Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alvásciklus figyelő építése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) hsepitesz hozzászólása Aug 16, 2014 /
 
Ezt a cikket elolvasva gondoltam arra, hogy esetleg házilag lehetne alvásciklus-figyelést végezni.

Nem is feltétlenül a "kíméletes" ébresztés lenne a cél (bár az is hasznos), hanem, hogy az alvásról grafikon készüljön, visszanézhető legyen, diagnoztizálható, stb.

Szóval a cikkben említett matracra helyezzük a telót módszert hülyeségnek tartom: a kisebb mozgásokat nem fogja észlelni, a mellettünk fekvő társunkét meg sajnos igen; azonkívül hol van az ágyon olyan hely, ahol nem rugom le, világit folyamatosan a kijelző, stb.

Igazából a csuklópántos megoldás szimpatikus. A cikkben említett wakemate sajnos drága, meg ha jól tudom, már be is dőlt a project...
Tehát azon gondolkozom: egy bluetooth modul + pic kombó kiegészítve egy vmilyen mozgás szenzorral meg mondjuk egy gombelemmel.
Így (smd cuccokból) még házilagos építésnél is elfogadható méretű lehetne.
Persze sugároz, de ez elkerülhetetlen, ha nem akarunk kábelt...

Meg persze kell egy android progit írni hozzá, de az már a könnyebbik fele.

A problémám a mozgás szenzor: úgy gondolom felesleges olyan cucc, mint ami a telóban van, mert a mozgás iránya, sebessége, stb. nekünk teljesen felesleges. A lényeg, hogy vmi olyan cucc kéne, ami akár digitális jeleket ad, vagy akár az ell.változtatásával reagál a mozgatásra. És persze legyen kicsi.
Ezt venné a pic, és küldené a bt-nak, így tehát sugárzás csak akkor lenne pillanatokra, amikor mocorgunk.

Az érzékelőre várnák ötleteket, meg persze az egésszel kapcsolatban gondolatokat...
(#) kormika válasza hsepitesz hozzászólására (») Aug 16, 2014 /
 
Szia! Én a *aterán és hasonló oldalakon olcsón beszerezhető kínai játékhelikopterekben megtalálható piezo giroval oldanám meg a dolgot, iszonyatosan pici a fogyasztásuk és kb 3x8mm-es cucc az egész. Ugyan csak a lapka síkjára merőleges elmozdulásra érzékeny, de arra pici esélyt látok, hogy pl. egy csuklópánt esetében a kezünket csak a lapka síkjával megegyező irányban mozdítsuk álmunkban. A kontrollerhez illesztés egyszerű, általában 4 kivezetésük van, kettőn megkapja a tápot, egy kivezetésen kb. a tápfesz fele mérhető az utolsó kivezetésen nyugalmi állapotban az előző kivezetéssel megegyező fesz van, elmozduláskor pedig az iránytól és a mozgás gyorsaságától függően nő vagy csökken a fesz. Az utóbbi két lábat csak simán rá kell kötni a kontroller két analóg bemenetére, és így akár szoftveresen lehet állítani, hogy mekkora legyen az a mozgás, amire felébreszti a BT modult, és küldi az infót a telónak a mozgás nagyságáról és akár irányáról is.
(#) proli007 válasza kormika hozzászólására (») Aug 16, 2014 /
 
Hello! "Ugyan csak a lapka síkjára merőleges elmozdulásra érzékeny." Lehet két egymásra merőleges lapkát is használni..
(#) GPeti1977 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 16, 2014 /
 
MPU6050 ebben 3 tengely gyro és gyorsulasmérö van. Ebayen olcsó.
(#) kormika válasza proli007 hozzászólására (») Aug 16, 2014 /
 
Most kicsit kisérletezgettem egy ilyen giróval, és ha az asztal síkját vesszük x és y tengelynek az asztallaptól való távolodás pedig a z, akkor a rajz szerinti gyró elhelyezéssel, bármelyik tengelyen is történik az elmozdulás, kapunk kiértékelhető nagyságú fesz változást a kimeneten. Gondolom nem utolsó szempont az olcsóság sem, és egy ilyen gyrót tartalmazó helikopterhez már egy 1000-ért is hozzá lehet jutni, és kapunk vele együtt egy 150mAh körüli Li-Po akkut is, ami szintén kis méretű (kb 15x20x4mm) és egy kontrollert, a gyrót és a BT modult szerintem pár napig simán ellátja krafttal.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2014

Untitled.jpg
    
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem