Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   11 / 276
(#) mpisti válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Ezt a megoldást kis hazánkban már alkalmazták 25 évvel ezelőtt is, a kunmadarasi gyártású TW200 AWI hegesztő nagyfesz. adapterébe be volt építve egy 3 fázisú 630VA-es trafó 3 fázisú graetz híddal. Teljesen azonos módon volt a kimeneti megoldása mint a fórum tárgyát képező gépnél. Soha nem okozott szabályozási zavart, igaz annak egy kicsit más volt a gyújtóköre, de szerintem ehhez is adaptálható az ötlet. Co üzemmódban például a csillagpontot kötné egy átkapcsoló segítségével a negatív kivezetésre, elektróda üzemben pedig a híd negatív végét. Co üzemmódban 40V lenne a feszültsége, elektróda üzemmódban pedig 80V.
(#) GAtesz válasza mpisti hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Egyébként úgy használtam, hogy a 60 és 80V közé voltak bekötve a tirisztorok.
Úgy lehetett vele CO hegeszteni.
(#) mpisti válasza GAtesz hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Tehát-ha jól értem- a 60V-os kivezetéseken volt a csillagpont?
(#) (Felhasználó 5823) válasza mpisti hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Ezt is értem, de ebben a rajz szerint nincs átkötés. És így már elég érdekes, A másik üresjárati fesznek csak 47V-ot ad meg max. ! Ez inkább egy ekkora co normális max feszültsége. És nem látszik nagyobb feszültségü tekercs hatása. Én ezért szavaztam a kisebb feszültségű tekercsre. Annak a hatása csak ívgyújtáskor érződik, nagyobb áramot préselve át a kialakuló íven.
(#) GAtesz válasza mpisti hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Igen a képen látszik is.
Így a feszültség mérésem eredményei már falsok?
(#) mpisti válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Igen, János, az eredeti kapcsolás szerint,valószínű lehet,hogy a legkisebb áramhoz tartozó feszültséget állították elő a segédtekerccsel. Pl. 0,6mm átmérőjű huzalnak a 16V üresjárási feszültséget.Majd a potméter felfelé tekerésével rászuperponálták a tirisztoros szabályzó feszültségét,ami max. állásban a 46V értéket adta. A BHKV T400 és T600 gépeknek pont ez volt a hiányossága,-azaz nem lehetett kis árammal dolgozni velük. Az azokba épített szabályzó pedig még ennél is primitívebb volt. De azt hiszem ezt neked nem kell mondani.
(#) (Felhasználó 5823) válasza mpisti hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
40db BHKV-nk volt, szívtunk mint a torkosborz. A hegesztés megkezdésekor nagy dadogás, majd szépen beállt. Hegeszteni (folyamatosan) jó volt, de hevtelni alkalmatlan.

Egy 400-as mellém is "szegődött", majd jó lesz valamire.
(#) mpisti válasza GAtesz hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Természetesen a feszültségeket a "0"jelzésű ponthoz kellene vonatkoztatni. Ha digitális műszerrel mérsz,akkor a mérőműszer bemenetét söntöld le egy 10kohmos 1W-os ellenállással,de ne huzalellenállás legyen!(indukció!)Előfordul hogy zaj terheli a mérőkört,akkor a digitális műszer hamis értéket mutat!
(#) mpisti válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Kísérletképpen átépítettem egyet, teljesen más gyújtókört kapott, az elektronika tudta a feszültségstabilizálást és ívstabilizálást is. De ehhez meg kellett bontani a szekunder csillagpontot is. Az olasz WEMI FX500 mintájára csináltam. Sokkal jobb lett, de szerintem nem érte meg a rá fordított időt és munkát.
(#) GAtesz válasza mpisti hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
A 0V jelölésűhöz mértem a többit.
(De a csillagpont a 60V os kivezetéseken volt.)
Igaz digitális műszerrel. Van analóg műszerem is.
De van értelme méregetnem ?
Nagy eltérés szerintem úgy se lesz. (Ívagy igen?)

Jelenlegi helyzetből mit lehet kihozni?
Vagy ez a trafó ebben a formában reménytelen?
(#) mpisti válasza GAtesz hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Szó sincs reménytelenségről! Azért kértem,hogy mérd meg a tekercs huzalkeresztmetszetét,hogy el lehessen dönteni, maradhat az eredeti szekunder,vagy a huzalkeresztmetszet miatt át kell-e tekerni.Ha vékony a szekunder keresztmetszet,akkor mindenképpen át kellene tekerni,vagy megsül a primer is.Szerintem kb.24-25mm2 keresztmetszet minimálisan szükséges lenne fázisonként.Ha elég a keresztmetszet, akkor lehet kezdeni trükközni a kivezetésekkel.
(#) GAtesz válasza mpisti hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Holnap délután megmérem a huzal vastagságot.

Én nem ragaszkodok ehhez a vezérléshez, ha tudsz jobbat megépítem azt.
Csak a főbb alkatrészek maradjanak. Tirisztorok, diódák, trafó. (bár a trafó, hogy jó e, az majd kiderül)
Az előtolóm (4 görgős gyári) , ahhoz a vezérlés, mágnesszelep, és a többi kacat, az mind jó.
(#) (Felhasználó 5823) hozzászólása Szept 29, 2009 /
 
GAtesz, ha lehet egy kérésem, a köz javára (ha van rá lehetőség) a vezérlő nyáktervét légyszi tedd fel! Biztos lesz más is aki megakarja építeni azután, hogy felkerült a rajza.
(#) GAtesz válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Szept 29, 2009 / 1
 
Íme. Most ez van a gépben.
(#) (Felhasználó 5823) válasza GAtesz hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Ilyen amikor minden vágyam teljesül!
(#) GAtesz válasza mpisti hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Megmértem. 5mm ármérőjű ~19mm2
Elég lesz?
(#) mpisti válasza GAtesz hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Ha nem kell 180-200A-nál több akkor elég.
Ahhoz viszont feleekkora trafó is elég lenne
(#) GAtesz válasza mpisti hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Nem hinném hogy kellene 200 A -nál több.
Fele ekkora trafó?
Abból főzünk amink van!
Akkor mi legyen? Mit csináljak?
Ötlet?
(#) mpisti válasza GAtesz hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Igen, ez a magvas igazság!"Abból főzünk amink van! "Ebben a mondatban benne van minden. Most mennem kell,4 óra majd folytatjuk.
(#) mpisti válasza GAtesz hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Nos, most éppen ráérek. Azt írtad,hogy a 60V-os megcsapolásra rakva a csillagpontot ,tudtál vele hegeszteni.
A trafón próbáld meg, a 80V-os kivezetéseket zárd csillagba, majd visszafelé a 60V-os vagy az 50V-os tekercsvégeket kösd a féligvezérelt egyenirányító hídra. A gyújtókört úgy állítsd be,hogy a potméter minimum állásában is érje el a 16V-ot az egyenfeszültség értéke. A 200A-hez kell kb.28V-30V, de lehet hogy több fog lenni a max.feszültség ahhoz,hogy a minimum feszültséged meg legyen. így próbáld ki. A kimenetre mindenképpen ajánlott a szűrőfojtó. Sőt, a kimenetet akkora ellenállással terhelned kellene,hogy bekapcsolt kimenet max. értékénél folyjon 0,18-0,2A terhelőáram(ennél több kellene,de ez még racionális veszteség). Ez biztosítaná, hogy az ívfogáskor ne keletkezzenek lengések a hegesztőfeszültségben.
(#) GAtesz válasza mpisti hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Rendben van. Meg fogom csinálni, de csak szombaton. A készülék nálam van, a trafó pedig a szüleimnél.
Kíváncsi leszek, mi sül ki belőle.

Még egy kérdés:
A gyári kapcsolásban , hogy ne legyen állandóan feszültség a pisztolyban, a főtrafót kapcsolgatják egy mágneskapcsolóval.
Nekem ez nem volt szimpi, mert nem tartottam jó ötletnek, ezt a böszme trafót kapcsolgatni.
Én (mint a "jelenlegi kapcsolási" rajzon is látszik) ezt úgy oldottam meg, hogy egy három áramkörös váltó(ez nem látszik) relével megszakítom a tirisztorok vezérlését, és lehúzom őket földre (vagy fel tápra, nem is tudom hirtelen). De jónak tűnt.
Jó ez?
Arra gondoltam, hogy ezt a relét még ráadoptálom a vezérlő panelra. Esetleg valamilyen elektronikus úton (relé nélkül) blokkolom a tirisztorok működését, ha nem kell az áram (fesz).
Van ötleted?
Egyébként köszi a segítséget!
(#) mpisti válasza GAtesz hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Semmiképp ne válaszd ezt az utat. Előfordulhat,hogy a tirisztor tiltott üzemmódba kerül. Célszerűbb lenne a gyújtásszög vezérlőben megoldani ezt a problémát.
Például úgy,hogy a gate elektródákat meghajtó IC-k invertáló bemenetét egy 100 ohmos ellenálláson keresztül testre teszed, vagy a nulla folyási szöghöz szükséges negatív feszültségre.Ezt kísérletileg lehet megállapítani.
(#) (Felhasználó 5823) hozzászólása Szept 30, 2009 /
 
Sziasztok! Mpisti nincs esetleg ehhez a géphez kapcsolási rajzod. EINHELL EURO SGA 190/3 TURBO A fokozatkapcsoló kiosztása kellene.
(#) mpisti válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Ebben sajnos nem tudok segíteni.Mi történt a kapcsolójával?
(#) GAtesz válasza mpisti hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Rajzoltam két verziót.
Melyik lenne jó?
A harmadik?
(#) mpisti válasza GAtesz hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 

Igen, a harmadik, mert az általad vázolt esetekben a szinkronjelet vennéd el a tirisztoroktól.A mellékletben meglátod,én hogy csinálnám. Az"X"-el jelölt helyre akkora feszültségnek kell kerülni akár mínusz akár plusz előjelű"
amely biztosítja a tirisztorok biztos lezárását. Ezt kísérletileg kell majd beállítani, de a beállító potit végül fix ellenállásokkal célszerű helyettesíteni.Az eljárás a következő:
Beteszel egy kb.22kohm-os potit, egyik végére +15V a másikra-15V, a csúszka pedig az X pontra. De mielőtt ezt a beállítás elvégzed,előtte a szimmetria trimmerekkel a minimális feszültséget a gépen állítsd be! Miután az alapbeállítás megtörtént, akkor kell a 22kohm-os potival az egyenirányító utáni nulla kimeneti feszültséget beállítani. Ezt a fajta szabályzókört nem jól ismerem, lehet hogy a szimmetria trimmerekkel nem sikerül célt érni. Akkor majd újból írsz. A pisztoly gombnak azt a relét kell majd működtetnie, amit berajzoltam. Ide csak aranyozott,vagy nedvesített érintkezős típus felel meg, azaz teljesen zárt nem szétszerelhető kivitel.

IMG.pdf
    
(#) mpisti válasza GAtesz hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 
Szia Attila!
A mellékletben egy érdekes megoldás látható a tirisztor alacsony folyási szögnél fellépő kapcsolási hibáinak kiküszöbölésére. Így lehet biztosítani elektródás üzemnél a szükséges gyújtófeszültséget. A kapcsolás speciel egy AWI nagyfesz gyújtóját hívatott szemléltetni, de nekünk jelen esetben a tirisztorokkal párhuzamos diódák és a soros ellenállás a lényeges kapcsolástechnikai megoldás.
Ugyanezt a megoldást képzeltem el(nyilván három fázison)a te gépednél, csak a tiednél a minimum feszültséget kellene biztosítani hasonló módon.
(#) GAtesz válasza mpisti hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Megmondom őszintén, hogy nagyon hosszas nézegetés után sem értem a rajzot.
Ha esetleg belerajzolnád az "én" rajzomba, hogy hogyan gondolod, sokat segítene.
Belefaragom a módosításokat a mostani vezérlőpanelba, és ha jó, akkor megcsinálom az új panelt.

A hétvégén valamelyik nap összerakom a gépet teljesen, aztán lehet fröcsögtetni, mérni, kísérletezni.
(#) mpisti válasza GAtesz hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Melyiket nem érted,a reggelit,vagy az estit?
(#) GAtesz válasza mpisti hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
A reggelit úgy gondolom, hogy értem.
Az esti rajz, kifogott rajtam.

Következő: »»   11 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem