert pár éve a mi téglaházunkban is 31 fok volt éjszaka.

Talán még anyit meglehetne oldani hogy a kültéri egységre vizet permetezni valamiféle megoldással és a vizes fém ugye meg a venti hatása ebben a témában közismert.

jo barkácsolást mindenkinek remélem tetszik valakinek az ötletem..
(#) fester hozzászólása Júl 15, 2007 /
 
bocsesz kimaradt
a viz hütését az éjszakai orárkban gondoltam megoldani!
(#) NBalage válasza fester hozzászólására (») Júl 15, 2007 /
 
Nekem a szobám a kétszintes családiházunkban a fenti részen van és persze egész nap oda süt a Nap.... szóval eléggé kibírhatatlan..... én egyzserűen azt szoktam csinálni hogy tárva nyitva hagyom lent az ablakot és a szobámban is...aztán éjszaka kb 9-10től hajnali6ig kellemes 20-25re lehül a szoba...akk meg 6kor becsukom az ablakot és behúzom az öszes függönyt meg természetesen az ajtót is becsukom hogy ne jöjön fel a meleg..... aztán ez du 5ig kitart
(#) fester hozzászólása Júl 15, 2007 /
 
Van még egy nagyon jo megoldás a tüzö nap ellen!
Tavaly az özletönkben nem volt jo a klima,összel lett split beszerelve..
Hogy ne pusztuljunk meg,kivülröl az ablak üveget egy vizzel le spricceltem és alufoliát puha rongyal rá simitottottam!
Totális sötétség volt és jo pár fokkal hövösebb lett a helyiség.
A szomszéd irodista srác azt mondta nem érdekli hogy fog kinézni az iroda csinájam meg neki is,egy kis lukat hagytunk hogy azért kilásson falahol !

Egy nagy hátránya van,nekönk tényleg odatözött a nap és összel ugy kellet levakarni és vizkö is maradt.na volt egyszerö leszedni.
Viszont desztilált vizzel nem lenne ilyen probléma szerintem.
Az ablak belsö felére nem jo,ki probáltam ugy még melegszik az üveg.ha kivülre van rkva t9k hideg az üveg!!!

Probáljátok ki egy kis részén az ablaknak!
A redönynél 1000 szer jobb!
nem nagy lové és gyorsan kivitelezhetö
(#) Villám válasza fester hozzászólására (») Júl 15, 2007 /
 
Koleszablakokban lát ilyet az ember :taps:
(#) fester hozzászólása Júl 17, 2007 /
 
Párologtatás
Na most ha van egy müanyag kotla amibe háztartási vattát teszek,meg felöntöm vizzel amit még a vatta magába sziv,és fölé helyezek egy pc-ventit.
Na akkor az már párologtatás ugye?

möködik a dolog végülis csak ezt nem igazán értem hogyan lehetne igy szobát hüteni.
Pl a 2négyzetméterse tepsi lenne vizes vattával meg ventilláror hozzá.
Pl bedobozolni az egészet és és egty ventivel.esetleg padlástérbe hogy intezivebb legyen a párolgás?

Kisérletzgetek mert most ráérek.

lehet hogy ezt a kis dobozt ki kéne raknom a napra ott párologna rendesen de föl is melegdne rendesen nem?
szoval nem igazán értem az egészet,hogyan lehet ezzel a modszerrel klimát épiteni vagy hüsitött .
(#) fester hozzászólása Júl 17, 2007 /
 
Adszorpciós hűtőberendezések: Ezeknél a berendezéseknél egy szilárd anyag magához köti, azaz adszorbálja a vizet, mint párolgó hűtőanyagot. Szorpciós anyagként nagy belső felületű, ezáltal nagy vízfelvevő képességű anyagok kerülnek alkalmazásra, amely legtöbbször szilikagél vagy a szilikátásványokhoz tartozó zeolit.

Teljes szöveg itt
nem rossz olvasmány.
(#) fester hozzászólása Júl 17, 2007 /
 
Azthiszem értem,megvilágosodtam :eek2:
A nagy kisérlet megvolt,40 fokos vizbe vata és pc venti, nem hittem a szememnek mert ment lefele a hömérö higanyszála, 27 foknál megált!
Azért érdekes mert övegtetös teraszon kisérleteztem és legalább 37-38 C' fok van kint.
Rádásul egy saválo asztaltetön volt a kisérleti doboz.
Gyorsan neki is láttam egy teszt készülék épitéséhez de sajna mam már nem lessz idöm befejzni.

Lefolyo csö,12cm átmérüjü, kb méteres csö az oldalára fektetve,két csonk az aljába ragasztva a slag számára,egyik vége a csönek félig lerekesztve,a másik pedig egy könyökkel megbuherálva amin a venti lessz.

tulajdonkép lessz a csöben pár centiméternyi viz szint .
Az egyik vége enyhén meg lessz emelve hogy a hüvösebb viz az alacsonyan lévö csonkhoz áramoljon.
ha kész lessz és valami értelme van a teszt dolognak akkor felrakok egy sematikus rajzot készitek.

A probléma jelen pillanatban az hogy a csö belsö felét hogyan béleljem ki vattával,vagy pedig valami más vastagabb,pl: töölközö anyaggal,hogy növelni tudjam a párolgási felületet.
A másik pedig hogy kivölröl lehet hogy nem ártana leszigetelni.
Mert az egy dolog hogy párologtatunk de a venti levegöjén kivül más nem melegitse!

Esetleg valakinek véleménye a kisérlettel kapcsolatban vagy valami ötlete netán?
Várok minden nemü javaslatot!
:yes:
(#) Macsek71 válasza fester hozzászólására (») Júl 17, 2007 /
 
"polifom" csőszigetelés beletolva a műa. csőbe ??
esetleg filc ?
(#) oldman válasza fester hozzászólására (») Júl 17, 2007 /
 
Nézz meg egy pszihrométer táblázatot!

(A pszihrométer-[én ilyen néven ismererem] egy olyan hömérő pár aminek egyik tagja nedves vattába van csavarva a másik csak szabadon. Mindkettőre egy ventillátor jújja a levegőt. A két hőmérő által mutatott hömérsékletet leolvasva egy táblázatból kikereshető az aktuális relatív páratartalom.)

A lényeg! Ha a levegő páratartalma alacsony jól hűt. pl a szaharában. De amikor a páratartalom is magas nem ér semmit - tróusi öserdők.
Kísérletnek: mosd ki a függönyöket és vizesen akaszd vissza! 50% és 90% relatív páratartalom mellet.
(#) fester hozzászólása Júl 17, 2007 /
 
Sziasztok
Végülis elkészült de sem leszigetve nincs sem pedig készre csinlva,mármint véglegesre!
A csö darab fent van a padláson,kicsit kanyargos a slagok utja is.
A régi barkaszos höcserélö egy polcon van,a plafontol kb 5 cm re .
nincs keringetése,mindent a gravitáciora biztam.
Elvileg müködik a dolog.
Kézel fogva a csöveket érezhetö a hö különbség.
Na nem több fokra kell gondolni azért .
Különösebb tapasztalatom még nincs majd a holnapi napon töbet tudok mondani.

Oldman teljesen jo amit irtál!
A padláson Jo száraz meleg van,Szerintem 60-70 fok környéke lehet..
Na a lényeg hogy a kisérletekböl az kiderül hogy elméletben müködik a dolog.
A párologtato egység kifejlesztése és megépitése az már más tészta.
Na meg a méretezése.
Kisérletezni kell a témával kapcsolatban,sok mullik rajta!
Röviden enyit tudnék mondani
(#) fester hozzászólása Júl 18, 2007 /
 
Na itt egy jok kis oldal Sivatagi hűtőszekrény
(#) fester hozzászólása Júl 18, 2007 /
 
Sziasztok
van pár hirem.
Nem volt megfelelöen légtelenitve a hütö egység és ez kicsit hátrányos volt a kisérlet szempontjábol.
A légtelenités megtörtént és a slagokat is eligazgattam ahogy tudtam a lehetöségekhez képest..
Nagyon jo hir hogy fent padlástérben cserép alatt kellemes 23 24 fokos viz a csöben!
viszont nem voltam benne biztos hogy a viz áramlik is a renszerben.
Ne nervessetek ki de öntöttem vagy 1 dl málnaszörpöt a párologtato csöbe!
Hogy a grvitácios áramlást megtudjam figyelni.
Hát nem történt semmi különös.de kb 5 perc mulva megjelent a málnaszörp a hidegvizes csöben!
Azt azért látom mert benzin slagot használok olyan 10 mm átméröje lehet.na az átlátszo...
Sajnos azt nem merném mondani hogy hüt is a berendezés de idöt kell neki adni!
Fizikai értelemben nézve az elv tökéletesen müködik!
Ha tud is hüteni a rendszerem amit csak kiváncsiságbol dobtam össze,akkor is folytonos üzemben kéne járatni.
Lassu viz partot mos.

ha valaki szeretne épiteni egy ilyet akkor azt tudnám javasolni hogy minnél nagyob felület legyen a párologtato egység.
pl hatalmas tepsi minimum 2 négyzetméter és pár miliméteres viz is elég bele.
Vgay ha az én csöves rendszerem tetszik akkor jo sok méternyi kell.
Enek az elönye az volna hogy egy pc venti elég volna a levegö mozgatásához.
Lehet tornádot is csinálni a csöbe de amenyivel gyorsabb lenne a párologtatás anyival zajosabb a rendszer és az energia fogyasztás is megnöne.
Anyi elég hogy a párát kifujja és jo meleg padlás levegöt pedig befujja a csöbe.
Most pár napig tesztelem a rendszert de csak azért hogy akik panelban laknak eltudják majd dönteni akarnak e egy párologtato csövet az erkélyükre!
Amugy nekem furott kut vizes megoldás bevált.
most viszont az egység a párologtatoval megy és remélem van értelme mert itt fogok megdögleni a mühelyben.

Remélem irtam valami értelmeset is ha nem nézétel el mert melegem van,padláson voltam.

üdv és jo barkácsolást mindenkinak!
(#) fester hozzászólása Júl 18, 2007 /
 
ugy áll a dolog a hogy 27 fokos a vatta felszine a 2cm lentebb a viz az közel 29 fokos.
A höcserélö meg 30 fokos levegöt fuj le.ez kb 1 orája igy megy.egyetlen egy változás az hogy egyre melegebb van a padláson.
Tulajdonkép valami nem igazán korrekt mert 29 fok van mühelyben.egszoval most fütöm.. :eek2:
valami oltári nagy baki is van a dologban de az már biztos hiába hüvösebb a vatta felszine a magát a vizet nem tudja lehüteni.
Legalábbis itt az én esetemben alulvan méretezve a párologtato.
(#) fester hozzászólása Júl 18, 2007 /
 
sziasztok
Javul a helyzet 30 helyett már 29 fokos levegöt fuj!
Na 1C'fok csökenés még mindig meg lehet dögleni mellette.
Következő: »»   9 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem