Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   324 / 577
(#) _BiG_ válasza gkari hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Én azért megpróbáltam mellékelni, nem baj?
Orion 604
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2014
(#) Szikravadasz válasza gkari hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Köszönet és válaszok mindenkinek:
- Kari, mint a képeken is látszik, a KH és a kikapcsoló gomb használhatatlan.
- BiG, köszönöm a doksit.
- a trafó biztos nem eredeti, de elég régen cserélhették, néhány alkatrészen kívül semmilyen fődarabom nincs (még) ilyesmihez, pláne trafó csővel
- feszültségek: fűtés 6,3V; egyenirányító kimenet 265V; EL84 anód? (ami a kimenőtrafóra megy): 220V~/490V=, EL84 középső rács 217V, digitmultival mérve. A régi jó NDK analóg műszerem üveg cserére vár. 15 éve...
A rádió jelenleg is működik, keresem a visszaalakításhoz a cserélendő alkatrészeket és megpróbálom kicserélni a mély szabályzó kondit. Régen hallgattam ennyit Kossuth-ot.
Szép vasárnap délutánt!
(#) kristikoma válasza Szikravadasz hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Szerintem a trafót direkt ide tekerték, jó lesz oda.
(#) Szikravadasz válasza kristikoma hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Ennek igazán örülök A képeken látható orosz diódákból (D7ZS) egy megadta magát, kicseréltem mindet 4007-re, az értékeket már így mértem. Közben megtaláltam a mély szabályzót is a 20(22) nF szintén újabb, valami teljesen műanyag példány volt, szimplán kiesett a lába. Pótoltam békebeli Remix fóliával. Most jön Sziszifusz az alkatrészek és a kapcsolási rajz összevetésével.
(#) gkari válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Nekem nem sikerült innen megnyitni - pedig van "DJVU"-m a gépemen.
(#) gkari válasza Szikravadasz hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Ha a trafó anódtekercse középleágazásos, akkor nem bonyolult a csöves egyenirányítás megoldása. Kell hozzá egy noválfoglalat - egy lemeztartóval a trafóra, + egy EZ80. Nem csak az eredetiség miatt, sokkal inkább a csövek kímélésére. Van nyomógombom, ha kell, írj privátot!
(#) _BiG_ válasza gkari hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Akkor a hiba a te készülékedben van, mert nekem a Firefox szépen kezeli.
Próbáld lementeni, aztán nyitni.

Én ezeket a megnézőket (legyen az bármilyen típusú file) úgy szoktam beállítani a (Firefoxnál) Beállítások/Alkalmazásokban, hogy rákérdezzen, mit is akarok csinálni, ha klattyintottam. Így biztosítom azt, hogy a megfelelő alkalmazás nyissa meg, ne más próbálkozzon (ilyesmi előfordul, ha az ember telepít többfélét, sajnos a viselkedést a programozó körültekintése - vagy annak hiánya - erősen befolyásolja), illetve ha menteni akarom, megtehessem.

Mellékelem a screenshot-ot, hogy lásd, nálam miként van megoldva. De vedd észre, hogy az ablak szövegében Microsoft Word 2007 dokumentum megnevezés szerepel (nincs is fent nekem ez az Office verzió, csak egy konverter!), mert a szoftverek "összevesznek" azon, melyik is a jani az adott feladatra (ezt a kiterjesztéshez hozzárendeli az operációs rendszer, néha a hajam hullik, mekkora ökörségek állnak így elő) és ezt a registry-ben eltárolja. No ott aztán lehet katyvasz, mert több beállítás lehetséges, aztán melyik jut érvényre... Sajnos a winfos már csak ilyen.

Így a kézi erővel való megoldást preferálom, döntök én, és nem az, hogy melyik szoftver van előbb/később telepítve és a tevékenység "magárahúzását" hova is firkálta bele a registry-ben, az így miként jut érvényre. Elvégre egy adott kiterjesztés kezelését a winfos többféle programhoz is hozzárendelheti, csak ezek közül egy a fő kiválasztott (lásd egy bármilyen file-n a jobb egérklatty és a "Társítás" menüpontot). Aztán ezt meg miként bírálja felül a böngésző... Sajnos a Firefox se tökéletes, ezért is döntök én!

Inkább így operálok, minthogy a registry-t túrjam meg tisztogassam, ami elég időrabló, fárasztó és reménytelen, mert egy új telepítés megkavarhatja - lásd a Office 2007 konvertert, ami jól belekavart a levesbe.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2014
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Márc 23, 2014 /
 
Ma potom 6000Ft-ért sikerült hozzájutnom egy Terta T325-höz, egy T425-höz és egy Resprom A102-höz. Félbe vagyok az Orion 217b-vel és nekifogtam egy Elprom RRG61-nek is. Azt hiszem nem fogok unatkozni mostanában. Csúnya fertőzés ez a rádiózás.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2014
(#) Gránátalma válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Szia!
Második képen lévő alsó kis rádió nekem is megvan, csak sajnos le van szakadva a hangoló tekercse, meg csövek is törtek ki belőle.
(#) Szikravadasz válasza gkari hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Privi ment.
Méricskéltem. Nem középleágazásos.
Ahogy BiG írta, a probléma a társítással lesz. Hiába tettem fel én is a djvu nézőkét, mással akarta megnyitni, ami ráadásul nem is tudta kezelni. Társítás beállítása után már jó.
(#) Szikravadasz válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Márc 23, 2014 / 1
 
Akkor én is dicsekszem egy kicsit. Tegnapi szerzemény, sorban áll a VT 926 Badacsony mögött:
(#) zolika60 válasza Szikravadasz hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Ez igen szép darab. Igen, irigy vagyok.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2014
(#) kristikoma válasza Szikravadasz hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Nagyszerű darab! A benne levő Terta 811 egy nagyszerű magnó! Érdemes megcsinálni az egészet, ahogy van.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Szikravadasz hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Ezzel lehet is dicsekedni.
Egyszer felújítottam egy Terta T528G-t, de sajnos eladtam (igaz nagyon jó pénzért), azóta is hiányzik.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Gránátalma hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Nekem is van belőle egy másik, csak annak fent lakik a varázsszeme a hangszóró mellett, most lesz egy ilyen is a "múzeumomban". Amúgy ha donor kell, hegyekben állnak a vaterán a 325-ösök. Fogalmam sincs honnan került elő ennyi belőlük.
(#) Szikravadasz válasza kristikoma hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Szeretném, és lesz is mit csinálni rajta. Dohos, nedves helyen tárolhatták (mondjuk az egész ház olyan, ahonnan hoztam), ezért belül itt-ott penész foltok vannak, látszólag hiánytalan, a ferrit forgató és a skálazsinór szakadt, a tápot diódákkal mókolták, de a trafó eredetinek tűnik és az EZ80 is a helyén, a magnóból lóg egy kéteres barna vezeték, végein körsaruval, a lemezjátszó egyik rugója hiányzik...stb. Kell keressek egy mikrofont, hogy teljes legyen, aztán kéne egy hely is, ahol szétszedve lehet hosszabb ideig
(#) Janó bácsi hozzászólása Márc 24, 2014 /
 
Tisztelt kollégák. Ezen a fórumon gyakran hangzik el, hogy a "csövek védelmének érdekében" meg hogy gányolás, ha az egyenirányító cső helyett száraz egyenirányítóval, diódákkal, történik az anódfesz egyenirányítása, vagyis hogy erre alakítják át, vagy így pótolják az egyencsövet. Tudna nekem valaki elfogadható, a gyakorlatban is igazolt magyarázatot adni arra, hogy miért baj, ha nem cső, hanem dióda az egyenirányító. A 60-as évektől második felétől kezdve, a diódák elterjedésével minden hazai, és főleg külföldi csöves készülék gyártó áttért a szelénes, diódás egyenirányításra, és nem emlékszem, hogy emiatt gyakoribb lett volna a csövek meghibásodása. Televizió, meg egy két kezdeti készüléket leszámítva, mind diódás egyenirányítással működött. De hozhatnék példát, magnókról, erősítőkről stb. Gyakorlatilag már a rádiózás kezdetétől még csöves korban is majd minden készülék direkt fűtésű egyenirányítóval volt építve (AZ1, AZ4, AZ11, stb.) ami hasonlóan a diódákhoz, szinte az első másodpercben már a teljes, sokszor 350-400V-os anódfeszt ráadta a még hideg többi csőre, és csak a teljes bemelegedés után állt vissza 280-320V üzemi feszültségre. Mégis ezek a 60-70 éves csövek most is kifogástalanul működnek, semmi kárt nem tett bennük a korán ráadott anódfesz.
Szóval miért nem jó az egyencső helyett a dióda? (Elkókról most ne beszéljünk, az egy másik történet)
(#) kristikoma válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 24, 2014 /
 
A másik a dinamikus belső ellenállás, amiben a dióda jobb. A gerjedésveszély kisebb. Tudom, ott a pufferkondi, ami lehet elég nagy is(több 10000 µF is).Egyes megszállt audiofilek szerint, ha a készülék csöves, az egyenirányítás is legyen az. De ezt tudjátok ti is.
(#) küzmös Gergely válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 24, 2014 / 1
 
Egy tévészerelős oldalról idézve: "ellenőrizd hogy a hálózati egyenirányítás után megvan-e a csöves egyenirányítóknál jellemző 230-240V, mert ha nincs akkor is tud kicsi lenni a sorméret. Ha esetleg át van kötve félvezetősre akkor állítsd vissza feltétlen a gyári állapotot, mert ilyen módon az anódfesz 300V köré.. fölé is nőhet, amit hosszú távon nem tolerálnak a készülékek. Az ilyen átalakításoknál nem is a félvezető beépítése a probléma, hanem az hogy a "műtét" során kihagyták a soros ellenállást.. Ez a gyakorlatban általában 22ohm/10W huzalellenállást jelentett ami "izzadt" is rendesen. Így nincs probléma sem. A 60-as 70-es években a legtöbb készülék félvezetős táppal készült.. Nagyobb probléma volt amikor valamilyen őrült megfontolásból az Orion egyes gépeiből kihagyta az NTK ellenállást.. no ott hullottak is a csövek."
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2014
(#) Szikravadasz válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 24, 2014 /
 
Mivel én nem értek hozzá, nálam a mókolás azt jelenti, hogy nem csövet cseréltek, hanem átalakították. Nyilván egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb volt így (esetleg "már nem javítható át kell alakítani" címen többet lehetett kérni a javításért). Nekem nem probléma, az Orionnál írtam is, és abban van 2*120Ω sorban. A Tertába csak belepillantottam és a szemem sarkából láttam meg egy diódát, de ebben is maradhat, elég ha az EZ80 csak világít, hogy szép legyen
(#) oregtamas0202 válasza Szikravadasz hozzászólására (») Márc 24, 2014 /
 
Üdvözletem!
Bizony sokszor használtunk akkor dióda hidat , amikor a hálózati trafó anódkör egyik fele szakadt meg.
Biztosíték , majd a dióda híd és működj.
Ha nem szakadt az egyik anódkör sem, akkor kétutas egyenirányítás mint a csőnél , csak a közép kivezetést biztosítottuk le.
Már a tisztességesebbek , mert a dióda azért könnyebben lett drót mint a cső egy villámlás , vagy hálózati lökésnél.
Akkor biztosíték nélkül ment a trafó a vadász mezőkre.
A Kékes , Tavasz , Carmen stb. ahol soros fűtés volt ott maradt a cső a fűtőkörben és védte a többi csövet a fűtőfeszültség lökéstől.
Ami az ellenállás helyettesítésével megnőtt.
Öreg Tom
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2014
(#) Szikravadasz válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Márc 24, 2014 / 2
 
Ezek szerint az Orionom rendesen meg van csinálva: primer-fűtőkör-anódkör külön-külön biztosítva
És, hogy fokozzam az izgalmakat, szombat este ilyen környezetben vacsoráztunk (miközben a csomagtartóban lapult az 529MG):
(#) gkari válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 24, 2014 /
 
Teljesen igazad van, én nem a hideg csövek miatti állapotra gondoltam, hanem a nagyobb anódfeszültség esetleges veszélyeire - kérdés persze, hogy az adott esetben ez mennyi többlet?
(#) wadember válasza Szikravadasz hozzászólására (») Márc 25, 2014 /
 
Ez valami étterem? Hol található?
(#) Szikravadasz válasza wadember hozzászólására (») Márc 25, 2014 / 1
 
Két Vezér étterem és panzió, Mályi. A tulaj gyűjt minden régiséget, a belső ablakpárkány is tele van a szenes vasalótól a taxióráig mindennel, az ablakkilincseken Sokolok lógnak.
(#) Janó bácsi hozzászólása Márc 25, 2014 / 1
 
Ámberek. Megéltem 70 évet, békességben, nyugalomban, azt hittem, hogy ebben a retró témakörben már sok újat nem tudnak nekem mutatni. Hát tévedtem. Azt hiszem most már nyugodtan hajthatom álomra a fejem, elértem szakmai pályafutásom csúcsára, mert kézbe vehettem ezt a gyönyörűséget.
Ezúton osztom meg mindenkivel, ámuljatok, bámuljatok, essetek térdre az áhítattól.
Zvezda 54:
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 25, 2014 /
 
Ez valóban bámulatos darab. Miből van a doboza? Nem tudtam megállapítani a képek alapján. Látszólag nem sok munkád lesz vele az előzőekhez képest, bár az mindig csal. Remélem láthatjuk a felújítás folyamatát, meg a végeredményt is.
Szerk.: Már látom lemezből van sajtolva, ha nem tévedek.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2014
(#) Janó bácsi válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 25, 2014 /
 
Pléh az egész, szól, nem kell csinálni vele semmi látványosat, csak pár rejtett csavart kell belefúrni, hogy ne remegjen minden eresztékében a hangfrekvenciára.
Ja és az életben sokkal rondább, mint a képeken. Meg van vagy 20 kiló.
(#) Szikravadasz válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 25, 2014 /
 
Elismerésem. Impozáns szerkezet. Ebayen korábban láttam ilyeneket, horror áron. Több is volt, hihetetlen színekben. Kíváncsian várom a további ismertetést
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 25, 2014 /
 
Az biztos, hogy nem lenne könnyű átfesteni. Valami autófényező mester eldolgozna rajta vagy egy hétig és akkor sem lenne már olyan mit volt. Jobban megnézve bizony itt-ott horpadt és festékhiányos. De ez adja a patináját. Azt olvastam róla a NET-en, hogy a vörös csillag világít a tetején működés közben, meg hogy vörösre festett változata is van.
Következő: »»   324 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem