Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STM32 Discovery Kit programozása
Lapozás: OK   2 / 7
(#) laszlo_1 hozzászólása Jan 30, 2013 /
 
Vásároltam kb. 1 éve egy stm32f0 discovery panelt. Írtam programokat és tudtam is programozni. Pár programozás után nem tudott a fejlsztő (atollic) kapcsolatot létesíteni a stm32F0-ás panellel.
Vásárolta egy stm32f4-es panelt és ugyan ez történt vele is. A kapcsolat USB-n történt. Találkoztatok már ilyen hibával? A fejlesztői programot már többszö újra telepítettem de a hiba azóta is fennáll.
(#) kapu48 hozzászólása Feb 13, 2013 /
 
Próbáld ezzel:
STM32 ST-LINK utility http://www.st.com/internet/evalboard/product/219866.jsp

Újra rakni a: ST-LINK firmware upgrade-t
(#) kapu48 válasza laszlo_1 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /
 
És vannak alapvető szabályok!

Pl.: Nem öltözünk műszálas ruhába.
Először a GND részén fogjuk meg a panelt mindkét kézzel, ez levezeti a statikus feltöltődést.

A páka ne legyen zárlatos.
Nem használunk olcsó Kínai tápegységet!

Kísérletezésnél teszünk valamilyen áramkorlátozó soros ellenállást (220 Ohm ) az I/O csatlakozásokra.
….
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
(#) mdemcsik hozzászólása Ápr 24, 2013 /
 
Azt szeretném kérdezni, hogy az STM cikk fog folytatódni? Köszi!
(#) kapu48 hozzászólása Ápr 25, 2013 /
 
Fejlesztés az Atollic Lite TrueSTUDIO-val?

Itt kezdőként mindent megkapsz készen!
Könnyű vele elindulni a gyakorlás útján.
Hamar lehet sikerélményhez jutni, ami meghozza a kedvet a folytatáshoz.

Sajnos a kódméret limit miatt (És a magas ára miatt!)
Zsákutca a hobbista berkekben!

Ezért inkább ChibiOs és STM32 Discovery board
vagy Code::Blocks.
Nevekre keressél rá!
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2013
(#) mdemcsik válasza kapu48 hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
IDE környékén még szét kell néznem. Nem égető a dolog mert még nem jött meg a Discovery boardom, de azt sem tudom majd hol kezdjem EZért tetszett a cikked. Remélem lesz folytatás! (RTOS-t sem néztem még...)
(#) jym hozzászólása Ápr 25, 2013 /
 
Üdv!

Akinek STM32F4Discovery panelje van, az .Net-ben, C# nyelven is programozhatja az ingyenes VS2012 Express alól. Akit érdekel, csatoltam egy modbus slave/master demo-t.

test.zip
    
(#) kapu48 válasza jym hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
A Visual Studio 2012 Express-nek tudtommal kötelező a Win8 alap?

És csak 90 napos Trial van ingyen?
(#) jym válasza kapu48 hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Üdv!

Nem kell hozzá Win8, van Win7 alatt működő verzió is, az a neve, hogy: Visual Studio 2012 Express for Windows Desktop. Az Express nem Trial, de regisztrálnod kell, a regisztráció pedig ingyenes.
(#) kapu48 válasza jym hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Köszönöm az útbaigazítást!

És hol találok ehhez használati útmutatókat?
(#) mdemcsik hozzászólása Ápr 25, 2013 /
 
Nekem az lenne a kérdésem, hogy libraryk vannak ezekhez? MikroC-t használtam eddig és abban minden megvolt, vagy most újra kell írni mindent? Köszi!
(#) jym válasza kapu48 hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Üdv!

Bővebben: Link

A leírásban Visual Studio Ultimate 2010-et írnak, de igazolom, hogy VS2012 Express-el is megy!

Még valami amiről nem írnak: a project beállításoknál vissza kell tenni .Net 4.2-re. A netmf már 4.3-as, a netmf4stm32 pedig még csak 4.2 QFE2, és mivel ez utóbbi kerül bele firmware-ként a kontrollerbe, ezért nem tudja futtatni a 4.3-as .Net-ben írt kódot.

Imi.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2013
(#) kapu48 válasza mdemcsik hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Innen töltheted amire kíváncsi vagy:
Downloads: NETMF_for_STM32
(#) wisementor hozzászólása Ápr 26, 2013 /
 
STM32 fejlesztőeszköz új letöltések itt:

EPS debugger letöltések
(#) matheattila hozzászólása Szept 1, 2013 /
 
Sziasztok!

Nem teljesen ide való a problémám, de nem találtam megfelelőbb topicot.
Van egy STM32F4 discovery modul, ami pendrive-ról olvas be egy adott nevű .wav fájlt és az alapján vezérli a kimenetein a reléket. A tulaj szeretné időnként különböző fájlok váltogatását és hogy ne kelljen átírni a szoftvert a processzorban ezért úgy gondoltuk, hogy nem lehetne valahogy úgy összekötni több USB pendrive-ot (mindegyiken ugyanaz a nevű fájl csak más tartalommal), hogy pl. valami kapcsolóval lehessen váltogatni őket.
Természetesen a modulon megszakítom a tápot, átkapcsolom az USB-t és visszakapcsolom a tápot, s így egy másik fájl tartalmát játszaná le egy másik USB-ről.
Ez hogyan oldható meg? Próbáltam úgy (egyelőre csak számítógéppel), hogy kapcsolókkal váltogattam rendre a pendrive-ok tápját, azaz kivettem az USB csatlakozót a sz.gépből, átkapcsoltam a másik USB-t és visszatettem a sz.gépbe, de nem ismerte fel egyiket sem.
Gondok lehetnek a vezetékekkel? Lehet az árnyékolás hiánya, sodort érpár hiánya vagy vezetékhossz probléma?
Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) _vl_ válasza matheattila hozzászólására (») Szept 1, 2013 /
 
Esetleg az USB pendrive-ot kihúzni, és a helyére egy másikat bedugni, az vajon meghaladja a felhasználó képességeit?
(#) matheattila válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 1, 2013 /
 
Igen, tudom, hogy ez lenne a legegyszerűbb megoldás, csak ez egy zárt rendszer amihez kintről csak néhány gombbal esetleg azzal a kapcsolóval lehet hozzáférni.
Ez egy szökőkút pompáit (24-et) vezérli dallamra, amit egy pendrive-ról olvas be. Legalább 6 különböző dallamot kellene kezeljen, amit ésszerűen szofveresen kellene kezelni, de erre most nincs lehetőség, így a tulaj hat különböző pendrive-ot tenne a vezérlőbe, amiket többet nem kellen módosítani, csak azok közül alkalom adtán válogatni pl. egy kapcsolóval
Lehet több USB eszközt csatlakoztatni párhuzamosan, úgy, hogy egyszerre csak egy legyen rákötve a tápra és a tápvonalakat kapcsolgatni?
Esetleg épp az ellenkezője, az adatvonalakat kapcsolgatni, és tápvonalak lennének közösek, így mindegyik táplálva lenne, de csak egyiknek lennének az adatvonalai összekötve a modullal. Ebben az esetben károsodhat az a pendrive amelynek az adatvonalai csak a 'levegőben' vannak de közben a tápfeszültséget megkapja?
(#) _vl_ válasza matheattila hozzászólására (») Szept 1, 2013 /
 
Egyik megoldás sem nyerő. Sem a tápot, sem az adatvezetékeket nem tudod egymástól függetlenül kapcsolni.
Kell egy háromáramkörös forgókapcsoló, vagy egy nagy marék relé, és mindegyik vezetéket egyszerre kell átváltani (a GND-t nyilván fixre kötheted).
A tápot lehetne ugyan elektronikusan kapcsolni, de az adatvezetékeket nem igazán, mivel azokon elég nagy sebességgel mennek az adatok.
Illetve lehetne szoftverből kapcsolni (pl. egy vezérelhető USB hubbal), de akkor nyilván hozzá kéne nyúlni a szoftverhez.
(#) matheattila válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Köszönöm a javaslatot, azt hiszem marad a relés megoldás.
Mint az már az elején írtam, nem menet közben lenne átkapcsolva, hanem először áramtalanítom modult (ezzel egyszerre megszűnik az USB tápja) majd csak utána váltok át másik USB-re, majd végül visszakapcsolom a tápot.
Az előbbi hozzászólásomban említett mindkét módszernél ezt az eljárást alkalmaznám, akkor sem működne?
(#) _vl_ válasza matheattila hozzászólására (») Szept 2, 2013 / 1
 
Az adatvezetékek fix bekötésével az a baj, hogy semmi nem akadályozza meg az USB készülék gyártóját abban, hogy táp nélkül is fixen rajta legyenek a kliens-jelző ellenállások az adatvezetéken, minek következtében gondok lesznek a másik, éppen aktív kliensnél (az elágazó vezetéken fellépő reflexiókról nem is beszélve).
A táp fix bekötésével nincs ilyen gond, azon felül, hogy 6 db USB eszköz jó eséllyel már túl fogja lépni az egy eszköz számára megállapított terhelés maximumát. Ha buta a host, és nincs a tápvonalon semmilyen korlátozó alkatrész (meg kell nézni a kapcsolási rajzot), továbbá valaki képes a szükséges tápot biztosítani, ez a verzió így akár működhet is. És persze ha mégis üzem közben kapcsolna a tulaj, abból véletlenszerű eredmény lesz (valószínűleg a host nem fogja korrektül észrevenni az új USB eszközt).
(#) matheattila válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Értem. Akkor megpróbálom az adatvezetékek kapcsolását, a tápot fixen kapják az eszközök, nem hiszem, hogy azon a discovery modulon futó szoft korlátozná ezt.
Nemsokára kipróbálom és majd megírom, hogy mit sikerült összehozni
Addig is köszönöm a sok segítséget!
(#) _vl_ válasza matheattila hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Nem hinni kell, hanem megnézni a kapcsolási rajzot.
(#) matheattila válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Megnéztem, nincs korlátozva az áram, de az a 6 pendrive amúgy sem fogja túllépni a határt.
Kiprobáltam az adatvezetékek kapcsolgatását relékkel, természetesen kapcsolás előtt néhány másodperccel lekapcsolom a modul tápját, majd a megfelelő pendrive kiválasztása után nemsokkal engedélyezem a tápot, mindezt egy mikrovezérlő végzi gombok segítségével (a kiválasztáshoz).
Működik is, igaz egyelőre csak számítógéppel teszteltem és a discovery modul tápja helyett a számítógéptől érkező usb tápvonalat szakítottam meg.
Az észre vettem, hogy nagyon érzékeny, mindenhova ahova csak tudtam árnyékolt kábelt tettem benne sodort érpárral az adatvonalaknak, de még így is néha nem hajlandó felismerni egy-egy pendrivot (majd kipróbálom másik típussal is).
(#) _vl_ válasza matheattila hozzászólására (») Szept 2, 2013 / 1
 
Ez már csak ilyen. Az árnyékolás nem sokat segít, a csavart érpár annál inkább. Vezetékre miért is van szükség? Ezt panelon kell összerakni, nyilván egy USB B aljzat megy az egyik irányba, és USB A aljzatok mennek a másik irányba, azokba dugod a pendrive-okat. A relékhez menő adatvezetékeken ne legyen elágazás (= sorban kell őket felfűzni), és amennyire csak lehet, egymás mellett (egyező nyomvonalon, egyező vezetékhosszal) menjen a két adatvezeték, szimmetrikusan.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2013
(#) matheattila válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
A gond az, hogy a nyákot nem én kell csináljam, mert már van előre legyártott nyák a relékkel, és az USB-A aljzatok két db 4 csatlakozós USB HUB-ból lettek kiszedve és ezek így összekötve vezetékekkel. A munkahelyemen többnyire már előre legyártott nyákokkal dolgozunk (én pl. szoftvereket írok a mikrovezérlőkre) és mivel ez egy egyedi darab lesz ezért a főnök nem akar új nyákot terveztetni, mondván, hogy az "időbe telik, sokba kerül és ha már amúgy is vannak hasonló készen legyártott panelek akkor miért ne használjuk azokat", csak hogy sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy sokszor több a baj vele így, mintha újat terveznénk. A másik gond az, hogy ez a napokban kász kell legyen, mert nemsokára jönnek érte.
Minden esetre a tanácsaidat megfogadom és köszönöm a kitartásodat
(#) kapu48 hozzászólása Szept 5, 2013 /
 
Hasznos ismeretek oldala:

Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az STM32F4 Discovery fejlesztőkártya
Bővebben: Link

Eclipse alapú fejlesztőkörnyezet telepítése, mintaprojekt!
(#) hamby555 hozzászólása Okt 11, 2014 /
 
Üdv mindenkinek!

Valaki használta már ezt a board-ot ChibiOS oprendszerrel?
Köszönöm.

Üdv!
(#) mdemcsik válasza hamby555 hozzászólására (») Okt 11, 2014 / 1
 
szia, igen en azzal hasznalom!
(#) Blade666 hozzászólása Okt 17, 2014 / 1
 
Sziasztok!

Szükségem lenne egy kis segítségre. Az ADC-t szeretném használni, találtam rá példaprogramot is, és ha rákötök egy potenciómétert, akkor egész jól működik, viszont egy Sharp IR Szenzort szeretnék használni, és ha direktbe rákötöm, nem jó értékeket ad vissza a mikrovezérlő. A kártyán lévő 5V-ot használom a szenzor táplálásának, a föld össze van kötve. Rámértem az analóg bemenetre üresen, és 3V volt rajta, ennek így kell lennie? Arra gondoltam esetleg, hogy a szenzor jelvezetékét egy ellenállással a földre kötöm, de itt kérdéses, hogy milyen értékűt használjak?
(#) mdemcsik válasza Blade666 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /
 
mi a pontos tipus?
Következő: »»   2 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem