Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés
 
Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   49 / 71
(#) Lali24 hozzászólása Nov 25, 2015 /
 
Sziasztok!
Van nekem egy laptop HDD-m ami nem volt már használva vagy fél éve, ma elő vettem, de már nem akart elindulni, még a gép sem kapcsolt be mikor rá dugtam. Levettem a panelt, átpucolgattam de nem lett jobb. Aztán eszembe jutott, hogy volt már ilyen gondom régen,hogy a fej le volt ragadva. Szétszedtem, és úgy is volt a lemez közepén volt a fej leragadva, óvatosan vissza húztam a helyére, és el is indult. A bios fel is ismerte, a rendszer viszont nem. És nem is hagy rá új rendszert telepíteni, 0x80070017-s hibát ír ki, ha rendszert akarok rá telepíteni. Plusz furcsa kattogás is hallatszik belőle.
Máskor is volt már ilyen problémám, hogy a fej leragadt, de ha helyre igazítottam utána ment baj nélkül.
Valakinek van ötlete mi lehet vele?
Köszönöm!
(#) papee hozzászólása Dec 8, 2015 /
 
Sziasztok! Tud valaki olyan programot, ami szektor pontossággal kilistázza a lassú (kb. >40ms) szektorokat? Nagyon jól jönne.
(#) pittti válasza papee hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
Victoria
(#) papee válasza pittti hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
Próbáltam már beírni, hogy 1 szektoros blokkméretben dolgozzon, de akkor minden szektor nagyon gyors és a lista üres. Nagyobb (pl. 32-es) méretnél pedig nem igazán van időm kitotózni, hogy melyik a hibás. A 40-50 ms alattiakat pedig alapból nem is listázza. Szóval nem igazán jött be nekem vagy nem értek a finomhangolásához.
(#) cs0k1 hozzászólása Dec 19, 2015 /
 
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni.

Az a helyzet, van egy Samsung merevlemez, mely a szüleim gépében volt (kb. 5-6 éves). A pontos típus HD200HJ (200Gb). Ahogy a szüleim elmesélték, az történt, hogy a
Windows frissítette magát és elvileg közben? vagy mikor végzett egy fekete képernyő jött be amin az a mondat volt látható, hogy nem található bootolható op.rendszer.
Gondolom itt halt meg, én nem voltam itthon ezért én is csak ennyit tudok. Mivel nem egy új HDD gondolom már az idő vasfoga is megtépázta és én pedig viccen kívül ezen a héten akartam róla
lementeni mindent, amolyan oprendszer újratelepítés végett. No a lényeg: Átpakoltam a saját asztali gépembe, ahol a BIOS sem látja, viszont a Windowsban az eszközkezelő Ismeretlen eszközként látja. Az eszköz működik, azt írja. A hardverinformációknál viszont nem lát semmit sajnos. Illetve egy kérdőjel van az ikon mellett.
Tegnap jópár oldalt elolvastam ezért úgy érzem elég kevés az esélye, hogy megmentsem a rajta található adatokat házilag, viszont még abban reménykedem hátha belül a mechanika jó, és csak az elektronikai panellel van a bibi.
Mivel nem elektrós a szakterületem, hanem inkább a gépészet ezért csak ímmel ámmal értek az elektronikához. Multiméterrel próbáltam mérni zárlatot, ahogy írták itt, illetve megfordítottam és láttam, hogy néhány csatlakozó rész már enyhén oxidálódott melyet alkoholos vattával próbáltam tisztítani.
Amikor beindítom a gépemben a HDD úgy gondolom pörög mert rezeg enyhén, melegszik de semmi kattogás vagy egyéb hangot nem hallok.
Mivel pörög így mint ha azt olvastam akkor az elektronika nem lehet rossz és valószínűleg kuka. Azért felteszem a kérdést, szerintetek próbáljak még vele valami mást?
Eget rengető dolgok nincsenek rajta, csak a szokásos, néhány mappa családi kép, 1-2 adatbázis meg néhány dokumentum. Csatolok a NYÁK-ról néhány képet.

Köszönöm előre is.

  1. Az eszközkezelőből néhány infó:
  2.  
  3. Device configured (null)
  4. Quote:
  5. Device SCSI\Disk&Ven_&Prod_\4&efb8d5e&0&010000 was configured.
  6.  
  7. Driver Name: null
  8. Class GUID: {00000000-0000-0000-0000-000000000000}
  9. Driver Date:
  10. Driver Version:
  11. Driver Provider:
  12. Driver Section:
  13. Driver Rank: 0x0
  14. Matching Device ID:
  15. Outranked Drivers:
  16. Device Updated: false
  17.  
  18. Device Started
  19. Quote:
  20. Device SCSI\Disk&Ven_&Prod_\4&efb8d5e&0&010000 was started.
  21.  
  22. Driver Name: null
  23. Class GUID: {00000000-0000-0000-0000-000000000000}
  24. Service:
  25. Lower Filters:
  26. Upper Filters:
(#) pittti válasza cs0k1 hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Idézet:
„Multiméterrel próbáltam mérni zárlatot...”

Biztosan nem zárlatos, mert akkor a gépet be sem lehetne kapcsolni (blokkolna a tápegység)
Idézet:
„Mivel pörög így mint ha azt olvastam akkor az elektronika nem lehet rossz..”

Ez nem igaz - ez csak annyit jelent hogy a motor és a motorvezérlő működik - egy elektronikának számtalan egyéb hibája lehet. Ellenőrizni kell a gyárilag megadott mérőpontokon a feszültségeket. Végső esetben próba, egy azonos szériából való másik panellel - ez viszont nagyon kétesélyes, ugyanis ezen az elektronikán nincsen külön Fw chip - a Main chipbe van integrálva a vezérlő firmware.
(#) elektroncso hozzászólása Dec 22, 2015 /
 
Sziasztok.
Még nem történt semmi baj, de már nagyon a szakadék szélén vagyok.
Van egy számítógépem a műhelyemben, egy régi kis teljesítményű PC winXP-vel és három HDD-vel. Újabban -2-3 hete nagyjából- egyre lassabban áll fel az operáciás rendszer. A betöltéstől a a kék színű üdvözlőképernyő megjelenéséig percek telnek el. CD-re kiírtam a Hard Disk Sentinel nevű programot. A gépben lévő három HDD-t a következőképpen értékelte a kondíciójukat:
Slave1:100%
Slave2:88%
Master:28%!
És itt a gond. A Master egy kis kapacitású merevlemez(20GB) és csak az operációs rendszer van rajta. Két 10GB-os területre van felosztva, egyiken van az OP, a másikon adatok vannak. Ezeket ma átmentettem a másik két HDD-re (ezek háttértárként vannak használva, program róluk nem fut, illetve általam külön elindított számító, rajzoló, tervező programok igen, de rendszerprogramok nem). A Hard Disk Sentinel szerint nagyjából két hónapja van még hátra a HDD-nek. Szeretnék egy biztonsági mentést készíteni az operációs rendszerről. És ebben kérném a segítségeteket, mivel nem tudom hogyan kell. Illetve egy olyan kérdés, hogy ha a Master HDD beadja a kulcsot mekkora esély van arra, hogy a többi HDD is megadja magát? Az egyik háttértárral közös IDE kábelen van a Master HDD, a másik háttértár a CD író-olvasóval van közös kábelen.
Előre is köszönöm.
(#) Buvarruha válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Az egyik lemez megöglésének semmi köze a többihez, miért is lenne, oprendszer klónozásra sok program van, én az easeus-t használom.
(#) Csirkefej válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Szerintem az, hogy egy vindóz "rendszer" egyre lassabban "áll fel" - természetes dolog.
(Már ha használják is)
Abszolút nem az lenne az első tippem, hogy a vinyó döglődik.
De ez nem pont a kérdéshez tartozik.

Ha menteni akarod akkor a javaslatom az, hogy ne az operációs rendszert mentsd -ha win- hanem azokat a fájlokat amikben saját adatokat tárolsz. fényképek, .pdf fájlok, zenék... stb.

Amit lehet eredeti telepítő(k)ről telepíteni azt ne arhíváld!
Másképp arhiválod és legközelebb visszahozod a hibásan működő/vírusos/nem kivánatos fájlokat is.

Ha mégis az egészet akarod menteni akkor okvetlenül egy másik rendszerre bootolj és a mentendő meghajtót csak másodlagosnak tedd be, hogy semmiképp ne legyen az azon lévő programok, konfigurációs fájlok stb-k használatban.
Erre a fajta mentésre a vindóz programok között biztos találsz rengeteg megoldást. (guuuglii)
(Linux alatt egyetlen "cat" parancs megoldaná, de gondolom ez nem érdekel.)
(#) elektroncso válasza Csirkefej hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Lehetőségem van Hirens BOOT CD-ről boot-olni (mini LINUX és miniXP van a CD-n). A haldokló merevlemezen nincs semmilyen számomra fontos adat, minden a másik két HDD-n van, amit a munkák folyamán ki fogok a gépből kötni.
Az miatt akarom az OP-t archiválni, mert nincs telepítő lemezem, a gépet lassan már 10 éve vettük és nem kaptunk hozzá telepítő lemezt, így ha a HDD végleg megadja magát akkor hiába veszek másikat nincs OP-m amit rátehetnék. És sajnos a környezetemben senkinek nincs XP telepítője, márpedig erre a gépre figyelembe véve a teljesítményét csak az XP jöhet számításba.
Tényleg, újabban sem a winamp sem a VLC media player nem akar működni, elindítás után hibakódot kapok. Elképzelhető, hogy ez is a Master HDD haldoklásának tudható be?
(#) Buvarruha válasza Csirkefej hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
El is olvastad amit írt, vagy csak beírtál valamit? Én a mostani rendszeremet kb. a hatodjára klónoztam át másik SSD-re saját maga alól, ezért indítja újra a szoftver a windowst és betöltés után mindjárt csinálja, rádaásul egyértelmáen kiderült, hogy döglődik a HDD-je. Amúgy a rendszer nem lassul csak azért mert hazsnálják, hanem attól, hogy teleszemetelik.
(#) Gabó válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
MSDNel mi bajod? Letöltesz onnan egy gyári xp-t, kiírod cdre vagy pendrivera és telepíted. A kulcsodat meg meg tudod nézni.
Direkt raktam offba, mert ez nem ide tartozik, ezt a wines dolgot szerintem érdemesebb a számítógép hiba topikba tárgyalni.

A win lassulása, a programok hibaüzenetei meg betudható a haldokló vinyónak is.
(#) elektroncso válasza Gabó hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Nincs semmi bajom vele, csak még nem hallottam róla. Amúgy ez volna a legjobb megoldás, mert most szlovák xp-m van, de a magyar jobb volna. Majd meglátom, lehet ez lesz a vége. A kulcsot hol tudom megnézni?
(#) Csirkefej válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
A windowsok működésének megértéséhez nem elég az elektromossághoz érteni.
Ez egy másik rendszer.
A volt/árammérő helyett debuggert használunk, a rengeteg próbapanel helyett pedig sok száz számítógépre telepítést. És sok évet.
A tranzisztor ismerete helyett pedig hasznosabb ha valaki ért a programozáshoz. Minél közelebbi szinten a processzorhoz/hardverhez, amin az a vindóóóóz fut(?) Vagy cammog. Mindegy.
Ezek csak példák. Van még az is, hogy nem árt ha találkoztál kismillió halott vagy félhalott wines géppel (nem agyhalott! Az a telepítés utáni állapot) amit meg is javítottál és egyéb szükséges dolgok.

Egyébként az, hogy hatodszorra klónozod nem pont bizonyíték arra, hogy jó az amit csinálsz.
Inkább az ellenkezője.


@elektroncso
Itt az apróhirdetésekben találkoztam nemrég többször is eladó XP-SP3-al.
1200 vagy 1500 forint volt eredeti-hologramos CD-vel. Az jó azt hiszem BSA ellen is.
Ha nincs már fent feltehetnél egy "Keresek" hirdetést.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2015
(#) elektroncso válasza Csirkefej hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Ez volna a legjobb megoldás. Meg is próbálom, csak ott a baj, hogy nem vagyok magyarországi, nem tudom ellenőriztetni magam (kell a hirdetés feladásához), a postázást megoldanám. Majd megkérek valakit, hogy kérdezzen rá.
Mindenkinek köszönöm a segítséget, megint tanultam valamit.
Azt meg csak remélem, hogy az ünnepek utánig kibírja a HDD, mert a vásárlást csak utána tudjuk nyélbe ütni.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2015
(#) Buvarruha válasza Csirkefej hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Ezt nevezem ám üres fröcsögésnek és arroganciának, kár, hogy semmi konkrétumot nem tudsz írni, csak butaságokat, jézusom....

Az XP telepítőjét le lehet tölteni az internetről 278 féle verzióban, ha véletlenül eredeti linszensz van a rendszerhez az is működni fog vele, sőt...

BSA ellen, csak a vásárlást igazoló számla jó, az eredeti telepítőlemez semmi.
(#) Gabó válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Pl az aida64is tud ilyet a szoftver->licenc alatt.
Ezt meg neten leltem "XP-Key wiever nevű progit, azzal megnézheted"

Névtelen.jpg
    
(#) pittti válasza Csirkefej hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Idézet:
„...vagy 1500 forint volt eredeti-hologramos CD-vel. Az jó azt hiszem BSA ellen is.”
Nem jó, illetve nem elég. Vételt igazoló számla + az ún. COA matrica (ez a gépre felragasztva kell legyen!). A CD-vel nem is foglalkoznak.
A Microsoft felhasználói licence pedig magánszemélyek részére tiltja a továbbértékesítést.
(Ha egy OM szoftverrel telepített gépet eladsz, le kell töröljed róla az OP-rendszert!)
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2015
(#) Csirkefej válasza pittti hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Hallottam én is ilyet.
Meg, hogy elég a hologram. Azért adták. Meg hogy mégsem, de elég a gyári CD. Meg hogy mégsem....

Meg olyat is, hogy ha csak otthon használod, magadnak - akkor szürke.
Azaz nem legális de nem is büntetik.

Ez olyasmi mint a filmet torrenten saját magadnak letölteni. Csak hogy megnézd.
Ha jó tudom abban sem tudott -vagy akart- egyértelmű választ adni a magyar jog.

Szerencsére nemsokára tizenhat éve lesz, hogy nem érint ez a BSA mizéria.
(#) steelbird válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Szia!
Az a vinyó már halódik, tele van hibás szektorokkal és olvashatatlan rendszerfájlokkal. Ilyen állapotban én nem javaslom a rendszer mentését/klónozását.
XP telepítő CD nekem is van, több is, eredeti kulccsal. De ugyanarra a gépre a te termékkulcsod is megfelel, nézd meg és írd fel valahová, hogy meglegyen.
A termékkulcs kiolvasásához pl. az Aida is tökéletes, amint azt előttem már írták.
(#) Sanyesz1977 hozzászólása Dec 25, 2015 /
 
Tiszteletem Mindenkinek, továbbá Kellemes Ünnepeket!
Karácsonyi ajándékként, egyik pillanatról a másikra meghalt Samsung HM640JJ tipusú HDD-m. Semmi életjelet nem ad, tehát fel sem pörgeti a lemezeket. A meghibásodásnak korábban semmi előzményét sem láttam, a HD Sentinel szerint még 85%-os kondíciója volt. Mitől mehetett tönkre? Tud valaki valami okosságot mondani erre? Gondolom kapásból vezérlőkártyát kellene cseréli, de sajnos jelenleg nincs másik, és az adatok kellenének róla!

A segítséget előre is köszönöm!
(#) pittti válasza Sanyesz1977 hozzászólására (») Dec 25, 2015 /
 
Hasonlóan kellemes Ünnepeket!
Két eset van - beállt a motor (esetleg a csapágy), vagy tönkrement a vezérlőpanel. Előbbi esetben nincs egyszerű (és olcsó) módszer, ha a panel hibás ki kell mérni (áramfelvétel, feszültségek), és megjavítani. Végső esetben próba, egy azonos szériából való másik panellel - ez viszont nagyon kétesélyes, ugyanis ezen az elektronikán nincsen külön Fw chip - itt is a Main chipbe van integrálva a vezérlő firmware. Ha ez nem azonos, nem fog vele menni.

Ha nagyon sürgős, nincs mese - el kell juttatni szakemberhez.
(#) Matt hozzászólása Jan 25, 2016 /
 
Sziasztok! Van egy WD HDD-m 250 giga, ami egyik napról a másikra megadta magát. Nem pörög fel a motor. A képen bekarikázott alkatrész (dióda) elég erőteljesen fűt. Nem lehet megfogni.

Van valakinek ötlete, mi lehet a baj?

Üdv,
Matt
(#) pittti válasza Matt hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Hello!
Annak a diódának (egyébként a becsületes neve TVS, vagy Supressor) semmi köze a felpörgéshez - ez egy párhuzamosan kötött védelem. Ha viszont melegszik, az azt jelenti hogy a 12V több a kelleténél, vagy a gyenge tápszűrés miatt nagyfrekvenciás „tüskéket” tartalmaz. Ez pedig bőven elég ahhoz, hogy a motorvezérlő, vagy a teljesítményoszcillátor megfeküdjön.

Ellenőrizd (vagy cseréld) a tápegységet, mielőtt egyéb kárt okoz!
(#) Matt válasza pittti hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Másik tápegységgel sem megy.
(#) pittti válasza Matt hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Idézet:
„...Ez pedig bőven elég ahhoz, hogy a motorvezérlő, vagy a teljesítményoszcillátor megfeküdjön.”

Nem olvastad el figyelmesen, mit írtam! Persze hogy nem megy semmilyen más tápegységről, ha az elektronika tönkrement. A tápcserét csak a géped többi alkatrésze érdekében javasoltam.

A winyód elektronikáját pedig ki kell mérni, és ha lehet, javítani.
(közben pedig imádkozni, hogy egyéb baja ne legyen - belül, a fejszerelvényen is van elektronika, méghozzá igen kényes!)
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2016
(#) Buvarruha válasza pittti hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Azért ezek az alkatrészek hajlamosak minden releváns ok nélkül is megdögleni.
(#) pittti válasza Buvarruha hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Ez akár igaz is lehet (bár ha berakom a fiókba, évek alatt sem megy semmi tönkre a panelon - tehát azért a használathoz is van valami köze), de ilyenkor két eset lehetséges.

1, átüt a TVS, és ilyenkor a zárlat miatt be sem lehet a gépet kapcsolni mert blokkol a táp.
2, megszakad - ebben az esetben minden tovább működik, csak a védelem áll le.

Mindkét esetben a hibás alkatrész cseréjével a panel javítható, és a winyó rendben működik.
Ha viszont a rossz minőségű tápegység miatt tönkrement az elektronika, akkor utána bármire rákötheti - nem fog menni. A TVS ebből a szempontból irreleváns.
(#) Buvarruha válasza pittti hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
(bár ha berakom a fiókba, évek alatt sem megy semmi tönkre a panelon - tehát azért a használathoz is van valami köze). Dehogynem megy tönkre, rengetegszer tapasztaltam már, főleg a PC iparban.
(#) Matt válasza pittti hozzászólására (») Jan 27, 2016 /
 
A TVS-t kimértem, nem szakadt és nem is zárlatos. Biztos, hogy nem a tápegység miatt ment tönkre. A táp tökéletes. RPI-hez volt hozzákötve a vinyó, usb-s házon keresztül.
Következő: »»   49 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem