Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   57 / 132
(#) erikabanhidi hozzászólása Máj 7, 2011 /
 
Kedves hangváltó készítő vállalkozók, íme egy kiszámolt váltó méretező:
(#) erikabanhidi válasza PiciPeti hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Szia!
Terhelhetősége kb. 50W.
frekvencia vágásokat a köv. táblázatokból ki tudod keresni:
(#) erikabanhidi válasza frissadam hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Szia!
Ne használd a végfokot 80%-nál jobban, 18dB/okt. váltó + ha minden kötél szakad, akkor védelemnek: a polyswitch vagy más néven multiswitch is szóbajöhet, ami bizonyos idő után visszakapcsol.
Ez az alkatrész úgy néz ki mint egy kerámia kondi és csak pár száz forint.
(#) DJmike hozzászólása Máj 9, 2011 /
 
Üdv!

Segítséget kérnék hangváltó építés ügyben. Nekem van 2db 2utas 400watt körüli kültéri hangfalam és 2db 400wattos mélyem, mindegyik 8ohmos. Egy haver adta nekem, hogy használjam és mikor kipróbáltam, hát elég ..arul szóltak, ezért szétszedtem, hát a 2 mélybe nem is volt hangváltó, a 2 utasokba meg szét volt füstölve. Mivel csak gagyi somogyim volt itthon hv211a azt raktam bele, de hamar feladták, a mélybe hvs14-et raktam az is megadta magát hamar. Esetleg tudna valaki egy olyan rajzot küldeni, ami bírna ekkora terhelést. Előre is köszönöm!
(#) erikabanhidi válasza DJmike hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
Üdv! Kellene tudni milyen hangsugárzók van a mélyben és a 2 utasban, mert nem mindegy milyen váltót készítesz, ugyan is pl. a 2utasban lévő ringhez, piezóhoz ill. a driverhez is más-más váltó dukál. Aztán kellene a hangsugárzók típusai is, hogy utána lehessen nézni a paramétereinek ami alapján lehet egy jó váltót építeni!
(#) DJmike válasza erikabanhidi hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
Ezt mind leírtam volna, ha rá lenne írva, de ezeken csak annyi van, hogy plusz, minusz és hogy 8ohm
A 2 utasban driver van, de arra sincs írva semmi.Bővebben: Link

Ilyenfélék vannak benne talán.
(#) erikabanhidi válasza DJmike hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
Itt egy kb. rajz, a 2 utashoz! A többi a füledre van bízva!
(#) DJmike válasza erikabanhidi hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
Köszönöm.
A kondik pedig mind apolárisak?
(#) erikabanhidi válasza DJmike hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
millen az az apoláris?
Amúgy jobb váltóban mindig fólia kondi kell!
(#) ptesza válasza erikabanhidi hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
Ez csak azokkal a hangszórókkal fog működni jól amikhez tervezték.
(#) szabinyo hozzászólása Jún 2, 2011 /
 
Sziasztok!
Azt gondolom hogy alaposan átolvasgattam a hangváltókról szóló fórumokat, de sajnos olyasmit még nem találtam amiről most szeretnék egy kis boncolgatást kezdeményezni. Egy úr valahol azt írta hogy "a SAL-on túl is van élet" szóval engem inkább a SAL-on túli élet érdekelne. Mégpedig a hangosításban illetve diszkókban használatos hangfalakban lévő hangváltók tulajdonságai.
PL: miért és melyik váltó a jobb 12dB/okt vagy a 18dB/okt
itt megjegyzem hogy jelen esetben passzív hangváltókra gondolok ami a hangfalakba van építve. Aztán a következő kérdés: Melyik a jobb magassugárzó? A ring vagy a driver? és a ringhez illetve a driverhez milyen hangváltó ajánlott?Modjuk egy 2utas topp ládához.
Remélem lesznek érdeklődő partnerek ebben a témában.
Válaszokat előre is köszönöm mindenkinek!
(#) erikabanhidi válasza szabinyo hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
PA hangváltó is olyan mint a Hi-Fi, legalábbis a felépítése olyan. Bipoláris elektrolit kondenzátor egyáltalán nem célszerű beletenni.
Olyan nincs, hogy 12dB/okt vagy 18dB/okt a jó.
Alap 3 utas hangváltónak az ideális felépítése: mély-6; közép-12, magas-18dB/okt. -> magassugárzóhoz (driver, ring) ajánlatos 18dB/okt. váltót készíteni (persze nem mindig törvényszerű)
Milyen hangváltó ajánlatos topládához? Mély teljes sávban (direkt bekötéssel), magas meg 18dB/okt váltó attól függően milyen magas van benne, mert ringhez, driverhez és piezóhoz is más-más váltó szükséges.
(#) szabinyo válasza erikabanhidi hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Szóval értem... vagy mégsem? Az előzőekben egy csomó helyen le van írva huszonhatmillió féle hangváltó, amit nem értek hogy melyik miért jobb mint a másik?
Szóval, az én elképzelésem szerint a hangváltó az egy ezköz ami "megmondja" PL egy magas hangsugárzónak hogy te most melyik frekvencia tartományt fogod megszólaltatni. Nem? és akkor itt jön képbe az hogy mikor megkérnek valakit hogy segítsen késziteni egy hangváltót akkor rögtön elkezdik vallatni az illetőt hogy milyen a hangszóród? hány OZ a mágnes meg olyan dolgokat amiről lehet hogy fingunk nincs. Azt elfogadom hogy meg kell adni a teljesítményt és az impedanciát meg hogy hi-fi vagy PA dobozba kell. de a többi az sztem tök mindegy mert úgy is szól ahogy szól... Szeretném ha helyre igazítanátok ha valami oltári nagy hülyeséget mondtam.
Ja és ha van valakinek egy kapcsolása amit általában több féle toppládában is alkalmaznak és bevált meg nem olyan bonyolult, azt megköszönném ha feltenné ide. 8-ohm 150-200w os magas driverhez kellene 18dB/okt. Köszi mindenkinek! várom a további véleményeket!
(#) Turbina33 válasza szabinyo hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Szia!
Elég bonyolult kérdést feszegetsz,ugyanis az "elvetemült,vájtfülü hifisták" körében is óriási viták zajlanak ez ügyben.Csak nézz szét a neten egy kicsit,találni fogsz egy csomó cikket arról,hogy miért ez és az a megoldás a jó,miért kell,vagy nem kell mindent kimérni,grafikonon ábrázolni,vagy csak (uram bocsáss) fülre belőni.Van aki évekig készíti,állítgatja és méregeti hifi doboza váltóját,mégsem tetszik neki,és van aki egy kondi+tekercs beforrasztása után állítja,hogy az övé a világ legjobb doboza...
Nem véletlenül kérdezik meg azt,hogy milyen hangszóróhoz kell a váltó,ugyanis azt ahhoz kell tervezni.A felhasználás célja és a hangszórókészlet az,ami döntően befolyásolja a váltó tervezését,majdani kinézetét.Kis olvasnivaló
(#) erikabanhidi válasza szabinyo hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Szia!
Igen, nagyon jól fogalmazta meg a lényeget Turbina33.
Miért is kell mérni? Mert dobozodban (persze ha jól van méretezve) másképpen szól a hangsugárzód mind amit a gyártó megadott (persze ha megadott) un. grafikont. Ez egy olyan grafikon ami megmutatja, hogy az alsó frekvenciától a felső frekvenciáig meddig is lineális az átvitele a hangsugárzódnak. Pl. egy mélynek 40-3500Hz között van a gyári frekvencia tartománya megadva, de beszerelve a dobozban te csak 80-2800Hz között dolgozik lineálisan. Akkor a te esetedben ilyenkor célszerű a vágási frekit 2500Hz-ra állítani a 2 utas dobozodban, hogy ne legyen a hangsugárzód frekvenciatartományán lyuk.

További olvasnivaló: http://www.j-ss.hu/audio_segedlet.html

Remélem azért érthetően sikerült leírnom. De ez oly kevés dolog amit betűben kifejeztem, hogy sajnos oldalakat lehetne irkálni róla.
(#) Turbina33 válasza erikabanhidi hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Köszönöm az elismerő szavakat,nagyon jól esik egy profitól!
(#) szabinyo válasza Turbina33 hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Nagyon klassz kis oldal amit ajánlottál. Köszi szépen!
Átolvasgatom és akkor majd nem kérdezek hülyeségeket.
Amúgy régebben én is próbálkoztam a "vájtfülű hifis" hangteknikával, de aztán feladtam mert majdnem megbolondultam. Van egy cimborám aki már nem a hangfalat hallgatja hanem az állványt, a kábelt stb...
szóval én már ezt nem bírtam idegekkel.
Üdv és köszi még egyszer!
(#) Turbina33 válasza szabinyo hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Igazán nincs mit! Fogadj meg egy jó tanácsot kérlek! Azokra hallgass,akik ezzel foglalkoznak nap mint nap,és ne azokra,akik osztják az észt-ész nélkül.Aki ezt csinálja mindennap,az biztosan több tapasztalattal és tudással rendelkezik,mint aki csak olvasgat,és elméletben "nagytudású"!
Kezd az elejéről,és soha nem érsz a végére...

Nagy élmény egy helyesen megtervezett váltót élőben is meghallgatni hidd el,de ehhez sokat kell olvasni!
Sok sikert!
(#) Bassmester válasza szabinyo hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Szerintem kezdj el ismerkedni hangdoboz tervező programokkal (pl bassbox pro 6, JBL speakershop, stb)
Ezek segítenek kikalkulálni az elméletben optimális dobozméretet a TS adatok alapján. Ha már addig eljutsz hogy mélytartományban jól működik a dobozod, akkor jön az hogy meg kell mérned az átvitelét. Ezután fogod kb tudni, hogy milyen keresztezési frekire lesz szükség, egy célnak megfelelő magassugárzóval. Ha sikerült beszerezni a magasnyomót, akkor mégegy (jónéhány) mérésre lesz szükség (pl.: az ARTA progival, mérőmikrofonnal, megfelelő hangkártyával, lehetőleg szabad téren) Az átvitelmérés után fogod tudni, hogy hány kHz-től dolgozik normálisan a magas és hány dB-lel érzékenyebb a mélynél, ami a hangváltó magas csillapítását szolgáló L-pad méretezéséhez ad majd támpontot.
Ezeken kívül a fázishelyességre is illik adni, gyakori eset pl hogy a magasnyomót fordított polarítással kell bekötni, hogy ebből a szempontból is jó legyen.
Ha megvan az igényed a jóra és nem éred be a bolti váltókkal, akkor rendezkedj be mind elméletileg, mind technikailag a tervezéshez szükséges mérésekre
(#) kiss.ferenc hozzászólása Jún 10, 2011 /
 
Sziasztok!
Ma lettek kész a kétutas hangfalaim.
Kérdésem az lenne hogy van értelme annak hogy passziv hangváltót csináljak a mélyközéphez? Gyári hangfalakban láttam hogy egy tekercset szoktak tenni sorosan a mélyközéppel. Van értelme ilyet csináljak? Sokat változtatna a hangzáson? Mondjuk nekem ugy is tetszik nagyon ahogy most szól.
(#) erikabanhidi válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Jún 10, 2011 /
 
Ha úgy tetszik akkor kár bolygatni az amúgy sem egyszerű dolgot!
Amúgy minden hangsugárzóhoz másképpen készítik a hangváltót. van ahol csak tekercs, vagy +kondi, de olyan is akad ahol direktbe megy a mélyközép....
(#) kiss.ferenc válasza erikabanhidi hozzászólására (») Jún 10, 2011 /
 
Az enyém is direkbe van kötve jelenleg. Nem a bonyolultságával van a gond, azt megoldanám. Kisérletezgetek kicsit és majd meglátom hogy tetszik jobban.
(#) Bassmester válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Jún 10, 2011 /
 
Meg kéne mérni a hangsugárzó átvitelét (rózsazaj, mikrofon, ARTA)
Korrekt módon csak mért eredményekből lehet tervezni.
Hogy lásd miről van szó, itt egy általam tuningolt Best Off (EVM) PA hangfal átviteli görbéje:
Eredeti váltóval és az általam készített váltóval
A különbség nem olyan feltűnő, csupán a középmagas tartományban látható egyenletesebb átvitel. Lényeg, hogy a hangzása jobb lett.
(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 10, 2011 /
 
Nem lehet ,hogy magasan van a vágási freki? Fordított polarítású magassal nem próbáltad még?
(#) erikabanhidi válasza ptesza hozzászólására (») Jún 11, 2011 /
 
Nem minden esetben célszerű fordítva bekötni a magast. Legjobb csak akkor ha 18dB/okt. váltó dolgozik előtte. 3000Hz -el lenne (18dB/okt.) az a hangsugárzó ideális, főleg ha ring van benne.
(#) ptesza válasza erikabanhidi hozzászólására (») Jún 11, 2011 /
 
Sajnos az átvitelen jól látszik a 2 út tipikus hibája , kb 300 Hz -től esni kezd a mélyközép és egy nagy 20 dB-es rezonanciában végződik. Egy jó középért kiált ez a doboz. 300 /3000 körüli keresztezési frekivel próbálnám elsőre. Még mindig jobb mintha egy bazi nagy kiemelés lenne a középtartományban. Szerintem egy másodrendű váltó is elég lenne a magas előtt , különösen akkor ha az átvitel így néz ki a hogy kinéz.

Ismered az említett hangsugárzót?
(#) erikabanhidi válasza ptesza hozzászólására (») Jún 11, 2011 /
 
Igen ismerem, de nem az enyém!
A másodrendű váltóval nem értek egyet, mert a magassugárzó 3000Hz-re való leengedésekor és 2 útban való használatakor mindenképpen harmadrendű váltó javasolt, és ha "üvölt akkor induktivitás mentes ellenállással vissza kell fogni. Minőségi alkatrészekkel megoldható a 2 utas váltó szinte tökéletesre, de 100% nem lesz, hisz csak 2 utas.
(#) ptesza válasza erikabanhidi hozzászólására (») Jún 11, 2011 /
 
Ez nem törvényszerű ,és ilyent nem lehet kijelenteni , hogy csak harmad vagy negyed rendű váltó.

Mindig olyan amilyen kell! Egy soros ellenállás helyett inkább L-PAD-ot javasolnák.
(#) erikabanhidi válasza ptesza hozzászólására (») Jún 11, 2011 /
 
A feszosztó (L-Pad) használata nem egy egyszerű "manőver" , hisz gyakorlott embernek nem okoz problémát, de az alkatrész igénye sem kicsi.
Ezért én mindig minőségi ellenállást szoktam javasolni a bemeneti + ágra, mert az egyszerűbb és PA célra elterjedt. Tudom, hogy a rontja a hangsugárzó jóságát, és növeli az impedanciát, ezért a növelt impedanciára kell tervezni a hangváltót.
(#) gazeboo hozzászólása Jún 15, 2011 /
 
sziasztok!
kezdő vagyok e témában (ebben is), de érdekel. sok hsz-t olvastam, de nem jöttem rá még egy dologra: a hangváltónál mi határozza meg, hogy hány Watt lehet a max? több váltót láttam már különféle max. Wattal. nekem mondjuk majd egy 300W-os (zenei, r150) mélyhez kéne.
üdv!
Következő: »»   57 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem