Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   142 / 489
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Dec 27, 2009 /
 
Szia! Így látatlanban nem tudom milyen pákáról van szó! Igen van burkolatom saját magam készítettem nyákból még számlap világítása is van csak nem készítettem hozzá meghajtás így nem működik de smd ledek bent vannakBővebben: Link
(#) c27 válasza patexati hozzászólására (») Dec 27, 2009 /
 
Szia(sziasztok). Ehhez hasonló csak rövidebb heggyel Bővebben: Link. Ez van már régóta, de már kevés magába (smd meg szóba se jöhet vele). A távi elég jól néz ki, de 3db mikorelemmel is menne (AAA kicsit kisebb a ceruzánál de 1.5V-os) ? Nem akarok nagy távirányítót minél kisebb annál jobb.
Hp41C
Akkor ha meg lesz szaggatva a vonal tehetem közel is meg távol? (A legjobb ha megszaggatom, mert abból nem lesz baj ugye?)
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Dec 27, 2009 /
 
Tehetsz a pákába nyugodtan rézvezetéket csak legyen hosszabb és vékonyabb a gyárinál! A külső vonallal ne igen foglalkozz szakítsd meg azt felejts el! Az enyém sem ceruza elem hanem A3 kitűnően megfelel csak el kell hagyni a 78L05-öt meg le kell csökkenteni az ir led áramkorlátozó ellenállás értékét! (nálam rövidre lett zárva de ledfüggő)
(#) c27 válasza patexati hozzászólására (») Dec 27, 2009 /
 
Sajnos itthon nem találtam 0.5 se 1.0 fúrát a legkisebb 1.5mm. Megpróbáltam pici maróval fúrni (talán fogfúró lehetett) egy darabig jó is volt aztán elkopott csak közben nem vettem észre és szépen elkezdte leszedni a vezető sávot. A távirányítót majdnem sikeresen ki is fúrtam volna vele, ha a ledeknél a forrszem nem lenne olyan pici. Sikerült is letépnie. Fúrtam a vezető sáv közelébe egy lyukat majd kis cínnel összekötöm. A lényeg, hogy milyen fúrót vegyek ami nem törik el? Sok bajom akad vele, hogy a forszem túl kicsi (sajnos a nyákterven is olyan volt, de nem is figyeltem).
Egyébként a 78L05 már ki van véve jobban mondva nem is volt beletervezve.
(A forrasztóba vasból csináltam hegyet mert multival kimérve 2 ohm-os ellenállása volt a gyárinak a réznek meg inkább 0 közelében van, de januárban veszek egy pillanatpákát) Gondok még a rotornál vannak iszonyat nehéz lesz kifúrni. Esetleg valakinek van valami segítő ötlete vagy tapasztalata.
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Dec 27, 2009 /
 
Szia!

Fúrók...

Szia
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 27, 2009 /
 
Ha nincs drill ávány és jó drill nem ajánlom ezeket a fúrókat mert törik mint a ropi (tapasztalat) inkább sima csigát vegyél jóval olcsóbb!Bővebben: Link Ha nics olyan kicsi a tokmány kell rá tekerni szépen egyenletesen rézhuzalt és leforrasztani (én úgy szoktam ) a lényeg,hogy egyenletesen kell tekerni és a forrasztás után leszívatni a felesleget!
(#) c27 válasza patexati hozzászólására (») Dec 27, 2009 /
 
Oké, kösz. Szerintem lesz olyan tokmány ami jó lesz.
(#) c27 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Szia. Amúgy a kiristályokat mindegy hogy teszem be ugye? (Nincs külön jelölés?)
(#) edison14 válasza c27 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Igen mindegy.
(#) c27 hozzászólása Jan 4, 2010 /
 
Sziasztok. Van 20db nagy fényerejű ledem, de kb 4 csoportra tudom őket osztani tehát nem egyformák sajnos hiába úgy kértem. (Nah mindegy, majd valahogy különböző ellenállásokkal összejátszom hogy nagyjából egyformán világítsanak.)
Megpróbálom kísérletezéssel beállítani a fényerőt. Nem tudom eldönteni mekkora fénnyel világítsanak milyen távolságból nézzem? Most ahogy néztem 40K kell a legnagyobbnak és akkor ha szemből nézem annyira nem zavar viszont már 45°-os szögbe jóval kisebb a fénye. 3 db ceruzaelemmel nézem így nagyjából ha a megfelelő ellenállás 120-ad részét veszem akkor az mehetne a rotorba? Pl: 40K/120=333ohm.
Olvastam hogy ha mecsiszolnám a ledek tetejét akkor jobban szórna és kevésbé vakítana. Ez bevált dolog vagy nem? Érdemes megcsiszolni (finoman)?
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Szia! Igen bevállt dolog a csiszolás de ha nem egyforma a led ne is tedd be mert ronda lesz! Sima filléres diffuz ledeket tegyél bele ha van azokkal a leg jobb! Én az elsőt sima zöld és a külső kör piros színekkel gyártottam és nagyon szép szerintem!
(#) c27 válasza patexati hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Sima diffuz ledeket? Az milyen? A hagyományos kis fényerejű néhány forintos?( Vettem még a múltkor nagy fényerejű ledeket de most egy potival egymáshoz igazítottam őket. Vagy hagyjam a fenébe a nagy fényerejű ledeket?)
De ha sima ledeket használok nem lesz halvány a kijelzés? (Mekkora ellenállásokat tegyek akkor hozzájuk, néhány ohmosat?)
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Szia C27!
Végignézve az alkalmazott ellenállások értékét itt a topikban, nem találtam 82 Ohm -nál kisebb munkaelleállást a ledekhez. Ha kommersz ill. (diffúz= színezett) ledeket raksz be a propellerbe, akkor 100 Ohm -nál kisebbet semmiképpen ne tegyél előtétnek. Van diffúz led nagy fényerőben is, de nálunk nemigen kaphatő(?) Olvasva a nagyfényerejű ledjeidröl, ha nem egyforma a fényerejük, nem érdemes berakni őket. Az ehhez kiszámolt 330 Ohm egyébként megfelene munkaellenállásnak hozzájuk.
Szia.
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Igen! Használd a pár forintos ledeket! Szobai használatra tökéletes! Amúgy a magas fényerejű ledek nagyon ronda torz képet adnak mert vastagnak tűnnek és nem lesz pontszerű! Én nem alkalmazom a magas fényerős ledeket csak a diffuoz fajtákat olcsó,szép,jó! a magas fényerejű csak jobban látható oldalról ha megcsiszolod és nem vakít nagyon de ha igen kíváncsi vagy rá a két (egy is sok a két led is felesleges szerintem külsőnek) külsőnek tegyél be ilyet és írd meg mi a véleményed
(#) c27 válasza patexati hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Tudod mit meggyőztél. Veszek pár olcsó ledet (zöld-piros) aztán azokat teszem fel, ha nem jó majd felrakom a nagy fényerejű ledeket. Mondjuk azért olcsó és olcsó led között is van különbség megpróbálok azért nem láthatatlanul kevés fényerejű ledet szerezni. De akkor válaszolnod kell egy kérdésemre, hogy mekkora ellenállás kell ezeknek a szerény ledeknek? Gondolom pár ohm, de mennyi? Holnap után úgy is megyek mert kell pár cucc akkor beszerzem ezeket a dolgokat.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Szia. Későn néztem, hogy írtál. Ha színezett ledet teszek be akkor annak miért nem jó pl: 30ohm-os előtétellenállás? Kinyírná a nagy áram? Ha 100 ohmot teszek akkor viszont nagyon kevés fénye lesz.
A nagy fényerejű ledekre visszatérve 5 csoport van, de pontosan beállítottam a fényerőket így megvan melyik csoportnak milyen ellenállás kell nem tudom érdemes e szórakozni.
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Szia C27!
Előfordul olyan eset gyakran, hogy amikor indul a propeller, vagy éppen leáll, világítanak a ledek folyamatosan. Ha nagyon kicsi az előtét ellenállása, tönkre tud menni egész garnitura led szinte egyszerre. Elkerülendő, ha van limit. Olyan diffúz led volna jó amelyek min. 100-200 mcd-t is tudnak. Néhány kép ilyen "szinezett" ledekről.
Szia.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Akkor a 100ohm az a legkisebb ellenállás amit használjak? Nem lehet kisebb anélkül, hogy fennálna a veszély, hogy kipurcanjanak a ledek vagy az a határ a 82ohm?
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Szia C27!
A 82 Ohm az szerintem éppen lehetne a limit. Kisérletezni szabad természetesen, lehet 30 Ohm körülit is vagy kisebbet berakni, de ott már nem garantált a ledek biztonsága, Vagy elbírják vagy nem. Végül, nem olyan drágák azok a ledek, hogy annyira kellene rájuk vigyázni.
Egy apró dolgot ne felejtsük el. Ha kicsi a munkaellenállás, arányosan nagyobb áramokkal terheljük a tápfeszt. Egy nagy fényerejű led 10-20mA-nél már vakítóan fényes, mig a diffúz 50mA-nél kezd jól látható lenni.
Szia.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Hát nem tudom mitévő legyek. Megpróbálok szerezni a lehető legnagyobb fényerejű diffúz ledeket, ha nem jön össze akkor marad a drága nagy fényerejű led. Itthon persze találtam (sima diffúz ledet) egy-egy narancs piros és zöld ledet ami nagyjából 200mCd körül lehet, de azokat is valami német vagy angol cuccból halásztam (csak sajnos nincs több). Elviszem mintának aztán ha lesz lesz ha nem akkor nem.
Akkor a ledmeghajtó tranyók elbírják a terhelést?
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Szia! 100 Ohm alá ne menj szerintem! Már az is elég durva ha nem forogna nem bírná sokáig sem az ellenállás sem a tranyó! Jó lesz a 100 ohm és az olcsó ledek! Hogy elmondjam a kék 0,3 diffus ledek annyira vakítottak ,hogy visszaraktam a zöldet egy prototípusba csak az új fényszabályzósba kerültek vissza! Nem jó a nagy fényerő hidd el!
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Szia C27!
Van a PC ventillátoros forgótrafóknak egy olyan sajátossága, amely a terheléseknél érzékenyen jelentkezik. Ez azt jelenti, általában nem tudunk annyi teljesítményt kivenni, hogy a ledek tönkre menjenek. A tápellátás ezen keresztül történik, és néhány adat ismeretében ezt bizton állíthatjuk is. Egy feszültség és áram mérést elvégezve a propeller áramkörében, máris látható lesz ez a jelenség. (Kicsit bonyolultabb ez a mérés, mert álló propellernél, egy 1-2KHz-es infra adóval lehet szimulálni a működését). A mérhető egyenáram 50-80mA, 12-13V puffertápon, teljes terhelésen. (Ez egy jól sikerült trafó, én jelentősen nagyobb áramra is számítottam!). Ebből látszik, nem is olyan nagy áramok folynak a ledek felé. Ha csökkentenénk a ledek munkaellenállását, akkor megnő ugyan az áram, de esik a puffertáp is arányosan, vagyis nagyjából ugyanaz marad a kivehető teljesitmény egy bizonyos intervallumban. Hogy ez jó-e itt a propellernél, (esetünkben jó, mert nem teszi tönkre az alkatrészeket ), egyelőre csak ez a lehetőség van a zajtalan táplálásra.
Szia.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Szia.
Ez ugyanígy igaz a videomotoros megoldásra is? Szinte biztos, hogy én órát csak videomotorból fogok építeni.
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Szia!
Sajna igaz, de a ferrit-vasmagos forgótrafók jóval nagyobb hatásfokkal dolgoznak, mint a légmagos nagyfrekvenciás társaik.
Szia.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Szia! Trafótól is függ! Nekem például elég erősre sikerült és 100 ohmon elég kemény áramok folytak! Az eredeti sima bázisban a kitöltés úgy van belőve,hogy menjen elég barkács kivitelű tekercselésekkel is! Hozzáteszem az én tekercsem elég kajak 0,3 mm huzalból készült nagyon tömör menet menetre és a venti magja is nagyobb a mostani ventiknél a légrés meg kb 1mm ha van. Igyekeztem megcsinálni frankóra és nem is bántam meg! A szabályozható kitöltésű bázison 16-tól elég neki a töltés az alap kb 40 helyett! Videófejnél is vékonyka a huzal ezért kevés ott is az áram épp ,hogy elég!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Szia Patexati!
Az a trafód nagyon profi lett, a gyári sem lenne ettől jobb kidolgozású! Nem mindenki tudja megcsinálni ilyen kicsi légréssel ennyire tökéletesre, nálad ebben nagyon komoly, időigényes munkát látok. Gratulálok!
A videó fejmotorok forgótrafója valóban (csak 0.15-0.2mm a szek. és 0.1-0.15mm a pri.), huzalból vannak tekerve, de nagyon kevés menettel. Átlagosan (4-8, 2*4, 4*2) menet a primer, és 12-16, (2*6, 4*4) a szekunder tekercsek menetszáma. Termászetesen vannak ettől eltérő tekercselési megoldásokkal is fejmotorok. Miután ez Ohm -osan igen kevés, kell egy előtét ellenállás is a primer áramkörben. A ferritmagos tekercs speciális kidolgozása miatt nagyon jó hatásfokkal dolgozik. A légrés (0.1-0.3mm!). Forgás közben a tekercsek hűtése megoldott, így nem károsodik hosszú távon sem. Igen kis kitöltésekkel lehet működtetni, ha sikerül a tekercseket jól bekötözni. A forgórész tekercseit sorban, az állórész tekercseit inkább párhuzamosan kötve lehet jól kihasználni a teljesítmény átvitelt. A kötéseket kisérletileg célszerű meghatározni. Előfordulhat, hogy szét kell szedni, és az állórész tekercseit a kötéseknek megfelelően kihozva kipróbálni.
Szia.
(#) mrbini hozzászólása Jan 5, 2010 /
 
Helló!

Urak! Hol találom meg a pontos rajzokat az újfajta órához.
Esetleg nyákterv és program.

Köszi.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Szia. Lehet összejön egy potya fuvar a chipcan és talán a lomex felé. Mit érdemes ott venni ami olcsó és kellhet az órához vagy hasznos lehet még késöbb? Nem néztem annyira meg mit is lehet venni, de a picek azokat mondtam is, hogy vegyen meg kristályt ill. lm2941-et és pcf8583 a lomexben(de a lomex nem biztos, hogy útba esik). Ledeket lehet olcsón kapni ott? Vagy a nagy fényerejű ledeket már te sem használod vagy esetleg lehet kapni diffúz ledeket 100-200mCd-at?
Amúgy 16F648-as pic elég sokfajta van a chipcannél melyik a jó milyet vegyek?
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Jan 6, 2010 /
 
Szia!

Kizárólag 20MHz-s változatot:
DIP18 tok: pic16F648A I/P
SOIC18 tok: pic16F648A I/SO

Ha már itt jár (a postaköltség helyett):
sdip28: pic16F886 I/SP
sdip28: pic18F2550 I/SP


Szia
(#) patexati válasza mrbini hozzászólására (») Jan 6, 2010 /
 
Felteszem egyben az egész 16F886 propeller 3-5mm rotor,16F886 bázis, Hp41C által módosított távirányító 1 és 2 oldalas rajzait, nyákterveit!
Következő: »»   142 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem