Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC ventilátor szabályozás
Lapozás: OK   9 / 14
(#) mhatalyak hozzászólása Jan 20, 2012 /
 
Szép napot kívánok mindenkinek!

Meg szeretném építeni az itt található kapcsolások közül ezt a ventilátor szabályzót és annyit szeretnék kérdezni, hogy bármilyen N csatornás fet jó bele? Van itthon egy rakat IRFZ44-em 24-em stb. Ha nem muszáj, akkor nem szeretnék bele újat venni. Köszönöm előre is a válaszokat.
(#) Fodor hozzászólása Feb 17, 2012 /
 
Sziasztok légyszives segitsetek nekem.
Ntc-vel szeretnék megoldani ventilátor szabályzást, de úgy, hogy betudjam állítani milyen hőmérsékleten forogjon maxon a ventilátor. Kellene nekem még visszajelző led is, ha a beállított hőmérséklet fölé emelkedne a hőmérséklet. Előre is nagyon szépen köszönöm a segitségeteket.

Üdv: Fodor
(#) PH-User hozzászólása Máj 10, 2012 /
 
Sziasztok!

LM317 helyett van olyan IC, amit 1:1-ben be lehet rakni a helyére?
(#) Frankye válasza PH-User hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Egy másik LM317-es... (Bocs, nem lehetett kihagyni!)
Tudtommal nincsen, de mert "filléres" alkatrész, és minden elektronikai alkatrész-üzletben biztosan kapható, nem hiszem, hogy kellene helyettesítő típus.
(#) PH-User válasza Frankye hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Nem is az árával van a gond, hanem rajtam körül sajnos nincs ilyen üzlet, ahol be lehetne szerezni, de akkor így megoldom, hozatok valakivel.
Köszönöm, hogy reagáltál!
(#) Frankye válasza PH-User hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Nincs mit.
(#) steve25 hozzászólása Máj 11, 2012 /
 
Sziasztok,
El olvastam az első oldalt de a többire nincs időm. nemtudom hogy volt etémában, mégpedig az hogy szabályozni akarom a szgépben a ventiket de nekem nem kell potméter, csak kb a felére akarom csökkenteni a fordulatot. lenne összesen 3db HDD hűtő 3db 12 cm es Rendszerhűtő, és egy 14cm rendszerhűtőa 12 cm esek kb 0,15A, és csak egy párhuzamosan egybe kötném az össze ventit és kapcsolóval szeretném megoldani vagyis iagzábol egy váltókapcsolóval
I álásban Lassan pörögne "fél fordulaton"
II állásban pedig ami kifér rajta, film nézés közben ne zavarjon, de ha megy a játék akkor ugysem számit milyen hangos
egyszerü kapcsolási rajz kellene, vagy mivel lehte megoldani a szabályozást? ellenállással?
(#) Peter65 válasza steve25 hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Szia!
Feltételezem, 12V-osak a ventilátorok. A ventilátorok pozitív közösített vezetékét a +12V-ra kötném, a közösített negatív pont a váltókapcsoló váltóérinkezőjére, a kapcsoló egyik érintkezője a GND-re, a másik a +5V-ra. Így a ventilátorok vagy 7V-ot vagy 12V-ot kapnak. Nem túl gusztusos megoldás (elvileg nem illik terhelni a +5V és a +12V között), de nekem működött így venti.
(#) steve25 válasza Peter65 hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Szia, igen ettöl félek hogy nem birná el az alacsonyabb feszültségü rész azt a sok ventit
FSP tápom van 500W
(#) Peter65 válasza steve25 hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Szia!
Amit leírtam, az elvileg addig működőképes, amíg a +5V-on lévő terhelések árama meghaladja a ventillátorok áramát. A 7db ventillátor árama 1-2A lehet (7V-on inkább csak 1A), míg a+5V-ot általában 10A nagyságrendű áram terheli. Meglepődnék, ha a ventillátorok elhúznák a +5V-ot.
Ha így mégsem akarod, akkor valamivel le kell csökkentened a feszültséget. Vagy építesz hozzá egy tápegységet, vagy egyszerűbb ha sorba kötsz a ventillátorokkal zénert vagy sok sorba kötött diódát vagy ellenállást. Ezeknek el kell disszipálniuk a rajtuk keletkező veszteséget, ami 5-10W nagyságrendű, ami azért nem csekélység.
(#) steve25 válasza Peter65 hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Köszönöm a segitséget, Egy greatz hidon kb esik 1,2-1,5V feszültség tapasztalataim alapján még mikor az egyen irányitót épitettem, a sima diódákon hány V fesz esik?
(#) steve25 válasza Peter65 hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Van egy felesleges tápom, vele tudok tesztelni próbálkozni
(#) kokozo válasza steve25 hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Szia! Szilicium diódán 0,6 volt esik a greatzen azért esett 1,2 mert 2 diódán ment át az áram.
(#) Bigpeterson válasza kokozo hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Szia!

Szerintem korrektebb lenne venni 7808 stabkockát, és a kapcsolóval vagy 8 voltot, vagy 12 voltot adni a ventiknek

Ha a 8v sok, akkor 7806, és vagy marad a 6v, vagy diódával fel tudod tornázni 7 voltra. Arra kell figyelned, hogy a sima stab 1A-val terhelhető, a cv-s 1.5A-val. És persze kell rá hűtőborda is, a terheléstől függően. Pl egy rossz pc táp bordája.

Ha a ventik áramfelvétele meghaladja a stabkocka teherbírását, akkor építhetsz kettő kis áramkört, és egy két áramkörös kapcsolóval tudod azt is kapcsolni.
(#) kokozo válasza steve25 hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Nem kell ezt annyira túlbonyolítani.. 2 állású kapocsoló kell és kész is.. 5 voltal simán megy a 12voltos veniti csak lassan forog ami itt a cél az 5 voltos ágad 28 A-el terhelhető szóval nem kell félned hogy a táp nem bírja el mivel z alacsonyabb feszhez alacsonyabb áram is jár mivel a teljesítménye is jócskán lecsökken.. A gyors a 12Volt annak is simán el kell bírnia. Nálam 8 venti 6 vinyó 2 dvd elég komoly vga megy egy 460 -as tápról és a táp ventije alig indul el néha. A ventiket meg én így oldottam meg.
(#) Bigpeterson válasza kokozo hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Valóban, ez a legegyszerűbb, de akkor meg kell néznie, hogy mindegyik venti elindul-e 5 volton. Nekem is van pár, ami nem képes elindulni 5 volton (de 12v-n sincs semmi hangja), viszont ha beindult, akkor 5v-n is bírja. Ha az összes elindul, akkor valóban a te megoldásos a legegyszerűbb.
(#) steve25 válasza Bigpeterson hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Dél után tudok választ adni ezekre, mert most vendégek jönnek, és ha elmentek akkor majd neki álok, először kipróbálom a táp 5 Voltját, lehet hogy megsem tudnak indulni a ventik az 5 Voltol.
Jelentkezem , köszönöm a segitséget
(#) kokozo válasza Bigpeterson hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Amelyik ventid nem indul el az valószínűleg már gyárilag előtét ellenállással szerelt azért halk és azért nem indul el.
(#) Bigpeterson válasza kokozo hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Semmi nyoma nincs előtét ellenállásnak, elég china made ventik, de 5v-nál már nem indul. A Noctua-kat nem zavarja . Viszont hogyha nem indul el, akkor sincs probléma, csak az 5v-al párhuzamosan egy kb. 1000uf-es kondin (az értékkel kísérletezni lehet) rá kell engedni a 12v-t, így 5v-s állásban amíg a kondi feltöltődik, megkapja a 12v-t.
(#) steve25 hozzászólása Máj 12, 2012 /
 
Sziasztok elindultak az 5V rol, és a hűtés is kielégitő. Viszont arra jöttem rá hogy nem arendszerhűtők hangosak és nem a VGA hűtője hamen a CPU hűtője, már olyan 3000Fordulat környékén kezd idegesitő lenni, az 5200Fordulatrol nem is beszélve az iszonyatos, lehet veszek rá egy másik hűtőt a CPU ra, egyenlőre csak direktbe köttötem a ventiket, de majd szeretnám kapcsolhatóvá alakitani. köszi a segitséget
(#) McDeath hozzászólása Máj 31, 2012 /
 
Sziasztok!
Adott egy PC venti amit vezérelni szeretnék. LM317T is adott meg van egy 10k-s NTK-m amivel a hőt tudom érzékelni. Na mármost valami megoldás kellene hogy egy tranzisztor közbeiktatásával tudjam vezérelni a dolgot. A tranzisztort még nem vettem meg és nem tudom milyen legyen. Ha van valakinek valami ötlete ezzel kapcsolatban várom a válaszát. Ja meg adott a kijelző hozzá amit úgyszint meg kellene oldani hogy a minimumtól a maximumig kéne tudni használni. Gondolom a kijelzőhöz csak egy ellenállás osztóra van szükség. A vezérelni kívánt ventillátor 8 centis és 7.2 W teljesítményű 4000 RMP-s venti.
A segítséget előre is köszönöm!
Üdv McDeath
(#) McDeath válasza McDeath hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Egy rajz lemaradt pótolom ezúton.
Az NTK nem biztos hogy jó helyen van. Ha van egy hozzá értő szaki aki tud mit kezdeni az elméletemmel azt megköszönöm
Üdv McDeath

fesz szab.JPG
    
(#) dj.csont hozzászólása Jún 28, 2012 /
 
Üdv.Mindenkinek! Egy olyan kapcsolásra lenne szükségem ami pwm jelet biztosít egy egyszerű 12 voltos ventilátor fordulatszám szabályozására! Linkeltem egy képet kapcsolásról sajnos nem jött be azt tudom hogy meg vannak cserélve a 3-as és a 7 -es láb! De így se indul rá adom táp feszt és maximális fordulaton megy a a venti! Találtam egy tranzisztoros változatot valaki megtudja mondani hogy az élet képes lehet-e! A segítséget előre is köszi!
(#) Imre válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 6, 2012 /
 
Erről fényképet is tudnál készíteni? Vagy nagyon be van építve, így külön nem észrevehető a kapcsolás? Igazából arra vagyok kíváncsi, hogy az NTC hol és hogyan van elhelyezve?
(#) proli007 válasza dj.csont hozzászólására (») Júl 6, 2012 /
 
Hello!
Nem írtad a motor teljesítményét, feszültségét. A Fet-es rajz jó, de hiányzik a motor diódája. Ha maxon megy, vagy nem építetted jól meg, vagy a fet már zárlatos.
üdv! proli007
(#) niedziela válasza dj.csont hozzászólására (») Júl 7, 2012 /
 
Szia !

FET-s rajznak mennie kell, régebben terrárium hűtésnek raktam össze vagy 10db-ot.
Nézd át mit csináltál, mert ott lesz a gond.
üdv.
(#) didyman válasza proli007 hozzászólására (») Júl 7, 2012 /
 
Ha a FET zárlatos, a PWM jel testközelben van, és a fordulat a minimumom.
(#) proli007 válasza didyman hozzászólására (») Júl 7, 2012 /
 
Hello!
Gondolod Te.. De egy Fet, általában nem a Gate-Source között, hanem a Drain-Source között zárlatosodik be, ekkor maximumon megy a motor.
üdv! proli007
(#) urh hozzászólása Júl 30, 2012 /
 
Sziasztok!

Gondoltam ennek igazán lehet nyitni egy új témát sok szabályzósat elolvastam de ezt szeretném konkrétan megépíteni minden megvan ami le van írva csak a kapcsolási rajz értelmezésében segítsetek és a megépítésben mit hova kössek stb
Bővebben: Link
Az alkatrészeken is látni értelemszerűen nem a duál időzítőset szeretném.
(#) cimopata válasza urh hozzászólására (») Júl 30, 2012 1 /
 
Hülyeség volt ezért témát nyitni.
Beírod a keresőbe hogy PWM és egyből ott van a téma.
Erről ennyit.
Következő: »»   9 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem