Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés
 
Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   48 / 71
(#) pittti válasza Csirkefej hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
Nem tudom hogy a Hestore milyet árul, én a Somogyi Electronic-nál vettem - „CHIP” márkanév alatt, van belőle kontakt tisztító, valamint kontakt tisztító és kenő (ez utóbbi nem jó neked, mert egy kis olajos réteget hagy maga után).

Idézet:
„...hogy a nyákon egy szanaszét égett biztosíték volt a hiba oka”

A merevlemezek paneljén nincsen biztosíték, védő supressorok vannak (TVS Dioda) - ha ezek elégnek, akkor annak általában jól látható nyoma van.
(#) Busz hozzászólása Okt 18, 2015 /
 
Látom itt vannak nagyon hozzáértők is, erről a lemezről tudnál valami infót mondani, mennyire megbízható fajta?
Lemez modelszám,WDC WD10EZEX-00BN5A0
Lemez revízió,01.01A01
Lemez sorozatszám,WD-WCC3F0498275
Teljes méret,953867 MB

286 nap üzemidő, 728 start/stop ciklus, 100% kondíció.
(#) pittti válasza Busz hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
Hello!
Ez egy WD Blue, egy fokkal jobb mint az Eco Green - viszont jobbnak tartom a Red vagy a Black szériát, de ez szubjetív magánvélemény. (a linked viszont nagyon rossz!!!)

Kitalálni hogy egy winyó meddig működik hibátlanul nem lehet, mindegyik szériából vannak jól sikerült, és kevésbé jól sikerült példányok. Függ a használat körülményeitől is.
Ha a Sentinel szerint hibátlan, és jó áron adják akkor nyugodtan megveheted.
(#) Busz válasza pittti hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
Jelenleg ez van a gépemben, linket nem is akartam beszúrni, csak a fórummotor rakta be.
Akkor szerencsefaktor, de legalább nem kirívóan rossz ez a fajta.
(#) Szabi1 hozzászólása Okt 25, 2015 /
 
Sziasztok! Adott egy SATA-s laptop merevlemez, és a BIOS nem ismeri fel, illetve hallatszik hogy nem pörög fel, megjavítható valahogyan? Találtam egy ilyen videót, érdemes megpróbálni? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2015
(#) pittti válasza Szabi1 hozzászólására (») Okt 25, 2015 /
 
Idézet:
„...illetve hallatszik hogy nem pörög fel,”

Ezt jóegypár dolog okozhatja, a videón bemutatott csak egy a sok közül. Mielőtt valaki ész nélkül nekiesik és szétszedi, először a hiba pontos okát kell megállapítani (például, a filmen bemutatott fejletapadás csalhatatlan jele a periodikusan ingadozó áramfelvétel).

A bemutatott „javítási” módszer egyébként meglehetősen kétséges - korántsem állítom, hogy a letapadt fejszerelvényt nem lehet ilyen erőszakos módon kiszabadítani - de... a felület sérülése ilyenkor olyan mértékű lehet, hogy bár a gép detektálja ezek után a winyót, de az állományok legnagyobb része sérült, olvashatatlan lesz - érdemi mentés nem igazán lehetséges. A felületi sérülés tönkreteheti a fejet is, a bent keringő szilánkokat és a bejutott port pedig minden egyes fordulatnál a tárcsák már részein keni bele a mágneses rétegbe, ergo ez a winyó nagyon rövid életű lesz.

Profi szakember ilyet nem csinál...

Ezen legalább olyan jót lehet nevetni!
(#) zolika60 válasza pittti hozzászólására (») Okt 26, 2015 /
 
Idézet:
„Profi szakember ilyet nem csinál...”


Ez igaz, de gy profi szakember több tízezer, vagy százezer Forintot is elkér a mentésért. Ez ugyan hazárdjáték, de elég olcsó és célravezető lehet. Nem a kütyüt szeretné megmenteni, csak a rajta lévő adatokat. Elég ha egyszer működik aztán mehet a kukába.
(#) pittti válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 26, 2015 /
 
Idézet:
„...Elég ha egyszer működik aztán mehet a kukába”

Felfogás kérdése. És mi van olyankor, ha egyszer sem? Megmagyarázza hogy mindent megpróbált - csak véletlenül elb****-a? Ez a tulajdonost rohadtul nem fogja vígasztalni.

Tudod az a helyzet, ha valaki a sajátjával csinálja meg - az a szíve dolga. De ha egy mentésre rábízott merevlemezzel hazárdírozik ami nem is az övé - hát, a dolog etikai oldala is meglehetősen kérdéses. Pláne ha tudja az illető, hogy megfelelő felszereléssel és szakértelemmel az adatok 100%-ban menthetőek lennének..
(#) pittti válasza pittti hozzászólására (») Okt 26, 2015 / 1
 
Máma került hozzám ez a beteg - a gazdája már két helyet is megjárt vele, hogy milyen eredménnyel az mindjárt kiderül.

Az első rányomta egy SATA portra, elindította, (a hibajelenség az volt hogy felpörgött, de pár másodper után leállt) - mikor nála is leállt megfogta, megrázta, majd letette és rácsapott egyet a tetejére. A szerencsétlen jószág persze éktelenül elkezdett kattogni - lám, ez bizony fejhiba - jelentette ki a „szakember”. Szegény tulaj mit tehetett, kifizette a „vizsgálati díjat” (3.000-et kért ezért a procedúráért), majd futotta a további köröket.

Másodiknak egy net-en is hirdető úriembert választott, a „vizsgálat” itt is hasonlóképpen zajlott (csak a rácsapás szerencsére elmaradt), viszont az illető, hogy bizonyítsa az igazát miért nem tud róla menteni, levette a tetejét hogy megmutassa a „leszakadt” fejet. Megnézte egy közönséges nagyítóval - „érdekes, látszólag a fej rendben van” mondta. A jóembernek több sem kellett ekkora magasröptű tanácstalanság láttán, rögtön összerakatta és elhozta (persze miután kifizette az 5.000 Ft-ot a „szakvéleményért”).

Emberünk elkezdett gondolkodni - kifizetett már 8.000 Ft-ot (számlát természetesen egyik helyen sem adtak róla), mentése viszont még egy deka sem volt - főleg a családi fotóalbum elvesztése fájt neki a legjobban. Nem, nem fontos üzleti adatok voltak a gépén ha valaki esetleg erre gondolna, csak egy egyszerű átlagember személyes (éppen ezért neki nagyon kedves és pótolhatatlan) emlékei. Ekkor támadt egy ötlete - a városban bement pár számítástechnikai boltba, szervizbe, hogy ha nekik ilyen gondjuk van kihez fordulnak, kit ajánlanának. Mikor a második helyen is engem említettek, elkérte a telefonszámomat és felhívott - így jöttünk össze.

A winyó magán viselte az eddig elszenvedettek nyomait, gépre sem mertem így tenni. Amikor pedig mérés céljából leszereltem az elektronikát, a második képen látható látvány fogadott. Szép... (azon csodálkoztam, hogy az a szegény winyó eddig is működött!). Mivel ennél a panelnél bőven volt szabad hely a csatlakozósor körül, ezért a fáradságos kézi tisztítás helyett egy 25.000 fordulatú mikropolírozót használtam - két perc munka után az eredmény a harmadik képen látható. Még pár rutinmérés (nincs-e preamp zárlat, motorvezérlő zárlat) - majd összeszerelve indítás. Azért nem írom hogy indítási próba, mert erre itt ilyenkor nincs lehetőség a szétszerelés miatt - ha a gép detektálja és látja a winyót, akkor azonnal menteni kell! A bios így már látta a merevlemezt, nem kattogott, nem állt le, az op-rendszer kicsit gondolkodott, de szépen felállt - látszott az összes adat rajta. A legfontosabb három könyvtárral kezdtem, majd még amiket mondott lementettem róla. A másolás ugyan pár alkalommal hibaüzenettel leállt (gondolom ez már a „szakszerű” szétszerelés következménye), de összességében a mentés sikeresnek mondható. Picasa-val átnézve a kb 8000 fotót, talán 50-et nem lehetett belőle megnyitni - ilyen előzmények után ez egyáltalán nem rossz eredmény.

Tehát minden jó, ha a vége jó (ezúttal). Ezt a történetet csak azért írtam le az elejétől a végéig, hogy mindenki okuljon belőle aki hasonlókkal küzd - ne dőljön be a marketinghirdetéseknek, a Youtoube videóknak, hanem kezdje azzal amit a fenti úriember olyan drágán tanult meg - nézzen körül az elérhető szakmai körökben, hogy ők kit ajánlanának ha ilyen gondjuk van.
(#) zolika60 válasza pittti hozzászólására (») Okt 26, 2015 /
 
Természetesen csak saját kütyü mentésére gondoltam. Elvégre ez itt a Hobbi Elektronika.
(#) gaberto6 válasza pittti hozzászólására (») Okt 27, 2015 /
 
Lefotóztam az az én "klattyogóm "
Találtam ebben a hónapban gyártottat is
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2015
(#) Csirkefej válasza pittti hozzászólására (») Okt 27, 2015 /
 
Pontosan ilyen az én SEAGATE 1 terás nyákom betegsége. (amire tanácsot kértem az Okt 17.-i hozzászólásomban).
Ezek szerint nem csak az általam gyűlölt SEAGATE képes ilyen mértékű szakbarbárságot elkövetni.
(üzleti megfontolás? vagy egyszerűen hozzá nem értés?)
Itt a kép, bár elég rossz minőség. Csak mezei webkamerám van jelenleg.

Az általad leírt esethez:
Elég gáz, hogy "szervíz"/"szakemberek"nek VAN POFÁJUK pénzt elkérni egy olyan "munkáért" amit nem tudnak elvégezni és nem a vevő/megrendelő hibája miatt.
Az addig rendben lenne, hogy időt fordított rá és neki is meg kell élni valamiből, de ha nem ért olyan szinten valamihez akkor ne vállalja el a munkát.
Végülis a vevő a pénzéért nem kapott semmit.(esetleg még rontottak is a helyzeten)
A másik fele pedig, hogy egy-egy ilyen akció után szinte biztos, hogy elveszítenek legalább egy vevőt a jövőre nézve.

Még az is lehet, hogy ez egy fogyasztóvédő kategóriájú eset, ha a szerviz nem rendelkezik megfelelő szakirányú képesítésű alkalmazottal aki tényleg ért(legalább papíron) az adott feladathoz.

Én is dolgoztam számtek szervízben, de ilyen merényletet sosem követtem el vevő ellen.
Benne van: ha nem tudom megcsinálni és nem a vevő miatt akkor nem kérek érte pénzt. Vagy nem vállalom el.

Az illető is hibázott, hogy fizetett és nem kért számlát sem.
Az ilyen boltok megérdemelnék, hogy a fogyasztóvédelem munkatársa felkeresse hasonló munkával aztán a fizetés után egy milla büntetést vagy bezárást rásózzon.

seagate.jpg
    
(#) Gabó válasza pittti hozzászólására (») Okt 27, 2015 /
 
Mennyi ilyen vinyóval találkoztam, és a leírt hibáknak a 98% ez az oxidréteg okozta. Főleg, ha időbe észreveszik, és nem ilyen "szakbarbárokkal" javíttatták, vagy próbálták otthon javítani.
Esetleg van erre az oxidréteg képződésre valami megoldás?
(#) V1rusH hozzászólása Okt 27, 2015 /
 
Na egy ilyennek bontsátok ki az olvasó fejét!!!
(#) pittti válasza gaberto6 hozzászólására (») Okt 27, 2015 /
 
Nem felejtettelek el, ha lesz egy óra „szabad” időm, utánanézek...
(csak jelen pillanatban is szorozni kellene magamat!)
(#) pittti válasza Csirkefej hozzászólására (») Okt 27, 2015 / 1
 
Nem pofátlanság sajnos, a neves adatmentő cégeknél is van „vizsgálati díj”, ezt akkor is ki kell fizetni, ha az ár hallatán a megrendelő eláll a mentés kérésétől (sőt, itt az ár többszörös!).
Ez van ma magyarországon - el kell fogadni.
(#) pittti válasza Gabó hozzászólására (») Okt 27, 2015 /
 
Csak egy kicsit kellett volna visszaolvassál...
Idézet:
„Nem túl egészséges dolog, ha a csatlakozósor oxidálódott - száraz kontakt spray és egy fülepuca csodát művelhet. Ezután vékonyan le szoktam kenni ecsettel flux és forrasztópaszta keverékével, majd hőléggel rámelegítem - az életben nem lesz többet kontakthibás. Annak idején az SP0802 és még pár Samsung széria gyárilag így készült - a mai napig nincsen kontakt problémájuk. Csak hát a takarékosság jegyében leszoktak róla.”
(#) gaberto6 válasza pittti hozzászólására (») Okt 27, 2015 /
 
KÖSZIIIIIIIIIIIIIII !!!!!!!!!!!!
(#) Csirkefej válasza pittti hozzászólására (») Okt 27, 2015 /
 
Idézet:
„...a neves adatmentő cégeknél is van „vizsgálati díj...””


Tudom. De azok a cégek meg is tudják csinálni. Vagy ha mégsem akkor valószínűleg más sem. Ha a szakvélemény tényleg szakvélemény és tényleg nem javítható akkor elfogadható a fizetség.
És egy neves adatmentő cégnél elfogadható olyan szempontból is, hogy valószínűleg nekik a ráfordított idő tényleg pénzbe kerül mert azalatt az idő alatt foglalkozhatnának más megrendelő vinyójával is, olynnal aminek a megrendelője tényleg fizet.
Egy nevenincs, sarki zugszervíznél(lásd: nincs számla, hirtelen lekapott fedél, püfölés) ez nem valószínű.

Idézet:
„...ezt akkor is ki kell fizetni, ha az ár hallatán a megrendelő eláll a mentés kérésétől”


EZÉRT íratm oda, hogy:
Idézet:
„és nem a vevő/megrendelő hibája miatt”
(#) pittti válasza gaberto6 hozzászólására (») Okt 29, 2015 /
 
A cimkén lévő két bekeretezett számsor a lényeges. A panel számait azért kell figyelni, mert minden egyezés dacára valószínűleg nem fog vele menni - csak akkor, ha a vezérlőprogramot tartalmazó chipet is átforrasztod az új elektronikára.
(#) stuartson válasza pittti hozzászólására (») Nov 2, 2015 /
 
Sziasztok,
Ahogy ígértem, jelentkezem most, hogy eredményt is értem el. Szerencsére sikerrel zárult az ügy.
Igaza volt pittti-nek, szétesett a fájlrendszer. Szétszedtem (sérülésmentesen) a racket, de tényleg úgy sem javult a helyzet.
A problémát a mindannyiunk barátjának első ajánlata oldotta meg. EaseUS Data Recovery Wizard 9.5 névre hallgat. Az eredeti rack vezérlőjével nem sokra ment, de tudtam kölcsönkérni egy másikat, amivel már végig tudtuk szkennelni majd kimenteni egy másik meghajtóra. Ez után az eredeti hdd particionálása és formázása következett.
Most újra minden megfelelően működik, még az eredeti rack vezérlőjével is, de a biztonság kedvéért cserélni fogom.
Remélem, esetleg másnak is beválhat ez a módszer, aki hasonló helyzetben van. A hátránya, hogy kell egy másik háttértár, ahova helyreállíthatjuk az adatokat. Viszont ingyen volt, nem kellett linux, vagy más nagyobb szakértelmet igénylő eszköz, leszámítva az angol nyelvtudást. Na persze meg egy új racket a biztonság kedvéért...
Mindenki segítségét és hozzászólását még egyszer köszönöm!
(#) meslaca hozzászólása Nov 6, 2015 /
 
Sziasztok!
HDD javításban, adatmentésben jártas fórumtársak segítségét szeretném kérni.
Egy notebook HDD-vel a következő a problémám. A számítógép nem ismeri fel induláskor, felpörög, 12 "klattyanás" után forog tovább, de a számítógép továbbra sem ismeri fel.
Másik számítógépre USB-n csatlakoztatva a jelenség változatlan.
A fórumban javasolt érintkező tisztítást megcsináltam, a jelenség változatlan.
A HDD adatai: Seagate Momentus 7200.4 ST9320423AS
Tud-e javasolni valamelyikőtök egyéb módszert, vagy esetleg vállal-e adatmentést?
(#) pittti válasza meslaca hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Nincs felületről olvasott jel. Okozhatja az elektronika hibája, sérült firmware terület, fejhiba, preamp hiba. Házilag egyik sem javítható...
(#) meslaca válasza pittti hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Küldtem üzenetet.
(#) ati790731 hozzászólása Nov 13, 2015 /
 
Üdv mindenkinek!
Van egy régi gépem 60gb maxtor vinyyóval.
Kb két hónapaja volt utoljára bekapcsolva (műhelygép).
Tegnap elindítottam, eljutott az xp betöltéséig, aztán onnan sehova, újraindítás után disk failure... insert sistem disk stb. a vinyó csak kattog, a bios-ban nem látja a gép maxtor-ként.
Gondolom kuka a vinyó, viszont rengeteg fontos adat van rajta, amire szükségem van.
Le lehet róla valahogy menteni??
Áttettem agy másik gépbe, háttértárként, nem kattog, az a gép látja mindkét meghajtót, de csak az olvasható amin az oprendszer van, a másikra eszközhibát ír.
Nagyon megköszönném, a segítséget, ha valakinek lenne ötlete!
Köszi előre is!
(#) pittti válasza ati790731 hozzászólására (») Nov 13, 2015 /
 
Örülj neki, hogy eddig is ment - ezek a Maxtor winyók hírhedten rosszak voltak - sok még a garanciaidőt sem bírta ki. Erősen hajlamosak voltak a „badszektorosodásra”, nálad ez most érkezett el. A második partíciód ezért nem olvasható, valószínűleg létfontosságú helyen van a hiba. Ha erőlteted, csak rosszabb lesz.

Azon a winyón az adatvisszaállítás szinte reménytelen, én ezeket át szoktam egy másikra tükrözni (ha még kibírja!) - és azon végzem el a javítást, mentést.

Mielőtt visszakérdeznél - ez célhardver nélkül nem igazán megy...
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2015
(#) Csirkefej válasza ati790731 hozzászólására (») Nov 13, 2015 /
 
Idézet:
„Áttettem agy másik gépbe, háttértárként, nem kattog, az a gép látja mindkét meghajtót, de csak az olvasható amin az oprendszer van, a másikra eszközhibát ír.”


Akkor jó esély van a szoftveres menthetőségre.

Nem akarok itt vitát - korábbi hozzászólásaimban ebben a topikban megtalálod az általam használt mentési módot.

Mindenesetre amig el nem döntöd, hogy mit fogsz vele kezdeni, addig húzd le a gépről és tedd félre. Ne használd - még másodlagosnak sem.
(#) Csirkefej válasza Csirkefej hozzászólására (») Nov 13, 2015 /
 
Elfelejtettem:
Idézet:
„az általam használt mentési mód”
alatt nem a manuális módot hanem azt a szoftvert értem, amit erre a célra mások írtak és nagyon magas referenciákkal rendelkezik.

Én csak egyszer használtam mert sürgős volt és nálam is kiválóan teljesített.
(#) ati790731 válasza Csirkefej hozzászólására (») Nov 13, 2015 /
 
Köszi a választ és a segítséget!!!
(#) pittti válasza Csirkefej hozzászólására (») Nov 13, 2015 /
 
Idézet:
„...a másikra eszközhibát ír”

Ha ez I/O hibát jelent (eszköz hozzáférési hiba), akkor nagyjából sütheted a szoftveres mentési módodat. Amíg nincs kiderítve, hogy a winyó milyen állapotban van, addig egy forszírozott üzemmódban dolgozó programot én bizony nem engednék rá.
Az nagyon okos ötlet volt tőled, hogy még a gépről is húzza le és tegye el.


ati790731 - szúrjál már be róla egy S.M.A.R.T. képet - ezzel még nem rontasz rajta.
(Hdtune, vagy Sentinel jó lesz)
Következő: »»   48 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem