Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor
 
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   74 / 146
(#) Moszkvai válasza braner hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Szia! Ezt tudom neked ajánlani. Kipróbált és működő kapcsolás elég jó hangzással.
(#) braner válasza sityu hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
halihó

A tápfeszen is lehet még variálni.Nekem a régi keverőm 12V-ról működött és azért akartam most is.De a 15V is megoldható.Egyenlőre próbálom összegyűjteni a hozzászólásokat és az ötleteket.
Azt viszont had kérdezzem meg, hogy a gyári panelokon is rengeteg átkötés szokott lenni.Tápot lehet átkötéssel vezetni, vagy csak a jelvezetékeket szokták???

szép estét
(#) braner válasza Moszkvai hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Köszi az infót.
Amit megépítettél Actidamp MK-IV az konkrétan csak előerősítő?A potméterekhez a vezetékeléshez milyen tipusu árnyékolt vezetéket javasolnál?Mindenhova csatlakozót tervezek és valami vékony vezeték kellene hozzá.

halihó
(#) sityu válasza braner hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Hi. Minden probléma nélkül lehetnek átkötések,csak ügyelj arra,hogy minnél kevesebb legyen.A váltófeszt célszerű a trafó közelében tartani,ellenkező esetben sokszor megoldhatatlan problémák jelentkeznek!Gyári készülékeknél más a helyzet,ott sem bíztos,hogy az első tutira sikerül,eldobják azt annyi.Házi gyártásnál ez azért nem így működik!Ha lehet,olyan kapcsolást építs meg,amit már mások is probléma nélkül megépítettek,vagy már túlvannak a megoldáson és tudnak segíteni,ellenkező esetben jön a kuka!Nem tudom milyen felkészültséggel bírsz,de ajánlom a He.fórum,valamint más idevágó irodalom szorgalmas olvasását.Ne szégyeld megkérdezni a fórumtársakat,bíztosan lesz aki segít.Moszkvai fórumtárs ajánlását építsd meg,ő már túl van rajta és még sokan mások is.Tutira jó.Az amit Te néztél ki az is tuti a Belcantót is utánépítették már sokan,én is.Hogy tetszik-e a hangja,azt majd eldönti a hallásod.Na,innen indulnak a próbálkozások.
(#) Moszkvai válasza braner hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Az Actidamp előerősít és elvégzi a RIAA korrekciót is. Árnyékolt vezetékek ha vennem kell akkor a mikrofonhoz valót szoktam használni. Egyeres és vastag elválasztó szigetelésűt.
(#) forma3 hozzászólása Márc 21, 2012 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, hogy milyen fajta hangszedők/tűk léteznek, melyikhez milyen korrekció kell, és általánosságban melyik/miért szól jobban. Hallottam én már mágneses, kristályos, MM, MC, stb. típusokról, de nem találtam egy leírást se ahol ezek szépen érthetően lelennének írva. Légyszíves valaki magyarázza el, de ne egy 100 oldalas könyv elolvastatásával...

Köszi!
(#) Pioneer válasza forma3 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Szia!
Ajánlani tudom Degrell László "Lemezjátszók és hanglemezek" című könyvét. Ebben a könyvben nagyon pontosan és nagyon érthetően le van írva ami érdekel.
Nem kell 100 oldalt végigolvasnod, mivel kb 2 oldalon taglalja a kérdést.
Üdvözlettel Pioneer
(#) scooby_ válasza braner hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Az az ActidAmp egy nagyon jó minőségű riaa. Passzív korrekciós fokozattal,és teljesen DC csatolt,nem sok a hangbeli veszteség. Viszont elég sok az alkatrész benne,így hát elég könnyű benne ejteni. A másik amit Moszkvai csatolt,az az LT1028-as IC adatlapjában lévő eredeti riaa korrektor rajza szerint készült. A Visszacsatolása lett megváltoztatva a Hiraga "Le Tube" csöves riaa korrektor visszacsatolására. Ez amolyan véletlenszerű "kísérlet" volt,viszont bevált! Eredetileg azt is DC csatoltra tervezték az "okosak" az adatlap szerint,Én meg is jártam vele,tönkre tett egy hangszedőmet. Úgyhogy legalább a bemenetére kell becsatoló kondenzátort tenni,így OFFSET eltolódás miatt nem fog neked is tönkremenni a hangszedőd.
(#) Orbán József válasza scooby_ hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Üdv!
Nézegettem ennek az IC-nek az adatlapját, 100nA offsetet ír, ha jól emlékszem, ennyi kinyírhatja a hangszedőt? :eek2:
(#) Moszkvai válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
De ha csak féltápot ad neki akkor egy kicsivel több! Én úgy emlékszem, hogy ez volt anno a hiba. De attól még nem árt biztonságképpen egy kondi is oda.
(#) Orbán József válasza Moszkvai hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Tehát az IC egytelepes táplálását érted a féltáp alatt? Akkor biztosan nem lehet direktben a hangszedőn az IC bemenet...Az az LT1028-asRIAA nekem kicsit sokat dúskál az alkatrészekben én egy AD kapcsolást néztem ki, valamikor megépítettem egyet, de benne van a lemezjátszómban olyan 10 éve és nem emlékszem rá nagyon, de az +/- tápról megy, ennek ellenére elképzelhető, hogy volt becsatoló kondija. Viszont ezekre a be-kicsatoló kondikra nagyon nagy minőségi követelményt tesz a szakirodalom, ráadásul néha egészen nagy értékekről - 10µF lehet szó.
(#) Moszkvai válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Az tény, hogy ahány fajta és féle kondenzátort próbáltam különböző helyeken, mindegyiknek volt egy sajátos hangzása.
(#) Pityu9 hozzászólása Ápr 3, 2012 /
 
Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy a HFM1 phononak a bemenetéhez képest a kimeneten ellenfázisban (tehát 180'-os fázisfordítással) jelenik meg a jel? Mert most elkezdtem megmérni a korrektoraimat, és elég érdekes eredményeket kaptam. Azt szeretném megtudni, hogy a mellékelt táblázat alapján a mért értékek reálisak, vagy hibásak az eredmények?
Üdv!
(#) elektrorudi válasza Pityu9 hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Szia,
Szerintem reális a mérés, hiszen mindkettőben RC alkatrészek alakítják a frekvencia menetet, és egyik sem rendelkezik futásidő korrekcióval. Egyébként a két korrektor egész jól együttfut 50Hz-20kHz között. A legnagyobb eltérés 45-60 fok között van a teljes sávban. Az, hogy az egyik "siet" a másik "késik" semmit nem jelent, csak annyit, hogy az egyik kapcsolásban egyel több fázisfordító van.
Ez igazán csak a "egyenes fázis hívőknak" okozhat fejfájást, akik körömszakadtáig bizonygatják, hogy mennyivel tökéletesebb lett a hang a 230Volt-os villásdugó megfordítása után...
(#) Pityu9 válasza elektrorudi hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Üdv!
Köszönöm a választ, ha jól értelmezem, egyedül a kapcsolástechnikai eltérésekből ered, hogy siet vagy késik a fázis, de magát a fázistolást főként az RIAA korrekció RC tagjai okozzák (ezért is hasonlít a két fázistolás egymásra lerajzolva, és "szinte" kiolvasható az RIAA korrekció belőle). Akkor folytatom tovább a mérést és ha valakit érdekel felteszem ide az eredményeket .
(#) elektrorudi válasza Pityu9 hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Meglepődnék, ha iszonyú nagy lenne az eltérés az elvi görbéhez képest. Ez az az alkatrész (márminit a RIAA korrektor), ahol kiélhetik magukat 0,001dB pontosságra törekvő kollégák. Hiszen a korrekciós görbe igencsak jól számítható és egy két ellenállás vagy kondi cseréjével elérhető a "tökéletesség"...
(#) Orbán József hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Üdv!
Ezekből az ajánlásokból régebben megépítettem az egyen csatolt, 2 műveleti erősítős változatot, most a Figure 6-14 ábra áramköréhez kaptam kedvet, OPA-t még nem, de van a Lomexnél, ami jónak tűnik az eredetileg OP275-re hangszerelt helyett. Kínomban most egy TL071 penget benne, de idő kérdése és OPA27GPG4 TI gyártmány fogja átvenni a munkát.
Tetszik az egyszerűsége és bízom az OPA profizmusában.
Tapasztalat valaki(k)nek?
Bővebben: Link
(#) kérdező válasza scooby_ hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Készítettem egy új NYÁK-ot, tökéletesen működik, elemekről járatom, de lehet, hogy csinálok hozzá tápegységet is.
(#) compaqamplifier hozzászólása Ápr 16, 2012 /
 
Valaki tudna-e egy lenco lemezlejátszóhoz egy brutál precíz hangképű színtiszta valósághű riaa-t?
(#) Moszkvai válasza compaqamplifier hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Olyat nehéz lesz találni, mert mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Ami nálam jó, lehet, hogy másnál nem. Jelenleg nekem az Actidamp MK-IV a favorit, de már hallottam ízelítőt a scooby által módosított HFM-1 -ből és az is elég meggyőző, bár élőben még nem hallottam. 6F12P csövest is sokan dicsérik és nálam egy HIRAGA is üzemel kellemes hanggal. Legjobb lenne meghallgatnod őket és úgy eldönteni. Vagy megépíteni egy párat és válogatni belőle ahogy Mi is tesszük.
(#) compaqamplifier válasza Moszkvai hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Hiraga mért jó? Nem kóser a karakterisztikája ahogy láttam.
(#) sityu válasza compaqamplifier hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Csak megerősíteni tudom Moszkvai fórumtárs hozzászólását,betűről-betűre igaz!Kezd azzal,hogy végig olvasod a topic-ot,sokat profitálhatsz belőle.Elsőre soknak tűnik,de meglátod,nem hiábavaló!Van választék bőven és még segitséget is kapsz,ha megakadnál.Hát mire vársz,induljon a munka!Sok sikert! üdv. sityu
(#) compaqamplifier válasza sityu hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Ha mondjuk van egy ecc 81-es csövem akkor abból lehet-e csinálni sztereó RIAA-t?Azt kihagytam hogy akkor kettő riaa-t csinálok, az egyik az csöves lesz a másik meg egy részletező cucc.
(#) Moszkvai válasza compaqamplifier hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Valamiért csak népszerű, Hiraga úr tud valamit. Scooby fórumtárs a Hiraga karakterisztikáját is helyre rakta, a TINÁ-ban. Nem nagy módosítás, mert annyira azért nem volt rossz. Viszont az SP8-nak ha jól emlékszem tökéletesen követi a RIAA görbét a karakterisztikája.
(#) compaqamplifier válasza Moszkvai hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Na igen nekem olyan kell ami a riaa görbét követi szóval lehetségesen ez lesz az én riaa-m.
(#) CHZ válasza compaqamplifier hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Ehhez nem csak jó kapcsolás szükséges, 1% vagy ennél jobb minőségű R/C elemek a korrekciós hálózathoz.
(#) scooby_ válasza compaqamplifier hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Szimuláció szerint az ARC SP8 MK-II nagyon jó eredményt hozott nálam. Ha jól tudom,CHZ ezt meg is építette,Ő talán tud róla többet mondani. Engem csak a szimuláció győzköd idáig. Az ActidAmpnál is jobb eredményt hozott a szimuláció.
(#) scooby_ válasza Moszkvai hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Azt az SP8-at nagyon meg kéne hallgatni! Nekem csak az a 4-500mV erősítése aggaszt egy picit.
(#) Moszkvai válasza scooby_ hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Egy jó erősítőnek elég annyi.
(#) CIROKL válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /
 
Nos a tél már elmult és lassacskán felzárkózom az elmaradásaimmal , tegnap sikerült végre megszólaltatni a kis töppenetet .
Még a tápot kell dobozba önteni és máris szinte 100% -os lesz , a próbánál egy másik trafót használtam / a sajátja tekerés alatt / .
Ma szinte egész nap hallgatóztam a szomszédok örömére / ők is szeretik a retro zenét /
A véleményen az az hogy így nagyon korrektnek tünik a kapott hangkép , szerintem valahol az képzeletbeli listámon olyan N1 helyen van .
Egy kicsit több kép .
Következő: »»   74 / 146
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem