Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lakásriasztó
 
Témaindító: Gabi, idő: Máj 30, 2005
Lapozás: OK   41 / 50
(#) gurabli hozzászólása Júl 4, 2016 /
 
Sziasztok!

Adott egy régebbi Satel riasztóközpont, profi cég által beszerelve egy emeleti panellakásba. A pontos típust most sajnos nem tudom, de majd megnézem. Egy mozgásérzékelő van, illetve egy a bejárati ajtón, többre nincs is szükség. A központ most is hibátlanul teszi a dolgát (bár gondolom nem ártana az akkut lecserélni, mert már legalább 7-8 éves). Az elején vonalas telefonon keresztül távfelügyeletre volt bekötve, amit a lakás megvételekor lemondott az előző tulaj.
Most azon gondolkodom, hogy jó lenne rákötni valahogy egy GSM modult, ami riasztás esetén SMS-ben értesít. Amennyit megértettem az általam olvasottakból, több olyan GSM modul is van, ami egész régi (de minőségi) riasztókhoz is gond nélkül csatlakoztatható, ebből is talán leginkább a Gmax GSM modul az ajánlott, amit most 18-20e forintért megvásárolható. Ezt valóban be lehet kötni a meglévő központra, hogy riasztáskor sms üzenetet küldjön két vagy több számra is, esetleg még hanghívást is? Van ettől jobb választás?

Mennyire bonyolult a bekötése és a programozása? Én nem mernénk egyedül nekivágni, így aki ismer megbízható és hozzáértő szakit Baranyában (Pécsett), az esetleg privátban jelezné?

Köszönet!
(#) Syn7h37ic válasza gurabli hozzászólására (») Júl 4, 2016 /
 
Satel GPRS-T1 szerintem jobb választás. Olcsóbb, és stabilabb.
(#) levaitamas válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Júl 4, 2016 /
 
Milyen problémáid adódtak a Gmax-al?
(#) Syn7h37ic válasza levaitamas hozzászólására (») Júl 4, 2016 / 1
 
A GMax Nem tud CID-ből SMS-t konvertálni, tehát nincs zónánként lebontott SMS, és ez magával hozza, hogy semmit sem tud pontosan elküldeni, ha hiba, vagy szabotázs, vagy akármilyen rendszer esemény van, csak gyűjtött eseményeket. Nem kell kínlódni a PGM programozásokkal, Főleg annak tükrében, hogy a régi Satel kisközpontok nem voltak eleresztve túl sok PGM kinenettel.
Viszont a Satel tud Contact ID-t ami gyakorlatilag az összes távfelügyeletre is beküldendő adatot le tudja SMS-re fordítani. Ha nem kell a nyitás-zárás jelentés, vagy a napi teszt, azt nyugodtan ki lehet hagyni az üzenetküldésből.
továbbá a Satel képes Clip üzenetre, ami azt jelenti, hogy rácsörög a beállított telefonra, és azt veszi nyugtázásnak, ha fél percen belül kinyomjuk, magyarán elutasítjuk a hívást. Ez pénzbe sem kerül, ha valaki SMS-t sem akar fizetni. És tudja párhuzamosan az SMS és Clip szolgáltatást is természetesen.
Szép műanyag dobozban van, aminek a szabotázs kontaktját kényelmesen be lehet kötni a rendszerbe.
A szoftvere magyar nyelvű, és van magyar nyelvű gyártói oldala is. Bővebben: Link
Úgy all off jobb, szerintem. De az összes Satel GSM termék kiváló és nagyon stabil.
(#) gurabli válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Köszönöm a részletes leírást, ez így igazán szimpatikusnak tűnik.
Itt a fő gondom, hogy nem is tudom, hogy milyen lehetőségek vannak, mi mit jelent, nem vagyok igazán otthon riasztókban.
Nyitás-zárás nem lenne rossz, csak nem győzi az ember sms-el Talán a napi tesztet is feleslegesnek tartom, de mondjuk ha van pl. heti egy alkalommal teszt küldése, az már jóval szimpatikusabb.

Ezt mennyire bonyolult beszerelni és felprogramozni?

Emígy most melyik szolgáltatónál érdemes feltöltős kártyát venni, hol a legolcsóbb az SMS a legritkább feltöltés mellett? Nézegetem, de mindenhol olyan 35-40 Ft/üzenet a tarifa (ami szerintem pofátlan lehúzás).
(#) Syn7h37ic válasza gurabli hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Nem olyan vészes. Érdemes megvenni hozzá a programozó kábelt, vagy építeni egyet.
A riasztóban kell állítani a eszt gyakoriságot, a zárás-nyitás küldést a GSM-ben.
SMS-re nincs jó szolgáltatás, de jó esetben, összesen 52 SMS-t kell számolni, az kb 2000 pénz, és egy évig ok. A feltöltőkártyák is egy évig lehetnek egy feltöltéssel, így szerintem olyan kártyát kell választani, ami egy töltéssel egy évig jó, és nem fél év, vagy rövidebb időszak.
(#) gurabli válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Júl 6, 2016 /
 
Ismét köszönöm válaszod! Akkor ezek szerint a riasztót kell úgy felprogramozni, hogy hetente egy alkalommal végezzen öntesztet, a sikeres zárás-nyitást pedig a GSM modulban letiltani (erre nincs szükségem).
Emígy az önteszt mit jelent pontosan? Ellenőrzi a riasztóközpont, hogy minden megfelelően működik (érzékelők, akku, stb) és erről "rendben" vagy "hiba" értesítést küld GPRS adat formájában, amit a GSM modul átalakít ls kiküldi az általam beállított szám(okra) a beírt sms szöveget (pl: Riasztó önteszt sikeres)? Gondolom a heti rendszerességgel elvégzett önteszt még egy normális kompromisszum?

Igen, kb. én is így számoltam, hogy egy 3000 Forintos feltöltésből kb. egy évig megoldható, ami teljesen rendben van, ennyit bőven megér. A havi 3000 Ft már nem éri meg, mert annyiért távfelügyeletet kapok.
(#) gurabli hozzászólása Júl 7, 2016 /
 
Ha valaki ismer Pécsett vagy a közelben megbízható szakembert, aki megfelelő módon tud egy Satel GSM modult telepíteni és felprogramozni (szintén Satel központhoz), az irna egy üzenetet? Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2016
(#) padisah hozzászólása Júl 10, 2016 /
 
Sziasztok!
Rendszerbővítésből van néhány "falról levett" riasztó alkatrészem. Minden működőképes, tesztelt, gyári kódokra visszaállítva, dokumentációt is tudok adni. Ha valakit érdekel, privát üzenetben jelezzétek!
Mivel ez nem hirdetési rovat, az apróhirdetések közé betettem részletezve árakkal.
(#) biokill hozzászólása Júl 14, 2016 /
 
Sziasztok!
Lakásriasztómat építem ki éppen, és felmerült kérdésem amit szeretném ha megválaszolnátok.
2 szobás panellakás, és van egy macskánk. Nem hiszek a kisállatvédett mozgásérzékelőkben, amit ez a macska művelni képes a szekrények között... Hát arra bármi beriasztana Ezért két partíciós rendszert építek ki. Az első partíció csak az üvegtörés érzékelőt és a nyitásérzékelőket élesíti, ezt használom amikor otthon van a macska. Ha úgy megyünk pl. nyaralni, hogy visszük őt is, akkor a 2. partíció 2 mozgásérzékelőjét is élesíteném.

A központom Paradox Magellan MG5050. Egyellőre csak vezetékes érzékelőkkel, de ki tudja mi jöhet később, ezért nem árt a rádiós opció. Kültéri szirénám is van hozzá.

Viszont: raktam egyet beltérre, amit csak akkor szólaltatnék meg, ha a kettes partíció aktív. Ennek oka egyszerű: ha otthon van szerencsétlen állat, ne őrüljön meg a beltéritől, ellenben ha nincs otthon, akkor a betörő hadd kapja az arcába Ennek megfelelően PGM kimenetre raknám azt a szirénát. Ilyen típust találtam: Bővebben: Link
Viszont a műszaki adatlapja... Hát hogy is mondjam... Enyhén hiányos Ráadásul 3 ér van benne: piros fehér és sárga. Tudnátok segíteni ennek bekötésében? Illetve el fogja bírni a PGM?

Köszönöm a válaszaitokat előre is.
(#) Johnycorp válasza biokill hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
Szia!

Azért a kisállat védett mozgásérzékelők nem olyan rosszak. Olyat kell választani, mely DUAL PIR. Továbbá itt is lehet különböző érzékenységet beállítani. Egyébként, meg ha nincs mozgásérzékelő bekapcsolva a lakásban, akkor szorosabbra kell fogni a többi védelmet. Értem ez alatt a nyitás és esetleges üvegtörés érzékelőknek nevezett valamiket. Meg ugyebár az egyéb nyílászárók védelmét sem felejtve el. Persze ezt alapból és többfelől lehetne ragozni...

A riasztóközpontok PGM kimenet arra elegendő, hogy kapcsolj vele egy relét. Majd azzal pedig a szirénát. Amit választottál beltéri szirénát, az elég jó hangon szól.
Bekötése:
fehér: GND azaz negatív
piros: +12V (szirénázás)
sárga: +12V (csak sípolás - te vezérelhetnéd)
Neked a fehér és piros kell majd.
(#) biokill válasza Johnycorp hozzászólására (») Júl 18, 2016 /
 
Szia!

Nagyon szépen köszönöm a válaszod!
Az összes nyílászáróra raktam nyitásérzékelőt, illetve van ÜT-m is. Így abban bízom hogy ez a héjvédelem megfelelő.

Köszönöm a bekötési leírást. Sajnos ma megtapasztaltam hogy mennyire szól Zónákat, stb. próbálgattam. A macska szegény úgy megijedt, hogy 2 óráig elő sem jött az ágy alól A fő probléma az volt hogy az indulását (PGM2) a 2 partíció riasztására tettem, kikapcsolási eseményt nem, csak 4 perces időzítőt állítottam. Így hiába hatástalanítottam a rendszert, üvöltött tovább Most átnézem szépen milyen egyéb kikapcsolási események vannak. Remélem ilynekor "vagy" módban marad, tehát vagy letetlik a 4 perc (szomszédok ne őrüljenek meg) vagy hatástalanítás történik.
(#) biokill hozzászólása Júl 21, 2016 /
 
Sziasztok!

Táp ki-be után szabotázs/zóna hibát jelez az MG5050 központom, Winloadon keresztül is. Az LCD-s kezelőn ha megnézem a hibát (5), akkor azt írja nincs hiba. Winloadban világít Szabotázs és Zóna vezeték hibák . De ha rámegyek a hiba részleteire, ott az összes zónára azt írja hogy nincs szabotázs hiba... Szerintetek mi lehet? Meggyőződésem hogy nincs szabotázs hiba, hiszen tápelvétel előtt sem volt...
(#) biokill válasza biokill hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Válaszolok magamnak. A következő tápelvétel megoldotta. Lehet az volt a baj, hogy az RKP szabotázskapcsolója nyitva volt először a táp ki -be alatt.
(#) thecyrus válasza biokill hozzászólására (») Júl 22, 2016 / 1
 
Pont ezt akartam írni hogy a központ fedele csatlakozáskor nyitva van ezért láttad a szabotázs hibát.
(#) demend hozzászólása Júl 26, 2016 /
 
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni.
Van egy Texecom 832. központom,ami elkezdett szagosodni. Lekaptam a fedelet a központról,és van egy LM317T ami forró a hütőborda is elég forró de megfogható, illetve a trafó is elég meleg volt, bár az szerintem még belefér az üzemi hőmérsékletbe. Azt gyanítom, hogy ennek van amper szaga. Az lenne a kérdésem, hogy ez mitől melegedhet ennyire. Mindenesetre lecserélem a trafót is meg rendelek valahonnan ilyen feszültség szabályzót és kicserélem.
A fotón a pirossal karikázott melegszik de rendesen. Szerintetek lehet valami a háttérben ami miatt tönkre ment ez, vagy csak a 9 év folyamatos üzem ette meg?kb 1 év lett bővítve 1 pir+nyitásérzékelővel Mostanában nem lett semmi pluszban rákötve.
(#) Syn7h37ic válasza demend hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
cseréld ki az akkumulátort.
(#) demend válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Kicseréltem az akkut, igaz még csak 2 éves volt, de így is melegedik rendesen,bár nem olyan forró.
Köszi.
(#) Syn7h37ic válasza demend hozzászólására (») Júl 28, 2016 / 1
 
Még rámérhetnél a trafóra. Mennyi a szekunder feszültsége, általában 15-17 V között szokott lenni. Ha felette van, 20-21V attól már tud jobban melegedni az IC, mert 24-26V csúcsfeszt kell stabil 13.8V körül hoznia, és ez az IC a többletet elfűti.
Továbbá rámérhetnél az akku töltőfeszültségre, ez nem lehet több, mint 14V Már az is határ, a legideálisabb a 13.8V. Ha túltölti az akkut a riasztó, az is tud felesleges plusz terhelést adni, és ráadásul hamar tönkre is teszi az akkut.
Még egy mérési lehetőség, de itt érdemes odafigyelni, hogy ne menjen el a feszültség teljesen a panelről, a teljes áramfelvétel.
Ezt úgy szoktam csinálni, hogy az akkuval sorba kötök egy ampermérőt. Ezután leveszem a hálózatról a panelt (kiszedem a 220 biztosítékát. Egyszerű, mert az üvegbizti egy kicsi nyeles tartóban van) Az áramfelvétel normális esetben kb. 750mA körüli.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2016
(#) attila1 hozzászólása Júl 31, 2016 /
 
Sziasztok! Van egy használt riasztóközpont, lcd-s kezelővel, meg 6-7db pir szenzorral. Működött,de most ki szeretném próbálni egy darab pir-rel,hogy minden rendben van-e vele. A kezelőn az összes pontot be kell kötni? Illetve hogy kössem,hogy 1 db szenzorral próbálni tudjam? Sziréna egységem nincs hozzá...
És a lényeg. Mennyiért lehetne eladni? Leírás,kódok nincsenek meg.Alaphelyzetbe hogy tudom hozni?
Köszi előre is a válaszokat!
(#) Syn7h37ic válasza attila1 hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Van magyar nyelvű dokumentáció ehhez a riasztóhoz, Bővebben: Link Itt mindent megtalálsz.
Annyi az "extra", hogy a tied a régi modell, azon még nem az RJ11 csatlakozós PC kábel van, hanem az 5 tűs. de ennek is fenn van a bekötése.
PC szoftver nagyon javasolt ehhez a központhoz a programozásakor, jóval egyszerűbb vele. (az is tud magyarul, ugyanott megtalálod)
Érdemes elolvasni a teljes leírást, nagyon jól le van bene írva, mit, hogyvá, hogyan kell kötni, és a programozási segédlet is nagyon jó. A pc-s programhoz is van hozzá dokumentáció.
De töltöttem fel doksikat is
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2016
(#) Syn7h37ic válasza attila1 hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
A Szoftver
(#) attila1 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Szia! Köszi a segítséget,megnézem,mit tudok kihozni belőle. Elvileg működőképes volt leszerelés előtt.
Kicsi az esélye,hogy itthon üzemelni fog,mennyit érhet pénzben a cucc,ha elszeretném adni?
(#) attila1 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Szia! Odáig jutottam,hogy a központot összekötöttem a kezelővel.Életre kelt,működik. Aksi kuka,de a töltés működik. Reset megvolt,a régi programozott neveket tudtam törölni. Szervíz menübe is be tudtam lépni,persze ott nem babráltam semmit. Pir bekötését hanyagolom,nem egyértelmű számomra...Ha találok rá vevőt,szerintem eladom.Csak nem tudom,mit lehet érte kérni.
(#) Syn7h37ic válasza attila1 hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Újonnan a panel kb. egy húszas, a kezelő kb 17, az érzékelők kb 2500. ezek az új árak, ez alapján érdemes levonni a következtetéseket, de kb. mindegyiknek a fele.
(#) attila1 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Aug 1, 2016 /
 
Köszönöm a válaszokat!
(#) ptesza hozzászólása Aug 21, 2016 /
 
Hali.
Hosszabb ideje jól működő rendszer eldobja a héjvédelmet három pittyegés kíséretében , ha belül az egyik mozgásérzékelő előtt elmegyek. Riasztás nélküli állapotban is adja a hangjelzést. Paradox rendszer.
Mi okozhatja?
(#) ptesza válasza ptesza hozzászólására (») Aug 21, 2016 /
 
Megoldódott. Ennél a kezelőnél, ha lenyomva tartok egy számbillentyűt akkor bekapcsolja a csipogót. Ha valakit észlel akkor csippant. Lehet tudni ,hogy bejön valaki pl... Csak azt nem értem miért kapcsolja ez ki a védelmet...
(#) aszabolaci válasza Csaszu hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
Ez az eszköz alkalmas kaptárok követésére:
https://hello.inetrack.hu/t/kontenerkoveto-magneses-nyomkoveto/315
(#) Syn7h37ic válasza aszabolaci hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
Szerintem már nem aktuális. Kb. 6 éves a kérdés
Viszont a cucc, amit linkeltél, érdekes holmi.
Következő: »»   41 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem