Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Shunt (Sönt) ellenállás készítése
Lapozás: OK   4 / 6
(#) proli007 válasza pisti1818 hozzászólására (») Jún 27, 2013 /
 
Ezt csak akkor tudod meg, ha ismertek a műszer paraméterei. Végkitéréshez szükséges áram, feszültség, vagy belsőellenállás. Mert méretezni ehhez kell. Ha a skála eleve a 16A-ra van rajzolva, akkor a skálalapon ott van hogy 60 vagy 120mV-os sönt kell hozzá. A feszültség meg nem érdekes. Csak annyiban, hogy a 230V a váltó, tehát olyan műszer kell, ami váltóáramot mér. Vagy is lágyvasas. Ennek is van jele (tekercs vasmaggal). Ha egyenáramú a műszer, akkor kis gond van, mert ott egyenirányítani is kell, stb.. üdv!
(#) maczpisti hozzászólása Dec 20, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy redőnymozgató motor vezérlő panelján találtam ezt az alkatrészt. Szeretném utánépíteni a kapcsolást, de nem tudom, hogyan reprodukáljam az alkatrészt. Egy 24 voltos DC motort hajt meg, nem tudom, mekkora a teljesítménye. Milyen anyagból készülnek ezek a söntök? Az ellenállása 3 Ohm.

Mellékelem azt is, hogyan van bekötve. Esetleg abban is tudnátok segíteni, hogy megértsem, mi történik ott a relés-kondis részén a kapcsolásnak? Előre is köszönöm a segítséget!
(#) nightlife válasza maczpisti hozzászólására (») Dec 20, 2013 /
 
Úgy néz ki áramot mér az a rész. Amikor végállásba ér a motor, tehát nem tud továbbhaladni, megnő az áramfelvétele. Emiatt a söntön nagyobb feszültség esik. Ez a fesz. szépen berántja a relét. A kondi azért van, hogy a relé ne csak pillanatra húzzon be, a poti pedig az érzékenység beállítására szolgál.
Söntként alkalmazhatsz kanthal huzalt, keress rá a fórumon.
(#) crapgame hozzászólása Jan 20, 2014 /
 
Üdv Mindenkinek.
Van egy erősítő tápegységem, ami terhelten 250v-ot ad le. Készítettem egy műterhelést, 3000 ohm-osat. Ugye ilyenkor 83mA nek kellene esnie az ellenállásokon. Namost a képen látható amper mérőt szeretném beleszerkeszteni.
Az ellenállása 5,2 ohm. Mekkora sönt kell ennek? Próbálkoztam több értékkel, de egyszerűen nem akar jó lenni.
Nem akarom kitolni a méréshatárt, azt szeretném, hogy a valós érték jelenjen meg rajta.
(#) crapgame válasza crapgame hozzászólására (») Jan 20, 2014 /
 
Vagyis átfolynia, nem esnie.
(#) granpa válasza crapgame hozzászólására (») Jan 21, 2014 /
 
Kirchoff bácsi módszerével próbáld.
(#) Gafly válasza crapgame hozzászólására (») Jan 21, 2014 / 1
 
Úgy érted, hogy 500 mA legyen a végkitérése?

Ahhoz 144 mOhm -os sönt kell...
(#) crazybob hozzászólása Ápr 11, 2014 /
 
Üdv!
Adott nekem egy lágyvasas analóg áramerősség mérő. Az lenne a kérdésem, hogy váltakozó áramnál is simán csak sönt ellenállást kell használni a műszerhez? Bele néztem a műszerbe és egy tekercset láttam és nem azt a sima söntös megoldást. A lényeg az, hogy a műszerem 50A-ig mér és nekem 100A-re lenne szükségem. A benne lévő sönt paraméterei 75mV/50A
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2014
(#) Gafly válasza crazybob hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /
 
1.) Igen
2.) Szerintem tegyél mellé egy hasonlót kívülre (majd hitelesítsd)
(#) szucsistvan123 hozzászólása Ápr 6, 2015 /
 
Sziasztok! Ehez a műszerhez szeretnék sönt ellenállást. 5-6A -es méréshatárra szeretném. mekkora söntellenállás kell neki? előre is köszi!
(#) kocsgab002 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Ápr 6, 2015 / 1
 
Nem lesz egyszerű a dolog. Hogy szeretnéd kijelezni a 6A-t a 200mV-os alapműszeren?
(#) proli007 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Ápr 6, 2015 / 1
 
De ha egyszerű válaszra vágysz, 10milliohm-os sönt kell.
(#) kocsgab002 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 6, 2015 / 1
 
Így van. Ilyenkor 1mV-ot fog mutatni a műszer amperenként.
(#) zoszka válasza kocsgab002 hozzászólására (») Ápr 6, 2015 / 1
 
Így akár 200A-t is mérhet
(#) szucsistvan123 válasza zoszka hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /
 
És ezt hogy kell méretezni? (mondjuk, ha rézdrótból készítem a söntöt)
(#) szucsistvan123 hozzászólása Ápr 6, 2015 /
 
És mindenkinek köszönöm a választ!
(#) zoszka válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /
 
Akár azzal is megcsinálhatod, ha tudod a rézdrótod fajlagos ellenállását és keresztmetszeti felületét. Ezekből a hosszát is ki tudod számolni...
(#) kocsgab002 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /
 
Kiszámoltam neked, 44.1mm hosszú shunt kell, ha 1mm átmérőjű vezetéked van
(#) yokordsoft hozzászólása Szept 5, 2015 /
 
Sziasztok!

Vásároltam egy XL3DC 19.9mA típusú, különálló tápfeszültséggel működő digitális árammérőt, amelynek a méréshatárát szeretném kibővíteni 10 A-ig. A sönt számításához figyelembe veendő belső ellenállásérték a használati utasítás szerint 10 Mohm, műszerrel mérve viszont 350 ohm körüli. Melyik értékkel számoljak a sönt méretezésekor? Azon kívül a papír szerint a méréshatár 19,9 mA, viszont simán kijelzi a 99,8 mA-t is.(kipróbáltam)

Tehát a kérdésem csupán az, hogy a papíron szereplő, vagy a műszerrel mért értékeket alkalmazzam még mielőtt taccsra vágom a műszert?
Remélem valaki már belebotlott valamikor ilyen problémába, és sikerült választ találnia.
Csatolva a műszer gyári(?) adatai
Köszönettel. YS
(#) abcdabcd válasza yokordsoft hozzászólására (») Szept 5, 2015 /
 
Gondolom az a "10MOhm" az elírás és 10mOhm akart volna lenni, vagy mégse?

Amúgy esetleg próbaképp köss be valami hasonlót, és egy másik műszerrel ha van olyanod, ami az adott méréshatárban tud mérni, hasonlítsd össze, hogy mi az eredmény, és akkor lehet abból ki is lehet számítani, hogy akkor milyen sönt is kell még ehhez, hogy olyan legyen, amilyenre akarnád...

Mondjuk valami köztes értékre (az adatlap és az általad mért köztire valahol, vagy valamelyikre) beteszel egy söntöt, aztán mérsz mondjuk 2 ponton, és abból lehet ki lehet számítani már... nem próbáltam meg, de így hirtelen ez jó ötletnek tűnik nekem... (Persze a megfelelő terhelhetőségekre figyelve közben...)
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2015
(#) yokordsoft hozzászólása Szept 5, 2015 /
 
Köszi, de ezt szerettem volna elkerülni. Mármint a kísérletezést, mert annak néha nagy bumm a vége.
Mint, ahogy a mai példa is bizonyítja(fél mp figyelmetlenség és a multiméterem biztosítéka bánta...
A 10 Mohmot a műszer adatlapja jelzi. (szkenneltem) De eltérő a tapasztalatom a méréshatárral kapcsolatban is mert az adatlap szerint 19,9 mA ezzel szemben durván 100mA-ig mér a valóságban. A sönt számításához pedig ez a két adat kellene: a műszer méréshatára és a bemeneti impedancia. Na mindegy, ha lesz időm nekidurálom magam.

Köszi
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2015
(#) ktamas66 válasza yokordsoft hozzászólására (») Szept 5, 2015 /
 
Mérd meg a rajta eső feszültséget, és számold ki.
(#) abcdabcd válasza yokordsoft hozzászólására (») Szept 5, 2015 /
 
A 10MOhm-os söntön viszont, ha belegondolsz, azon mekkora feszültség esne meg eleve mekkora feszültségen tudna rajta akár csak 20mA folyni, ha mondjuk direktben kötnéd rá... szóval az szinte tuti, hogy elírás szerintem... hacsak nem esetleg tud feszültséget is mérni valami átkapcsolással a műszer, és esetleg akkor arra vonatkozik a leírás meg valahogy ferdítés/fordítás közben ennyire összekeveredett, hogy ez jött ki belőle a végén, hogy az A mérés söntje lenne 10MOhm-os

De amúgy azért írtam, hogy óvatosan csak... De amúgy ha van valamilyen szabályozható tápod, ami rövidzárvédett (labortáp), és a multimétert 10A-es állásban hagyva, és mondjuk kezdetben megmérni plusz sönt nélkül, hogy jól mér-e, aztán mondjuk betenni 1kOhm-ot párhuzamba, túl sokat valószínű nem kell, hogy befolyásoljon, de megnézni, aztán növelni vagy csökkenteni, attól függ, hogy mi adódik a mérés eredményeként (mondjuk vagy 100Ohm-ra vagy 10kOhm-ra szintén próbaképp)

De amúgy, ha a söntre 350Ohm-ot mértél, akkor meg ahhoz kiszámolni valamit, és legelőször lehet azt lehetne célszerű akkor megpróbálni...

Azt nem írtad mondjuk, hogy hány A-esre bővítenéd fel... Ha 100A-t akarsz, azért legelőször akkor se annyival próbáld ki a beépített sönt értékének a kiderítéséhez mondjuk, ha az eredeti műszer 20mA (mégha többet is ki tud jelezni), akkor mondjuk, ha megcélzod a 200mA-t az jó is lehet, azt a multi is valószínűleg akármilyen is, a 10A-s állásában legalább nagyságrendileg elég jól kellene, hogy mérje a kísérlethez, valószínűleg...
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2015
(#) yokordsoft hozzászólása Szept 5, 2015 /
 
kösz, majd egy potival beállítom az értéket, aztán elkészítem a megfelelő ellenállást.
(#) yokordsoft hozzászólása Szept 5, 2015 /
 
egyébként megírtma, hogy 10A-re szeretném bővíteni
(#) abcdabcd válasza yokordsoft hozzászólására (») Szept 5, 2015 /
 
Ja tényleg
(#) yokordsoft hozzászólása Szept 5, 2015 /
 
nem a söntre adódott a 10Mohm, hanem a bemeneti impedanciára (a műszer belső ellenállása) Mivel a műszer belső kapcsolását nem ismerem, egy elektronikus szerkezetnél még előfordulhat az is, hogy elektromos szempontból tényleg 10 Mohm
(#) ferci válasza yokordsoft hozzászólására (») Szept 5, 2015 /
 
Szerintem engedj át rajta 19.9 mA-t és mérd meg egy multival, mekkora fesz esik rajta ilyenkor.
Ebből kiszámíthatod a belső ellenállást, abból pedig a söntöt ( /500 ohm..)
A 10 Mohm-nak semmi értelme, ha mA-t mér direktben, az általad mért 350 ohm-on pedig végkitérésben 700 mV esne, ami azért durva hibát okozna egy 2-3 voltos áramkörben használva.
(#) erbe válasza yokordsoft hozzászólására (») Szept 5, 2015 /
 
A lágyvasas analóg műszerek kivételével gyakorlatilag minden árammérő műszer feszültséget mér. A söntökön is ezt az adatot adják meg. Egy időben pl. általános volt a 60 mV végérték. Egy potméterrel be tudsz állítani a műszereden 10.0 mA-t. Megméred a műszer végpontjain az ehhez tartozó feszültséget és eszerint számolod ki a szükséges sönt értékét.
Ha biztosabbnak gondolod, hogy mi számoljuk ki, beírod ide a mért értéket és aki éppen itt van, kiszámolja neked.
Az adatlapon szereplő 10 MOhm bemeneti ellenállás az alapműszerre, azaz a x99 kijelzésű feszültségmérő modulra vonatkozik. Ez elé tettek egy söntöt. Próbáltad a műszereddel fordított polaritással is mérni? Hátha van vele párhuzamosan védődióda,...
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2015
(#) yokordsoft válasza erbe hozzászólására (») Szept 6, 2015 /
 
Sziasztok!
Köszönöm szépen mindenkinek a hasznos tanácsokat, sokat profitáltam belőlük. Most már biztosnak tűnik, hogy boldogulni fogok. A robbanás és a füst a szomszédból jött.
Csak vicceltem!
Még egyszer köszönöm a segítséget.

*
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2015
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem