Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg voltmérő (multiméter)
 
Témaindító: Görgő, idő: Máj 16, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 6
(#) vfd ora válasza erbe hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
A söntnt még nem cseréltem!
A 3A-es állásban mutat 300mA, és a 300mA-es állásban pedig kitér a műszer 300mA-rig, de mind a két esetben legalább 1,5A van rákötve az új elemmel!
A rajzot nézve a negatív bemenet rámegy az R17 söntre, majd a 3A-es kapcsolót zárva keresztül megy a G2 elem negatív lábára, majd kimegy a pozitív bemenetre! Vagy rosszul látom?
(#) dokidoki válasza erbe hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Kár is lenne cserèlgetnie, ahogy mèregeti az elemeket. Nekünk fizikaóran eltörtèk volna a kezünket, ha csak gondoltunk volna ilyesmi mérésre.
(#) proba válasza vfd ora hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Ahhoz hogy érdemben bármit lehessen segíteni, minimum egy másik műszer kellene, ami ohmot, és/vagy áramot is tud mérni. Először ohm méréssel a műszer kapcsain végig mérném hány ohm van árammérő állásban az összes méréshatárban. Ez sokat elárul...
Ha árammérőd van, akkor meg sorba kötném a két műszert, azt megnézném mit mutatnak.
Javítás szempontjából nagyon nem mindegy, a műszer keveset mér, vagy nagy a belső ellenállása, és kicsi áram folyik rajta keresztül.
Ha végképp nincs semmid, akkor egy ismert teljesítményű égő a pontosan hozzá való elemmel sorba kötve megnézed mekkora fényerő, aztán jön a műszered, amit sorba kötsz vele. Megnézed mennyit esett a fényerő, és mit mutat a műszer. Az izzó teljesítményéből, a telep feszültségéből nagyjából látszik a valós áram. Ha az izzód nem világít, a műszered bemenő ellenállása nagy, ha az izzó világít, de a műszer keveset mutat, a mérő része rossz.
(#) vfd ora válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Nem értem hogy miért nem lehet megmérni, egy biztos kevesebb Amperrel bíró elemet, egy nagyobb mérőtartományban. Nyílván más a helyzet kisebb tartományban mérni ismeretlen áramerősséget. Főleg ha nincs rajta semmilyen védelem. De itt tudjuk, hogy max 1,-2 Amperről van szó, és a max kitérés 3A! Ugyan akkor pillanatnyi érintéses mérésről van szó, nem direktbekötésről.
(#) Patópali válasza vfd ora hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Idézet:
„Viszont az Ampermérésnél valami még nem jó, mintha tized annyit mutatna. Az1,5V-os elemnél 300mA mutat a 3A-s kapcsolásnál, pedig teljesen új!”

Ha 3A es méréshatárnál direktbe kapcsolsz egy 1,5V os elemet a műszer söntje terheli az elemet aminek a feszültsége a terhelés hatására le is esik. (Az elem belső ellenállása és a feszültsége által kialakult áramot méred). Nem így kéne ellenőrizni , hogy az áram mérő jó értéket mutat e. ellenőrizni.Olvass utána.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2023

DSCN0619.JPG
    
(#) Patópali válasza Patópali hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Lemaradt szöveg az előzőből. Pl. ezzel az áramköri elrendezéssel 1 A -t kellene mutasson az ampermérő a 3A -es méréshatárban.
(#) dokidoki válasza vfd ora hozzászólására (») Márc 5, 2023 /
 
Ha leírom, hogy ököl szabály: áramot sorosan kapcsolva mérünk. Az elég? Sok oka van, csak egy pár ami eddig nem lett említve: műszer értékes, a söntje nem fogyasztó, nem arra lett tervezve, hogy elfűtse direktben betolt teljesítményt. Lehetne ragozni, mellesleg messze van a méréstől, bár informatívnak tűnik a mutató lengése... Másik topikban írtam, elemet is gyilkolja. Szóval elég ok van ellene. Rossz gyakorlat ... Rutinná válik, és mint a másik kolléga, belemérsz konnektorba- akkuba és pislogsz a multi romjai felett.
(#) vfd ora hozzászólása Márc 5, 2023 /
 
Nagyon félre ment a dolog az Ampermérés helyességérvei kapcsolatban!
Teljesen egyértelmű, hogy sorosan, és terhelésen keresztül kell mérni!

Eleve volt egy teljesen hibás, nem mérő műszer, majd lassan feléledt a sok ötletnek, és segítségnek köszönhetően!
Köszönet mindenkinek!

Valószínű, hogy az előző tulajdonos rossz méréshatárt választva, megpörkölte az R17 sönt ellenállást, valamint az R6-os ellenállást is megszakította, valamint a D1, és a D2 diódát is tönkretette! Miután a hibás elemeket kicseréltem, helyreállt a műszer működése, kivéve az árammérést. Valamiért kb10%-al kevesebbet mutatott. De már ez is megoldódott. Közben kiderült az egyik segítő leírásának köszönhetően, hogy a mérőkábel hiba is okozhat ilyen problémát. Másik kábellel próbálva már rendesen jelez a műszer! Vagyis ezek szerint nagy az ellenállása a régi mérőkábelnek, és így, véletlenül sorbekötött terhelésként működik! Ettől függetlenül a műszer teljes hitelesítése még hátra van!
Köszönet mindenkinek!
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2023
(#) dudzsi hozzászólása Dec 8, 2023 /
 
Sziasztok! Van egy analog mérő amin a következő van írva (60-0.035x5)mV. Ennek most akkor mennyi a méréshatára? Köszi
(#) Medve válasza dudzsi hozzászólására (») Dec 8, 2023 /
 
Ennek nem látom az értelmét, mutass egy fotót. Amúgy szerintem 60mV-os lesz. Én meg szoktam mérni az ilyet.
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem