Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 606,707, és 909-es erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   5 / 10
(#) Dr Endugu hozzászólása Aug 24, 2013 /
 
Lassan elkészül ez a végfokom is. A QUAD606 helyett a QUAD909-et csinálom meg Alkotós panelra. Azért döntöttem a 909 mellett, mer a C2/R5/C3 cseréje által már az új erősítő készül el. Az 560 ohm 4W-os ellenállásokat nem tudtam még beszerezni. A tápegység 2 db APT100 toroid trafóból fog elkészülni. Ezek ugye 2X42V-ot ad le, ami sorba kapcsolva épp megfelelő.
(#) kadarist válasza Dr Endugu hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Szia!
Használj 5W-os ellenállásokat, mert az elég gyakori fajta.
(#) Alkotó válasza Dr Endugu hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Nem néztem most utána tételesen, de úgy rémlik, a 606-707-909 változat teljesen azonos kapcsolású, csak a környezetben és a mechanikai felépítésben van némi eltérés.
Nálam is 5W-os kerámia van.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2013
(#) sny válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Nagyon szép munka!
(#) Dr Endugu válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Nekem az 5 W-os kerámia ellenállás túl széles. Nem férnek el egymás mellett. Egy régi rajzon láttam a 4 W-os jelölést ebben a pozícióban. Ez az ellenállás keskenyebb az 5 W-nál. Én a két Quad kapcsolás között azt a 3 alkatrész eltérést találtam, amit fentebb írtam.
(#) Alkotó válasza Dr Endugu hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Eleve kiemelve terveztem már ezeket, a várható hőmérsékletük miatt. Ha az Én tervemet használod, abban el fog férni, írom is valahol, hogy célszerű "tömbösíteni" a kettőt.
(#) Dr Endugu válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Úgy érted, hogy emeljem az ellenállásokat a tekercs fölé? Vagy a két ellenállást egymás fölé tegyem? Ha hazamegyek csinálok egy fotót a félkész panelról. csak a két 560 ohm és a J503 hiányzik bele. Ez utóbbit elvileg valamikor hozzák nekem Orosházáról, abból a boltból, amit fent ajánlottál.
(#) CIROKL válasza Dr Endugu hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
(#) Dr Endugu válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Köszi a segítséget! Én két dimenzióban gondolkodtam először... A tekercseken mi az a ragasztócsík? Mivel szokás rögzíteni a tekercseket? Nagyon tetszetősek az alu tömbök, komoly munka!
(#) aulac válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 13, 2013 /
 
Alkotó
Légy szíves tájékoztassál, hogy lehet letölteni az általad csatolt fájlokat.
(#) Alkotó válasza aulac hozzászólására (») Nov 13, 2013 /
 
Ezek általános pdf fájlok. Általában elég egy kattintás.
Mi okozza nálad a gondot?
(#) qtrica hozzászólása Nov 14, 2013 /
 
Sziasztok,

A hozzáértők véleménye szerint, a tápegység részét ki lehet váltani középleágazásos transzformátorral?
Ennek a kapcsolásnak az egyik elődje az 520-as modell, még igy volt tervezve.
Meglévő transzformátorommal ez a megoldás jöhetne szóba.

Quad520.pdf
    
(#) Alkotó válasza qtrica hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
A lényeg a két csatorna GND-jének hurkolódásmentes megoldása. A linkeden ezt két teljesen független táppal érik el.
Ha van középleágazásos trafód, akkor mindegy, hogy csatornánként 2x43V vagy 1x86V a szekunder, mert ha a középleágazást nem kötöd be, máris ott az 1x86V.
(#) qtrica válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Köszönöm, viszont csak egy szekunderem van középleágazással, és ez a lebegő föld nem tudom mit okoz, ha a két végfok lesz párhuzamosan rákötve.
(#) reloop válasza qtrica hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Szia! A szimmetrikus klippelés miatt el van kissé húzva a táp a pozitív oldal javára. A Quad520 esetében a T9 vágja a negatív periódus csúcsait.
Ezt a hibát simán elnéztük a Quad405-nek, úgyhogy nem kell vele túlságosan foglalkozni.
Lebegő földpontos erősítőt építettem már sztereó változatban, közös transzformátor szekunderrel, tökéletesen működik.
Gondolj bele, a puffer töltőáram folyási szögét leszámítva - ami a ciklus 1/6-1/10 része - úgyis a kondenzátorokból nyeri az erősítő a táplálást.
(#) qtrica válasza reloop hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Az két fránya kis tranzisztor zavart meg, nem igazán értem a működését a lebegő földdel.
Ezek szerint, belevághatok, esélyes a jó működés.
(#) scooby_ válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Szia!
Ha szabad egy ész érvvel szolgálnom. Ugyan, ez az erősítő tényleg nem az egyszerű amatőr körülmények között elkészíthető áramkörök közé tartozik több szempontból sem. Viszont amivel egy picit könnyíthetnél az amatőrebb vállalkozószellemű után építő emberek számára az az, hogyha ezt a tervet módosítgatod tovább. A TO3-as tokozáshoz egyébként sem túl egyszerű amatőr körülmények között hűtőprofilt gyártani, ehhez pedig aztán végképp nagyon nehéz. TO247 és hozzá hasonló tokozásokhoz viszont igen. Ezzel a tokozással meg lehetne oldani azt is, hogy a végtranzisztorokat a fólia oldalra ülteti be az után építő, így rögtön nem kell hozzá csak a nagyobb méretű hűtőborda, amire a hűtendő végtranzisztorok rögtön fel is fekszenek, így már a NYÁK rögzítése is adott, a hűtés is meg van oldva, és lényegében egy végfok modult kap az illető bordával, raja a végfokozattal.
(#) Alkotó válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Ez a megoldás nem fedi le a gondolatodat?
(#) scooby_ válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
De igen, pontosan ezért válaszoltam arra a hozzászólásra, hogy szerintem érdemesebb azt terjeszteni, mert szerintem azzal a tokozással többen össze fogják tudni rakni.
(#) Alkotó válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Idézet:
„...egy picit könnyíthetnél az amatőrebb vállalkozószellemű után építő emberek számára az az, hogyha ezt a tervet módosítgatod tovább.”

Ezt írod, és éppen azt próbáltam feszegetni, mire gondolsz pontosabban? Milyen módosítás lehet indokolt, ami előrébb vinné az építési kedvet?
(#) reloop válasza qtrica hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Nyugodtan belevághatsz. A hagyományos szimmetrikus táppal is működnie kell a kapcsolásnak, és a két tranzisztor segítségével is megoszthatod a teljes tápfeszültséget a két pufferkondenzátor között. Mi sem egyszerűbb mint kipróbálni mindkettőt.
A tranzisztoros feszültségosztót esetedben csak egy példányban kell elkészíteni.
(#) qtrica válasza reloop hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Igy lesz, köszönöm a válaszod.
(#) scooby_ válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Nekem már ez is bőségesen meghozta az építési kedvemet! Abban biztos lehetsz, hogyha lesz kedvem és időm, akkor Ezt el fogom kezdeni építeni, mert ilyenem még nem volt, a kíváncsiság pedig hajt előre. Azzal a sok átkötéssel lehet-e még kezdeni valamit? Ha valami megoldás eszembe jut rá, akkor szólok mindenképp!
(#) Alkotó válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Ne idegenkedj az átkötésektől. Remek alkatrész, olcsó és rendkívül nehéz kárt tenni benne. Az egy alapvető tévedés, mikor valaki azt gondolja, az átkötés nélküli panelterv az jobb, mint amiben van. Gyakorlatilag az átkötés használata, átmenet a többoldalas panelekhez. Szerintem ezt úgy kell felfogni, hogy az átkötés az előre megtervezett huzalozás, aminek a csatlakozási pontjai, a hossza, és a panelon való elhelyezkedése a tervező által előre ki van találva.
Nem tudom felfigyeltél-e rá, hogy a hűtésre igyekeztem olyan megoldást találni (most pl. a TO3-ra gondolok), ami egészen egyszerű módszerekkel, házilag is kivitelezhető. Persze ehhez is kell vastag lemez, ehhez is kell lyukakat fúrni, itt is kell szigetelni és csavarozni, de éppen ettől lesz a feladat még szebb (az sem cáfolja mindezt, hogy nekem éppen sikerült Cirokl jóvoltából egyedi tönkökhöz jutni).

Végül egy lényeges körülményt még szeretnék felismételni. Ez az erősítő brutálisan drága. A sok végtranyó, a nagyméretű panel, a nehezen beszerezhető alkatrészek, a magas feszültségű pufferek a tápban, a speciális trafó, és a a többi apróság, kimondottan csak a legelvetemültebbeknek teszi reális céllá a megépítést. (Nem emlékszem pontosan, de panel és trafó nélkül, csak a két végfokhoz, kb. 28000 Ft körül vannak az alkatrészek.)
(#) qtrica hozzászólása Nov 18, 2013 /
 
Szép Estét,

Indul a visszaszámlálás, megrendeltem a PCB-t.
Mérte már valaki közületek teljes kivezérlésnél?
(#) orizon válasza qtrica hozzászólására (») Nov 18, 2013 /
 
Üdvözlet!

Szabad kérdezni, hogy honnan ,mennyiért és melyiket? Cakk-Pakk mibe fog kerülni.
(#) qtrica válasza orizon hozzászólására (») Nov 18, 2013 /
 
Ment privát.

Alkatrész ügyben keresgélek, például a tekercsekre lehet találtam megoldást.
Most meg kellene egy LCM 3 KIT, hogy mérni tudjak.
(#) orizon válasza qtrica hozzászólására (») Nov 18, 2013 /
 
Van egy LC100-A induktivitás kapacitás mérőm. Ha most kellene vennem, akor az LCM3-mat venném. Akkor mikor vettem az LCM100 A -t még nem tudtam, hogy létezik ez az utóbbi műszer.
(#) Alkotó válasza qtrica hozzászólására (») Nov 18, 2013 /
 
Én is szívesen nyomon követném az építésedet, de a privát vonal ezt nem teszi lehetővé.
Ha nem ütközik valamilyen érdekkel, szeretném ha itt is elmondanád milyen paneltervet építesz, honnan veszed azt, illetve majd az építésről jó lenn pár tájékoztatás, majd az eredményről is a végén.
Az induktivitások adatait pl. Én is megadtam (itt). Ezeket először egy kedves fórumozó kísérletezte ki, de miután a saját LCM3-am is rendelkezésre állt, ellenőriztem, és teljesen rendben volt. Ezek légmagosak, ezért nagyon jól reprodukálhatóak, illetve a méretük pontosan illik az átrajzolatomhoz.
(#) qtrica válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Szia,

Természetesen ez a célom, de addig amig nem ellenörzöm a kikeresett elérhetőségeket, nem adnék rossz info-kat.
Mint irtam is most keresek induktivitás mérőt.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2013
Következő: »»   5 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem