Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ledes "fázisceruza"
 
Témaindító: MsDw, idő: Dec 20, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Ninoo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Szia!
Na így már meg is van mikor mértem a zárlatot. Fáziscerkával villanypásztorhoz közelítettem. Ha viszont ennyitől megdöglik az ellenállás, akkor esetleg nem veszem észre, és a következő mozdulat a fázis keresés lesz. És földhöz vág. Az elektronikus kapcsolásban egy biztosíték kis áramértékkel megoldás lehet(pl: 10mA)? A kéz és az áramkör közé. Akár a glimmesben is? (Csak hely kéne.)
üdv, hegusp
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2013
(#) dB_Thunder válasza Ninoo hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Hali!

A gyári ledes cuccoknál nincs semmilyen fém érintkező amit érinteni kell ahhoz, hogy működjön, nem csatlakozik galvanikusan a villamos hálózathoz sem. Ebből adódik hogy ebben az esetben az emberi testen nem folyik áram.
Tulajdonképpen az egy térerősség indikátor.

Glimmlámpás csavarhúzós fáziscerkánál van némi áram, de az is rendkívül minimális, és ha zárlatba menne is az az ellenállás (de mitől menne??), akkor is kicsi a valószínűsége, hogy te épp le vagy rendesen földelve vagy nullázva. Nagyobb valószínűséggel fog eltörni, elrepedni, mint csavarhúzó, de aki azután használja az már megérdemli.
(#) Ninoo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Szia!
Pedig elhiheted, hogy (házi)villanypásztor tesztnél lett n100Ohmos a 10MOhm. Osztót akartam csinálni, és most saccra írom, kb 6-8 db 10Megás volt sorba kötve, és ezek közül az egyik szinte vezet. A fázis cerka is közelítéskor döglött meg ugyanígy. Nem értem hozzá, csak közelítettem. Akkor kérdésem még mindig az, hogy jó-e a bizti oda?

De ha hihetetlen, akkor csak elvben gondolkodjunk... Ha úgy megy tönkre az R, ahogy én azt mondtam, akkor milyen védelmi megoldást javasolsz?
üdv, hegusp
(#) Ninoo válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Szia!
Képzeld, én Angliában élek, és még itt is vettem egy fázisceruzát, amiben led van. De Magyarországon is vettem még anno. Ugyanúgy néz ki mint a glimmes. A vége fém. Csavarhúzó fejjel. A másik vége is fém.
De nem is ez a lényeg. Neked is inkább másképp teszem fel a kérdést.

Ha a MOhmos ellenállás zárlatos lesz, milyen védelmi megoldást tudnál javasolni? Természetesen csatlakozunk a hálózathoz ebben az esetben.
Szóval kérlek, hogy ne azt próbáld megmagyarázni, hogy márpedig nincs, vagy akkor az ilyen, meg olyan, az nem érdekes. A megoldás számít. Életvédelem a célja. És, hogy más is okosodjon belőle.
kösz
üdv, hegusp
(#) dB_Thunder válasza Ninoo hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Idézet:
„Ha úgy megy tönkre az R, ahogy én azt mondtam, akkor milyen védelmi megoldást javasolsz?”

Normális alkatrészt, és méretezést javaslok !
Az életemben nem volt ilyen bajom pedig mértem már én is nagyfeszt.
(#) Ninoo válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Szia!
Te légy szíves inkább ne írj, mert fölöslegesen firkálod tele a fórumot. Ebből senki nem lesz okosabb. Vagy akkor írj, ha a válaszod kapcsolódik a megoldáshoz. Akkor most próbáld elképzelni a szitut. És ezután oldd meg a feladatot. Majd írd ki a fórumba, hogy sok ember tanuljon belőle. A védelem megoldása a lényeg. Nem vágod?
üdv, hegusp
(#) dB_Thunder válasza Ninoo hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Aha, a te ledesed úgy működik mint a glimmes, az más.
Én arra a modern elemmel működő, világító, csipogó, esetleg rezgő fajtára gondoltam, a ledes elnevezés alatt.
Nem akarok okoskodni, és én is éltem Angliában.

Vannak olyan dolgok amik ha meghibásodnak, akkor nagy galibát okozhatnak. Mégsincs rá védelem, redundancia vagy akármi. (pl autó fékrendszere)
Ilyen esetekben a már általam említett megoldást alkalmazzák. Persze a kínaira ez nem mindig igaz. Aki nem hisz ebben a megoldásban ne üljön autóba, vagy ne vegyen kínait

Komolyra fordítva a dolgot:
Van olyan alkatrész amiben bízol? Mert akkor abból kell megcsinálni.
De ha ebből indulunk ki akkor minden elromolhat. Így már az elv is életveszélyes, más biztonságos eljárást kell kidolgozni a feladat megoldására...
És itt jön képbe a csipogó, rezgő, villogó fáziscerka, az a kontaktmentes fajta. Ugyan csavarozni nem lehet vele, de ha meg is döglik, te még életben maradsz.
Feladat megoldva!
(#) Ninoo válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Nincs megoldva. A kérdés kifejezetten erre a fázis ceruzára vonatkozott. És a biztosíték volt a kérdés, hogy jó-e. Vagy van-e más megoldás. A ledes rajz szerintem ugyanaz, mint ami nekem van fázisceruza. Elemek vannak benne.Odáig bontható. Kontakt nélkül nem működik. De inkább ne írj, ha mindig másról írsz. Az nem érdekel.

Tehát,(gyengébbek kedvéért még egyszer ):
A ledes, galvanikusan a hálózathoz csatlakoztatott fázisceruza és az ember keze közötti biztosíték megfelelően méretezve, megvéd-e egy esetleges fázisceruza rövid zártól?

A válasz: igen.

Mellesleg a glimmesnél is.

Elég lett volna ennyi is.

üdv, hegusp
(#) Ninoo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Tehát az általam írt 5mA-es biztivel megvalósítható.
Nehéz szülés ez a fórumozás...
üdv, hegusp
(#) dB_Thunder válasza Ninoo hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Ha tudod a válasz akkor mi túrónak túráztatod a fórumozókat !?
Most azzal vagánykodsz hogy láttál 5mA- biztit ? Amit én láttam az csak 125 Voltot szeret. Ergó ide sorbakötsz legalább 3at hogy nehogy átüssön ? És ha mégis átütnek ?
Méghogy én okoskodom...

Idézet:
„A ledes rajz szerintem ugyanaz, mint ami nekem van fázisceruza. Elemek vannak benne.Odáig bontható. Kontakt nélkül nem működik.”

Akkor mutatok egyet, hogy fejlődjél : Bővebben: Link
(#) proba válasza Ninoo hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Azt gondolom (szigorúan csak gondolom), hogy az összes szenzoros kapcsolóban egy ( a jobbakban max kettő ) ellenálláson keresztül tapizod a 230V -ot. (amiket én láttam abban mindben ez volt) A glimmes fázisceruzákban sem bíznék a te hozzáállásod szerint, a glimm ugyanis max 70V feszültséget ejt, de az áramot nem korlátozza a halálos szint alá. Ebből következik szerintem, vagy bízol az ellenállások szakadásában, vagy nem használsz sem érintős kapcsolót sem fázisceruzát.
A biztosítékokról az a véleményem, max a tűztől védenek.Kiolvadni ugyanis gyorsan max a névleges értékük többszörösénél fognak, Elektronikus formában meg az ellenállásoknál sokkal megbízhatatlanabb hibákat produkáló kapcsolóelemekkel tudod csak kivitelezni.
(#) Ninoo válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Miért háborogsz? Én nem írtam, hogy okoskodsz. De te magad magyarázod be magadnak . Nem is írtam azt sem, hogy láttam olyan biztit. Kicsit vicces. És ha láttam volna, akkor is mi lenne? Neked ez vagányság? Hogy miért kérdezek? Talán nem szabad? Esetleg másnak ezek fontos infók is lehetnek.

Részemről téma lezárva... veled

üdv, hegusp
(#) Ninoo válasza proba hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Köszi. Korrekt válasz. Azt hiszem, ez az egy hozzászólás is elég lett volna. Na meg még köbzolié.
Még egyszer köszi. Így érthetővé vált minden.
üdv, hegusp
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Egyébként apró adalék, szinte az összes hifi ( nem hifi audió ) berendezésben az életed egy pár nanos zavarszűrő kondira van bízva.
(#) 20sz Jófiú hozzászólása Máj 26, 2013 /
 
Egy jelenleg épülő 1000V-os tápegységemben problémát okozott a kimeneti oldalon egy puffer kondenzátor kikapcsolás utáni kisütése. A kereskedelmi forgalomban kapható ellenállások feszültségtűrése alacsonynak bizonyult. A sorba kötéssel nem bajlódtam inkább kerestem egy direkt nagyfeszültségű alkalmazásokra gyártott típust. Az ára igen csak borsos de a gyártástechnológiájából adódóan az elkövetkezendő száz évben biztosan nem lesz vele semmi probléma. Én így szoktam méretezni az alkatrészeket. Megvizsgálom az alkalmazás körülményeit, adatlapok alapján kiválasztom a megfelelő alkatrészt, beépítem.
Az általam választott céljaimnak megfelelő ellenállás: HV resistor
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem