Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Menetszámolós tekercselőgép házilag
Lapozás: OK   14 / 35
(#) Orbán József válasza Doncso hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
A gerjesztés, vagy változtatható rövidrezárási áram egy jó gondolat lehet, ha gyorsabban szeretne forogni a motor, saját magát jobban fékezi.Az izzó(k) jó gondolat, csak többféle kéne és az izzószál stabilizáló hatása jó lehet, másutt, műszerekben is használták.
Törekedni kellene arra is, hogy a leeresztő csévén ne sokat változzon az átmérő, vagyis annyi legyen nagyjából rajta, ami ahhoz a munkához kell.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
(#) Doncso válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Reszeltem hozzá egy kis rugós előfeszitőt és vezetőt, szerintem elég jó lett. 1.2-es huzalt belefogtam és megpróbáltam mit művel a szerkezet. A pedál nagyon jó ötlet, mindkét kezem szabad, jó most épp nem mert az egyikkel a kamerát tartottam, a másikkal meg az előtolást segitettem de alakul a dolog. Szépen teker, a huzal feszes marad és a csigahajtásnak köszönhetően nem lazul le megálláskor. Az optotárcsa már figyeli a tengelyt, lassan ha megérkezik a pic akkor elkezdek melózni az automata előtoláson. Mechanikailag lassan lassan kezd kialakulni a dolog. Egy kis videó a történetről :
Bővebben: Link
(#) kaqkk válasza Doncso hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Egy fordulat alatt hány jelet ad az optotárcsa ? A moci hány lépéses ? Mekkora a menetemelkedése az orsónak ? Ha egy sort felteker milyen módon jelzi majd a kontrollernek hogy irányt kell váltani a steppernek ?
(#) Doncso válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Egy fordulat alatt 10 jelet szállit az optó ahogy javasoltad. A moci 7.5 fokos vagyis 48 lépéses. Az orsó M8-as metrikus menet, a menet emelkedése 1.25mm. A sor végét egyszerü kapcsolóval gondoltam megoldani. Nem akarom bonyolitani, nem kell , hogy teljesen automata legyen. A sor végén lassitok a pedállal és figyelem ha lehet forditani. Ez a terv. De fog kelleni kézi stepper mozgató gomb is mindkét irányba, hogy nullára tudjam pozicionálni, szeretnék majd egy lcd-t is bele, ami kiirja a menetszámokat. Nagyságrendileg ez a terv. Van egy nyomógombos rotary encoderem, esetleg ezzel be tudnám állitani az előtolást. Az L298-as H-hid már itt van, érkezett L297-es stepper driver ic is, de a pic még nem jött meg. Rendelek majd egy 18F4520-ast is, szerintem azzal érdemesebb lenne vezérelni mint 16F628A-val, annak kevéske a lábikója.
Ha megvan a pic, összeépitem és kipróbálom a progit amit irtál.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
(#) Massawa válasza Doncso hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Szerintem tul közel van a vezetö elem, igy a huzal,nem tud magátol szépen felfekükdni. Ha adnál neki kb. 10 cm szabadságot, magátol rakodna menet menet mellé, föleg ha a vetetö elem egy kicsit késne.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
(#) Doncso válasza Massawa hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Ezt a 0.2-es huzalnak is tessék megparancsolni Az az igazság, hogy sok munka van már benne, én ezt már nem szedem szét. Nehéz több méretű csévéhez ugyanolyan jó távot belőni. Szerintem nem lesz ez rossz. Az első menetet azért kellett kézzel helyretenni, mert rossz pozicióba állt a vezető. Nem "mertem" nagyobb távolságot hagyni neki, tekertem már kézi vezetéssel messziről, de nekem az nem vállt be sajnos. Most ezt szeretném kipróbálni. Illetve bizok abban, hogy a pic-el vezérelt stepper majd precizebben irányitja a huzalt mint én kábéra, jó retkes kézzel Igy most ez csak egy teszt még, sokat kell alakitani.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
(#) kaqkk válasza Doncso hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Akkor most már nemsoká elkezdhetünk számolgatni . A tárcsánál az lenne a legjobb ha sikerülne 48 likat fúrnod rá , sokkal egyszerűbb lehetne az számítás a lépésszám-"drót" vastagság közt. de ezt még át kell gondolni erősen.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
(#) Doncso válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
őőőő, hát nem igérem, de megpróbálom megoldani. Biztos, hogy nem felel meg a 10-es? Csakmert ezt már elkészitettem, feltettem. Ha jól számolom, akkor egy impulzusra 0,026mm-t mozdul az előtoló. Ezt szorozza 10-el az opto akkor az már 0,26-os dróthoz jó. Mondjuk igazad van. Mert ha 48-as, akkor meg egészen 1.25-ös drótig elég fogszám. Annál vastagabb meg nem is kell. Megpróbálom megoldani.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
(#) Massawa válasza Doncso hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Én 0,08-as huzalt is tekertem. A lényeg valoban abban van, hogy eltaláld a huzal szögét ( elektromosan fázistolás ) és semmi gond nincs. Vagy 10 Tesla tekercset tekertem igy meg mindegyiken 10000 menet abbol a vékony drotból. A vastagabbbol még kisebb a gond. Egyre vigyázz a spulnira szépen legyen feltekerve a drot, mert ott a legkisebb baj is szakadást jelent.
A másik meg csak egy megjegyzés ( valamennyi tekercselögépem meg amiket láttam is) forditott modon müködnek a drot spulni közelebb van ( vagy felül van) és a hátrább levö csévetestre tekeri a huzalt ( azaz elölröl hátulra), igy jobban látni és könnyebb beavatkozni is. Föleg ha vezérelni fogod a szál vezetését semmi gond nincs késleltetni egy kicsit a szánt ( fázistolást alkalmazni).
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
(#) Doncso válasza Massawa hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Az első sorral nekem sem szokott probléma lenni. Azt még kézi vezetéssel is szépen felhúzom. Hanem amikor visszafelé kellene elindulni, vagy esetleg a harmadik réteg...na ott már azért érdekes a dolog. Igaz ilyenkor jó a soronkénti szigetelés, de ezt nem mindig lehet alkalmazni esetenként az ablakméret miatt. Tudom, fontos a huzalfeszesség is, mert ha laza, könyebben "becsúszik" a felső sorból egy szál. De ezért is épitem, hogy tapasztalatot szerezzek. Majd alakul a dolog. A tanácsot azért megfogadom, a spulnin élesbe normális drót lesz. Ez csak ilyen teszt tekerés volt, hogy működik a dolog, a huzal pedig egy letekert trafó huzalja volt. Azért olyan gabalyos. De szerintem ahhoz képest nem lesz ez rossz. A cél a tanulás , kis mechanikai barkácsolás és a hobbi, semmi komoly. A fázistolást értem, a mértékét pedig majd ki kell tapasztaljam, ez menet közbe derül ki.
(#) Doncso válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Köszi Simpi. Ez egy TUR2-es varrógép motor a hozzá való pedállal. Tudod a régi lengyel varrógép, azzal a fekete bakelit pedállal. Lehet fokozatmentesen taposni Lényegébe huzal ellenállás van benne, azt hiszem 800ohm. Ez van összeépitve egy ablaktörlő mociból kiberhelt csigakerekes hajtóművel. Sokat szenvedtem vele hozzávaló gépek hijján. Csak reszelő, meg akkus fúró....kézi fűrész.
(#) Doncso válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
De ez is PWM. Pedál Wakargatós Mechanika
(#) pjg válasza Doncso hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Ez NDK-s motor. A pedálban szénpogácsák vannak, amik összenyomáskor jobban vezetnek.
(#) Orbán József válasza pjg hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Idézet:
„A pedálban szénpogácsák vannak, amik összenyomáskor jobban vezetnek.”

Így igaz, bombabiztos dolog. Amikor anno szétszedtem egyet, nem tudván mi van belül, érdekes volt, ahogy szétgurult a sok "széntabletta."
(#) Gery78 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Szia Papus!
Figyeld csak ezt a gépet, hogy van megoldva a szálfeszítés és a szálvezető?
Coil winding
Gondoltam egy-két ötletet meríthetsz belőle.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
(#) Doncso válasza Gery78 hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Ez se rossz darab.
(#) Doncso válasza pjg hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Igen? Én azt hittem ellenállás huzal. Érdekes, még nem szedtem szét.
(#) Orbán József válasza Gery78 hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Hali!
Az a szálvezetés esetleges, már az első sornál látszott, hogy csak úgy nagyjából csinálja. Annál a tekercsnél nem is annyira számított. Egy hálózati, pláne kimenő trafónál nekem sokkal precízebb szálvezetés a kívánalom. Egyébként kizártnak gondolom 2 egyforma alkatrész előállítását.
(#) Doncso válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
A hálózatinál nekem annyira nem fontos, de a kimenőnél kifejezetten törekedni szeretnék a "menet menet mellé" szabályhoz. Amennyire ez lehetséges.
(#) Orbán József válasza Doncso hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Ezt én is így gondolom, azonban, ha a technika képes rá, tekerjen az a gép hálótrafót is precízen, öröm az.
(#) Doncso válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Ez viszont igy igaz.
(#) ktamas66 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 21, 2014 /
 
Nekem nagyon tetszik amit eddig csináltál .
Pár éve gyakorlásként csináltam egy motorvezérlést hasonló motorra, mint a tiéd. Szívesen felajánlom felhasználásra. A3967 vezérlővel van csinálva, a PIC közvetlenül tudja vezérelni (Step/Dir), és mikrolépést is tud. Tanulmányozd át megfelelne-e neked.
(#) Doncso válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 21, 2014 /
 
Igazán köszönöm. és nagyon kedves a felajánlásod is. De nálam más hardverekkel lesz megoldva, illetve már ezek egy része megvan, a többi kifizetve és úton van, iletve a terv is megvan már. Kaqkk mester segitségével jó eséllyel megvalósulnak az elképzeléseim. De tényleg nagyon köszönöm, a kedves felajánlásodat.
(#) Doncso hozzászólása Okt 22, 2014 /
 
Sziasztok, nagy unalmamban mivel megjöttek az L297-L298 párosok összeütöttem egy próbanyákon a 297-es ic-t a 298-assal és egy 555-ös oszcillátorral, hogy lássam a szálvezető működését. Nem is volt hiába, mert amikor irányt vált, akkor a motor tengelyének rögzitetlensége miatt késik a szálvezető ellentétes irányba való megindulása. Nem is gondoltam arra, hogy a stepper tengelyének ki-be mozgása majd problémát okoz. Sebaj, majd a menetes szár másik végét rögzitem egy csapággyal az oldal irányú játék kiküszöbölése miatt. Egy kis video a működésről : VIDEO
Egyébként szerintem egész szépen fut a vezető.
(#) rohi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 23, 2014 /
 
Szia!
Megnéztem a videót,nagyon tetszett.
Ez a vezérlő publikus( HEX,kapcsolás,esetleg nyákterv)?
Köszi.
(#) Doncso hozzászólása Okt 26, 2014 /
 
Sziasztok. Ismét haladtam egy kicsit a tekercselővel. Most ott tartok, hogy 48-cikkes optotárcsát készitettem, ez figyeli a főtengelyt, a szélvezetést egy L298-as H-hid és most még egy L297-es végzi amit az opto villa jele pötyögtet, de később ezt fel fogja váltani egy pic és egy LCD, itt szeretném megvalósitani a menet számlálást is. A végleges táp már a helyén van és a szál vezető végfokozat is. Perpill úgy tudom állitani az előtolást, hogy a 48-as optotárcsából kiragasztok pár bevágást igy a bevágások csökkentésével tudom a huzalméretet beállitani, egy bevágás 0.0258mm előtolást jelent, ez igy persze vicces, de a teszt miatt most igy tudtam megoldani, a videón persze látható, hogy nem preciz még, mert kicsit gyorsabban viszi a huzalt mint kellene, de most még nem is ez volt a cél, csak hogy lássam a működését. Illetve hozzá kell tennem, hogy nagyon rossz minőségű "letekert" huzallal próbálkoztam, ezért is látható néhol hézag. De azért mint mechanikai megvalósitás egy lehetséges formáját mutatnám meg, hol tartok éppen.
VIDEO1 VIDEO2
(#) kaqkk válasza Doncso hozzászólására (») Okt 26, 2014 /
 
A végén olyan jó lesz a mechanika hogy nem is kell majd bele a pic
(#) Doncso válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 26, 2014 /
 
Fogadjunk, hogy megmosolyogtad a szigszalagos optotárcsát... Figyelj, ami van abból épitkezünk, ha nincs pic van szigszalag. Most itt ülök és röhögök magamon.. Valamit ki kellett találnom, hogy a 0.8-as huzalt ne vigye 1.25-ös előtolással. De viccet félre téve, kell a pic, nem is kicsit. A pontosság igy nem jó, próbálkoztam többször, és volt, hogy előreszaladt, máskor késett egyre többet, ez oda vezetett hogy rátekerte az előző menetre. Igazából mechanikailag voltam kiváncsi mit mutat. szerintem nem lesz ez rossz. Jó huzallal és precizen belőtt előtolással jó kis gép lesz ez.
(#) ktamas66 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 26, 2014 /
 
Legfeljebb minden drótmérethez csinálsz egy tárcsád, és azt is cserélgeted.
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Okt 26, 2014 /
 
Ezért szeretem a kapcsolóüzemet, ahhoz jó egy ilyen tekercselő"gép" is. Vannak lécbetétek a különféle csévékhez 6-os menettel csak ezét pont nem találtam így mókolni kellett.
Baj csak akkor van vele ha közben hozzám szól valaki, és elfelejtem hány menetnél tartottam.
Következő: »»   14 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem