Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adó-vevő modulok
Lapozás: OK   3 / 52
(#) pucuka válasza erdeszbacsi hozzászólására (») Aug 15, 2009 / 1
 
Üdv!

Így általánosságban nincs. Talán annyiban, hogy a vevőrészük korrektebb, így a jobb szelektivitás miatt zavarérzéketlenebbek.
(#) erdeszbacsi válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Ennek ellenére elképzelhető, hogy folyamatosan zavart vesz a vevő? (össze vissza villog a led amit a DATA lábra kötöttem(tranyón keresztül)) Adatátvitelnél ha jól informálódtam, manchester kódolást érdemes alkalmazni. Az átvitelnél a leden tapasztalt zavarok "belekerülnek" az adatba, vagy a vevő szűri őket? Tehát érdemes minél gyorsabban átvinni az adatot, hogy kerüljük a zavarokat, vagy milyen módszer létezik a szűrésre? Esetleg az adat folyamatos küldése, feltételezve, hogy az egyik küldésnél nem lesz zavar? Remélem érthetően fogalmaztam.
(#) pucuka válasza erdeszbacsi hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Ha belinkelnéd a modulok adatlapját többet tudnék mondani. Bár jel (vivő) hiányában a vevő kimenetére kötött led jogosan villog össze- vissza. Ha az adó és a vevő közvetlen egymás közelében van, akkor nem valószínű a külső zavar.
(#) moltam válasza erdeszbacsi hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Szerintem paritásbit és visszaigazoló bit is csökkentené a hibás adatok számát.Ha rossz a paritásbit vagy nincs vételt visszaigazoló bit akkor elküldi újra...
(#) erdeszbacsi válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Vevő , Adó modul. Miért jogos adásszünet esetén a villogás? Egyirányú a kapcsolat, nem tudok visszaigazolást küldeni.
(#) otto54 válasza erdeszbacsi hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Hello!
Nagy ennek a frekvenciasávnak a szennyezettsége.
Nagyon sok készülék dolgozik ezen a frekvencián.
Volt egy fejlesztésem,ahol a vevő készülékben három jelfogót működtettem.
Minden szépen működött,amíg tartós járatás céljából nem hagytam bekapcsolva.
Amikor a kert város ébredezni kezdett el kezdtek a relék anélkül is ki-bekapcsolni,hogy az adót be sem kapcsoltam.
Egyszerűen a garázs nyitók,autó riasztók,vezeték nélküli lakás riasztók által kibocsátott jelek közül több kód részlete is megegyezett az én általam használt kóddal. Amíg napközben fejlesztettem és antenna nem volt a vevőre kötve,addig minden remekül működött. Az egész problémát csak a kódolás megváltoztatásával sikerült megoldani. Olyan hosszú kódot használok,amelynél már elhanyagolható a véletlenszerű azonosság.
Természetesen egészen más is lehet az általad tapasztalt hiba oka.
Üdv. Ottó
(#) Thowra hozzászólása Aug 15, 2009 /
 
Üdv!
Én az itt megjelent cikk szerint megépített kapcsolásnál azt tapasztaltam, hogy a vevő kimenetén a led folyamatosan világít, néha villog. A problémára azt a megoldást alkalmaztam, hogy tettem az adó elé egy kódoló, vevő után egy dekódoló ic t. Ennél 5 bites cím van. eddig minden ok volt vele. próbáltam pic be összehozni egy hasonló megoldást manchester kódolással de nem működött. A progi sajna már nincs meg, basic nyelven volt.
Ha van esetleg valakinek basic re manchester kódoló/dekódoló példaprogija azt nagyon megköszönném.
(#) rascal hozzászólása Szept 8, 2009 /
 
Sziasztok!

Érdeklődve olvastam az itt lévő cikket, megnéztem az abban használt adónak és vevőnek az HE-ben adott adatlapját, de az alábbi kérdéseimre nem tudtam kiokoskodni a választ.

Amiket eddig látok (lehet rosszul):
-A cikk is írta és a fórumban is többen írtátok, hogy a vevő vesz jeleket mindenhonnan, nem csak a neki szánt adóból.

- Az adót és vevőt nem párban árulják, ezért gondolom nincs a kettő gyárilag egymásra hangolva, tehát ha több adóm és vevőm van, akkor mindegyik vevő veszi mindegyik adó adását.

- Nem láttam sem az adóban, sem a vevőben olyan lehetőséget, amely az utólagos, de belső összehangolást (pl. adó egyedi sorozatszámának átküldése, amit a vevő felismer, vagy a hasznos bitek előtt mindig kiadja a fogadó áramkörnek).

- Az adásidő szándékos korlátozása miatt rövid adatok küldhetők át egyszerre.

- Ha több adó küld egyszerre, akkor ütközés lesz, és az akkor küldött adatcsomag szimplex üzemnél örökre elveszett.

A kérdéseim:
1, Az adót meghajtó áramkörnek kell-e egyedi azonosítót a hasznos adatok elé beszúrnia, hogy a vevőoldal tudja neki szól? (pl mintha itt nem lenne regisztrált nick nevem, és a hozzászólás elején mindig bepötyögném, hogy "rascal"), ill máskép kérdezve, az adó bemutatkozik-e a vevőnek, és az továbbadja-e ezután a felhasználónak?

2, Az egyszerre átvitt adatmennyiséget (már csak az adóra adott fizikai bitek számát) egyszerűen csak az adásidő korlát és a baud szorzata határozza meg? (pl 1200 baud * 250 ms = 300 bit).

3, A cikkben az adás időkorlátjáról szóló (elméleti) részben még egy bájtnyi adat sem tudott átmenni, csak pár bit, ami ha nem csak a szemléltetés miatti túlzás, és ha az adó nem küld el minden adásban egy egyedi azonosítót (amit a vevő nekem továbbad), akkor nem értem, hogy a környék összes ilyen adása közül hogyan bogarászom ki a nekem szóló 2-3 bites adattöredékeket?

4, Ez most soros átviteli kérdés lesz, de azért teszem fel itt, mert a cikkben szereplő adó/vevő pár ha jól értettem két állapotú kommunikációt tesz lehetővé, magyarul a vevő kimenete vagy HI, vagy LO, és ez pont úgy viselkedik, mint egy kézfogás nélküli egyirányú soros átvitel). Az adó - vevő párostól eltekintve, van egy folyamatos aszinkron soros adásom (pl. 1 start + 8 data + 1 Stop, paritás nem kell). Az egyszerűség kedvéért az elején a jel legyen minden zavartól és hibától mentes. A fogadó oldal egyszer csak elkezdi figyelni az adást, akkor honnan a bánatból tudja, hogy hol van a szóhatár? Mindenütt azt olvastam, hogy a start, stop, esetleg paritás bit ugyanolyan mint egy közönséges adatbit, és így az adatbitek is vihetnek olyan információt, ami pont úgy néz ki, mint egy stop-paritás-start bit kombináció. Ha az adás hibákkal terhelt, akkor még érdekesebb a kérdés.
(Hadd legyek válogatós: nem az rs232 standard 500 oldalas leírásának a linkjét várom válasznak, hanem csak valami frappáns megvilágosító hozzászólást. )

(#) pucuka válasza rascal hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Üdv!
Jól látod, ez a rádiós adatátvitel nem egyszerű kérdés, lehet vele szívni rendesen. Rádiós szempontból a helyzet a következő: (ha csak egyirányú adatátvitelt nézzük)
A vavő egy borzasztó egyszerű kapcsolású eszköz, költségkímélés miatt. Sávszálessége borzasztó nagy, ezért a zavarérzékenység is. Ezt azért lehet megtenni, mert a digitális átvitelnek meglehetősen nagy a zavartűrése, 10^3 BER hez kb 6-8 dB jel/zaj + zavar viszony tartozik. Ezért hacsak nincs a vevő közvetlen közelében egy másik (zavaró) adó, akkor a vételnél nincs nagy gáz, viszont adásszünetben a vevő veheti más adók jeleit is, ezért az átviendő adatban kell szerepelnie autentifikációnak, és hibajavító kódolásnak is. Természetszerűleg ilymódon csak soros asszinkron adatátvitel lehetséges, annak minden nyűgjével együtt.
(#) Thowra válasza rascal hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Üdv!
A probléma nagysága a feladattól függ.
Ha pl csak kapcsolgatni kell valamit pl egy távirányítóval, vagy pc ről akarsz küldeni adatokat (keveset) akkor használható esetleg kódoló/dekódoló ic pár. Ilyen pl a PT2262, 72. Ezek rendelkeznek címbittel és adatbittel. Az adónál és a vevőnél a címnek azonosnak kell lenni. Ebbe az esetbe csak azzal az adattal áll szóba a vevő ic aminek a címe vele azonos. A cím 5 bites szokott lenni de ic függő. Az adatbitek száma is változó, 4 van pl a fent említett ic nek. az adásnál az adó oldalon beállítod az adatot, küldést engedélyezed egy küldő lábbal és a vevő oldalon megjelenik az adónál beállított 4 bit állapota és egy OK jel.
Ha binárisba gondolkodunk akkor a 4 adatbiten 15 parancs mehet át (0 nem értelmezhető mert új adat érkeztével a kimenetek 0 ra állnak egy pillanatra). Ha a sebesség nem annyira nagy akkor akár 999 parancs is átmehet. Soros adatátvitelnél mikrovezérlő lehet a megoldás, bár oda komoly kódoló progit kell írni a veszteségek elkerülése miatt.
(#) rascal válasza Thowra hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Üdv!

A kocsimba tervezek egy riasztót és arra gondoltam, hogy jó lenne, ha a riasztó küldene státuszjelet. (minden éjszakai dudálásra nem akarok kirohanni, csak amelyik az enyémből jön)
Kezdetnek 3 jelzés elég:
1, küldi a minden rendben státuszjelet
2, küldi a riasztás jelet
3, nem jön semmi: a kocsi már messze jár...

Az 5 bites azonosítót kevésnek érzem, az csak 32 variáció, és sok távirányítóval nyitható/csukható kocsi van a környéken. Ez talán nem gond, mert a terveim szerint a kocsiban nem lesz sem PC sem PIC, de egy fix azonosítót néhány egymás után kötött soros léptető IC-vel esetleg át tudok küldeni. A fogadó oldalon a teszteléskor biztos lesz PC de élesben már valami kisebb, halkabb dolog kell... PIC-et még nem programoztam, úgyhogy ez külön kihívás lesz.

Gyakorlatban maximum hány bitnyi információt tudtatok egy csomagban átküldeni?

A cikkben említett adóval hogyan közlöm, hogy mikor adok és mikor nem (úgy értem, ha a bemenetére két állapotot adhatok akkor honnan tudja, hogy egy hasznos folyamatos bitsorozatot adok, vagy pihenek? Kapcsoljam ki/be a tápját?
(#) Thowra válasza rascal hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Üdv!
A vevő nem tudja, hogy mikor kap értelmes adatot és mikor 'szemetet'. Ezt neked kell kiválogatni. A ic k közt van olyan aminek több cím bitje van, pontos típust nem tudok hirtelen. az 5 bit 3 állású. Vagy + táp, vagy -, vagy levegőbe lóg. Így már jobb a helyzet. Ha jól számolom ez 243 féle kód (3 az 5. en) . Ehez a feladathoz nem kell se pc se pic, simán elég lehet az ic. Nézz adatlapot a PT2262 és 72 höz. Esetleg pl kocsi OK jel ha nem jön adat. Lopják ha jön adat. Az adatok kiértékelhetőek sima ic vel és pár apró alkatrésszel is.
(#) MPi-c válasza rascal hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Nem olyan vészes ez a dolog , mint ahogy gondolod. Szerintem egy jó, megbízható kapcsolat inkább az alkalmazott antennákon múlik.
Én is használok ilyen adó és vevő modulokat, (pontosabban egy adót és hozzá három vevőt).
Jók a kérdéseid, de én inkább gyakorlati oldalról közelítettem meg a dolgot.
A modulokat - ahogy a cikkben is szerepel - mikrovezérlővel - PIC - kapcsoltam össze. Persze a fejlesztés elején a vevő egy max232-ön keresztül PC-re volt kötve, ahol egy terminál programmal tudtam ellenőrizni a kommunikációt. Az adatokat a PIC USART-ját használva küldöm - tehát nem bitekkel, hanem bájtokkal kell operálni. Az átvitel sebességét a vevő modul határozza meg. Az adó modulom tudna adni 9600 bit/s-on, de a vevő maximum 4800 bit/s-ot tud, így az átvitel sebességét ez határozza meg. Természetesen a kísérletezésnél ennél alasconyabb sebességről indultam.
Már rögtön az első kísérleteknél kiderült, hogy az elküldött bájt sorozatok első- második bájtja hibásan jött, de ez a vevő "feléledése" miatt van.
Végül is úgy úgy oldottam meg, hogy a lényeges adatok előtt egy 10 bájtos felvezető sorozat megy, ami 3 db 0x55, majd egy 0xff, aztán megint 3 0x55 és még egy 0xff. Ezután egy 0x00 és még egy bájt, ami az egyedi "azonosító" kód. Ennyi a "kézfogás". Ez a tíz bájt bőven elég arra, hogy a vevő "ráhangolódjon" a kommunikációra. A vevő oldalon lévő program a levett bájtokat ellenőrzi és azokat mindaddig eldobja, amíg a 0x00 bájt meg nem jön. Ha ezután az azonosító bájt is megérkezik, akkor már tudja, hogy jönnek a hasznos adatok is.
Az adatokat manchester kódolással küldöm, a végén egy ellenőrző összeggel. Így mindösszesen 24 bájt megy át egy csomagban. Ez 4800 bit/s-os sebességnél, ha jól számolom kb. 40 ms-ot vesz igénybe.
Lényegében ennyi az egész.
És hogy konkrét kérdéseidre is válaszoljak:
- valóban, általában nincs hangolási lehetőség ezeken a modulokon, és nem párban árulják, de a gyártók, azért fel szokták tüntetni, hogy milyen párosításban ajánlják
- az általad felépített komunikációban tudsz meghatározni azonosítási lehetőséget és így tudja eldönteni a vevő (inkább a hozzá kapcsolt mikrovezérlő) hogy neki szól az adás
- nem mértem meg, hogy maximum mennyi adat küldhető át egyszerre, de minden bizonnyal az símán elküldhető, hogy "az autóval minden rendben." (akár karakteresen is )
- pl. a PIC USART-ot használva bitekkel nem kell foglalkozni, a vétel hibáinak kiszűrését a programban kell megoldani.
- az adó moduloknak általaban van egy külön engedélyező bemente, amit magas szintre kapcsolva mehet az adás, alacsony szintnél pedig készenléti állapotban van igen kicsi fogyasztással vagyis nem kell a tápot külön kapcsolgatni.
(#) rascal válasza Thowra hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Idézet:
„A vevő nem tudja, hogy mikor kap értelmes adatot”

Ok, de én az _adóra_ voltam kíváncsi.
Ettől függetlenül köszönöm az ötleteket!

(#) pucuka válasza rascal hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
Mint ahogyan többen is írtuk, ebben az összeköttetésben az adóval van a legkisebb gond, hacsak nem saját magadnak csinálod. (egymás mellett egy időben ne használj két, vagy több adót, nem is tudom miért kellene)
Az autóriasztó visszajelzéshez meg bőven elegendő a Thowra által ajánlott encoder-dekoder páros.
(#) rascal válasza MPi-c hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
MPi-c:

Köszi a kimerítő választ. Látom, hogy nagyjából egy időben írtunk hozzászólást, de már bamba voltam akkor, hogy észrevegyem az enyém elé hirtelen odakerült még egy.
A 55..FF..55 pont olyan, amire én is gondoltam, mert nekem a C-64 magnójára mentett fájl felvezető sípolása jutott eszembe, és ezért is kérdeztem, hogy mennyi adattal számolhatok reálisan.

Végül ezt a két modult vettem meg: HM-R868S, HM-T868S (Lásd HEstore). Egyszerűnek tűnnek.

Ha már az antennát megemlítetted, annak muszáj rajta lennie közvetlenül a modulon, vagy ki lehet vezetni máshova? A riasztó valahol a kocsi belsejében lesz védetten, az antennát meg pl a szélvédőre ragasztanám valahova.

Számít, hogy az adó és a vevő antennája ugyan olyan pozícióban legyen elhelyezve? Kb 50-60 métert kell áthidalni és van 8 emelet (kb 25 méter) szintkülönbség. Antennának elegendő egy megfelelő hosszúságú merev vezeték? Esetleg ez: http://www.hestore.hu/termek_10024749.html ?

A cikkben a kísérletezésnél külön-külön táp volt javasolva. Természetesen most nem gond, csak későbbiekre gondolva, ha kétirányúvá akarnám tenni a kapcsolatot (Knight Rider projekt ), akkor hogyan lehet egy adót és vevőt kulturáltan egy tápról hajtani? Vagy akkor használjak transceivert (pl RFM12B)?

Pucuka:

"egymás mellett egy időben ne használj két, vagy több adót, nem is tudom miért kellene"
Mondjuk beválik a riasztó és egy két szomszédomnak is megcsinálom. A kocsiknak nem lenne jó egymásról tudniuk. Egyébként szeretem előre kideríteni azokat a szélsőséges körülményeket is, ahol egy adott eszköznek még megbízhatóan kell működnie.
(#) Rumcájsz hozzászólása Szept 9, 2009 /
 
Sziasztok!
Az RF modulokat vezérlő PIC-et programozza valaki mikroC-ben ? Segitséget szeretnék ugyanis kérni !
(#) MPi-c válasza rascal hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
Üdv!

Szerintem az antennát el lehet vezetni megfelelő vezetékkel, de én az antennás dolgokhoz nem igazán értek. Azért azt gondolom, hogy a gépkocsin valami körsugárzót kellene elhelyezni - lehet, hogy egy egyszerű drótnál azért komolyabbat, akár gyári, erre a frekvenciára valót - a vevő oldalon meg valami irányba állított antennát - gondolom, adott területen állna az autó - lehetne használni. Szerintem az általad írt távolság gond nélkül áthidalható.
Az sem lehet gond, ha egymás mellett (szomszédok gk-iban) is hasonló ketyere működik. Meghatározott időközönként kell küldözgetni a néhány ms-os vagy néhány 10 ms-os adatcsomagokat, pl kb. percenként vagy félpercenként. Az adások soha nem nem fognak pont egyszerre menni - főleg, ha az adás ütemezése sem lesz eleve egyformára beállítva - így aztán a rendlkezésre álló időablakban nem is igen fognak az adások összeakadni. (Az egyedi azonosítást persze alkalmazni kell!) Ha mégis összeakadna néhány adás, meg lehet határozni, hogy hány adatcsomag maradhat ki, ami után már egy figyelmeztő jelzést kell adni.

Az egymás mellett elhelyezett adó és vevő modulok ugyanarról a tápról táplálhatók. Az általad választott modulok közül a vevő modulnak van külön engedélyező bemenete, amivel a modul készenléti állapotba kapcsolható (sleep) . Ezzel adás előtt le lehet kapcsolni a vevőt, a saját adást nem fogja venni.
Gondolom a megfelelő antenna csatolást ki kell alakítani, hogy ne kelljen két antennát alkalmazni.
(#) rascal válasza MPi-c hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Mindenesetre már várom, hogy megjöjjenek az alkatrészek, (jövő hét) és elkezdhessek kísérletezni. A panelon még talán elég lesz a darab drót, de körülnézek milyen antennák vannak.

(#) pucuka válasza rascal hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Üdv!
Ha oda-vissza ök-t szeretnél, akkor léteznek olyan modulok is, amelyek adóvevők, ezesetben ezt kell alkalmazni mind a két oldalon.
Antenna: a magas freki miatt lehetőleg a legrövidebb antennavezetéket (kiscsillapítású koaxot, mint a WIFI -nél) használni, erre a frekisávra készülnek "gyári antennák, de csinálhatsz is egy egyszerűt, amit mondjuk a szélvédőre ragaszthasz. Az antennák pozíciója számít, de nem túl sokat, sokkal fontosabb az antenna jó méretezése, hatásfoka. (esetleg szűrőváltóval a rádióantennára kötni)
Az egymás melletti adókra úgy gondoltam, hogy pl. az asztalon, tehát 1 m-en belül. Két külön kocsiban már elegendő az elválasztás, ráadásul, a rövid adásidők miatt az egyidejűség valószínűsége nem túl nagy.
A két külön táp (a kísérletekhez) azért javasolható, mert akkor a tápon keresztül csatolásba kerülnek a modulok, és zavarhatják egymást. A megfelelő zavarszűrés megépítése a modulok szétválasztásához, többe kerűlne, mint két táp.
(#) rascal válasza pucuka hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Üdv!
Köszi, a válaszokat! Ha a legjobb, hogy az adó és vevő antennája párhuzamos legyen (az a legjobb?), akkor talán a függőleges beállítás lehet a megoldás, mert akkor mindegy, hogy a kocsival hogyan sikerült leparkolni.


(#) MPi-c válasza rascal hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
A szélvédőn ragasztással szerintem legkönnyebben egy dipól antennát lehetne kialakítani. Antennákról itt is szó van.
(#) rascal válasza MPi-c hozzászólására (») Szept 11, 2009 /
 
Köszönöm!
(#) rascal válasza rascal hozzászólására (») Szept 13, 2009 /
 
Nézegettem a pt2262 adatlapját, és ott az alábbi példát láttam. A bal oldalon levő tranzisztor, kondik, meg tekercsek egy adót képeznek? A HM-R868S, HM-T868S (Lásd HEstore) modulok használatánál hogyan kell illeszteni a PT ic-t az adóval? A 17-es lábat rákötöm az adó bemenetére egyszerüen, vagy kell még valami?
(#) Thowra válasza rascal hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Üdv!
Én simán rákötöttem, úgy mint a képen.
(#) pucuka válasza rascal hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Üdv!
Igen, az egy egyszerű adó (oszcillátor), amit az enkóder IC "kapcsolgat". (ASK moduláció)
Az antennát a rezgőkör tetejére kell kötni 10 - 100 pF kapacitással. A nagyobb kapacitás jobban elhúzhatja a beállított frekit.
Az "illesztés" hasonló lehet, de ha komplett adó modult használsz akkor úgy jó ahogy Thowra rajzolta, bár Ő csak a vevőt rajzolta, de adónál hasonlóan.
(#) pinkova hozzászólása Szept 21, 2009 /
 
Sziasztok! Két különböző cég, de azonos frekvencián dolgozó eszközeit szeretném összekapcsolni. Kimondottan hőmérők, egy vevő és három adó. Maga a vevő tudja kezelni a három bemenetet, de csak egy adót kaptam az alapcsomagban( ennyi is járt hozzá). Van még kettő adóm, ezek ugyancsak 433Mhz-en járnak, de a vevő nem találja meg őket. Komoly műszereim nincsenek, ezért ha kell, Veszprém környéki hozzáértők segitségét várnám inkább, de természetesen más ötletére is vevő vagyok.
Köszönöm a segítségeteket!
(#) rascal válasza pucuka hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Köszönöm a választ mindkettőtöknek. A PT 2262 / 2272 IC-ket most vettem a Profitech Kft-nél. Tartanak belőlük folyamatosan, ha valaki még keresi. A 72-nek több verzióját is tartják.
(#) yodamester90 válasza pinkova hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Üdv! Attól, hogy azonos frekvencián dolgoznak, még nem feltétlenül dolgoznak azonos kódolással. Ha így van akkor soha az életben nem fogják látni egymást.
(#) pucuka válasza pinkova hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Üdv!
Azért ez az "adatgyűjtős" dolog nem ilyen egyszerű.
Ha van négy adód, meg egy vevőd, akkor mi biztosítja azt, hogy egy időben mindíg csak egy adó működjön. Írod, hogy a négy hőmérséklet jeladó két különböző gyártótól származik. Biztos vagy benne, hogy az adatküldési protokollok megegyeznek?
A megoldás: adó vevő -ket kell használni, ahol az adatgyűjtő (számítógép) vezérli az adatgyűjtési folyamatot. Az adatgyűjtő megszólítja az 1. állomást, az válaszol, mikor az adatfolyam lezárul, megszólítja a 2. állomást, . . stb. Másként nem megy, mert a 4 adó csak zavarni fogja egymást.
Következő: »»   3 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem