A keletnémet gyártású A277D hibrid LED-meghajtóval valamikor régen építettem futópontos kivezérlésmérőt, ahol nem a fénycsík hossza változik, hanem vándorló fénypont jelzi az aktuális értéket. (Kisebb áramfelvétel, nincs változó fényerő, stb.) Arra vagyok kíváncsi, hogy az UAA 180-at használta-e ilyen kiépítésben, képes-e rá, vagy csak a fénycsíkosat támogatja?
Amúgy..ha jól rémlik, a 180 mindkettőt tudja / pontsoros és fénycsíkos /..12 LED-el, a 170 -es 16 LED-des, és csak pontsoros. Adatlap.
Az a gyanúm, hogy már nem kapható sehol, vagy spórolsz a régről maradt példányokkal, vagy amit Hp41C ajánl, azt használnád.
Ha már megnyílt ez a téma, akkor én is kérdeznék...
Pár hónapja venni akartam egy boltban UAA180-at.. Mondták, hogy nincs, de tudnak adni helyettesítőt (nem tudom a típusát) ami 400Ft, de abból csak 1 db van már. De tudnak adni egy másik helyettesítőt is, aminek 800Ft a darabja...
Ez miért van, hogy ilyen nagy árkülömbségek vannak helyettesítők között? Meg akkor most a helyettesítőnek is helyettesítője van?
Nem igazán értem...
Az UAA 180 biztosan helyettesíthető az A277D-vel, (NDK gyártású, valószínűleg ezért alacsonyabb az ára, talán kétségesebb a megbízhatósága) visszafelé nem biztos a dolog, ugyanis azt a kiépítést, amiben 20 évvel ezelőtt én az utóbbit használtam, a Siemens változat adatlapján egyszerűen nem találom. Azért mertem témát nyitni, hátha régi tapasztalatokkal rendelkező is ráakad, és nem sikkad el egy több száz postos témában.
Egy orosz oldalon van az NDK csoda két applikációja, az alsó megvalósítása kérdéses UAA 180-nal
Túl vagyunk a megrázkódtatáson...A kettő ugyanaz, csak az A277D az "keletnémet" gyártmány, míg az UAA180 -"nyugodtnémet" gyártmány..De mindenütt kifutó tétel, tehát ha van neked vigyázz rá, ha nincs, nem hiszem hogy lesz..
Amúgy ott a linkem, és az adatlap.
1986 os rádiótechnikában Sípos funkcionális áramkörök sorozatában van a leírása ezeknek a LED meghajtó áramköröknek, ha jól emlékszem. A Siemenses UAA-k és az NDK-s variánsaik között van valami kis különbség ha jól tudom, de már nem emlékszem hogy mi. Nem is érdemes már foglalkozni velük, mert kihalt gyártmányok. Az LM 391x sor is régi, de még kapható, ráadásul egy kapcsoló segítségével tudja a pont vonal módot váltani.
Az UAA 170 16 Ledesére is jók, ha nem kell ilyen szintű felbontás.
Akkor megosztom a részleteket is:
Régi panelen van 3 db félholt A277D (fényerőszabályzó bemenet kiakadt) fiókban pedig van 3 db új UAA180. Csak azt szeretném tudni, hogy biztosan beültethetem-e a tönkremenetel veszélye nélkül...
Egy beázott gépkocsiban ment tönkre, elég sok minden benézhetett a panelra. A diszkrét cuccok már jók, ezeket a pótolhatatlan darabokat viszont még nem mertem megkockáztatni.
Sok helyen állítják, hogy az alapkiépítés nagyon hasonló, még orosz (szovjet?) kiváltója is létezik, de az sem beszerezhető, én arra vagyok kíváncsi, hogy tapasztalata van-e valakinek az UAA180 futópontos járatásával kapcsolatban. Ha kapok egy linket a lengyel lapra, nagyon megköszönöm!
Ez a kettő maradt, egy "gyári" meg a felette lévő, az én másolatom a kezdetekből. De tán látszik mindkettő az NDK-s IC vel van. A legnagyobb melóm egy 24 csatis keverő volt, mindegyiken egy ilyen.
Szerintem ritka-hitvány az UAA180, sokat szenvedtem vele kiskoromban - az első tökéletesen működött, aztán egy másik is, de utána életre valót nem tudtam már összehozni… Ja, és drága is, mert ritkaságszámba megy a dolog, az LM39xx-esek százszor többet érnek, olcsók, és sokféle módon lehet velük variálni
0V és 12V között i feszültséget egy osztón keresztül a bemenetre vezetve nincs probléma a kijelzéssel, mindössze arról kell gondoskodni, hogy az IC nek legyen megbízható, 12V körüli tápfeszültség, függetlenül a mért értéktől.
Összeraktam a kapcsolást A277-el de nem hajlandó működni.
Az Uref mint-t (16-os láb) 0V-ra tettem az Uref maxot (3-as láb) 1,2V-ra.
A bemenetet (17-es láb) hiába állítgatom 0-5V közt, egyik led sem villan fel.
Próbáltam Urefmax-ot 12V-ra kötni és így 0-12V bemenőfeszre sem reagál.
Csak akkor villannak fel a ledek sorba, ha az Uref max-ot 300mV-ról letekerem 0V-ra.