Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nyomtatóból házi NYÁK készítő
Lapozás: OK   4 / 6
(#) PCB válasza bladika hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Szia !

És mit fogsz csinálni azzal a maszattal ami kijön a nyomtatóból ?
Mert ugye ha nem melegíted rá a festéket akkor az nem is marad rajta, és mielött meglátnád a rajzolatot por alakban, a fűtőhengerek egy maszattá titkosítják

Üdv!
(#) bbalazs_ válasza oldman hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Koszonom, Oldman, engem meggyozott. Ezek szerint femfoliara ELVILEG lehet nyomtatni. A gyakorlatban gondolom mindenfele technikai gonddal kell megkuzdeni, de legalabb erdemes megprobalni.

Nekunk is van itt a cegnel 3db HPIII-as, abbol ketto kuka (az a fejpozicionalasi, asszem 52-es hiba), a harmadikat a masik kettobol valamennyire felujitottam, de nem hasznaljuk. Azt siman at lehetne alakitani.

Nekem inkabb olyan problemam lenne, hogy pl. a nyak lemez nem mindenhol pontosan sik, a szelenhenger viszont teljesen. Igy egyes helyeken odaragad, mashol nem. Arnyalja a kepet, hogy elektrosztatikusan feltolti a lapot, igy az esetleg odavonzza kis tavolsagrol a festeket. Es ugyanez az egetohengerrel.
(#) Medve válasza bladika hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Hello, elsősorban a fűtőhenger megfelelő hőmérsékletét kellene elhitetned a rendszervezérlővel, a hőérzékelőbe való beavatkozással.
Ui.: Nekem nem egyértelmű, hogy miért akarod kikapcsolni a fűtést... :nemtudom:
(#) bladika válasza Medve hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Aha szóval szétkeni! Na erre nem gondoltam, de van benne valami! Azért akartam,hogy ne fűtsön,mert eddig azt csináltam, hogy elkezdtem nyomtatni a rajzolatot és tudom hol (már mint hogy mennyire húzta be a papírt) kell kinyitni a nyomtató tetejét ahoz hogy úgy álljon meg, hogy még nincs ráégetve és a tonert ha kiveszem akkor ott ki tudom venni, és úgy átvasalni! Így sokkal jobban sikerült mindig mint amikor ráégette és utána vasaltam! Ezért akartam kapcsolhatóra csinálni, így nem kellene játszani azzal hogy mikor kell kivenni, hanem csak egyszerűen úgy jön ki ahogy kell! De akkor mégsem!

Azért köszönöm a segítséget!
(#) bbalazs_ válasza bladika hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Nem egyszerubb kivenni azt a masik hengert, ami nekinyomja a futohengernek? Azt nem ellenorzi a rendszer, a ket oldalan meg valami kis pocokkel megvezeted a papirt, igy hozza sem er!
Viszont en a helyedben fejjel lefele vasalnam az elsot, tehat alul a papir a tonerporral, arccal ra a NYAK-lap rezoldala.
Aztan ha mar valamennyire megomlott a polimer, akkor lehet esetleg megforditani.

Mas kerdes, hogy van-e az egesz eljarasnak ertelme, hiszen vasalaskor akkor MINDENKEPPEN a papirba is beleeg a polimer. Tulajdonkeppen a vasalod lett a futohenger.
(#) bladika válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Természetesen van értelme, mert mint mondtam én eddig is így csináltam és így sokkal jobban sikerültek a vasalások mint simán! Az gondolom 1értelmű hogy nem sima fénymásoló papírra nyomtatok. A henger kiszedős,pöckös megoldás meg azért nem jó, mert az egész kapcsolós dolognak pont az lenne az értelme, hogy egyik állásban sima nyomtatóként használom, a másikban pedig nyákrajzolat nyomtatónak,henger nélkül viszont kicsit problémás lenne simán nyomtatni! De igazából az hogy a hideg henger elkeni az egészet az meggyőzött afelöl, hogy halott az egész ötlet. Azért ha unalmamban mégis megpróbálkozom valami hasonlóval és sikerrel járok akkor arról úgyis beszámolok! Köszi minden tanácsot!
(#) PCB válasza bladika hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Szia !

Igazán talán annak lenne értelme, és valszeg egyszerűbb is lenne, ha a "vasalásos" technikai hiányosságaidat javítanád, hogy a normál nyomtatott nyákrajzot megtudd csinálni szépen.

Üdv!
(#) bbalazs_ hozzászólása Márc 18, 2008 /
 
Urak, eppen most olvastam, hogy lehet kapni a PhotoHallban 14xxx Ft-ert valami tintasugaras Cannont, azzal a speci, pigmentes DuraBright tintaval. Valoszinu direktben a nyakra nyomtatva (valami atalakitas utan) es utana felmelegitve a pigment megomlesig esetleg mehetne direkt a maratoba...
(#) Qwert76 hozzászólása Ápr 9, 2008 /
 
Üdv Néktek!

Elég brutál 5letem támadt, de talán egy mosolyt megérdemel: Savat nyomtassunk a panelra. Idővel megeszi!

Más:
Ma vettem 150-es? műnyomó papírt. Rávasaltam a nyákra. Leáztatni már nem volt egyszerű. Hol szépen lejött, máshol a festéket leszedte. Illetve egy vékony papír réteg így is maradt helyenként . (Vékony műnyomó papírt nem kaptam.. ez azt hiszem 150 -es).
Viszont a papír szépen rányomta a mintát a panelra!

1.,Mi lenne ha nem vasalnám, hanem készítenék egy készüléket ami rámelegíti és rá is nyomja a papírt - nyomtatott rajzot. Majdnem úgy mint a fényképszárító a fotósoknak. Így biztosan nem csúszna el, és nem kellene rögzíteni a panelre a papírt sem a vasalás idejére.

2.,Aztán valami vegyszerbe tenni, ami lemarja a papírt és a festék ott maradna ahol kell. Bár nem tom hogy a vasklorid lemarná e? , de talán a kénsav ínkább...
A réznek meg úgy is mindegy. aztán öblítés és maratás.

Ez járható út lenne így ? Vélemény?




(#) kaqkk válasza Qwert76 hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Ez a készülék már létezik hőprés-nek becézik
190c-ra és 3kg nyomóerőre van beállítva.
Én egy másik topicban a laminálóval való
vasalást dobtam fel de lehurrogtak (pedig működik ,és olcsó)
(#) zsoltee0001 válasza bladika hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Ha kiveszed a préshenger rugóját (2db) akkor átmegy a papír a fixálón úgy, hogy nem égeti rá a papírra + hibakódot se ír ki, viszont az exit szenzor karja és a papírkiadó görgők valszeg elmaszatolják a festéket a papíron, egyébként rajtamaradna,
bár nem értem mivel vagy előrrébb ha fixálatlan festéket akarsz rávasalni a nyákra... de tetudod
(#) Qwert76 válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Köszönöm!
Nem ismertem ezt a készüléket.
Lamináló vasalás érdekes dolognak tűnik!

Próbáltad már? hogyan csináltad?




(#) Dani robot hozzászólása Máj 28, 2008 /
 
Én először grafittal próbálkoztam, később én is kipróbáltam, hogy fekete-fehér pixelekből készítek képet és 15% vas tartalmú festéket használok. Tök jóóó :yes: :yes:
(#) Isti hozzászólása Jún 21, 2008 /
 
Ha esetleg valahonnan lehetne szerezni rajzgépet. Nos a toll helyére filctollat rakni. Innen már csak ott jönnek a problémák, hogy a nyák méretét be kell állítani pontosan, és ha valahol nem rajzolt pontosan, azt újra meg kell vele ismételtetni. Bár sztem kézzel még pontosabban lehet rajzolni, csak tudom, a lustaság.

Szerintetek jó ötlet?
(#) barany165 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 21, 2008 /
 
Szia Bbalázs! Lehet, hogy késő a hozzászólásom, de irtam ,nekem a tintasugaras zsákutca lett!Nem szárad eléggé gyorsan a tinta ,még fotóny. üzemmódban sem!
Egy ujszerű Epson 865 bánta! Mechanikailag sikres volt, de nyákra használhatatlan! A vasalás az elégé jó megoldás nállam is.Üdv!
(#) zs0lt hozzászólása Jún 27, 2008 /
 
szervusz mindenki!

csak úgy hírtelen beugrott hogy hogyan is lehetne nyákot nyomtatni házilag...
na azért 1-2 kissebb megoldásra váró probléma fenn áll...
én szerintem úgy simán meglehetne csinálni hogy egy nyomtatót, átalakítanánk, annyiban hogy a tintapatron helyett egy olyan rézer lenne ami égeti a rezet...
(a tintapatronnak vannak csatlakozói, azon keresztül csak meg 3volt, mondjuk egy dvd íróból kiszedett lézer talán jó lenne, nemtudom hogy képes-e leégetni, de csak találunk valamit közösen!
a lézert rögzítjuk a tintapatron foglalatba.
és hozzákötjük (a külön táp is megoldás lenne, de az bonyolult lenne megvalósítani hogy csak akkor kapjon áramot, mikor a tinta is kapna,esetleg relével)
a nyomtató hátulját kibontjuk, és a lézer alatt 1 centivel, 90 fokba hátrafelé "megtísztítjuk az utat"
hátulról lehet betenni a nyákot...
aztán a gépen kiválasztunk egy szimpatikus nyákot, (még a gépen fel kell cserélni a színeket a nyákon, pont ellentétesre. csak hogy ne azt égesse le aminek megkéne maradnia ) és kinyomtatjuk...
elvileg működhet...
problémák:
1: a lézer gyenge, így több ideig kell égetnie, az egész folyamatot le kell lassítani, vagy többszőr kell átküldeni a "nyomtatón"
2: nincs vagy nagyon beszerezhető egy olyan lézer (nem értem a lézerekhez)
úgyérzem ennyi..remélem lessz belőle valami!
én szerintem neki is kezdek, csak elötte kéne egy lézer, és csak utána kéne elrontanom, 1 nyomtatót...
szerintetek ez lehetséges, vagy oltári nagy "baromság"?
(#) zsoltee0001 válasza zs0lt hozzászólására (») Jún 27, 2008 /
 
hali
:eek2:
Hát ez tényleg "oltári nagy "baromság""!!
rezet akarod lézerrel égetni? szerinted mekkora teljesítmény kellene hozzá? Gondolj bele! (csak példaként) A lézergravírozó a fába tud égetni mintát, nem rézbe, és ez egy millió forintos berendezés.
Azonkívül, ha lenne is egy ekkora teljesítményű lézered, és sikerölne mintákat égetned, szerinted, hogy nézne már ki az a nyák?
Kissé füstös lenne a környék az biztos.
Szóval bocs, de ez negy baromság.
üdv
(#) gustaw hozzászólása Dec 21, 2009 /
 
Sziasztok!

Átolvastam gyors a topicot és mivel nem találtam ilyen hozzászólást, megosztom tapasztalatomat veletek:

Canon IP4200-es nyomtató rendelkezik CD nyomtatási funkcióval. Ezt kihasználva a CD lemez helyére egy kb 3x3 cm-es nyákdarabot helyeztem, szigetelőszalaggal rögzítettem. Saját szoftverével rajzoltam három vonalat. (1mm, 0,5mm, 0,1mm), majd ráküldtem a nyomtatást.
Megjegyzem ennél a résznél kicsit megdobogott a szívem a nyomtatóért.
A gép vette az akadályt és a CD lemeznél kissé vastagabb nyákot. Gond nélkül bepozícionált és megkezdte a nyomtatást.
A nyomtatás sikeres volt, de sajnos nem a várt eredményt hozta. A minta stimmelt, de a festék finom kis cseppekbe állt össze. A nyák nem volt megtisztítva, nem tudom ez számíthatott-e, de valószínű nem. Korábban ugyanezt tapasztaltam egy hagyományos CD lemezen. A nyomtatható lemezek ugyebár speciális nyomtatható felülettel vannak ellátva, ami magába szívja a tintát.
A korábban említett Epson nyomi is hasonló tintával működhet, ezért látok benne fantáziát.
Fekete színnel próbáltam csak, lehet meg kellene nézni mással is.
További kísérleteket végzek majd, ha van eredmény jelzem.
(#) Medve válasza gustaw hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Hello, sok lehetőséget nem látok, 1.:tisztitsd le alaposan, 2.: csiszolópapírral érdsítsd fel a felületet, 3.: valamilyen gyenge maratással kezeld előtte a felületet.
(#) ptesza válasza gustaw hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Lehet ,hogy én is nagy baromságot mondok most:


A nyomtatókban levő festék vizes bázisú , talán szilikon is van benne , ez magyarázná a szétpattanást. És talán ez gátolja a beszáradást is.(többé-kevésbé)
Be kellene vonni a lemezt egy olyan anyaggal , ami nyomtatható ,és ezután például vegyi úton eltávolítható lenne , ott ahol a tinta nem érte. Mint a P20. Lehet ,hogy működne , de sztem azon is szétpattan. Enyhén szívó hatású matt , porozús felület kell.

Megfelelő gyakorlattal nagyon jó nyák vasalható, vagy marad a FOTO megoldás , az a leges legjobb , a szita nyomáson kívül.
(#) gustaw hozzászólása Dec 21, 2009 /
 
Hali

Próbálgattam a kísérletezgetést még 3-ig és a következőkre jutottam:
Laza Cillit Banges tisztítás után már gyakorlatilag profi érdesítés nélkül is egész jó eredményt értem el a nyomtatási kép szempontjából. 0,2 mm-es vonalak tökéletes simaságúak lettek, a 0,1mm-es is folyamatos volt, de nagyon halvány. Csak egy probléma adódott: Nem sikerült ráégetnem a lemezre a tintát, a lehetséges megoldást az alábbiakban találtam:
Sikerült utánaolvasnom egy kicsit és kiderítettem, hogy az én Canonomnak csak a feketéje pigmentes, a színes állítólag nem, mondjuk tény, hogy ha víz éri a nyomtatást abban a pillanatban szétázik a kép. Próbáltam egyébként feketével és színessel is, de a süti egyikkel sem sikerült.
A korábban említett forrás Epson nyomtatót használ, az oldalon továbbolvasva több Epsont találtam, ami az ő általuk kifejlesztett/használt Durabright festéket használja. Ezek a festékek a gyártó szerint gyanta alapúak és száradás után már vízálló képeket eredményeznek. A gyantásnak jónak kell lennie, mert a makettezésből tudom, hogy a gyantás festéket tényleg nem viszi a víz.
A lényeg, hogy mivel számtechben dolgozom egy csomó rossz nyomtatónk van, megpróbálok majd beszerezni egy használt Epsont, vagy befektetek egy újba. Az újak közül az Epson S20 már 10E Ft környékén beszerezhető. Lehet ennyit áldoznék a közösség érdekében.
Másik kérdés, hogy ha víznek ellenáll is a Durabright festék mit lép a savra?

Ha hihetünk a netes forrásnak, valahogy meg lehet csinálni!!!
(#) gustaw hozzászólása Jan 29, 2010 /
 
Halihó. meglett az Epson S21, de addig nem merem szétvágni, amíg nem találom meg a neten azt a komplett leírást, hogyan alakította át egy sorstárs a nyomiját. Magyar leírás volt, valami ingyenes webszerveren, de sehol nem találom Epson S20, vagy S21 volt... nem látta valaki?

Ha megvan, indul a kísérlet!
üdv
(#) frob válasza gustaw hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
talán érdemes lenne kipróbálni, hogy fotolakkos nyákra nyomtatni, bár le kell világítani, viszont a filmet megspórolja az ember, na meg így van a legközelebb a minta a felülethez, a kérdés az hogy elég sűrű e a nyomat a levilágításhoz....

(#) kila válasza gustaw hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Szia!
Erre gondoltál?Bővebben: Link
(#) gustaw hozzászólása Jan 29, 2010 /
 
jaja, ez az, közben megleltem én is,köszi.
(#) Damian666 hozzászólása Feb 2, 2010 /
 
Hellósztok. Nos, olvasgattam a topikot, persze mindent nem volt kedvem végignálazni. már régóta jutott nekem is eszembe, hogyan lehetne megoldani hogy nyomtatóval panelre a rajzot aztán maratás....

Aztán eszembe jutott 1 ötlet, amivel simán megoldható. .

A lényeg, van 1 régi epson tintasugaras nyomtatóm, aminek a festéktartályát, külön ki lehet venni, és a fúvókákat is külön. Elsődleges szempont az, hogy olyan festékanyagot töltsünk bele, ami nem szárad azonnal bele a fúvókákba, és könnyen eltávolítható, ugyan akkor a maratást is jól elviseli...

2-féle anyagra gondoltam. az egyik a k1-es mono lakk ami szárító nélkül soha sem szárad meg, ezáltal nem teszi tönkre a fúvókákat. ennél csak az a probléma, hogy valahogy bele kell juttatni nyomtatás után a lakkba a szárítót. Permetezésre gondoltam. Ki kell kísérletezni, de szerintem megoldható, a lakkot és a szárítót is lehet megfelelő folyékonyságúra oldani, ezáltal a tintasugaras is simán nyomtat vele. A másik, az hogy még színezni sem ártana hogy látható legyen. A másik anyag, a hőre, vagy uv-re száradó nyomdafesték. Ezt akár ki is zárnám, mert k...va drága, és ezt is kísérletezgetni kéne. Vannak még műanyag, vagy műgyanta alapú festékek, amikkel lehet próbálkozni. De az összetevőjük miatt jobb utána járni, mi milyen anyagot tartalmaz. ( nem kéne kinyírni a patront) Én személ szerint a mono lakkra tippelek, és átalakítom a nyomtatót, hogy a panelek szélét fogja, és azt mozgassa. így a nyomtatott felület érintetlen marad. Ha van valakinek ötlete akkor várom. Szerintem működni fog. csak "játszani" kell az arányokkal.
(#) llaci56 válasza gustaw hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Én is S21-et alakítottam át, ha érdekel, megmutatom, hogyan. (El kell fűrészelni a nyomtatót.)
Sokat ne várj tőle! Lehet vele nyákot készíteni, de nem egyszerű! Laser festékport kell szórnu a nyomatra, sűrített levegővel lefújni a fölösleget, aztán megsütni. (200 fok körül.)
Alkatrészoldali pozíciószám nyomtatásra jól lehet hasznélni, ott a 80 C fokos szárítás elég. Sajnos a maratást így nem bírja. (Legalábbis a sósavas és a natriom-perszulfátos maratást nem. A vas kloridot nem próbáltam.)
(#) Damian666 hozzászólása Feb 3, 2010 /
 
Lehetséges hogy lézernyomtatóból sokkal egyszerűbb, olcsóbb és jobb lenne. Mert nem kell tintapatron,+lézer toner-ből por. kicsit drágának találom. mert 1 új színes patron sem 3 ezer forint. bár níyomtató típusa válogatja. + ugye a lézer toner, 20 körüli értéke. Csak kérdés hogy mennire alakítható át a lézer nyomtató. mert akkor sok szenvedéstől, és fölösleges pénzkidobástól szabadítana meg.
(#) llaci56 válasza Damian666 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
És hogyan képzeled a laser nyomtatóval a nyomtatást? Mert közvetlenül a nyákra nem tudsz vele nyomtatni.
A tintasugaras (Epson) nyomtatóba 8 ezer forintért vehetsz 1 liter festéket, és ha mindegyik tartályba ezt töltöd, akkor évekig nyomtathatsz azzal a színnel. 1 kg toner por - ami szintén elég életed végéig, - 4 500 Ft.
Persze lehet kész tonert is venni, de minek?
(#) Damian666 válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
o ezekkel nem voltam tisztában.. Miért nem lehet lézerrel közvetlen nyákra nyomtatni?
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem