Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WPB égetőszoftver fejlesztése/tesztelése
Lapozás: OK   2 / 22
(#) watt hozzászólása Ápr 19, 2010 /
 
Néhány dolgon finomítottam(meg lehet szakítani az égetést és az olvasást), egyelőre újabb PIC nincs.
(#) kissi válasza watt hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
Szia!

Bocs, de csak most tudtam próbálgatni ( PIC16F877, szoftver a legújabb 1.08b verzió ) ).

Tapasztalataim:

A bővítőkártyás portokkal nem ment ( E800H ,ill. EC00H címekkel 2 portom van), itt az órajelet néztem szkóppal, ott nem jött ki semmi, az eseménylistánál sem írta a "normális" dolgokat ( melyik port van kiválasztva, inverz, nem inverz stb. ), ha a Portcím Beállításnál próbáltam az EC00H-t beállítani, akkor leállt a kép szerint!

Kipróbáltam a laptopon is 378H címen, ott ment, de:
- ID-t nem tudom szerkeszteni ,
- MPLAB-ban exportáltam az EEPROM tartalmat, ebből nem olvas, illetve véletlenül megjelent a 08H címen 72H,
- config szót nem olvassa be a hex fájlból és nem tudom szerkeszteni sem,
- A config szóban a PK2 a 10.bitet unimplemented-nek írja, ezért nem egyezik a config szó ( a PK2 2.61 verzió!) .

Kérdésem még, mert a sokáig tartó próbának többek között az is oka volt, hogy nem találtam csak 16F877A-t, hogy ezeket mikor tervezed felvenni a programozható eszközök közé ( emlékszem valahonnan rá, hogy ennek más a protokollja, de nem tudom, hogy bonyolultabb-e, most nem néztem utána)?

További kitartást, remélem segítettem egy kicsit a tesztelésemmel
!

Steve

Wattnak_4.JPG
    
(#) kissi válasza kissi hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
Lemaradt: WLPT mini-t használtam diódák nélkül!
Op. rendszer :Windows XP SP2-vel

Steve
(#) watt válasza kissi hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Féltem tőle, hogy a bővítőkártyát nem tudja kezelni az io.dll, talán a nagy cím miatt. A hibát megkeresem délután vagy este. Sajnos nem sok időm lesz, mindenesetre igyekszem!

Az ID-t nem lehet szerkeszteni egyelőre, hamarosan megoldom, addig a forrásban állítsd be az org 0x2000...2003 címeken.

A csak az EEPROM tartalmat nem kezeli(ezek szerint), csak teljes forrással együtt, ezt nem is gondoltam, hogy szükséges. Ha igen, akkor ezt külön meg kéne nézzem. Az exportált EEPROM tartalmat megnézem, ha csatolod!

A configot egyelőre szintén nem lehet szerkeszteni, de hogy miért nem olvassa be, azt nem értem. Küld el azt a hexet, esetleg a forrást is, ha nem titkos és megnézem mi a gond!

A PK2 különösen kezeli a konfig szavakat, be lehet állítani, hogy a nem használt bitek helyére 1-et, vagy 0-át tegyen. Alapból 0-s verzió van beállítva, ellenben a 16F-ek általában 1-et adnak vissza ott.

Igen az A-s verziókat is fel fogom venni hamarosan, valahogy kimaradt a szórásból. Ha tegnap napközben szólsz, lehet meg is tudtam volna csinálni.

877-esem éppen van itthon, így azon fogom végezni a leírt hibák keresését.

Köszönöm a tesztet, sokat segítettél!
(#) kissi válasza watt hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Bocs, a configot tudta olvasni, csak kezdettől írtam egy doc-ba a hibákat és ezt elfelejtettem törölni ( korábban én rontottam el! )!
Az EEPROM-ot csak magamtól írtam be és ezt exportáltam MPLAB alatt, ami nem jelent meg a hex beolvasásánál.
A PK2-nél láttam, hogy lehet állítani a nem használt bitek alapértelmezését, ezt a megjegyzést csak azért írtam, hogy ha egy kezdő megnézi és nem stimmel, akkor ebből is adódhat eltérés ( én láttam a PK2alapján, mert a doksit most nem ellenőriztem!).

Jó munkát!

Steve
(#) watt válasza kissi hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Idézet:
„Az EEPROM-ot csak magamtól írtam be és ezt exportáltam MPLAB alatt, ami nem jelent meg a hex beolvasásánál.”

Tudod, ez a ki kinek a micsodája típusú találkozás!

Szóval az MPLAB alól exportáltál egy tiszta EEPROM memóriatartalmat amit a WPB nem tudott betölteni?

Köszi!
(#) kissi válasza watt hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Szia!

Persze, átírtam az FF-eket mert nem volt semmi szükséges EEPROM tartalom és ki akartam próbálni !

Nemcsak az EEPROM tartalmat exportáltam, hanem a programot, configot, mindent...
Ez így gondot okozott ?

Steve
(#) watt válasza kissi hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Nem tudom, hogy az export milyen állományt hoz létre, nézted már? Lehet, hogy nem szabványos hex-et. Csatold be, ha nem jelent gondot, hogy egyről beszéljünk!
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Rémlik valami, hogy régebben volt különbség az export-al és a fordítással létrehozott hex fájl között. Hogy micsoda, arra nem emlékszem, talán a címzésnél volt valami különbség.
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Igazából nem tart semeddig kipróbálni, csak most mással foglalkozom és azt gondoltam, hogy jobb ha ugyanarról a fájlról beszélünk.
(#) watt hozzászólása Ápr 20, 2010 /
 
Itt a következő verzió. Javítottam a címkezelést, remélem jól fog működni PCI-os LPT porttal is!

A 18F-es résszel is foglalkoztam, bár ez nem biztos, hogy észrevehető. A PIC kiválasztása lenyíló menüben a PIC-ek sorba rendezve választhatók ki. Ez nem nagy dolognak látszik, de a több órás egérkezeléstől fáj a karom! (Rossz konceció szerint építettem fel a programot, amit a 16F-eknél már másképp csináltam. Ilyenre alakítottam a 18F-eket is és ez sok meló volt.)
A Cancel gombok itt is működnek már az íráskor és az olvasskor és elrendeztem az ablakokat a PIC olvasása után. Itt is feljön a mindegyik bezárása ablak, hogy ne kelljen egyenként bezárni őket, valamint a pufferbe áttöltést itt is az ablak bezárása követi, kivéve, ha automatikus áttöltés van bejelölve.

Új PIC-re nem volt időm, de igyekszem...
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Ha netán a beírt cím nem működik, és a program nem indul el, akkor a port.ini-t törölni kell, vagy kézzel átírni a címet, ügyelve a szintaktikára.
(#) kissi válasza watt hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /
 
OK, ha időm engedi próbálom

Steve
(#) watt válasza kissi hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /
 
Közben megvan, miért nem olvassa be az exportált hex-ből a Configot és az User ID-t, de még nincs kijavítva. Egyébként az MPLAB heppje, hogy nem sorba teszi a növekvő címeket ilyenkor, miközben normál fordításkor igen. Igyekszem kijavítani a hex feldolgozását, mert jelenleg ilyenformán nem kezeli le tökéletesen a szabvány szerinti állományt.
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /
 
Most hogy írod, eszembe jutott, hogy ez volt már régebben is. Csak jól emlékeztem, hogy a címzéssel volt a probléma
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /
 
Igen, és akkor azt hittem megoldottam. Most teljesen átgyúrom az egészet, jól haladok, remélem többé nem lesz gond ilyesmivel.
(#) watt hozzászólása Ápr 25, 2010 /
 
Itt a következő verzió. Sokmindent átgyúrtam, és sok kis apróságot módosítottam, javítottam a 18F-es részen is.
Lehet szerkeszteni a konfigurációs biteket és az User ID-t is. A szerkesztéseknél több hibakezelést tettem bele. Az infók fájl még nincs frissítve, ezt a végén tervezem, amikor kiteszem az oldalamra is a programot.
(#) kishere válasza watt hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /
 
Hali!

Nos ha bementem a port check-be és a clock mellé bedobtam a pipát, akkor a pgc lábon 5,12 V-ot mértem, és ugyan így ugyan ezzel az értékkel a datával, ha pipa akkor a pgd lábon 5,12 V volt. Valamint ha data be volt pipálva akkor az ACK bit magas volt. Ha nemv oltak pipák, akkor 0,13V-ot mértem.

Port cím megadásán a 378H-t választottam ki mivel az eszközkezelőben az volt.

Üdv: kishere

portbeál.JPG
    
(#) watt válasza kishere hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /
 
Ez eddig tökéletes.
Kérlek töltsd le - Innen - a legfrissebb verziót és írd meg(vagy képpel mutasd), hogy milyen ID-t olvas be amikor fel akarod ismertetni a PIC-et!

Pipáld be a WLPT_mini támogatása boxot, ha WLPT_minit használsz! Most melyikkel próbálkozol elkészítetted a BSS égetőt is?(Ehhez nem kell a pipa!)
(#) watt hozzászólása Ápr 25, 2010 /
 
Közeledik a végleges verzió. Ebben megoldottam, hogy a COM port éleit is lehessen beállítani, hogy ne csak a WPB_RS_v2-vel lehessen csak használni, hanem más COM-os égetőkkel. Elvileg a JDM-is beállítható, egy próbát megér, de ne a programot okoljátok, ha kinyírja a PIC-et! Én nem ajánlom...
A korábban belinkelt rajzokon próbálok még egyszerűsíteni, hasonlóan a WLPT_mini-khez, hátha valakinek jobban tetszik, mint a korábban csatolt rajzok(A v4-es rajzban vagy egy kis hiba, a +5V és a Vdd vezetékek kereszteződésében van egy pont, aminek nem kéne ott lennie, hasonlítsátok össze a v5-ösel, ott látható a helyes vezetékelés.)

A további terveimben elsősorban újabb PIC-ek felvétele van, remélem lesz rá időm és kedvem!
(#) kishere válasza watt hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
hali!

Felpakoltam a 1.12-t. a WLPT-mini égetőt használom, és mindig úgy próbálkoztam, hogy be volt pipálva, kipróbáltam a BSS égetőt is, akkot nem pipáltam be, de azzal sem jött össze. (más programokkal sem)
Viszont az volt az érdekes, hogy mikor először (1 hete) kipróbáltam ezt az égetőt, akkor a winpic progival akartam kipróbálni, nos akkor először felismerte a winpic a pic-et, de írni akkor sem tudtam, utánna gondolt egyet és már nem ismeerte fel, akkor gondoltam, hogy 7407-et cserélek, de akkor sem jöt össze, nem tudtam rájönni hogy miért nem. akor utánna eszembe jutott, hogy nem a 7407-tel van gond, hanem a pic halt meg, utána nyitottam ezt a forumot, mások ajánlották ebbe a (stopper) kapcsolásba helyettesítő picként a 16f628-at (mert ugye olcsóbb), vettem egyet, és utánna a te progiddal próbálkoztam a WLPT-mini-vel, de a 628-ast sem ismerte fel.

Nos mivel az új verzióban is ki lehetett választani, hogy az ACK-t inverz, vagy ne inverz módba rakja így ki is próbáltam mindkettőt. Mikor a PIC-et beakartam olvasni, és ACK nem volt inverz módban azaz nem volt pipa a port beállításnál, akkor PIC ID: 511 volt, ha invez módot beállítottam, akkor PIC ID: 0 volt.

üdv: kishere
(#) watt válasza kishere hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
A nem inverz ACK a jó beállítás.
Az 511 azt jelzi, hogy a PIC PGD lába nem húzza le a DataIn lábat, így mindig 1-et olvas be. Ennek több oka is lehet. Próbáld meg, hogy az ICSP csatiban(vagy az égető PIC foglalatában) a PGD lábat lehúzod testre és így próbálod felismertetni a PIC-et.
Ha ekkor 0-t olvas az 511 helyett, akkor a DataIn vonal rendben van a PC-ig. Várom az eredményt!
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
Remélem az egyértelmű, hogy PIC nélkül kell ezt elvégezni!
(#) kishere válasza watt hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
szia!

Igen, egyértelmű volt, hogy pic nélkül próbáljam, és ha lehúztam testre, akkor 0-t olvasott be, ha nem húztam le akkor maradt az 511.
(#) watt válasza kishere hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
Valamit kitalálok, mert lehet, hogy a leglassabb beállított sebesség is gyors neked. Milyen PC-d van?
A Vpp mekkora feszültségű?
Mérd végig, hogy a vonalak jó lábra mennek-e!
A PIC-en ha nincs 100nF, akkor tegyél(a foglalatra!)
(#) kishere válasza watt hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
Hali!

Nos akkor sorba: a PC egy ABIT KD7 alaplappal rendelkező AMD Athlon XP 2200+ - os procival, win xp sp2 fut a gépen mint oprendszer.
A Notebook amivel még próbálkoztam, az pedig egy albacomp gépezet, annak nem tudom megmondani milyen az alaplapja, lényeg, hogy nem átalakítóval próbálkozom, hanem van rajta lpt port, procija 2,4-es celeron, azon is winxp sp2 fut. a Vpp fesz, 12,16V volt mikor most mértem. PC tápot használok, és táp csak az égetőt hajtja. Milliószor végig néztem és végig mértem, de nem találtam hipát, sőt mással is átnézettem már.ja és a pic adatlapját is megnéztem még1*, hogy helyesen kötöttem-e a lábakat, de az is jó. A PICre is tettem már 100nF- os hidegítőt, illetve mind a PICnél mind a 7407-esnél a nyák alján a lábakra van forrasztva a hidegítő C. sőt már az LPT-ről jövő vezetékeket is leárnyékoltam.
ÜDV!
(#) watt válasza kishere hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
Köszönöm a részletes tájékoztatást sok kérdéstől mentettél meg!
Igen, lehet, hogy a PC táp teleszórja tüskékkel a tápfeszt és ezért nem megy. Ki tudnád próbálni valami trafós tápról? Megjegyzem maga a PC tápja is lehet, hogy ilyen, és ez bolondítja meg az LPT kimeneteit, de ezt elég nehéz lenne elhinni(főleg a laptopon). Valami ok biztosan van.
Az biztos, hogy a PIC felismerése és egyéb kezelése akár 1Hz-el is megy, ezért most azon töröm a fejem, hogy extrém lassú beállítást is lehetővé fogok tenni, hogy kizárjuk a nagy sebesség okozta problémákat. Valamint lesz egy kalibráló programrész, ahol le lehet tesztelni a beállított sebességet(1Hz-re kell beállítani egy label háttererének villogását, ami durva összehasonlításnak jó lesz. A PGC kimeneten is ilyen ütemben fog a fesz váltakozni, LED-el lehet detektálni) Hamarosan jelentkezem egy egyedi verzióval...
(#) kishere válasza watt hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
meghajtom elemről vagy autó aksiról, namind1 valahogy megtükközöm, arra már csak nem szuperponálódik rá semmilyen jel , az csúnya lenne. Nos annak űgyében majd holnap jelentkezem, mert ma már nem sok ambícióm van hozzá .
(#) watt válasza kishere hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
No itt a verzió, amiben van egy teszt a Port Check funkció alatt. Kíváncsi vagyok, hogy milyen beállítással villan fel a zöld másodpercenként!? (1-es sebességgel próbáld először!)
A másik, hogy ha 10000-re állítod a csúszkát, akkor szinte látható a PGD villogása (pl. eeprom olasásakor), ha ráteszel egy ledet a PGD-re, akkor ezt láthatod is(Anód a kimenetre, katód a testre. Nem kell semmi ellenállás. Ez egyébként jó módszer a vonalak check-elésére is).
Ha most sem ismeri fel, beteszek egy szuper lassító pipát is! Mindenképpen ki kell deríteni, hogy mitől nem működik az ilyen PC-ken az LPT-s égető! Örülnék, ha ebben tudnál segíteni még egy kicsit! Sajnos én még nem találkoztam olyan PC-vel, amin nem ment, pedig itthon van 5 és volt eddig vagy 10.
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
Inkább ezt töltsd le...
Következő: »»   2 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem