Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   62 / 171
(#) juppi válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /
 
Amikor rátettem, még nem tudtam, hogy milyen táp kell hozzá, a kis kínai speckóját készpénznek vettem. Első blikkre 2 A nem tűnt kevésnek, és amikor utánaszámoltam, már a „baleset” után, meg is lepett, hogy milyen nagy a szükséges áramerősség, bár 12 V mellé érthető, hogy kell ennyi.
(#) dj.kallo hozzászólása Ápr 8, 2014 /
 
Sziasztok

Egy elég érdekes tápra lenne szükségem
15V 1,25A

Van valakinek ötlete ?
(#) erbe válasza dj.kallo hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /
 
Mitől érdekes? Veszel egy 15 V-os notebook tápot, az ad stabil 15 V-ot 4-6 A-en.
(#) vicsys válasza dj.kallo hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /
 
Annyira nem bonyesz. Kell egy 12V AC trafó, ami legalább 1,5A terhelhetőségű szekunderrel van ellátva. Utána egy 2...5A-es graetz és annak a kimenetére egy 4700µF/16...25V-os pufferkondi.
(#) Hdnsbr hozzászólása Ápr 9, 2014 /
 
Sziasztok!

Kicsit bizonytalan vagyok azzal kapcsolatban, hogy jó topikban teszem-e fel a kérdésemet:

Találtam egy dobozt, amit láthatóan kézzel készítettek még igazi mesterek. Van benne elemtartó, helyet adva 6db góliát elemnek. Ezen kívül tartalmaz néhány ellenállást, kapcsolókat és egy valamit, amit csak tippelni tudok hogy valami nagyteljesítményű potméter lehet. Ez utóbbi kb. 5cm átmérőjű szén(grafit) tárcsákból áll, amit egy csavarral lehet összeszorítani. Két kimenet van rajta, egy 3,3V-os és egy 500V-os(!). Az előlapon van még két mutatós műszer, az egyik 60A-ig, a másik 500/3,3V-ig skálázva. A vezetékeléséből ítélve, valóban 60A környékére méretezték, ugyanis bő centi átmérőjű vezetékek vannak benne. A feszültségeknek van külön kapcsolója, valamint egy "R" feliratú gomb is. Belül nincs aktív alkatrész, de van benne egy csatlakozó, amin 12 db láb van, szemmel láthatóan csatlakozott valamihez, ám ez a valami nincs meg. A kérdésem: Mi a búbánatos franc lehetett ez? :-o
(#) granpa válasza Hdnsbr hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /
 
Egy kép sokat mondana, mutatna, az "ez milyen alkatrész" rovatban.
(#) Hdnsbr válasza granpa hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /
 
Arra gondoltam, hogy az 500V és 3,3V valami nagyon tipikus alkalmazást feltételez. Pl. fluxuskondenzátor előtét áramkör táp, vagy ilyesmi, és aki tudja mire való, az csípőből tud válaszolni. Egyébként a fényképezőgépem már csak egy ex-fényképezőgép, ezért nem tettem képet. Kis türelmet kérek, amíg szerzek egy kölcsön készüléket!
(#) erbe válasza Hdnsbr hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /
 
Ha az elemeken kívül nincs benne aktív alkatrész, akkor a 3,3 V még lehet kimenet, de az 500 V csak bemenet lehet. Persze, ha a hiányzó panel állította elő, akkor az is kimenet. DC 500 V-ot szigetelésvizsgálatra szoktak használni. Felépítés és terhelhetőség alapján műterhelés valaminek a mérésére. Mondjuk autó generátor. Ennek ellentmond a 3,3 V. Szerintem ez a doboz Bármi.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2014
(#) granpa válasza Hdnsbr hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /
 
Telefonos kép is jó. Nem rémlik semmi az adatok alapján.
(#) proli007 válasza granpa hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /
 
Hello! Erbe gondolatát spekulatív úton tovább víve, lehet akár erősáramú hálózat mérésénél szigetelés vizsgáló és átmeneti ellenállás mérő. Előzőhöz nagy feszültség, mg utóbbihoz kis feszültség és nagy áram szükséges. Mondjuk nem írtad, van-e benne valami trafó. Mert a góliátból nehezen csalható ki a 60A. Viszont az átmeneti ellenállás méréséhez szükséges mV mérő tápja lehetett. De akár a DC 500V előállításához szükséges transzverter tápnak is megfelelt. üdv!
(#) Glitter válasza dj.kallo hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /
 
Egy LM 317-el összehozhatod, vagy egy 7815-el.
(#) Hdnsbr válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /
 
Szép gondolat vezetés, tetszik! Az eszköz trafó-free, még helyét sem láttam benne. No de holnap lesz egy camera obscurám, prezentálok róla képeket.
(#) fgabor87 hozzászólása Máj 1, 2014 /
 
Sziasztok.
Van egy egyszerű 12 voltos (100mA-es) tápom, amire egy 22mA fogyasztású eszköz van kötve. A tápegység mégis erőteljesen forrósodik.
Ezzel szemben egy hasonló teljesítményű telefontöltő alig langyosodik több óra után is.

A trafó forrósodik benne, ami elég nagy, és nehéz. Egy régebbi Nokia töltőben egy apró, pille könnyű van. Mi a különbség köztük? Miért forrósodik ennyire?
(#) nido hozzászólása Máj 1, 2014 /
 
Sziasztok!

Az alábbi tápegység jó lenne-e egy Logitech Z-506 hangfalhoz?
A gyári tápegység elpukkadt. Belső hibája lehetett, mert az erősítő rész tökélesetes működik külső táppal.
Az eredeti táp 12V 3A kimeneti teljesítményű volt.
Lehetne-e használni ez hozzá, mert kapni nem lehet. Kapcsoló üzemű kell, mert az nem zúg.

A válaszokat előre is köszönöm.

http://www.ebay.com/itm/12V-5A-60W-AC-DC-Switch-Switching-Power-Sup...54baab
(#) proli007 válasza fgabor87 hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Hello! Lehet a melegedés hiba oka is, de üzemszerű is. Mivel ezeknek a kicsiny trafóknak a üresjárati vesztesége elég magas. Azokban a töltőkben amiben pici trafó van, kapcsolóüzeműek. Ez a trafó a hálózat 50Hz-ével működik, míg a kapcsolóüzemű trafók 20..100kHz között. Ezért vasmagjuk ferrit, és méretük kisebb.
(#) fgabor87 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
De mind a két fajta táp stabilizált feszültséget ad le ugye?
Nekem igazából 5V is elég lenne, úgyhogy egy régi Nokia töltő, vagy egy USB port is simán jó lenne.
Csak mert a nagy melegedés miatt gazdaságtalannak érzem.
(#) proli007 válasza fgabor87 hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Erre egyáltalán nincs garancia. Mert a dugasztápok többsége a névleges terhelés mellett adja le a ráírt feszültséget. Ha stabilizált, az külön fel van tüntetve. A Telefon töltőknél, maga töltő, a telefonban van. Vagy is a táp belül szabályozható lehet, de egyáltalán nem biztos, hogy az "stabilizáltat" is jelent. De ezt egy egyszerű méréssel és terheléssel el lehet dönteni nem? Aztán gondolkodni mi is legyen.
(#) fgabor87 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Megnéztem egy SonyEricsson USB töltőt, azon rajta van a stab.fesz jele, akkor ezek szerint a szabvány USB portok stab.feszt adnak. Ez nagyszerű, mert a TV-men van egy USB port, és antenna erősítőt táplálnék, tehát ha tápból kiforrasztom a kábelt, és ráteszek a végére egy USB csatit, ahogy bekapcsolom a TV-t, megy az erősító táplálás. (TV sajnos nem tudja a +5V-t)

Már csak az a kérdésem, hogy szabvány szerint az USB portok rövidzárvédettek-e? Gondlom külső tápoknál eszköze válogatja, de vajon egy TV USB portjában van-e? Majd 30 méter koaxom van, bármikor bárhol keletkezhet benne rövidzár.
Vagy ha a GND ágra teszek egy diódát? Úgy nem okoz feszültségesést, és védelmet is ad?
(#) proli007 válasza fgabor87 hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Azt én nem tudom neked megmondani miben mi van. De ha USB akkor 5V-nak kell lenni. PC-ben ha jól tudom figyeli a terhelést de TV-nél fogalmam sincs. A dióda nem jó módszer, feszültséget ejt, a GND-ben meg főleg nem egészséges. Ha kicsi az áramigény, inkább egy megfelelő értékű PTC biztit tegyél be védelemnek.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014
(#) fgabor87 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /
 
Köszi.
Hát, az erősítő max 22mA-t fogyaszt, és ugye 5V. Ilyen pici PTC biztosíték nincs ott, ahol venni tudok, de gondolom ha egy csöppet nagyobb, akkor sincs gond. A legkisebb 50mA 30V, de ez SMD, azt nem biztos, hogy be tudnám forrasztani, A másik olyasmi kialakítású, mint a kerámia kondik, az is 50mA-es, de az már 60V-os. Gondolom ez nem probléma, vagy ez már túl nagy?
(#) fgabor87 hozzászólása Máj 3, 2014 /
 
Közben találtam itthon egy régi, 5V-os Nokia töltőt (Nokia AC-3E), rajta van a stab. fesz. jele. Gyorsan át is forrasztottam a vezetéket. Tökéletesen működik.
Egy érdekes hozadéka a dolognak, hogy a magas frekvenciás MUX-nál 5 egységet javult a jelerősség a TV szerint. Eddig mindig az alacsony frekis MUX-on volt nagyobb jelerősség, ott most nem változott.
Esetleg arra tudok gondolni, hogy a másik tápban a tranyó magas frekvenciás zajt generált, és ez picit bezavart. Vagy most olyan az időjárás, hogy ennek kedvez, passz.

Remélem, hogy ez nagyobb hatásfokkal fog működni, mint az előző. Olyan érzésem volt, mintha maga a táp kétszer annyit fogyasztana, mint maga a megtáplált eszköz.

Ha beválik, most így hagyom, egyelőre nem rakok rá USB portot, mert ez egy monitor tv, és többet van monitorként használva, mint TV-ként, úgyhogy sokat menne feleslegesen az erősítő.
(#) proli007 válasza fgabor87 hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Hello! Mivel nem az erősítőt kell védeni, hanem az USB-t, az meg ha jól emlékszem minimum 100mA. nyugodtan tehetnél bele 100mA-eset is. A többiről nem tudom miről beszélsz, nálam a MUX multiplexert jelent. (De kérlek ne magyarázd el, mert nálam ez hiábavaló dolog.) Amúgy ha valami zajong, akkor a zaj lesz nagyobb, nem a jelerősség.
(#) kadarist válasza proli007 hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Szia!
A DVB-T műsorszórásnál van multiplex, ezt rövidítik így.
(#) fgabor87 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Rendben, köszönöm, feljegyzem valahova, mert ha olyan TV-t veszünk, ami nem tud tápot feladni, nagyon jól fog jönni. Samsung különösen szereti kihagyni a tv-iből. :/

Egyébként miért nem kapcsolóüzemű trafókat adnak az ilyen cuccokhoz? Drágábbak?
Nekem most nagyon tetszik, hogy 2 óra használat után is alig érezni, hogy meleg. A másik meg már fűtött rendesen.

Az igaz, hogy egy esetleges kevesebb zajkibocsátás nem jelerősség, hanem inkább jelminőség javulást okozna, viszont nekem a TV jelminőség helyett csak bithiba arányt ír, ami már alapból 0-n van. Ennél jobbat nem tud kiírni, de attól függetlenül még javulhat a dolog. Ilyen szempontból talán pontosabb az, ami jelminőséget jelez 0-100-as skálán. Viszont azt megfigyeltem, hogy ha zajosodik a vétel, és szaporodik a bithiba, akkor az a jelerősséget is le szokta tolni. Pl.: régi simson motor elmegy az utcában, bithiba fel, jelerősség le... (Sajnos a domborzati viszonyok miatt akárhogy állítom az antennát, bekajálja a zavaró jeleket. Minden irányból dombok vesznek körbe. Úgy pattognak a zavaró jelek, ahogy akarnak, mindenhova jut belőlük bőven.) Csak ebből következtettem arra, hogy esetleg nem generál (annyi) zajt ezt a táp, mint az előző. Ettől függetlenül lehet, hogy csak a mostani esősebb időjárás kedvez a dolognak, bár most nem esik, és maradt a nagyobb jelerősség.
(#) Sebi válasza fgabor87 hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Idézet:
„szaporodik a bithiba, akkor az a jelerősséget is le szokta tolni”

Ebből számomra az következik, hogy a jelerősség kijelzése a bithibából "kreált" érték, aminek valójában nincs köze hozzá.
Ha a vételi lánc "elejéhez" lenne közelebb egy valódi mérés, akkor inkább fordítva játszódna le a jelenség: csökkenő jelerősség következtében nő bithiba-arány. Nem csökkenő jelerősségnél is nőhetne a bithiba arány, ha megnövekszik a zavarójel szintje...
(#) fgabor87 válasza Sebi hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Jogos, akkor valószínűleg az időjárás változott úgy, hogy jobb lett a vétel.
Mindenesetre remek, hogy most már egy nem melegedő táp hajtja meg.
Köszönöm a segítségeteket!
(#) rockersrac hozzászólása Máj 7, 2014 /
 
Sziasztok! Remélem jó helyre írok! Van egy fényképező, aminek az elemtartó fedele letört, meg most a vakuja sem megy, de az mellékes. Szóval a fényképező, elemről ha a vaku kondit is tölti, 1A-t vesz fel. De ez már nagyon a maximum. A gép alkalmas külső táppal való használásra is, és ezt szeretném valahogy megoldani, hogy a tápegység ,,intelligens" legyen. A táp maga egy 7,2V 3.2AH akku pakk lenne, hozzá való töltő és figyelő elektronikával. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom azt megoldani, hogy a tápegység feszültsége is csökkenjen, ha az akkupakk feszültsége lejjebb megy, de mégis stabil maradjon a táp. Mindez azért kell, hogy lássam a fényképező kijelzőjén, hogy kb hogy áll az akku pakk, nem csak simán fogja magát és kikapcsol az elektronika, holott nekem a stabilizátor ic miatt azt jelzi hogy fullon van az akksi. Elég csak azt jelezni, hogy félig van az akksi, meg hogy mondjuk már csak 1/3 van benne. Valahogy így jelzi a fényképező az elem állapotát. Remélem érthetően fogalmaztam, és tudtok segíteni nekem!
(#) proli007 válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
Hello! Vagy nem jól írod amit szeretnél, vagy ellentmondás van a dologban. Miért kellene követnie a táp kimenetének az aksi feszültségét? Ha meg követi, akkor az hogyan stabilizált?
Mert a megoldás az lenne, hogy az aksi feszültségéből képzed a táp referenciáját. De mi értelme lenne ennek? Inkább tegyél az aksipakkra egy jelzést. De készíts egy vázlatot, mi hogyan működik, hogy van összekapcsolva. Akkor talán érthető, amit kívánsz.
(#) Kovidivi válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
Helló. Az adapter most mire kell? Csak adapterről használod a fényképezőgépet? Ekkor az akksi nem merül. Az adapter gyenge, így az akksi is és az adapter is használva van? Ha csak akksiról használod a fényképezőt, akkor az adapter mit csinál, ha nem is tölti az akksit, és nem is látja el feszültséggel a gépet?
(#) rockersrac válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
Adapter itt nincs, csak egy dc csati, amire most jelenleg egy 3,3V ldo stabkocka van téve. A fényképező úgy működik hogy vagy akksi, vagy a dc csatis külső táp. A külső táp lenne ezesetben a 7,2V li-ion akkupakk. Szóval jelenleg a konstrukció így néz ki: LI-Ion akku->3,3V ldo->dc csati. És elemről jelenleg nem működik a rendszer, mert sajnos az elemtartó fedele letört a helyéről, és így felejtős a dolog sajnos, marad a külső tápos megoldás.
Következő: »»   62 / 171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem