Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STK086
 
Témaindító: BA, idő: Okt 6, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 4
(#) matyusz válasza matyusz hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
A test alatt a földet értem vagy 0-t.(táp)
(#) didyman hozzászólása Ápr 11, 2010 /
 
Srácok,amiket itt össze-vissza csináltok, az helyenként borzalmas, szakmaiatlan és alapból veszélyes, kerülendő.
Nézzük az elejét. Az STK kimenetén DC van jelen. Ez a leírtak alapján egyértelműen gerjedés hozománya, ezt meg kell szüntetni, mert a hangfalak és a végfok egészségét tartósan veszélyezteti. A kimeneti DC az így elsőre 200mV alatt kell legyen, de jellemzően 50mV-nál ritkán több. A rajzon van egy 2pF-os kondi a 3-5 láb között, az egy kulcsfontosságú alkatrész, annak esetleg növelésével lehet a nagyfrekis viselkedést alakítani, vagy a bemeneten az 56k-s ellenállattal párhuzamosan kötni egy 100pF körülit. Ellenállásokkal is lehet baj, no nem az értékük, hanem az induktivitásuk, fémréteggel próbálkozz inkább. A Boucherot tagot is lehet 100nF-os kondival készíteni. Ez, a 2pF és az esetleges 100pF mindenképpen kerámia kondi legyen, csakúgy, mitn a többiek által javasolt tápágbeni kisebb kondik!
Amíg gerjed a végfok, addig SEMMI mást nem építesz elé!
-Előfok, hangszín: Maga a hangszínszabályzó (lepke, baxandall, amiket itt látok) nem erősít, kimenete vagy 0dB (kiemelés, az adott frekitartományban), vagy vágás (-20dB középállásban, -40dB vágásban például) a bemenethez képest. A kompelxumot ezért egy műveleti erősítő visszacsatoló (ritkán bemeneti) hurkába rakjuk, így elérve, hogy középállásban 0dB legyen a kimenet. Amennyiben szükséges előerősítés, azt nem szeretjük itt végrehajtani, ehhez egy egyszerű műveleti erősítős dolgot követünk el mögé, a 10x-es erősítés (+20dB) untig elég mindenre, de 5x-össel is érdemes próbát tenni, ezt az alkalmazás dönti el, itt ugye a PC/MP3 adott jellemző kimeneti szintjét illesztjük az IC maximális kivezérléséhez szükséges értékhez némi tartalékkal (a zenei anyag ugye halkabb, mint a maximális kimeneti jelszint). Ez kb. fél percnyi olvasással megállapítható az IC és a műsorforrás adatlapjáról, hangkártyák esetén számítani kell arra, hogy a kimenet nem 0dB nívójú, hanem kb. 2-300mV-os.
-Műveleti erősítő tápját SOHA, de SOHA nem egyszem ellenállással találunk ki!! A nagy lóég tudja, hogy éppen mekkora áramot vesz fel az a szerencsétlen, ha ez túl kicsi, akkor simán rákerül a fene tudja, mennyivel határértéket meghaladó tápfesz és tönkremegy, hameg túl nagy, aszimmetria lép fel, az IC meg nem lesz képes helyesen működni! Minimum egy elemi stabilizátort (zenert) pakolunk oda, és a 100µF mellé a 100nF-ról sem feledkezünk meg! Az elemi stabilizátor előtétellenállását pedig maximális áramra, illetve némi tartalékra, ezek hiányában egy tetszőleges, jellemző értékre méretezzük!
-Búgás: Ez földhurok lesz, ennek megszüntetése rendszerint megfelelő kábelezéssel, illetve megfelelő ponton pl. 100nF-os kerámiakondival HF kapcsolat létesítésével történhet. Erre itt keresve sok találat lesz..
-Védelem: Nem győzzük írni. Az IC tápjával sorosan legyen egy kb. 10Ohm-os, pl. 5W-os ellenállás, a pufferek UTÁN!! Az égő NEM elég nekünk,mivel a pufferekben tárolt energia egy zárlat esetén simán képes legyilkolni a félvezetőkészletet! A 10Ohm-os ellenállással maximáljuk az elfolyó áramot 4A körül, melegedése, szaga egyértelműen jelez (az égő persze maradhat, vizuálisan jelzi az áramot), a félvezetőket pedig megvédi. A védelem mindaddig marad, amíg az összes részegység bemérésével, beszerelésével nem végeztünk!
(#) matyusz válasza didyman hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
:eek2:
Hello kössz a választ!
De a kérdésemre annyi,hogy mások is rákötik az erősítődobozra STK-nál a 0-t(a táp közepét) de én gondoltam megkérdezem előtte!
A tápom 2x10.000microF-os elkoval és velük párhuzamosan 2db 100nF-os kerámia kondival van szűrve!!!
Amúgy az IC-k kimenetén beállt a fesz az egyiknél 0.2V(200mV), a másiknál 0.1V(100mV) de néha kevesebb.
A hangszínszabályzó meg ilyen lessz:

Tone_st.pdf
    
(#) matyusz válasza didyman hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Ja és az ellenállatok azok sztem mind fémrétegűek.
És színkódosak. A 2db100ohm-ost kivéve a többi negyedW-os (a 100ohm-osasok 2W-osak)
(#) matyusz hozzászólása Ápr 17, 2010 /
 
Légyszives segítsen valaki!
(#) kadarist válasza matyusz hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Az a sok árnyékolatlan vezeték okozhatja a búgást. Tessék betartani az árnyékolás és egypont-földelés szabályát!
(#) matyusz válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Igen de akkor miért csak az egyik felénél?
Visszatérve akkor rálehet kötni a dobozra a 0-t(tápföld...)?
Mert ha jóltudom simán mert amúgy is az IC felületére is ez van kivezetve.(mondjuk el van szigetelve a bordától az IC)
(#) kadarist válasza matyusz hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Rákötheted a házra a tápföldet (GND), de gondolom a búgáson ez mitsem változtat. Akkor azt kellene megnézni, hogy mi a különbség a két erősítőfél között. Egyébként szépen szól minkét erősítő?
(#) matyusz válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Hát...
Jah amúgy teljesen megoldja a problémát még úgyis hacsak kézzel érek hozzá a házhoz+a GND hez.
És igazat megvallva szerintem igen bár még nemnagyon hajtottam mert nincs még rendes hangfalam meg még nincs kész a hangszínszabályzó sem.De szerintem ígyis szépen szól
(csak ugye azért nem eredeti Sanyo STK mert 1 ha telálnék is eszméletlen drága lenne)
(#) kadarist válasza matyusz hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Ha arra, hogy "leföldeled" a dobozt, megszűnik a búgás, akkor valamilyen szerelési szabályt szegtél meg. Külön érdekes, hogy csak az egyik erősítő brummos a dobozban.
Kösd össze egy vastag vezetékkel a két erősítőpanel GND-it. Akkor mi történik?
Rakhatnál fel képeket is.
(#) matyusz válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Oké majd rakok fel de szerintem azér búg az egyik mert nincsen akkora gnd vezetősáv a nyákon mint a másikon.
Meg nemis teljesen ugyanolyan a 2 IC mert az egyik P9J a másik PAI-s azthiszem.
Majd holnap szenvedek vele addig meg még gondolkodok
(#) matyusz válasza matyusz hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Rákötöttem a GND-t a dobozra és jóis lett
De negyonsok munka van még vele.
Még a jövőhéten remélem készlessz a hangszínszabályzó is (majd a suliba lemaratom a nyákot) mert most csak egy hangerőpoti van benne.
De nagyonjól szól és Mp3 ról megy mondjuk az sem rossz mert Creative
(#) kadarist válasza matyusz hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Azt hittem a dobozra már rég rákötötted a jelföldet... De miért csak az egyik fele búgott? Na mindegy...
(#) matyusz válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
[/quote]szerintem azér búg az egyik mert nincsen akkora gnd vezetősáv a nyákon mint a másikon.
Meg nemis teljesen ugyanolyan a 2 IC mert az egyik P9J a másik PAI-s azthiszem.
Köszi a segítséget.
(#) matyusz hozzászólása Ápr 24, 2010 /
 
Nagynehezen kész lett a hangszínszabályzó és máris baj van vele. Nemtudom nézte e valaki a pdf-et és én a mély és magasat állító poti helyett 100kohm-osat raktam.A magasat tökéletesen állíthatom de a mélynél a háromnegyede után elhalkul a hang nagyon. Mert alapból 47k-s potikat kéne rakni.
Kérek valakit, hogy segítsen.
(#) matyusz hozzászólása Júl 1, 2010 /
 
Ma is hallgatgatom ezt az erősítőt és már vagy 2 hete kezdte el azt, hogy bekapcsolom és serceg az egyik fele. És vagy 5 ször ki/be kell kapcsolni, hogy jólegyen. Mind a két oldali kimenetemnél még mindig van legalább 70mV de általában 100-150mV. Próbáltam sok helyre rakni 100nanoF-os kerámiakondit már valaki javasolta itt, hogy próbálja meg de ezsem segített. Innentől én már az IC-k re gondolok.(utángyártott ) De akkor miért csak az egyik felénél csinálja ezt(ha nemis ugynolyan a 2 IC) De régen mikor összeraktam akkor jóvolt és nemvolt vele semmi baj.
Ha valaki segítene azt megköszönném.
(#) matyusz hozzászólása Júl 2, 2010 /
 
És már egyre többször csinálja ezt és már nemtudom milehet a baja. Bekapcsolom és elkezd sercegni és utána megmár a membránt is mozgatja kicsit ki. Aztán vagy 10x még ki kell kapcsolnom és aztán talán jó. Már kicseréltem a két 220mikroF-os elkót meg a 47mikroF-osat is de semmi változás.
Valaki segítsen légyszives
(#) Babó22 válasza matyusz hozzászólására (») Júl 2, 2010 /
 
Lehetséges, hogy gerjed az erősítőd. Mérj rá az erősítő kimenetére alaphelyzetben. Ha egyenáram van jelen, IC csere.
(#) matyusz válasza Babó22 hozzászólására (») Júl 2, 2010 /
 
Igen egyenáram van jel mind a 2 felénél. És már volt annó IC csere is az egyik felénél mondjuk azért mert ellőttem, de annál is volt a kimeneten fesz. 100mV körül. De ha gerjedne az erősítő akkor folyamatosan csinálná de nem. És az utángyártott IC lesz a hunyó sztem, mert kaptam egy erölködőt kicsit kókány mer alkatrészek sem adatlap szerintiek teljesen STK078-as ic van benne 2 darab(ezis mono) az egyik utángyártott ennek a kimenetén is van 80mV DC(gondolom h utángyártott) a másik meg eredeti és annak a kimenetén meg egyáltalán nincs fesz alaphelyzetben mármint DC váltót nemnéztem.
De mondjuk attól még nemkéne ezt csinálnia mer amikor összeraktam jóvolt egy csomó ideig na jó azért nem mert 2 hét volt kb. A másik fele az jó attól eltekintve,hogx 100mV DC van jelen a kimeneten(mert ugye ezek mono IC-k).
(#) Babó22 válasza matyusz hozzászólására (») Júl 2, 2010 /
 
Nem tudom mennyire melegszenek az STK-k és mennyire bírják a hőt, de jó hűtése van az IC-nek? Elképzelhető az is, hogy az utángyártott IC "elnyűtt". Mindenesetre az nem jó, hogy egyenáram van a kimeneten, mivel ez a hangfalnak sem tesz jót. Ajánlott a közeljövőben építeni egy hangfalvédőt
Ja, és egy "kölcsön IC-vel" ki kéne próbálni, hogy akkor csinálja-e ezt a sercegést.
(#) matyusz válasza Babó22 hozzászólására (») Júl 2, 2010 /
 
Hát elég nagy hűtőborda van rajta tehát egy tda7294 hídba 2x sztem langyos lenne max. Szerintem elégnagy a borda, és a legelején is ezt csinálta mikor élesztgettem stb... Ja mondjuk egy stk még egy radiátort is kifűtene tehát elegendő hűtőborda nincs az stk-nak, amúgy ha nagyon használgatom mindig nézem kézzel a bordát meg néha megy rajta a venti is (persze külön tápról). Kölcsön IC és én olyat honna szedek . Főleg eredetit.
(#) Babó22 válasza matyusz hozzászólására (») Júl 2, 2010 /
 
Igaz, az STK nem olcsó mulatság. Csak gondoltam, hátha elérhető egy ilyen lehetőség is.
Remélem működni fog az erősítőd.
És védd a hangfalad valami hangfalvédő kapcsolással.
(#) matyusz válasza Babó22 hozzászólására (») Júl 2, 2010 /
 
Igazából mondom, hogy működik most is meg régebben is mikor véglegesen összeraktam csak most rájött a szemétkedés az egyik felére. Tehát bekapcsolom és 2mp -ig semmi aztán utána általában elkezd sercegni pattogni aztán ugrál a kimeneten a DC fesz. De talán az még lehet hunyó a 2pF-os kerámia kondi. Amúgy szerintem az az eredeti STK aminek a fekete sapkájába bele van sütve(égetve) egy számsor.
(#) matyusz válasza matyusz hozzászólására (») Júl 2, 2010 /
 
Ja és utána rendesen működik mondjuk csak megvárom (meg ki be kapcsolom) amíg abbahagyja és utána már zenéltetem is. De majd még próbálok kísérletezgetni. És talán még annyit lehetne rajta javítgatni szerintem, hogy eltünjön a kimeneti DC, hogy a 3-5 láb között változtatni a kerámiakondit, vagy a kimenetnél a 7.lábnál van egy ellenállat meg egy kerámia ittis esetleg a kerámiát lehetne változtatni. Amúgy gondolkodtam énis a gerjedésen de ehhez szkóp kéne, hogy biztos legyek benne mert hallani nemfeltétlen hallatszik(mert esetleg olyan frekin megy hogy nem hallani). És már énis azon görcsöltem, hogy lehetséges nemártana egy hangszóróvédő mielőtt gondol egyet az egyik fele és ellövi a hangfalat.
És köszönöm a válaszokat.
(#) laczika hozzászólása Okt 27, 2016 /
 
Üdv Mindenki! Van egy rádióerősítőm aminek 2 db STK086 a lelke. Az egyik csatorna rossz, torzan szól. Felcseréltem egymással a 2 ic-t. A jó oldal rossz lett, a rossz megjavult, tehát az egyik ic rossz. Lehet a neten találni ilyen ic-t, nem feltétlenül veszélyes az ára, de félek a hamisítványoktól, és megmondom őszintén hogy a működőképes oldal hangja nem igazán tetszik. Ha lenne valakinek valami jelképes áron ilyen ic-je akkor lehet hogy beneveznék rá, hogy egyben tudjam a gépet, de szerintem aki erősítőt akar építeni az messze kerülje el. Amennyi munka van vele, annyiból sokkal jobb hangot is ki lehet hozni. Egyenlőre nincs befejezve az erősítő, de legszívesebben kiváltanám mindkét oldalt kb bármilyen TDA ic-vel, csak túl nagyok a gyári tápfeszek, és azon nem akarok változtatni.
(#) poros válasza laczika hozzászólására (») Okt 30, 2016 /
 
Szia! Hq -nál vásároltam több éve 2db ot. Látom még mindig kapható náluk. Érdekes amit mondasz,hogy nem tetszik a hangja. Szerintem szépen szól. (persze ez nagyon szubjektív) sokan az ár miatt építenek inkább TDA ic vel erősítőt. Otthoni igényeket bőven kielégíti! Semmivel nincs több munka vele mint a TDA-val. Nem is tudom ezt mire érted. Persze ha Neked kevés a 70W akkor építeni kell egy hidalt TDA7294 est.
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem