Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   217 / 489
(#) patexati hozzászólása Jan 28, 2011 /
 
Sziasztok! Elkészítettem a 886 órát piros színben is legyen teljes a színskálám Csatolok pár képet az óráról és a nyákról minek az az érdekessége,hogy kizárólag forrasztópaszta és hőlégfúvó (340 Celsius) alkalmazásával lett beültetve páka nem volt használva.. Indult elsőre akárcsak az utóbbi kb 8 beültetésem
(#) patexati hozzászólása Jan 28, 2011 /
 
Még pár..
(#) janocsi válasza bogár76 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Szia!
A 78L05 nem felel meg a bázisáramkör működéséhez, mert az infra LED is arról dolgozik. Ide azt a ”mezei” 7805-ös stabkockát rakd be a helyére. Ennek egyébként nincs semmi köze a kitöltésekhez, ott a fejmotor minden tekercsét fázisban sorosan célszerű bekötni, és a primerrel egy 2.2-4.7 Ohm-os 3-5W-os elleneállással próbálni a kitöltések beállítását. Ha már tökéletes lesz, akkor ki is vehető az előtét, de ehhez természetesen csökkenteni kell a kitöltés nagyságát ismét. (Üzem közben nagyon szokott melegedni az előtétellenállás!)
(#) laszlo987 válasza patexati hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
szép ez a kék panel és az óra is
(#) kovacstomi válasza patexati hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Sziasztok

Ma mikor hazaértem, megint elkezdtem próbálkozni megjavítani az órát. A propeller már forog ahogy kell, megvan a 12 V, a potmétert kellett beállítani. Azután már ez jó volt de semmi más nem történt, feltettem egy piros LED-et ahova mondtad de úgyse volt semi, azután véletlenül meglöktem a LED-et és világított a propelleren is bekapcsolt a külső 2 kék LED dióda, aztán a dióda mozgatásával/érintésével a LED és a propeller forgás ki-be kapcsolgatta magát. De ezt nem tudom mért!
(#) mps hozzászólása Jan 28, 2011 /
 
Sziasztok!
Én is beléptem az óraépítők táborába, ám akadt egy problémám: A propeller ment egy analóg bázissal, most eljutottam odáig, hogy annak is kész lett a pic-es változata, no, ezzel nem megy. Vagyis olyan furán, forog, de nem világítanak a ledek, viszont a tekercs melegszik. Ha áll, nem meleg, áram 400mA, kitöltés:30%, ha bekapcsolom elkezd forogni, áram lecsökken 360mAre, a kitöltés marad, majd az leesik nullára, az áram meg felszalad 2A-ra. Viszont mikor bekapcsolom a távirányítóval, amíg az áramfelvétel kicsi, addig villognak a ledek, ha kikapcsolom, akkor szintén felvillannak. Álló helyzetben 15V van a zéneren.
Ebben kérnék egy kis segítséget, amit előre is köszönök!
Bár lesz még a távirányítóval kapcsolatban is kérdésem.
(#) mps válasza mps hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Nos, a kérdésem egy része megoldódott, meghalt az infraled
Viszont a kitöltési tényező az továbbra is lemegy nullára, a bekapcsolás után 4-5 másodperccel. Vagyis inkább felmehet 100%-ra?
(#) patexati válasza kovacstomi hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Szia! Ha a led mozgatásra megy csak akkor az 100% valami érintkezési hiba!
(#) patexati válasza mps hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Szia! Valószínű sok a kitöltés ha meleg a tekercs vissza kell venni.. Valószínű azért indul újra a pic mert a tápfeszültsége leesik a magas kitöltés miatt (a feten és a tekercsen keresztül ) Lehet az oka az is,hogy a tép miről hajtod kicsi ,esetleg az egyenirányítóhíd kiscsi.. Az biztos,hogy ez miatt kapcsol ki a pic valószínű resetel az alacsony táp miatt.. Az infraled helyett jó egy erősebb fényű sima led is persze ez zavaró de élesztésre infra led hiánya esetére ez is egy kompromisszum
(#) zoly15 válasza pittyu2 hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Hű de jól néz ki! Hány órádba tellt?
(#) mps válasza patexati hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Köszi a választ!
A ledet cseréltem, volt itthon.
A kitöltésen próbálok változtatni, de igazából nem megy. A bázis az a verzió ami pcvel is működik, legalábbis a szoftver, a kapcsolás az eredeti, persze a led át lett kötve, csak a kommunikáció miatt tettem bele ezt a szoftot. De hiába állítgatom a kitöltés nem változik. És ha bekapcsolom továbbra is pár másodperc után műszer szerint nulla lesz. Sajnos szkóppal elég értelmetlen jelek vannak, bár azt hiszem ez a mérőfej hibája.
És még valami: a pc-s szoftverből a start gombra áll meg a forgás, és a stoppra indul.
(#) patexati válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Szia! Ha magát a beültetést veszem az szerintem 40 perc.. Az alkatrészek összeválogatása tovább tartott.. Hagyományos módon 2,5 óra a beültetése pedíg nem egyet készítettem el.. Szerintem nem is forrasztom többet sima módon nincs értelme vele kínlódni itt nem kell igazgatni az alkatrészeket maguktól a helyükre mennek
(#) patexati válasza mps hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Melyik bázis is ez akkor?? Lehet csak ki bekapcsolás után változik a PWM viszont kell rtc bele mi tárolja a beállításokat.. A kezelőprogram RTC verziós órákhoz van.. Fordítással kéne állítani az alapszoftverben a kezdő kitöltésen.
(#) mps válasza mps hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Még egy dolog: A freki a tekercsen 80KHz, alapból, ha bekapcsolom felszalad 110KHz-re. Legalábbis arra a pár másodpercre amíg vissza nem megy nullára.
(#) mps válasza patexati hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Az áramkör az rtc nélküli, de a szoftver az rtc-s. Azért ez került bele mert a távirányítóval is gondjaim vannak, és szerettem volna látni mit küld, de még odáig nem jutottam. (A girdertől valami miatt lefagy a gépem).
Akkor megpróbálom az asm-ben átállítani. Csak még nem tudom merre kell, mit Egész pontosan az értékeket nem látom át, itt:
  1. ; PWM settings for Sleep mode
  2. PR2Sleep        EQU     0x1E
  3. CCPR1LSleep     EQU     0x0C
  4.  
  5. ; PWM settings for Run mode
  6. PR2RUN          EQU     0x1E
  7. CCPR1LRUN       EQU     0x19
(#) patexati válasza mps hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Ilyesmit keress az asm-ben. Az egyik a kikapcsolt a másik az üzemi PWM kitöltés..
; PWM settings for Sleep mode
PR2Sleep EQU 0x3D
CCPR1LSleep EQU 0x0C

; PWM settings for Run mode
PR2RUN EQU 0x3D
CCPR1LRUN EQU 0x28


A CCPR1LRUN EQU 0x után kell megadni a kitöltést hexadecimenális számban..
(#) mps válasza patexati hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Köszi! Próbálgatom. De a jelenség ugyanaz: ha bekapcsolom, pár másodperc után lemegy a pwm freki is nullára.
Még valami, ha a tekercsen márek a kitöltés 12%, és felkúszik 17 re, ha a pic lábán, akkor stabil 35%. Ez nyugalomban, ezzel a beállítással:0x28.
(#) patexati válasza mps hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Milyen fetet és tekercset használsz?? Kösd le a forgórész szekunderét üresjárásban is kikapcsol a bázis?
(#) mps válasza patexati hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Igen, üresen is lekapcsol. Tekercs: 100/150 menet, 0,25 huzal. Fet:STP16NF06
(#) patexati válasza mps hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Ellenőrizd a fet G,S lábai közt bent van e a 100K ellenállás! A Schottky nincs fordítva?? Fet ell van szigetelve a többi félvezetőtől a hűtőn vagy külön van? Ha mindezek rendben vannak a fetet ki kell cserélni egy IRF530-ra azzal biztos,hogy működik más fet nem biztos hogy működik tapasztalataim szerint nem teljesen mindegy!
(#) mps válasza patexati hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Ezeket már átnéztem, marad a fet csere, csak az meg nincs itthon Gondolom az semmit nem jelent, hogy az analógban ez működött.
Köszi a segítséget!
Esetleg irf740?
(#) patexati válasza mps hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Meg kell próbálni! Lehet jó de nem tudom megmondani.. Ilyen probléma nem szokott lenni. A tekercs nem zárlatos esetleg? Próbáld meg a tekercset lekötni a bázisról ha úgy is kikapcsol akkor csak a fet lehet rossz valami okból szerintem nyitva marad! Esetleg a 100K helyett tegyél be egy 10K ellenállást próbára...
(#) janocsi válasza mps hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Szia!
Ha van a bázissal PC-s kapcsolatod, a kezelőprogram (v2.0f), is vizsgáld meg az áramkör működését. A kezelőprogram PWM fül lenyitásával tudod ellenőrizni, bekapcsolva marad-e a "RUN", vagy START mód. Itt állítsd be a szükséges kitöltéseket is, majd SEND-eld is el az adatokat. Addig, amig áram alatt van a bázisáramkör, megmaradnak a beírt adatok is.

PWM_01.jpg
    
(#) mps válasza patexati hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Tekercset már lekötöttem, úgy is kikapcsol. Most egyforma a két kitöltés, míg ki van kapcsolva semmi gond, megy szépen 67%-on. Bekapcsolom, kb 2-4s és lemegy nullára a kitöltés, semmi nem melegszik. Viszont hogy próbálgassam az itthon lévő feteket beraktam egy ic foglalat darabot, és gondoltam ha már egyszerű, megnézem fet nélkül a pic lábán, nos, ha elindítom a jelenség ugyan az. Pár dolog amit nem írtam, de lehet lényeges, nem az lm... vezérli a motort, hanem a fetes változat, a távirányító egy urc22c. Nem lehet, hogy a parancsok mennek össze vissza a távitól?
(#) patexati válasza mps hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Szia! Tegyél bele egy másik állományt vagy programozd újra mert ott valami nem jól van.. A soros portról vedd le ha be tudod kapcsolni a távirányítóval úgy is nézd meg.. Nem lehet,hogy az LM 2941 zárlatos? Megy a motor ki/bekapcsol? Olyan ez mintha valami a tápot rántaná le mikor bekapcsolod!
(#) mps válasza patexati hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Nem az lm2941 van benne hanem a fetes változat. A dugasztápról, és labortápról is ezt csinálja. Már nincs a soros porton. Picet is cseréltem már. Akkor nézek egy másik forrást, csak annyi van már A mostani ha jól találtam el, a legutolsó változat.
Köszi a türelmet!
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Szia!

Sajnos a soros kapcsolat-os program nem kompatibilis a cikknél közölt kapcsolással és paneltervvel. A cikkben szereplő kapcsolásban az Ir index led pont arra a lábra megy, ami az uart vételi (Rx) lába. Pedig 8 másik szabad láb lett volna a 16F628 -on...

Az Ir index led -et a soros kapcsolattal rendelkező verzió az RB0 -n vezérli.
(#) mps válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Ezt én átkötöttem, Tehát működik ez a része.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Szia!
Ez nálam is át van kötve, és kifogástalanul dolgozik az IR LED is, meg a többi funkció is rendben megy. Egy propeller áramkör működik erről a "PC-s_Basic" programodról/áramkörről már jó ideje, és nekem nincs semmi gondom sem ezzel. (Talán egy éve is így megy már...) Minden a beállítások szerint működik, ha benne van a PCF8583P megmaradnak az eltárolt adatok is. (A panelterv "egyedi" kivitelezésű, pontrácsos nyákra épült.)
(#) mps válasza patexati hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Végig próbáltam pár dolgot, néhány programot, de nem lett jobb. Amit megfigyeltem, (a fet helyére egy ledet kötöttem)
A pcs szoftban ha megnyomom a start gombot tudom állítani a "fényerőt" a run beállításával, viszont a motor áll. Ha megnyomom a stop gombot akkor a motor elindul, viszont a sleep nem állít semmit, egy idő után elalszik a led.
Következő: »»   217 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem