Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   93 / 227
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Ha ezt akkor linkeled be, amikor én csináltam a 24 voltos teslát, tuti, hogy ezt építem meg.... Minden esetre lementem, mert, ha egyszer még csinálok belőle még egyet, akkor biztosan a te nyákterved fogom használni.... Köszi, hogy megosztottad!
(#) pcroland válasza Collector hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Hello! Megcsináltam a rajzod nyomtatáshoz méretarányosra. Ha kell valakinek átküldöm a 24 bites bitképet,ide nem lehet feltölteni a formátum miatt.
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Ahogy a linkemen van, az méretarányos. Egyébként gyártottam rengeteg tervet, még a 12V-os verzióból is, de azt nem tudom hol van.

De így ha kinyomtatom középre igazítva és elforgatva módban már lehet is ráragaztani a nyákra és átkalapálni. Lehet,hogy a tiéddel is meglehet de,hogy?

Kinyomtatod az eredeti képmérettel, és kész, 300dpiben. Nyilván nem totál más méretben tettem fel a képet.

De azt hogy/hol lehet beállítani?

Én nem tudom, milyen programot használsz, így ezt nem tudom megmondani. Egyetlen normális, és egyszerű program van, az pedig az irfanview. Ebben meg fogod találni.

Köszi.
(#) belganarancs válasza pcroland hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

De sztem progi nélkül a nyomtatási beállításoknál is a felbontást tuti beállíthatod,a képméret meg 100% legyen.Amennyiben tévedek bocs,egy nyomtatást megér.Ic foglalattal leellenőrizheted,ha jó akkor mehet a kalapálás,bár javasolnám neked,hogy ismerkedj a vasalással,vagy a fotózással.Tintasugaras nyomtatóval mehet a fotózás,bár az eléggé hosszadalmas,én elég sokat vesződtem vele,de idővel ráérez az ember,a módszer meghálálja magát.Vasalni még nem vasaltam,de az egyszerűbb,csak megfelelő nyomtató kell hozzá.
(#) pcroland hozzászólása Nov 29, 2010 /

Hello! Megcsináltam a dallamos szaggatót,de nem úgy megy ahogy akarom.Ha csak azt az egy szálat kötöm rá ami megy a 2-es és a 6-os lábra és a plusz kondit akkor a Hang001-en lehet hallani,hogy szól és ha bekötöm a plusz ellenállást akkor azt a hang002-esen lehet hallani.Az egyes jobb de egyik se nagyon.Mit kéne csináljak?Az egyes szép magas hangon szól aztán csak magától lemegy mélybe és oda vissza és nyekereg.A 2-esen pedig csak mély van,olyanra akarom mint Skorié.
(#) TheBartucz válasza pcroland hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Már építettem egyet, de rossz méretezés, kivitelezés miatt tönkremehetett, szóval most próbálok kicsit igényesebb munkát végezni. A méretezéssel kapcsolatban pedig ezzel kapcsolatban kérdeztem, tehát az áramkör paraméterei alapján készíteni egy ideális tekercset az áramkörhöz.
(#) pcroland válasza TheBartucz hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

És van már konkrét áramköröd? Tudod milyen frekit ad a tekercsnek?Itt kitudod számolni,de csak a tekercs méretéből a frekit,fordítva nem.Ha megvan a kapcs rajz szerintem collector megtudja neked mondani,hogy milyen átmérőjű huzal jó én kiszámolom neked milyen csévetest kell.Ok?
(#) pcroland válasza pcroland hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Megpróbálom majd a 12V-os teslával(újra építem)és az eredeti tekercsel,hátha akkor menni fog.

Skori 24V os verziót építettem meg, csak rosszul méreteztem a tekercset, túl nagy volt a sec tekercs utolsó menete és a tetőkapacitás közt a távolság, nem volt LC kör stb...
Tehát most újra szeretném építeni, menteni ami menthető.

Akkor ha meg van a nyák vedd ki belőle a puffereket a ferritet a potmétert a biztosítéktartót. Skori oldalán le van írva milyen méretű szekunder kell. Lehetőleg úgy csináld hogy a végénél(tetejénél)fúrj két lyukat(egy centire egymástól kb)ott be megy és kimegy és ragasztasz egy 63mm átmérőjű műanyag lemezt a tetejére és kintről vezeted és én az utolsó megtekert egy centit és ahol átmegy a csavarra (tetőkapacitásra) a huzal kentem rá ragasztót és így nem tud átütni ott magától viszont ha sokáig odateszel valamit és ugyanott csap ki akkor ha elveszed nem csak a csavaron fog kicsapni,arra vigyázz.Csináld te is azt ezenkívül minden fenn van Skori oldalán.

Skori:
"A szekunder 0,1mm-es huzalból kb. 1800menet lesz 63mm-es PVC csövön" Ez 315.21 kHz tetőkap. nélkül.

belganarancs:
"Leírta,hogy 1000-1800menet 0,1..0,2mm CuZ,63-as pvc csőre..Fogod a kalkulátort,bepötyögöd 1000 menettel,majd 1800-menettel(63-as csőmérettel,0,2-es vezetékkel) kapsz két értéket,ezek között kell legyen valahol a rezonancia frekid.Szépen számolsz a két érték között egy szimpatikus menetszámot"

0.1 es huzallal számolva:

1000 menet: 103 mm 63 mm 0.1 mm fe1: 490.24 kHz
1800 menet: 185 mm 63 mm 0.1 mm fe2: 315.21 kHz

(fe1-fe2)/2+fe2 = 402,725 kHz

0.2 es huzallal számolva:

1000 menet: 206 mm 63 mm 0.2 mm fe1: 581.61 kHz
1800 menet: 370 mm 63 mm 0.2 mm fe2: 374.87 kHz

(fe1-fe2)/2+fe2 = 478,24 kHz

Félreértés ne essék nem értetlenkedni akarok itt, csak nem értem, hogy akkor most "kinek higgyek"? Ezért gondoltam, hogy magához az áramkörhöz nem lehetne-e valamilyen mérés alapján méretezni a tekercset. (Amúgy azon kívül, hogy a PVC cső belsején átüthet, miért baj, ha nagyobb a rezonancia frekvencia a"kelleténél"?)

Tévedés. Ez úgy van hogy ha 0.1-esből csinálod 1800 menet és ha 0.2-esből akkor ezer.De csináld úgy ahogy Skori ha elolvasod ő 0.1-esből csinálta 1800menettel.Ja és az átlagolás ígyfe1+fe2)/2= 402,725 kHz.Amúgy képzeld a dallamos szaggatót rossz helyre kötöttem és ilyen 3 milliméter vastag full egyenes 2 centis vonalat húzott és nem volt semmi hangja,nagyon érdekes volt

Ha van skópod megméred a frekit és készítesz tekercset de jó az amit leírtam az előzőben.(a szomoró smiley-t nem direkt írtam)
(#) pcroland hozzászólása Nov 29, 2010 /

Azt nem tudja valaki mitől lett elkötés miatt 3milliméter vastag full egyenes hangtalan 2 centis ív?Nagyon nagy freki miatt?

Amúgy ugyan azon a napon regisztráltunk és te is a XVI.kerületben laksz
(#) Hodinka válasza pcroland hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

Idézet:
„Azt nem tudja valaki mitől lett elkötés miatt 3milliméter vastag full egyenes hangtalan 2 centis ív?”

Mondjuk pont azért,mert a szaggatás elmaradt,és csak a fetes rezgőkör működési frekvenciája volt jelen...
(#) Jaksi hozzászólása Nov 30, 2010 /

Sziasztok, a skory féle mini teslánál a szekunder tekercsnél 6cm-es átmérőjű pvc csövet ír. Ha csak 5cm-esböl csinálom akkor 0,1-es huzalbol mennyi legyen a menetszám? ( 6cm-esnél 1000 )
(#) pcroland válasza Hodinka hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

De nem is melegedtek annyira.
(#) pcroland válasza Jaksi hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

Skori azt írta hogy a tekercs méreteit módosította ezekre:85mm a megtekercselt rész hossza,900 menet,,stb. Szóval nem ezer menet és szerintem a legközelebbi barkácsboltba vegyél egy 63mm-es fél méter hosszú pvc csövet,200-300Ft
(#) Jaksi válasza pcroland hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

Na jó akkor megnézem még valahol, mert igazábol az OBI-ba néztem és ott csak 2 méteres volt akkora meg nem kell. Fél méteres meg volt 50mm-esben.
(#) Jaksi hozzászólása Nov 30, 2010 /

Na megvan a 63mm-es PVC és el is küldtem tekercselésre. A tetejét hogy kell elkészíteni? Vágassak egy 63mm-es lemezt és azt rá a PVC tetejére és ahhoz kötöm hozzá a felső szálat? És a lemez közepére pedig egy szeget v. valami fémet rögzítek a koronának? Nem tudna feltenni vki egy képet a szekunder tetejéröl amit lekoppinthatok?
(#) pcroland válasza Jaksi hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

Amit már írtam:Lehetőleg úgy csináld hogy a végénél(tetejénél)fúrj két lyukat(egy centire egymástól kb)ott be megy és kimegy és ragasztasz egy 63mm átmérőjű műanyag lemezt a tetejére és kintről vezeted és én az utolsó megtekert egy centit és ahol átmegy a csavarra (tetőkapacitásra) a huzal kentem rá ragasztót és így nem tud átütni ott magától viszont ha sokáig odateszel valamit és ugyanott csap ki akkor ha elveszed nem csak a csavaron fog kicsapni,arra vigyázz.
(#) nikolatesla válasza Jaksi hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

De a PVC-n ne maradjon ki több centis megtekeretlen rész mert ez komoly veszteség! És ha lehet a csőbe ne kerüljön a huzalból mert át szokott húzni. Én mikor építettem a csőben vittem a tető kapacitásra és lég szépen koronázott ott bent aztán áthúzott.
(#) pcroland válasza pcroland hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

Bocs rájöttem azért nem melegedtek annyira mert nem tudott szaggatás nélkül se felvenni,mert csak 1A-es tápegységről megy.
(#) pcroland válasza nikolatesla hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

Nekem az alján és a tetején is csak fél centi van.Én úgy vezettem hogy bentről de viszont nem hagytam benn fél métert hanem feszesen megy a csavarraés a müanyag 4milli vastag és a huzal le van kenve ragasztóval.És amíg nem volt meg tetőkapacitás csak felfele állítottam a szálat és mozgatta a szikra tolóereje
Következő: »»   93 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem