Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4022 / 4022
(#) Jonni válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 10:46 /

Az akkut sem kéne megtartani ha agyon van használva.
(#) Bakman válasza Jonni hozzászólására (») Hé, 11:21 / 1

Az egész projekt arról szól, hogyan lehet drágábban/bonyolultabban megoldani, mint kábelt húzni.

A téllel, amikor sokkal gyengébben teljesítenek az akkuk, még nem is számoltunk.
(#) samtron77 válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 15:45 /

Köszönöm a segítséget!
(#) Bakman válasza samtron77 hozzászólására (») Hé, 15:51 /

Szívesen, de vedd figyelembe, hogy ez egy erősen veszteséges összeállítás minden irányból. Kábeles (hálózati) táplálás egyszerűbb és biztosabb lenne.
(#) samtron77 válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 16:21 /

Igen olvastam. Sajnos nem megoldható a kábeles verzió. Térkövezés miatt nem tudom beásni a vezetéket.kábelcsatornát meg szétrágnák a kutyák. Ez a kamera a legoptimálisabb megoldás mert rögzít, hangot továbbít oda/vissza, éjjel lát, mozgatható, reflektoros stb. Mindez wifin keresztül vezérelhető. Átgondolom a lehetőségeket amit linkeltél. Nem költséges eszközök ezek nekem ennyit megér. Max tanulok belőle...
(#) Jonni válasza samtron77 hozzászólására (») Hé, 16:27 / 1

LEHET KÉSZEN IS KAPNI , természetesen így drágább.
(#) Bakman válasza samtron77 hozzászólására (») Hé, 16:40 /

Létezik fém kábelcsatorna is, akár számodra jól kinéző fém csövet is lehet használni.

Nyílván te döntesz, de a látszat ellenére macerás az akkumulátoros áramellátás.
(#) jani1987 hozzászólása Kedd, 11:57 /

Mekkora az akkora?

Mekkora egy wolfram szálas izzónak az ellenállása? Amíg nem veszek új akksit túláram esetén előtétet használnék a töltő után. A mutató áram mérője kiakad 12V-on.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 11:58
(#) proli007 válasza jani1987 hozzászólására (») Kedd, 12:27 /

Hello!
Jani! Miféle kérdés ez? Hányféle izzó van?
Ha az izzó teljesítményét elosztod a feszültséggel, megkapod az áramot. Az ellenállás a feszültség és az áram hányadosa. De Téged úgy is az áram érdekel.
De ez csak a névleges áram értéke, mikor már felfűtött. Mert a fémeknek általában pozitív a hőegyütthatójuk. Vagy is melegen nagyobb az ellenállásuk. Így ha kisebb feszültség jut az izzóra, csökken az ellenállása. Avagy, próbálja az áram értékét állandó szinten tartani. Persze nem állandó azért, de egy mezei ellenállásnál sokkal jobban tudja az áramot tartani. Ezért használunk olykor izzót a töltéshez. Meg még olcsóbb is és hozzáférhetőbb is mint egy ellenállás, ami a hőfokot kb 70 fokig bírja, onnan már csökken a ráadható teljesítmény.

Egy 12V 50W-os halogén, 12V mellett 4,16A áramot enged át. Ha a feszültség 4V, akkor már csak 2A fog folyni. Nálad pedig az izzóra jutó feszültség, a töltő kimeneti feszültségének és az akksi pillanatnyi feszültségének a különbsége.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:36
(#) jani1987 válasza proli007 hozzászólására (») Kedd, 13:45 /

A kérdést másképp fogalmazom. Nem fűteni akarok de tartsa az áramot a zöld határon belül.
(#) proli007 válasza jani1987 hozzászólására (») Kedd, 13:58 /

Ha "analóg disszipatív módon" akarod szabályozni az áramot, bármit használsz fűteni fog.
Csak kapcsolóüzemű szabályzóval tudod kis veszteség mellett tartani az áramot. Vagy változtatod a töltő feszültségét. Amennyiben az szabályozható.
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Kedd, 16:25 /

Én reflektor izzókat (12 V 45W) használtam anno (14-15 V-os töltő). Amíg nagy a feszültségkülönbség, addig nagyobb áram, ahogy töltődik az akku úgy csökken mindkettő. Vége csepptöltés, minimális árammal, akármeddig.
(#) tufatofu hozzászólása Sze, 14:19 /

Csévetest befogás

Üdv! Csévetest belsejébe illeszkedő fadarabot ki mivel fúrja ki házilag központosra? Én keményfából csináltam(sajnos már egy begyújtásra való tűzrevalót is) és oszlopos fúróval próbáltam kifúrni, de 1-2mm mindig elmegy a túloldal közepe mire kiér a fúró, amitől kóvályog a cucc. Próbáltam fa, ill, fémfúróval is, de nem jó. Lassú tekercseléshez megteszi így is, de gépi tekeréshez automata huzaltolással nem. Van vagy 30-40 darab betétem készen innen-onnan összeszedve, amit anno valaki kifúrt központosra és eddig ez a készlet elég volt, de most kéne néhányat gyártanom.
(#) Lacika válasza tufatofu hozzászólására (») Sze, 14:56 /

Pedig kilehet oszlopos fúróval is, feltétel, hogy minden oldala vinkliben legyen egymással, és rendesen be legyen fogva, ne mozduljon meg fúrás közben. A fúrót kimérted órával?
(#) tufatofu válasza Lacika hozzászólására (») Sze, 15:29 /

Nem, de nem rajzol kört a hegye és új is.
(#) Lacika válasza tufatofu hozzászólására (») Sze, 15:33 /

Nem a fúróhegyet, vagy hogy mennyit dob a fej, hanem amikor leereszted a karral mennyi a különbség a kezdő és a vég közt. Vagyis az órák kell befogni a fejbe és egy vinklin mérni.
A hozzászólás módosítva: Sze, 15:36
(#) tufatofu válasza Lacika hozzászólására (») Sze, 15:44 /

Sajnos nincs órám. A tárgyasztal a fúróval derékszögben van.
(#) Gafly válasza tufatofu hozzászólására (») Sze, 16:07 /

Idézet:
„A tárgyasztal a fúróval derékszögben van.”

Melyik dimenzióban?
(#) Lacika válasza tufatofu hozzászólására (») Sze, 16:09 / 3

Óra nélkül is lehet, de így macerásabb.
Fogsz egy vinklit, ráteszed az asztalra, odafogatod, hogy ne mozduljon meg. meghajtasz valamilyen vastagabb drótot, befogod a fejbe, odateszed a vinkli elé, hogy majdnem érintse, majd a karral fel-le mozgatod és közben nézed, hogy mennyire tartja magát a vinklihez, ez nagyító alatt szépen látszik. Megcsinálod ezt jobbról, elölről, balról.
Az, hogy a másik felén nem ugyanott lesz a lyuk, csak 3 dolog lehetséges, 1 leeresztéskor nem fut a fúró pontosan 90 fokban az asztalhoz képest, 2 nem fogtad be egyenesen az anyagot, 3 nem tartottad be az ajánlott fordulatszámot és a fúró fúrás közben görbül, főleg a vékonyabbak.
Az, hogy netán a fúró görbe, vagy dob a fej, az most lényegtelen, attól maximum a lyuk lesz nagyobb a kelleténél.
(#) proli007 válasza tufatofu hozzászólására (») Sze, 16:57 / 3

Hello! Oszlopos fúróval rosszul fúrni, ahhoz azért tehetség kell. De parasztosan azt is megteheted, hogy két oldalról fúrsz. Akkor a hiba "belül" lesz. Vagy négypofás eszterga.
(#) tufatofu válasza proli007 hozzászólására (») Sze, 19:41 /

Pár tonna vasat kifurkáltam már életem folyamán és lehet én is azt gondoltam volna mint te, hogy el sem lehet rontani, pedig DE. Majd próbáld ki egyszer Az oszlopos fúró jó, mert utána 50-es "vaslemezbe" készült vele 16-os átmenő furat és 12-es zsákfuratok. Minden párhuzamos. Valamiért a fadarabon nem működik a dolog.
(#) kendre256 válasza tufatofu hozzászólására (») Sze, 20:03 / 1

Lehet, hogy hülyeség, de nem viheti el a fúrót a fa száliránya? A fémek homogének, a fa nem annyira.
(#) mek-elek válasza kendre256 hozzászólására (») Sze, 21:17 /

No igen, fát fafúróval illene fúrni.
(#) tufatofu válasza kendre256 hozzászólására (») Sze, 21:21 /

Már megoldódott. Felhívtam egy asztalos ismerőst, aki legyártja holnap. Ő azt mondta, hogy halál pontosan semmivel nem tudom kifúrni, kivéve a hosszlyuk fúrót, ami speciális gép, ilyen és hasonló precíz feladatokra. Ott az asztallal együtt tolja rá a munkadarabot a speciális fúróra és halálpontos az eredmény. Köszönöm azért a hozzászólásokat.
(#) tufatofu válasza mek-elek hozzászólására (») Sze, 21:23 /

Idézet:
„amitől kóvályog a cucc. Próbáltam fa,”
Következő: »»   4022 / 4022
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem