Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3551 / 3553
(#) nagym6 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Máj 2, 2024 / 1
 
Autótól függ. Van amelyik csak 10-20A maximum mindig. Vannak csak 25A generátor diódák, ezeken folyik át a töltőáram és sok más fogyasztó árama is. Másik véglet mint visszább írták.
(#) nagym6 válasza Skori hozzászólására (») Máj 2, 2024 /
 
Idézet:
„Ezután indítózunk, először azt az autót amelyiknek jó az akkuja.”
Gyakori, hogy nem tudja indítani a jó akku mert túlterheli a másik nagyobb akku, motor, ekkor járatni pár percig tölteni a rossz akkut, utána indítani.
(#) Villanymozdony válasza Skori hozzászólására (») Máj 2, 2024 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Azért kérdeztem, mert autó akkut teszek napelemes inverterre.
A töltőáramot illetően hallottam, hogy az ólomakkut nem illik nagy árammal tölteni. De akkor jól gondoltam, hogy egy átlagos autó is lead simán akár 50 A-t is, így az inverteren is beállíthatok kb annyit.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2024
(#) Ge Lee válasza Villanymozdony hozzászólására (») Máj 2, 2024 / 1
 
Felejtsd el! Számtalanszor leírták már mindenféle fórumon, hogy az autóakku sehova máshova nem jó, csak az autóba. Nem 50, akár 500A-t is le tud adni, na de csak pár másodpercre! Huzamosan egy átlagos 55Ah-s gépjármű indítóakku nem fog elviselni még 10A terhelőáramot sem. Ha nem hiszed el nekem, majd elhiszed ha 1 év után a kukába hajítod az akkut. Maximum néhány amperrel lehet őket terhelni folyamatosan.
Úgy voltam vele, hogy hirtelen kellett akkut vennem rokkantkocsiba amiben 500W-os motor van, mértem rajta áramot, átlagban 24V/10-12A az áramfelvétel. A lion csak 2 hét múlva jött volna meg, vettem indítóakkukat. Fél évet bírtak, mostanra 60%-os az állapotuk. Nem bírják, hidd el.
(#) kameleon2 hozzászólása Máj 2, 2024 /
 
Sziasztok! Hirtelen nem is tudom hol tehetném fel a kérdést, mert a google nem volt a jóbarátom, hátha van ötlete, tapasztalata valamelyikőtöknek, vagy legalább orientálni tudtok. Alapvetően OpenOffice(32bites) vagy LibreOffice(64bites) verzióban készítek, készítünk terveket, mert nagyon hatékonyan lehet vele rajzolni, akár kisebb rajzlapokra, de A0 rajzlapra is, illetve tud egy fájlon belül több lapot is kezelni. Azonban egy elég kukacos megrendelőnknek mindenáron Autocad-ben kellene mintegy 250 oldal már letervezett munka. Minden más formátumban tudnánk adni pdf-től kezdve svg-n át, de neki szerkeszthető dwg fájl kell. Az online konvertereket mind végigpróbáltam. dxf sem jó, mert vonalakká alakítja a szövegeket. Vágólapról át tudtam tenni autocadbe a rajzot, de bár teljesen vektorosnak tűnik, nem esik szét pixelekre, sőt még a betűtípusra is rákérdezett, de mégsem editálható. Van valakinek bármilyen épkézláb ötlete a megoldásra a teljes újrarajzoláson kívül? Egyetlen fájlban legalább 10-15 rajzlap van, tele szöveges adattal.
(#) granpa hozzászólása Máj 2, 2024 /
 
Valaki keresett halogén izzókat. Ha jól emlékszem, 12 V 50 W-ost (GU5.3). Megtaláltam. 230 V 50 és 35 W-os ist leletem (GU10).
(#) kameleon2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 2, 2024 / 2
 
Meg is sikerült válaszolnom a kérdésemet. Belementem megint a hülyeségbe. Úgy kezdték, hogy "Nem jó a pdf!" Pedig mint kiderült az Autocad a pdf-et egyből tudja importálni. Így megmarad szerkeszthetőnek a LibreOffice fájl, csak nem odg-t kell menteni, hanem pdf-et exportálni, majd importálni. Még jó, hogy kipróbáltam.
(#) Alkotó válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 3, 2024 / 3
 
Megnéztem, és az én régebbi AutoCAD-em nem tud PDF-et importálni. Ez persze nem jelenti, hogy egy frissebb verziónál ne lehetne más a helyzet.
De abban szinte biztos vagyok, hogy nem lehet globálisan minden PDF-et AutoCAD-esíteni, sőt csak kimondottan azt a szűk és speciális fajtáját lehet, ami valódi vektorgrafikus generálással jön létre (ma már szinte mindenből lehet PDF-et csinálni, pl. képekből is).
Ha megoldódott a problémád, akkor nincs további teendő. De ha esetleg felmerülne valamilyen döccenő, akkor én a DXF irányba próbálnék keresgélni, mert ettől várnám a legkorrektebb eredményt.
Az én koverziós kihívásaim során általában a vonalvastagságokkal és a színekkel szokott gond lenni (ezek elvesznek), de a rajzolat, a szöveg, esetleg az ábrák, jól átvihetők.
Lényeges részletnek gondolom, hogy nem kell minden megrendelői igényt befogadni. Ha nektek pl. PDF-ben áll rendelkezésre valami, akkor hiába kérik ezt szerkeszthető formában, ez elől el lehet zárkózni. Tapasztalatom szerint az észszerű kompromisszumokat el szokták fogadni. Persze jó lenne ha mindent lehetne szerkeszteni, de sokszor éppen azért van a PDF, mert ez minimális variációs lehetőséget kínál, jól őrzi a dokumentum eredeti tartalmát.
(#) sargarigo hozzászólása Máj 4, 2024 /
 
Üdv újra!

Erősen retró kérdésem lenne! Tud valaki olyan helyet a neten ahol zenei válogatásokat lehetne letölteni, mp3-ban?
Kellene írnom pár mp3 cd-t autóba, de most ezért nem állnék neki hosszú órákat keresgélni hogy mi tetszik és mi nem, hanem egy már bevált listát írnék ki. Mondjuk disco slágerek 2000-ből, ilyesmi.
Olyat mint ami a yt-on van, csak nem egyben hanem számonként hogy lehessen közöttük váltani.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 4, 2024 /
 
Idézet:
„Lényeges részletnek gondolom, hogy nem kell minden megrendelői igényt befogadni.”
Ez valóban lényeges rész. Ebben az esetben sokszor azt mondja a megrendelő, keresek olyat, aki úgy csinálja meg a munkát, ahogy kérem.
(#) Skori válasza sargarigo hozzászólására (») Máj 4, 2024 /
 
Elindítasz egy internetrádiót, a számodra megfelelő csatornát/stílusút, mondjuk a Screamer Radio programmal. Megnyomod a Record gombot, és hagyod, hogy felvegye... Szépen számonként külön fájlba teszi. De csak a program régi verziója jó, mert az újabbikból már kihagyták ezt a funkciót...
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2024

Image4.png
    
(#) vision61 válasza sargarigo hozzászólására (») Máj 4, 2024 /
 
Szia!

Az sem baj, ha egyben tudod letölteni. Én az mp3DirectCut programmal szoktam feldarabolni, ha így van rá szükségem.
(#) sargarigo hozzászólása Máj 4, 2024 /
 
Jobbnál jobb ötletek! Köszönöm!
(#) jani1987 válasza sargarigo hozzászólására (») Máj 4, 2024 /
 
Én rock zenében utazom de csak ebben a műfajban tudok jó oldalt.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Máj 4, 2024 /
 
Dehogy-dehogy. A tárgyalások éppen azért vannak, mert közben derül ki mi az igény, mi a realitás, és mi az amit meg lehet(ne) oldani, de nem érdemes.
Én egyetlen példát sem tudnék a saját gyakorlatomból mondani, amikor a tárgyalás a miatt szakadt volna meg, mert valaki görcsösen ragaszkodott volna az álláspontjához.
Nem tartozik ide szorosan, de arra már több példa is volt, amikor meg lehetne oldani valamit, de azt többe kerül mint amit megér. Ilyenkor kifejezetten pozitív hatású, ha erre külön felhívom a figyelmet, és mindjárt nyerünk 30 %-ot az áron.
Ma sokkal inkább a határidőket látom a legérzékenyebb tárgyalási pontnak, és meglepő módon az árak háttérbe szorulnak.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 4, 2024 /
 
Javasolni lehet, ez mindig benne van a pakliban. Tárgyalni is. Ez is rendben van. De olyat kijelenteni, hogy "nem kell minden megrendelői igényt befogadni", jelen példánál maradva (AutoCAD), nem vall hosszútávú gondolkodásmódra. kameleon2 leírta, a vevőnek határozott kérése volt. Namost, ha ilyet "nem fogadsz be" akkor bukta a munka. Vagy elfogadod és az alapján számlázol. Nem volt itt semmilyen lehetetlen kérés. A megrendelő fizet és azért, amit megrendelt, hiába neked nem tetszik.

Nekem volt már több "tárgyalásom" is, ami zsákutcába vezetett. Nem fogadta el a megrendelő a költségvetést, lehetetlen dolgot kért, balesetveszélyes lett volna a kész termék. Márpedig ha egy tápegység 1000 Ft, nem fogom neki odaadni 800 Ft-ért, én ehhez az állásponthoz ragaszkodtam görcsösen, ahhoz is, hogy lehetetlen amit kér, ahhoz is, hogy nem vagyok hajlandó megcsinálni.
(#) DomiG válasza Villanymozdony hozzászólására (») Máj 5, 2024 /
 
A régi Moszkvicsokban +/- 20A -es középállásos A-mérők voltak és bizony volt, hogy végkitérésig kilengtek, pedig az önindító árama nem is folyt át rajtuk.
(#) szs válasza Villanymozdony hozzászólására (») Máj 5, 2024 /
 
Mondhatni: bármekkorával. Semmilyen (szándékos) áramszabályozás nincs, a generátor teljesítménye és az akku lemerültsége határozza meg. (Ha jól lemerült az akku -jól tönkremehet a generátor is betoláskor, bár elég nagy áramokra vsn kitalálva ő is, de nem végtelen nagyra).
Az autóakkuk úgy vannak kitalálva, hogy rövid ideig nagy áramokat is elviselnek, a generátorokat meg nem kell (általában) védeni, hiszen a 11V-ra lemerült akku úgysem indít. Sőt, a gyújtásnak is kell némi feszültség.
Az igazi bikázásnak (nem a benzinkúti/tacskós kábel, hanem a valósi akkukábellel) is ez a veszélye: beindítod az autót, amin 0 az akku, aztán tönkremeget a generátor, szétnyílhat az akku (mondjuk egy állandóan lemerülő akkuért nem kár)
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2024
(#) Ódenka válasza Skori hozzászólására (») Máj 5, 2024 /
 
Szia!
Ez nekem túl bonyi...
Valamikor volt olyan progim, vegye fel, ami éppen átjön, szól a pc-n, másra nincs szükségem.
Nekem nincsenek URL-jeim, egy ikonra kattintok, aztán szól a Radio Caroline pl.
Ja igen, most pont ilyen kéne...
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2024
(#) teddysnow hozzászólása Máj 5, 2024 /
 
Sziasztok,
nem tud valaki valamilyen tippet, trükköt, praktikát, hogy előbb-utóbb ne repedjenek szét a tubusok kupakjai?

tubus.jpg
    
(#) teddysnow válasza Skori hozzászólására (») Máj 5, 2024 /
 
Az Audacity feltudja venni a számítógépen "átmenő" hangot. Én a youtube videók hangját szoktam így "vizsgálni", hogy 15kHz felett is van-e jel benne. Élő (csak késik persze) spektrogram van benne 20kHz-ig. Azonnal látszik, hogy valami mp3 hangja van a videónak.

Screamer a kedvencem volt. Több példányban is tud futni, így egyidőben több csatornát is fel lehet vele venni. Volt, hogy éjjel nappal ment a gép
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2024
(#) Gafly válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 5, 2024 /
 
Neked is fiam, Bluetooth?

Most hogy így mondod, lehet ameddig még szűz, megpróbálok rámelegíteni zsugorcsövet.
Illetve szentül megígérem, hogy mindig lekaparom a maradékot a menetről...
(#) nagym6 válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 5, 2024 / 2
 
Nem kell nagyon meghúzni.
(#) Rosszmáj válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 5, 2024 / 1
 
Egy darabka folpackot rásimítasz a ragacsra, a kupakot elég csak rákapatni a menetre.
(#) teddysnow hozzászólása Máj 5, 2024 /
 
Köszönöm, kipróbálom a fortélyokat. Ez pl szilikonzsír, de ugyan így néz ki a fatapasz is, meg (amikor még nem száradt be) az FBS.
(#) Skori válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 5, 2024 /
 
Sokat használtam én is a Screamer Radio-t, most is rajta van a gépen, sőt linuxon is működik, ha wine telepítve van - Ubuntu alatt is használtam egy régebbi laptopon.
Mondjuk mostanában nagyon ritkán veszek fel így zenét, mert nagyon sok zene megtalálható a neten jó minőségben. Egyre több dolog elérhető veszteségmentes formátumban (pl. flac), sőt előfordulnak nagyobb mintavételi sebességű, és 16 bitnél nagyobb felbontású felvételek is. Legutóbb pl. Within Temptation albumokat töltöttem le, (először csak kíváncsiságból mert megtetszett az egyik szám), ezek közül több felvétel 96kHz-es 24bites veszteségmentes formátumban is elérhető volt.

Mondjuk néhány internet rádió is sugároz ilyen felbontással, de azok nem mennek a screamerrel. A foobar-ba elvileg lehetne beletaposni valamilyen kiegészítőt, ami közvetve (egy másik programot indítva) fel tudna venni, de amikor ilyet kerestem utoljára, akkor nem tűnt alapból egyszerűen megoldhatónak. Lehet, hogy meg kellene nézni, hátha van valami újabb megoldás erre...
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 5, 2024 /
 
Jómultkorában vettem patikában aranyáron nagyon tiszta etilalkoholt.
Kérdezte is a patikus, hogy hány grammot kérek.
Mondom töltse tele az üveget, egyszer élünk.
Otthon felhasználtam belőle egy kenetet (amiért vettem), aztán jól rátekertem a kupakot.
Legközelebb repedt kupak, és üres üveg várt.
(#) szs válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 5, 2024 /
 
Gyerekkoromban nekem is problémát jelentett ez. Aztán rájöttem: nem megtépni kell a menetes dolgokat. Elég meghúzni.
DeákJóska is megtanulta, hogy nem kell a 120 kilójával a másfél méteres rúdon ugrálva meghúzni a kerékanyákat. Mert neki kellett elmenni tőcsavarért, saját zsebből. Nem a Skoda teherautógyár szerelt gyenge csavarokat
(#) teddysnow válasza szs hozzászólására (») Máj 5, 2024 /
 
Nincs meghúzva. Ha meg nem tekerem rá, azért döglik be az anyag. Ezeken már túl vagyok, ezért keresem még a megoldást.
(#) sargarigo válasza szs hozzászólására (») Máj 5, 2024 /
 
Nekem a négy méteres csövön lógott a fickó, amikor le akarta szedni az asztráról a kereket! Végül csak sikerült neki, de nem volt könnyű menet! Ez volt az első találkozásom azokkal a csavarokkal, valaki nagyon erős volt valamikor
Következő: »»   3551 / 3553
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem