Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NFC közelség érzékelő, nem olvasó
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Cipo3 hozzászólása Szept 17, 2015 /
 
Sziasztok!

Gyerekeknek rengeteg NFC-s figurájuk van amit a Playstation konzol olvas. Szeretnék nekik egy játékot építeni, mert játszanak velük konzolon kívül is. A játékot nem magyaráznám el, mert hosszú de a lényeg annyi lenne, hogy ha egy félig átlátszó műanyag lapra teszi a figurát érzékelné az elektronika a jelenlétet és egy LED bekapcsol megvilágítva a lapot amin áll.

Első verzió: Kellene nekem sok RFID/NFC reader 2000Ft/db ami megoldja az olvasást majd mögé egy modul ami elvégzi a vezérlést és a LED-eket kapcsolgatja... ki is jönne 12-20e FT-ből

Második verzió: Nem tudom mi az NFC de biztos valami tekercs. Tud erről valaki valamit? Lehet egy másik tekercsel érzékelni amiben indukció keletkezik ami kinyit egy kaput amitől a LED kigyullad? Ennek a megvalósítása fillérekből kijönne csak nem tudom merre induljak el.

Tehát engem nem érdekel, hogy mi van az NFC-re írva, csak a közelségétől világítson a LED.

Tud valaki segíteni? Előre is köszönöm.

Elektroműszerészként végeztem, de annak már 20 éve és azóta nemigen dolgoztam a szakmában. Fél éve csináltam a srácaimmal egy 14 ledes futófényt. Tehát a nyákmarás miegymás még megy ezt nem lehet elfeledni , de messze vagyok már attól, hogy akár csak egy 3 tranzisztoros kapcsolást is megtervezzek
(#) Hooligan01 válasza Cipo3 hozzászólására (») Szept 17, 2015 / 1
 
Szia!

Az első verzió kevesebb mint 2 ezer forintból kijön, postával együtt ebay-ről.
- RC522 ~750-800 Ft.
-Arduino Nano ~650-1000 Ft.
Vannak kész mintaprogramok megírva, gyakorlatilag csak személyre kell szabnod.
Ezzel a verzióval a lehetőségeid végtelenek.

A második verzió: Bővebben: Link
(#) Cipo3 válasza Hooligan01 hozzászólására (») Szept 17, 2015 /
 
Ezer köszönet. Első verziónál nem tértem ki, de nem egy led/lap világítana, hanem több, 8-10 esetet readerrel ellátva az 10*800Ft + szállítás + 1000Ft Ardunio + ledek = 10e felett van

Második verzót is nagyon köszönöm, itt a tekercseket fillérekből ki lehet hozni, kicsit ijesztő, hogy tényleg ekkora tekercs kell hozzá, holott a gyári tekercs mm vastag csak. De ez az egész egy 1000-ből meglehet.

Szóval mind a kettőt nagyon köszönöm agyalok rajta és nekiesek valamelyiknek.
(#) Sebi válasza Cipo3 hozzászólására (») Szept 17, 2015 /
 
Azért brutális a stabil tekercs, hogy kicsi (rossz hatásfokú) lehessen a tikettben lévő.
Esetleg a jelenlét érzékelését egytranzisztoros GDO-val is meg lehetne oldani. Ha jól emlékszem 10,24MHz-en mennek (MIFARE).
(#) Brian88 hozzászólása Szept 17, 2015 /
 
Szia
Érdekes ötlet, de tetszik
A második megoldás kétségtelenül olcsóbb, de az elsőhöz még annyi jutott eszembe, hogy pl: RGB led, és ha egyik figura van rajta akkor zöld, ha másik akkor csak kéken, stb világít. Tehát felismerné mikor melyik figura van rajta. Illetve, ha később eszedbe jut még más, az ardunioval gyorsan le tudod programozni. Tegyél majd fel képet, ha elkészült, érdekel a végeredmény
(#) Cipo3 válasza Brian88 hozzászólására (») Szept 18, 2015 /
 
Nem lehet olvasni a figurákat mert titkosítva van az nfc, olvastam próbálkozásokról, addig jutnak el, hogy bejelentkezik, hogy létezik, de semmilyen adat nem jön le róla. Még egy encryptált adathalmaz sem.
(#) Sebi válasza Cipo3 hozzászólására (») Szept 19, 2015 /
 
Szerintem nem titkosítás, hanem egyszerűen más a rendszer. Lehet, hogy sima rezgőkör van csak bennük más-más frekvencián. Rezonancia méréssel kideríthető (GDO).
(#) Cipo3 hozzászólása Szept 20, 2015 /
 
Hát lassan feladom. Hooligan01 tök jó videót linkkelt, de az egy műszer nekem meg csak 1 DB led kell, hogy kigyulladjon/ tekercs. Átalakítani azt nem tudom. 3 napja keresek kapcsolást ahol hasonló lenne, de semmi. Mindenki olyat épít ahol a readert detektálják nem a kártyát (nfc-t).
(#) Kera_Will válasza Cipo3 hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Ha lemondasz a más-más színűségről más-más matrica(figura) esetén akkor a deprez műszer helyére köthetsz ledet és akkor majd virít , amikor ott a matrica a tekercs közelébe.

Az rgb-ledes varázsláshoz(más-más színű) , kiolvasott adatsor kell.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2015
(#) Cipo3 válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 21, 2015 /
 
Köszönöm. így nekiálltam. Kikerestem az alkatrészeket és elkezdtem összeválogatni, és jött a pofon, hogy ez így több ezer Ft/ érzékelő. A 3 tranzisztor már 500Ft és még maradt 14 alkatrész míg az RC522 csak 752Ft és ahogy látom ingyen házhoz hozzák. Most akkor elkezdem kutatni, hogy lehet több érzékelőt egy arduino-hoz kötni.
(#) Cipo3 hozzászólása Szept 21, 2015 /
 
Lerendeltem az Arduniot meg az érzékelőket. Okt végére jönnek. Szóval most várakozás van.
(#) Cipo3 hozzászólása Okt 9, 2015 /
 
Megjött az Arduino és az nfc readerek is. Bekötöttem 1 nfc-t az Arduinoba és szépen muzsikál. Kiolvassa a figurák azonosítóját, de a többin elhasal. Nem baj, nekem nem kell több. Ez eddig szuper.

- most rá kell jönnöm hogy tudok 13 digitális lábra 8-12 nfc olvasót rákötni. Egy darab lefoglal 4-et. Most kezdtem el utána olvasni. Majd kiderül.
- hogy tudok ugyanennyi led-et meghajtani vele. Az lenne a legegyszerűbb ha egy NFC egyik lába feszültséget adna ki ha valami nfc tag közelít felé. Akkor még Arduino se kell a dologba. Majd ez is kiderül
(#) Balázs válasza Cipo3 hozzászólására (») Okt 9, 2015 /
 
Nem tudom, hogy milyen olvasód van, de ha SPI vagy I2C buszra köthetők, akkor nem lesz nehéz dolgod.
Egy SPI portra minden eszközt fel lehet kötni, csak a slave select lábat kell egyenként vinni. Vagy ha támogatják az eszközök, akkor daisy chainelni is lehet, és akkor még a slave select lábaknak sem kell külön menniük.
I2C buszon pedig ugye címzés van, tehát ha biztosítható, hogy minden olvasónak külön címe legyen, akkor úgyszintén felköthetők egyetlen közös buszra.
A több LED vezérlését pedig úgy tudod a legegyszerűbben megoldani minimális lábszámmal, hogy egy serial-in-parallel-out shift regisztert használsz. Van ezekből olyan is, ami kifejezetten LED meghajtásra készült, ennek megfelelően bírja a nagy áramokat, ráadásul egyetlen ellenállással beállítható az összes LED árama. Egy példa az STP08CP05, de akad még ezer.
(#) Cipo3 válasza Balázs hozzászólására (») Okt 30, 2015 /
 
MFRC522 RFID Reader-t használok.
4 SPI lába van. Melyikeket lehet párhuzamosítani?
http://www.nxp.com/documents/data_sheet/MFRC522.pdf

* Reset 9 5 RST
* SPI SS 10 53 SDA
* SPI MOSI 11 51 MOSI
* SPI MISO 12 50 MISO
* SPI SCK 13 52 SCK

Én mindet bekötöttem, lehet nem is kell mind a művelethez.

STP08CP05: mindjárt meg is rendelem.

Nagyon köszönöm írásod, nagy segítség nekem.
(#) Cipo3 válasza Balázs hozzászólására (») Okt 30, 2015 /
 
most látom, hogy linkek vannak az írásodba. Szuper így még könnyebb, köszi.
(#) Balázs válasza Cipo3 hozzászólására (») Okt 30, 2015 /
 
Nem olvastam végig az adatlapot, de nem látok rá sok esélyt, hogy egy ilyen eszközt daisy chainelni lehessen, úgyhogy marad a sima SPI (közös SCK, MOSI, MISO, külön SS) bekötés. Viszont ennek a chipnek van I2C interfésze is, ha az SPI túl sok lábat igényelne, akkor ez megoldás lehet. Ez akkor fog menni, ha a modulodra ki van vezetve az MFRC522 összes címbeállító bemenete (vagy legalább három). Ha csak egy vagy kettő van kivezetve, akkor csak kettő ill. négy modult fogsz tudni címezni.
(#) wbt válasza Balázs hozzászólására (») Okt 30, 2015 /
 
Ha minden olvasónak azonos utasítást kell kiadni, akkor lehetne pl.:
CLK-k, Adatbemenetek közösek. Select-ek (pl. 12db esetén) 3-asával összekötve. Adatkimenetek külön portbemenetekre. Ez így összesen 2+3+4 portot vinne el. (na, jó, bitezgetni kell a programban nagyon). LED-eknek meg tegyél be WS2812B-ket és az akkor 1 láb akármennyi db. RGB-LED.
(#) Cipo3 válasza Balázs hozzászólására (») Okt 30, 2015 /
 
írásod alapján össze tudtam kötni a 3 spi lábat és külön kezelem az SS lábat csodásan lehet programozni. Arduino nano-n lévő 13 digit láb viszont nagyon korlátozottá teszi a lehetőségeket.

Nem fogok tudni 10 nfc-t rákötni.

i2c-t ez a modul nem támogat nincs kivezetve.

Van itthon egy ardunio mega is (közben az is megjött) én nem szenvedek vele tovább átrakom a projectet arra. 54 digitális lába van. Minden elfér rajta.
(#) Cipo3 válasza wbt hozzászólására (») Okt 30, 2015 /
 
LED nagyon jó ötlet köszönöm. Az írásod elejét nem nagyon értem az túllép a tudásomon.
(#) wbt válasza Cipo3 hozzászólására (») Okt 31, 2015 /
 
Ha jól gondolom, akkor mindegyiket egyszerre lehet vezérelni, tehát adatot küldeni. Így az órajelek és adat bemenetek közösíthetőek. Ez 2 port. Hogy melyik vegye be az adatot, azt is lehet csoportosítani, optimálisan 12db eszköz esetén 4-4-4 Select lába összekötve, ez 3 portot foglal. A kimenetek szintén összekötve 1-5-9, 2-6-10, 3-7-11, 4-8-12 de ezek kimenetei 1-1 portra, ez 3 portot eszik meg. Reset lehet egybekötve mindnél. Így adat kiküldésekor (1) Select aktív (ekkor 1-2-3-4 kiválasztva), soros adat be, válasz a bejövő 3 portbiten. Utána (2) csoport kiválasztva, adat bele, olvasás a 3 portbiten, ezt követően (3) kiválaszt, adat ki, adat be a portbiteken. Végül is multiplexeled 3x4-es mátrixként az eszközöket. Ez a megoldás akkor működik, ha mindegyiknek (legalább is csoporton belül) ugyan azt a parancsot kell (lehet) kiadni.
(#) Cipo3 válasza wbt hozzászólására (») Okt 31, 2015 /
 
Minden szavad értem, de kevés a tapasztalatom, hogy világos legyen mi az a select, kimenet, port, soros adat, portbit, multiplex. 4 óra utánaolvasással ki is fog derülne, és akkor rájönnék mégsem elég a 13 digit láb

Arudnio nanonak 13 digit lába van
rc522-es olvasonak 7 lábát kell bekötnöm

1, 3,3 volt (végtelen számban párhuzamosítható)
2, GND (végtelen számban párhuzamosítható)
3, Reset (végtelen számban párhuzamosítható)
4, SPI SDA (SS)
5, SPI SCK (párhuzamosítható)
6, SPI MOSI (párhuzamosítható)
7, SPI MSOI (párhuzamosítható)

3 párhuzamosítható SPI lábról eddig azt hittem akármekkora mennyiségben párhuzamosítható lesz, most akkor lehet, hogy csak négyesével? Ardunio megának tök mindegy mert 54 digit pinen még mindig vígan elfér.

Igen mindegyiket egyszerre lehet vezérelni. Teszteltem is egyszerre működnek.

SDA SS lábat próbáltam párhuzamosítani, de nem ment.

10 NFC reader kezelésénél.
3.3 volt, GDN nem foglal digit lábat. Összes Reset egyet megeszik egyet. Összes SPI megeszik 3-at (ha végtelenségig párhuzamosítható)
ez eddig 4 digit láb, maradt 9, ami 9 SS lábhoz jó. Akár meg is elégednék 9 NFC-vel. DE a LED-ek amiket vezérlek is ugyanannyi láb kell ahány NFC-t használok.

Tehát Arduino NAno esetén max 4 NFC + 4 LED-et tudok meghajtani.

WS2812B okos ledfüzérnek még nem olvastam utána hogy ahhoz mért elég egyetlen láb. De ha valamilyen digitális fűrészjellel lehet vezérelni akkor arra rá kell jönnöm olyat hogy kell programozni.

Programozó vagyok programozásos részeket elvileg elég hamar letudom, ott bibi nem volt / lesz.
(#) Cipo3 hozzászólása Okt 31, 2015 /
 
Utána olvastam a WS2812B-nek, értem már a vezérelhetőségét. Kicsit a fogyasztása ijeszt meg. 7-8A-es táp alatt el se merem kezdeni. De nagyon jó ötlet rendelni fogok egyet.
(#) wbt válasza Cipo3 hozzászólására (») Okt 31, 2015 /
 
A Select, az az olvasó NSS lába (ha jó látom, bár a pdf-ben el van írva), tehát, ha ez logikai nulla, akkor megeszi a bejövő adatokat a uC felől és válaszol rá, különben figyelmen kivül hagyja és a kimenete lebeg (remélhetően).
A uC beépített SPI interface-t nem tudod használni, mert az alapból 1-1 be/ki kezelésére van, így Neked kell bitezgetni a jeleket. Ha maradunk az előbbiekben vázolt kiosztásoknál, akkor kb így néz ki a kezelés:
1. Adott csoport NSS jelének aktívra állítása (pl. 1.)
2. Kilépteted (Te adod az órajelet is SW-ből) a parancsot (ami eljut az 1-2-3-4 eszközhöz párhuzamosan)
3. Adsz egy órajelet (itt már olvasás történik) és 1. adatkimenet beolvasása Változó1 D0 bitbe+2. adatkimenet beolvasása Változó2 D0 bitbe+3. adatkimenet beolvasása Változó3 D0 bitbe+4. adatkimenet beolvasása Változó4 D0 bitbe majd mind ez 8x (és rotálva a változókat). Így beolvasódott az első 4-es csoport.
4. Másik csoport NSS jele aktívvá tétele (többi inaktív) és megismételve a fentieket Változó5-6-7-8-al.
5. Utolsó 4-es csoport NSS aktív és újra a fentiek Változó9-10-11-12-be.
6. Összes NSS inaktívvá tétele.
A 3x4-es kiosztás csak egy optimum, lehetne 2x6 is, akkor 6db bemeneti láb kellene a uC-nél és 2db NSS select (1. és 2. 6-os csoport), de lehetne 6x2 is, akkor NSS-ből kell 6 és 2 adatbemeneted lenne. Remélem, nem kavartalak meg.
Előbb próbálj ki csak 4-et, 1db NSS jellel és a 4 bitfolyam beolvasását a Változók-ba.
WSxx-kompatibilis LED meghajtása időszeletekkel történik, sajnos elég pontosan be kell tartani, tehát a LED kommunikáció idejére illik a megszakításokat tiltani cserébe gyorsan lehet nyomni neki az adatokat. (ne feledd, az első a sorban az első LED, nem klasszikus shift-regiszteres a dolog) Az áramfelvétele max 50-60mA 100%-on /db, de nem kötelező 100%-on hajtani, van rá 8-bited az intenzitás állítására. Én soha nem használom 100%-on, mert fényerő nem nő, csak a melegedés, 0xE0 bőven elég maximumnak. No, meg ha nem csak fehéret akarsz kikeverni, akkor is csökken az áramfelvétel. Nálam normál használatban egy teljes színskála 80db LED-en 1.5A volt maximum. Mennyit is akarsz felfűzni?
(#) Cipo3 válasza wbt hozzászólására (») Okt 31, 2015 /
 
Nah ezt 10 szer át kell majd olvasnom, de már kapiskálom.

http://gamershonesttruth.com/wp-content/uploads/2014/09/Disney-Infi...er.jpg
Itt egy gyári gyűjtői kiadás figura tartója. Ha figurát felteszem kigyullad alatta a talaj.
Ilyesmit akarok én is, várat vagy barlangot...akármit. Nem tudom még mi lesz mert először technikai oldalát szeretném letudni, azaz tudok-e ilyet csinálni. Ez már kiderült igen tudok. Ha egyszer elkezdek valamit azt általában végigcsinálom akármilyen nehéz már ha emberileg lehetséges.

Egy ilyen talajhoz elég mondjuk 3-6 led.
10 talajhoz 30-60 led. Ha még mást is ki akarok világítani mint itt a szörny ahogy világít akkor + 20.
Ezek még teljesen képlékenyek. a 8A sem a világ, már be is raktam a kosárba egy 8a-es tápot.

2*1m-es 60 led es füzért rendelek, az 2*3,6 A = 7,2, de valóban, nem hiszem, hogy kihasználom.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem