Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2012. Feb, 05. Vas
5:23:29
  Jelenleg 108 fő olvassa az oldalt
Fórum » Pontra menő témák » Elektromos robogó, kerékpár házilag »
Elektromos robogó, kerékpár házilag  
Témaindító: Maffiozo, idő: Aug 19, 2006
Témakörök
Technika » Vezérlés technika
Alapismeretek » Motorok
Lapozás Méret: 1 / 52     
(#37607) Maffiozo Válasz • Aug 19, 2006
Sziasztok!
A problémám pedig a következő! :
Van egy 20"-os kerékpárváz amibe egy elektromos motort szeretnék beépíteni és egy vagy több akksiról működtetni. Egy motort sikerült szereznem, csak az a bajom vele hogy nemtudom hogy 42 Watt mennyire kevés hozzá meg ugye a motor fordulatszáma is elég nagy (2700 rpm) de arra már úgynéz ki hogy van egy áttételem és az meg lessz oldva. A másik kérdés hogy ha a motor kicsi, akkor miből lehetne egy nagyobbat kinyerni, mert igazából az volna ennek a célja hogy tuggyak vele repeszteni mint állat ( kb 40-et szeretnék elérni vele) és nem túl sokat értek a motorokhoz hogy mi a nagy és mi a kicsi.

(#37611) Balu válasza Maffiozo hozzászólására (#37607) Válasz • Aug 20, 2006
Engem is érdekel ez a dolog. Szerintem bontóból hozd ami csak kell (nagyapámat ismerték, ingyen vihetek szinte bármit). Én az akkuscsavarozó akksiaira gondoltam (tölthető góliát elemek sorba)
. Hány voltos a motorod? Megtudhatnánk, mily' módon illesztetted a motort a kerékpárra? 42 watt??? hát ki kéne próbálni.

(#37613) Maffiozo válasza Balu hozzászólására (#37611) Válasz • Aug 20, 2006
Hali!
Ez egy elég fura kialakítású váz, és nekem 2 variációm van.
mégpedig hogy:
1. telljesen eltávolítom a bringáról a tekerésre utaló nyomokat és csak motorról megy az egész, és a pedálok helyett 2 kilépőt rakok a helyére lábtartóként.
2. megmarad a pedál, és a motor rásegítéssel működne, bár ezt még nemtom megoldani, egyenlőre

(#37614) szabi83 válasza Maffiozo hozzászólására (#37613) Válasz • Aug 20, 2006
hátsó kerékre minden hogyan, nagy fogaskerék kell, még a motorra kicsi..
számold ki, hogy mennyi az ideális áttétel.. (fogszám elöl/háttul) ..20km/h-hoz, 40 el biztos nem fogmenni elektromos bicikli.. esetleg ha 230-at utána kötöd

Az a 42W milyen motor? tegyél felróla képet esetleg
üdv

(#37619) Maffiozo válasza szabi83 hozzászólására (#37614) Válasz • Aug 20, 2006
Ez a motor, azt ne kérdezzétek miből lett kiszedve apukámtól kaptam.....
Egyébként a sebességet a feszkó, meg az áttétel növelésével/csökkentésével lehet növelni nem?

u.i.: nem lettek v.mi faják a képek....
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#37621) szabi83 válasza Maffiozo hozzászólására (#37619) Válasz • Aug 20, 2006
1ik képet töröltem, mert nem láttni semmit rajt.

jó ez a kis motor, ez vmi kis gyerek járgányban volt..szíj hajtással.. én sztem

Idézet:
„ meg az áttétel növelésével/csökkentésével lehet növelni nem?”
igen, csak ha nem bírja a motor akkor szépen leég...az Amperből biztos lesz elég, csak a motor nem bírja..

üdv

(#37624) FLEXTER válasza Maffiozo hozzászólására (#37607) Válasz • Aug 20, 2006
Nekem van egy kinai villamos roller -valami abban 250 w- 24v ,motor van .

(#37625) Maffiozo válasza FLEXTER hozzászólására (#37624) Válasz • Aug 20, 2006
Nah igen, ezen voltam kiakadva hogy az összes ilyen gyári cucc-ban 300w vagy afeletti motorok vannak, és ahhoz képest ez a 42 W semmit nem ér Sz.tem. Amúgy a motor egy hitachi gyártmányú DC motor, és van rajta fordulatszám visszajelző is .
Aztán találtam még itthon eldugva egy léptetőmotort is, csak arról azt mondták hogy nagyon gyenge ehhez...
És mellesleg köszönöm válaszaitokat.
Üdvözlet.

(#37639) szabbez válasza Maffiozo hozzászólására (#37625) Válasz • Aug 20, 2006
Egy 28-as kerék 2,2 m átmérőjű és kb 300/perc fordulat szükséges a 40km/h-hoz.
a másik az, hogy nem a P a lényeg, hanem a nyomaték. gokartot már láttam lada indítómotorral
az elég nyomatékos a forulatszáma 500-800 között lehet, tehát 1:2 áttétellel meg lehet oldani a dolgot.
elekronikai szempontból jó kihívás egy vezérlést összehozni. a H hídból kellene kiindulni amiről itt már volt szó. érdemes lenne megoldani a visszatáplálásos fékezést is.
ha belevágsz szivesen segítek.
Üdv: Szábbéz

(#37641) Maffiozo válasza szabbez hozzászólására (#37639) Válasz • Aug 20, 2006
Köszönöm segítőkészségedet!
Az önindító motoron én is gondolkoztam, de az nem túl jó mert, nincs "kenése", és leégne. Az önindítók csak rövid ideig bírják, épp ezért van hogy a kocsikban is csak nagyon rövid ideig mennek, épp csak egy pár másodpercig. Akkor 20"-os keréknél elég nagy fordulatnak kéne lennie nem?
mert amit felraktam képet, annak a motornak 2700-as fordulata van, de az meg nagyon sok, és azt lentebb kell v.hogy szedni. Ezt vagy egy csigás módszerrel akarom megoldani ami áll egy csigából, és az a csiga pedig egy fogaskereket hajt, vagy pedig v.honnan egy viszonylag kicsi és könnyű szöghajtóművet kellene szereznem.
ööö kb 20"-os keréknél mekkora az a fordulat amivel el lehetne érni az általam kitűzött sebességet?

(#37650) szabi83 válasza Maffiozo hozzászólására (#37641) Válasz • Aug 20, 2006
Idézet:
„ööö kb 20"-os keréknél mekkora az a fordulat amivel el lehetne érni az általam kitűzött sebességet?”
matematika... tanultad nem?? itt az ideje, hogy használd

kell a kör kerülete és már kitudod számolni..
üdv

(#37662) Maffiozo válasza szabi83 hozzászólására (#37650) Válasz • Aug 20, 2006
Majdnem buktam matekból

(#37695) MoOn válasza Maffiozo hozzászólására (#37662) Válasz • Aug 21, 2006
lehet h hülyeség de ez szerintem egy nyomtató motor, ami a fejet mozgatja, mert van egy ugyan ilyenem és azt személyesen boncoltam ki a nyomtatóból
csak az az egyetlen különbség, hogy azon csak 2 drót volt
ha egy kis csiga kereket teszel a motorra, akkor dörzshajtással is mehetne

(#37696) MoOn válasza Maffiozo hozzászólására (#37662) Válasz • Aug 21, 2006
de az sem lehetetlen hogy egy erősebb távirányítós autóból van

(#37746) Sebi válasza MoOn hozzászólására (#37696) Válasz • Aug 21, 2006
Ez fénymásoló optikamozgatója. Gyenge a feladathoz.

(#37764) Maffiozo válasza Sebi hozzászólására (#37746) Válasz • Aug 21, 2006
Kicsit későn értem ide de itt v.ok
A motort pontosan nemtudom hogy miből való, de mintha úgy rémlene hogy egy fénymásolóból van . És van valakinek 5lete estleg hogy miben van elég erős motor ehhez a faladathoz?

(#37780) MoOn válasza Maffiozo hozzászólására (#37764) Válasz • Aug 21, 2006
senkit nem akarok megsérteni, de...
Sebi:
Idézet:
„ez egy fénymásoló optikamozgatója”
válasz rá:
Maffiozo:
Idézet:
„mintha úgy rémlene hogy egy fénymásolóból van”
...ez jó

(#37798) Maffiozo válasza MoOn hozzászólására (#37780) Válasz • Aug 21, 2006
hibásan olvastam el az előzö üzit, és azért lett így
Na de ne off-oljunk, hanem akkor v.ki aki tudná milyen motor lenne jó erre a célra, vagy esetleg ötlete van azt szívesen várom, és meghallgatom...

(#37801) MoOn válasza Maffiozo hozzászólására (#37798) Válasz • Aug 21, 2006
nekem van egy subaru ablaktörlő motor, ami elég erős, csak nem akarom felhegeszteni a vadi új bicómra a showderben már mutatták ezt a megoldást, elég egyszerű elkészíteni szerintem, és nem kell hozzá csiga, vagy valamilyen áttétel, hanem az eredeti lánckereket kell rászerelni, mert nincs nagy fordulatszáma(kb 1másodperc/fordulat) és ezzel el lehetne érni a 40 km/h-t??? az nem tudom

(#37813) Maffiozo válasza MoOn hozzászólására (#37801) Válasz • Aug 21, 2006
Értem sz.val akkor az ablaktörlő motor az jó megoldás....
mongyuk ha az áttétellel babrálsz lehet hogy el lehet érni, de én már nem vagyok biztos a 40-ben..... sajnálnám feladni, de szinte lehetetlen megcsinálni. A teherautókban lévő ablaktörlőmotor az is elég erős lenne ehhez nem?

(#37816) MoOn válasza Maffiozo hozzászólására (#37813) Válasz • Aug 21, 2006
ami nekem van, azt kézzel nem tudom lefogni, hogy megálljon
ami teherautóba van az nem tudom hogy erősebb-e

(#37837) Maffiozo válasza MoOn hozzászólására (#37816) Válasz • Aug 22, 2006
Ok akkor köszönöm segítségedet, és persze mindenkiért, ez az ablaktörlő motor jónak tűnik majd kipróbálom..... addig is.. ha meg v.mi nemjó akkor majd jelentkezek

bye

(#37975) MoOn válasza Maffiozo hozzászólására (#37837) Válasz • Aug 22, 2006
majd szólj ha kész és akkor megnézem hogy megy
thx a pontot

(#37999) Hurka válasza MoOn hozzászólására (#37975) Válasz • Aug 23, 2006
Hellosztok!

Egy kis kresz: kerékpárnak az minősül, ami emberi erővel hajtott, vagy legfeljebb 200W teljesítményű, és a 20KM/h sebességet NEM képes meghaladni... E fölött már segédmotoros kerékpárnak minősül, amihez már kell vezetői engedély...

Üdv.: Hurka

(#38000) szabi83 válasza Hurka hozzászólására (#37999) Válasz • Aug 23, 2006
Idézet:
„a 20KM/h sebességet NEM képes meghaladni”
én anno a verseny cangámmal 35-40 el tekertem

kötözködnöm kell mert:

Idézet:
„kerékpár: olyan két vagy háromkerekű jármű, amelyet egy vagy két emberi ereje hajt, illetőleg legfeljebb 300W teljesítményű motor hajt....”
1997 -t óta ez van

(#38012) Hurka válasza szabi83 hozzászólására (#38000) Válasz • Aug 23, 2006
Oh bocs, de motorral nem haladhatja meg a 20 km/h
üdv.:Hurka

(#38013) Hurka válasza szabi83 hozzászólására (#38000) Válasz • Aug 23, 2006
Egyébként a 20 km/h a motoros kerékpárra vonatkozik, nem az emberi hajtásra... A négykerekű betegszállítót kihagytad..... Üdv.: Hurka

(#38015) szabi83 válasza Hurka hozzászólására (#38012) Válasz • Aug 23, 2006
1997 óta nincs 20km/h-s sebesség határ....

(#38018) huba válasza szabi83 hozzászólására (#38015) Válasz • Aug 23, 2006
nálunk(Románia) a 49 köbcentis kismotoral amejhez nem kell vezetöi engedélny lehet repeszteni 40nel. most nem tüdom pontosan hány W az a 49kobcenti de akko miért ne lehetne egy villanyhajtásu bringával 40-nel száguldozni. én inkább egy kétütemü benzinmotrot raknák a bringámra, mert villanyhajtás esetén jokora akukat kellene cipelnem kátul ami egy kicsit instabillá tenné a bringát. Gondolom senki sem szeretné ha kanyarban az aku mozgási energiája s tehetetlensége kirepitené.

(#38024) Frankye válasza huba hozzászólására (#38018) Válasz • Aug 23, 2006
A hatályos, magyar KRESZ-ből idéznék, a vitákat eldöntendő:

26. § (1) Az egyes járművekkel legfeljebb a következő sebességgel szabad közlekedni:

d) motoros triciklivel, elromlott járművet vontató gépjárművel, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral 40 km/óra,
...
1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez
A rendeletben használt egyes fogalmak meghatározása a következő:
...
II. A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak:

a) Jármű: közúti szállító- vagy vontató eszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is. A mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erővel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék - ha sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a gyermekkocsi és a talicska - azonban nem minősül járműnek. Az ilyen eszközökkel közlekedő személyek gyalogosoknak minősülnek.
b) Gépjármű: olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt. A mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, a segédmotoros kerékpár és a villamos azonban nem minősül gépjárműnek.

j) Motorkerékpár: olyan gépjármű, amelynek két vagy három kereke van és a tervezési legnagyobb sebessége 45 km/óránál nagyobb, továbbá olyan négy kerekű gépjármű, amelynek saját tömege legfeljebb 550 kg és motorteljesítménye nem haladja meg a 15 kW-ot.
k) Motoros tricikli: olyan teherszállítás céljára szolgáló motorkerékpár, amelynek szimmetrikus elhelyezésű három kereke van.

r) Segédmotoros kerékpár: olyan két-, három- vagy négykerekű jármű, amelyet 50 cm3-t meg nem haladó lökettérfogatú belső égésű motor vagy legfeljebb 4 kW teljesítményű egyéb motor hajt, tervezési végsebessége a 45 km/óránál nem nagyobb és saját tömege legfeljebb 350 kg.
r/1. Kerékpár: olyan két- vagy háromkerekű jármű, amelyet egy vagy két személy emberi ereje, illetőleg legfeljebb 300 W teljesítményű motor hajt. A kerékpáron egy 10 éven aluli gyermek szállítására alkalmas pótülés, illetve kerékpár utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.

Forrás - érdemes tanulmányozni!

Következő 1 / 52     
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu