Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő
 
Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   82 / 163
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Óvatosan bánnék a csöves leírásával , nem minden csöves jó ez tény de elhiheted tudnék elképesztő dolgokat mutatni , sok félvezetős elvérzett már nálam is a csövessel szemben !
(#) RobyBoy válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Hát akkor már kezdek elbizonytalanodni.
a torzítási tényezője milyen ennek a végfoknak amit ajánlasz nekem??Mert úgy tudom a TDA-ké 0.5%,ami elég soknak mondható szerintem.Mindegy.Ha már belefogok kipróbálok pár fajtát,most úgyis építhetnékem van. Tudsz ehhez aTDA-s végfokhoz valami jó kis kapcsolást ajánlani???Pl amit te is kipróbáltál???Most már tényleg kíváncsivá tettél,hogy milyen is ez a vég....
(#) saraha válasza RobyBoy hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Helló.Alkotó tervei itt
vannak.
(#) RobyBoy válasza saraha hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Köszönöm!Alkotó tervei nagyon tetszenek.Az eredeti terv sem rossz csak gazdaságtalan.Amúgy árban sem rossz kategória,még akkor sem ha egységcsomagban veszem meg.De ha magamnak építem simán meg lehet takarítani min 2 ezret vele,így 3-ból kijön az egész.
Már holnap nyomtatom is hozzá a vasalni valót...
(#) frissadam hozzászólása Nov 4, 2011 /
 
Hi mindenki!

Szeretnék egy GF400-at építeni amit itt találtam az oldalon. Az lenne a kérdés ahhoz aki már csinált ilyet és profi, hogy miben változnak az alkatrészek ha én ezt +-70V-ra szeretném levinni. A védelmet miként tudom ehhez igazítani és miként is működik rövidzár esetén?
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
Az IC előtét ellenállásán (3db15k+1k) és az áramkorlát beállításán kívül (18k) semmin nem kell változtatni. Illetve mivel ebben az esetben már csak kb. 280W-os lesz 8 ohmon, elég 6db FET is, nem kell bele 8db. A 4db-ból kialakított előtét ellenállás helyett tehetsz be 1db 2W-osat is, ha az éppen megfelelő értékű. Pont azért csináltam 4db 0,6W-osból, mert így könnyebb egy adott tápfeszültséghez igazítani.

Védelem:
A BC 639-640 bázisa is egy-egy feszültség osztóra (18k-100ohm+0,22ohm) kapcsolódik, úgymond elő vannak feszítve, a bázisokon kb. 0,4V-nyi nyitófeszültség van. Normál esetben (8ohmos terhelésnél) ez a bázisfeszültség nem tud emelkedni
(sőt csökken), mert a vezérlés hatására emelkedik a kimenet feszültsége, ezzel együtt ugye az osztón lévő feszültség is csökken. Tehát a tranzisztorok bázisán nem lesz 0,6V, így nem nyitnak ki, tehát vezérlés (zene) esetén olyan mintha a védelem ott sem lenne.
Ha a kimeneten zárlat van, akkor ugye e miatt a kimenet feszültsége nem tud emelkedni. A tranzisztorok bázisán lévő 0,4V-hoz hozzáadódik a 0,22ohmos ellenálláson eső feszültség, ami elég ha csak 0,2V, mert ez már így együtt 0,6V, ami kinyitja a tranzisztort. A nyitott tranzisztor söntöli a fetek gate-jét, ezért azok lezárnak. Ez a megoldás azért jobb egy hagyományos áramkorlátnál, mert ebben az esetben jóval kisebb a zárlati áram értéke. Ha hagyományos áramkorlátot alkalmaznánk, akkor zárlat esetén a feteken nagyjából a teljes tápfesz disszipálódna.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
Nekem 4 Ohmra kellene.

A védelmet relével kellene megoldani és akkor rákötném a koppanásgátlót is. De elvben akkor ez megoldható . Mikor nyit a kicsi tranyó kapcsolná ralét is ami bontja a kimeneten a csatlakozást. Viszont akkor hogy söntölne? Mert ahogy szétkapcsol a relé és megszűnne a terhelés a feteken és nem lenne meg a tranyónak a nyitófesz akkor eleresztené a relét. Ami a visszazárás pillanatában ismét aktiválná a védelmet és a relé csak csattogna míg vége nincs a rövidzárnak. Lehet egyszerűbb lenne egy leddel megoldani. Egyéb védelmet használsz a végfokhoz?
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
Ha van olyan reléd ami képes akár 20kHz-el is ki-be kapcsolgatni, akkor azt használhatod. Szerintem egy kicsit mélyedj el előbb ebben a témában. Egyébként pedig kevered a szezont a fazonnal. Ez egy áramkorlát, ami a feteket védi túláram vagy zárlat esetén. Amiről te beszélsz az pedig a hangszórót védi, az esetlegesen a kimeneten megjelenő tápfesztől. Ez utóbbit nem szoktam használni, eleve úgy építem meg a végfokot hogy ne menjen tönkre zárlat és túláram esetén sem (mert az utána sok plusz munkába és pénzbe kerül), koppanni pedig ez a végfok nem koppan, ezért koppanásgátlót sem használok hozzá.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
Ezt a relés dolgot hangos gondolkodásnak szántam és pont azt írtam , hogy ez így nem működhet. Azon gondolkodtam hogy tudnám kibővíteni ezt a védelmet. De ezek szerint erre nincs is szükség. Viszont egy led tényleg jó lenne , hogy vissza jelezze ha rövidre lenne zárva a kimenet. De ezt majd ha kész lesz a panel utána kitalálom.
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
A hangszóróvédő áramkörnek van külön topikja, abban találsz jó néhány rajzot. Olyat érdemes építeni amiben van koppanásgátló, valamint akkor is bontja a kimeneti relét, ha a DC megjelenik a kimeneten, vagy túlmelegszik a hűtőborda.
(#) BULL1988 hozzászólása Nov 12, 2011 /
 
Sziasztok!

Újra lett időm foglalkozni a vf2-es erősítőmmel, amivel sokat a nyár óta nem haladtam.... (ez úton is megköszönném Alkotónak a méréseket) Az erősítő Alkotó tervei alapján készült, NE5534-e műveleti erősítővel. A végleges kialakításban egy beag apt100-as trafóról lesz hajtva, ami +/- 56 voltot jelent (8 ohmos terheléssel használom majd kizárólag). Labortápról tökéletesen üzemel, először +/-30 voltot adtam neki, majd ezt növeltem egészen 40-ig. A 30 voltos mérésekre már nem emlékszem, de valami nem kóser. 35 voltnál a nyugalmi áram kb 37 mA, míg 40 voltnál már 75 mA (ilyenkor a bemenetet rövidre zártam). Változtatni csak kis mértékben tudom, jelentéktelenül. A hangjában nem véltem felfedezni ekkor semmiféle torzulást. Ezután rákötöttem a végleges tápjára, és a nyugalmi áram felszökött kb 1,7 amperre (az áramot egy tápágba bekötött 10 ohmos 10 wattos ellenálláson eső feszültségből számoltam)... Nem nyüstöltem, beraktam az ellenállás helyére egy 60 wattos 230-as izzót, ami elkezdett enyhén izzani, ekkor a nyugalmi áram kb 110 mA volt. Az erősítő mindkét esetben szólt, tehát valami más gubanc lesz. Mivel nem volt itthon 20 pF-os kodi, csak 50es, így azt kötöttem az 5 és 8-as láb közé, de ez sem segített semmit sem (valószínűleg túl nagy). Hétfőn veszek TL071-et, kipróbálom azzal is, nem sok jót olvastam az ne-ről a topicban. Kérdésem az, hogy jól sejtem, hogy gerjedéssel állok szemben?
(#) frissadam válasza BULL1988 hozzászólására (») Nov 12, 2011 /
 
Hi!

Én is jártam így. Esélyes hogy gerjed a cucc. De nem tudom mit tudsz vele kezdeni.
(#) BULL1988 válasza frissadam hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Kicseréltem a műveleti erősítőt TL071-re, de a helyzet nem javult. A nyugalmi áram 35 voltról kb 25 mA (nem tudom változtatni sem), de 56 voltról 1400 mA. A potira egyáltalán nem reagál a nyugalmi áram, meg sem mozdul, ebből a szempontból még rosszabb is lett a helyzet, mint az NE5534 esetében. Fogalmam sincs, hogy miért csinálja.... Lehetséges, hogy amiatt van, mert nem módosítottam semmit sem Alkotó tervein, ugyanis az alacsonyabb feszültségre lett tervezve?
(#) mrex válasza BULL1988 hozzászólására (») Nov 15, 2011 /
 
Igen az a baj!
Ha van módod szimulációs programot használni akkor modellezd be a kapcsolást. Legalább meglátod mi mindent kell módosítanod.
Ezt fejből nem tudom megmondani és időm sincs per plillanat.
Várjunk VF2 vagy Konduktor?
Bár most mindegy mert éppPálinkát főzök
Csak idetévedtem.
Üdv jó modellezgetést megéri....
(#) BULL1988 válasza mrex hozzászólására (») Nov 15, 2011 /
 
Ez csináltam meg, egy az egyben. A változás jelenleg annyi, hogy ne5534 helyett tl071 van benne. Rendben, megnézem egy szimulációs programmal hátha jutok vele valamire..... Köszi a tippet! Jó pálinkafőzést!
(#) reloop válasza BULL1988 hozzászólására (») Nov 15, 2011 /
 
Szia! A potinak széles határok között kell az IC tápfeszültségét állítania. A két tápoldalon közel szimmetrikusan. A poti egy feszültséggenerátor része, mely külön is vizsgálható.
Javaslom távolítsd el az IC-t és a feteket, ellenőrizd +/-10V és +/-15V között változtatható-e az IC táplábaira érkező feszültség.
(#) mrex válasza BULL1988 hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Nagyon jó kis pálesz lett! A nyáktervnek a hibához semmi köze! Alkotó tökéleteset készít!
A hiba az ön készülékében van!
A TL431 nem egy egyszerű holmi nézd meg az adatlapját és a számításait. A feszültség emelése néhány alkatrész változtatásával jár együtt. már pontosan nem emlékszem, de a multisimmel ki lehet játszogatni mit-mennyire kell átvariálni.
Vitatkozni nem akarok senkivel kérek mindenkit ne reagáljon rá
Én megszakítom a drainok közötti fóliát és ott mérem a nyugalmi áramot.
Eddig nem volt gondom a konduktorokkal.
Sem hídba kapcsolva sem szólóban.
És pont.
(#) BULL1988 válasza reloop hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Szia!
Megcsináltam, amiket írtál. Valami tényleg nem stimmel ezen a része. A méréseket +/- 40 volttal végeztem, a következő eredményeket kaptam: a 4-es lábon -18.1 és -20.9 között lehet állítani a feszültséget, míg a 7-es lábon 16.3 és 18.1 között lehet állítani. Átnézem a nyákot, hátha valahová rossz értékű elemet építettem be.
(#) BULL1988 válasza mrex hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Először is gratulálok a páleszedhez. Alkotó teveivel nekem sincs gondom, sőt, nem is írtam olyat, hogy azok lennének rosszak, csupán annyit, hogy ő kisebb feszültségre tervezte és én ezt nem vettem figyelembe (+/- 50 volt helyett +/- 56 voltról jár). A multisimes dolog is készülőben, este meglesz az is. (gondolom csak elírtad, nálam tl071 van)
(#) reloop válasza BULL1988 hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Behatárolható a hiba: a BD139 C-E 5-15V állítási lehetőség megvan?
Magasabb tápfesznél a TL431 előtti ellenállásokat növeld, hogy továbbra is csak 10mA folyjon rajtuk.
(#) BULL1988 válasza reloop hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Átnéztem a dolgokat, bár sejtettem, hogy nem rontottam el semmit sem a beültetésnél, mert mindent leellenőrzök előtte. Eddig a potikban bíztam, amikor vettem, csak egyet vettem, gondoltam, hogy jó értéket adnak, hát mint utóbb kiderült nem. 200 ohm körül volt. Raktam be újat (2.2k-sat), a következő értékeket mértem (+/- 40 volt), egyelőre csak a 4-es és a 7-es lábakon: -11,8-tól -20.7-ig, illetve 12.0-tól 18.0-ig változik a feszültség. Este megleszek a BD139 mérésével is, illetve a szimuláció is elnyeri a végső formáját.
(#) reloop válasza BULL1988 hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
A hiba megvan! Rakhatod össze
A TL431 előtétellenállásairól ne feledd meg, ha növeled a feszültséget.
(#) ABU hozzászólása Nov 17, 2011 /
 
Sziasztok!

Van egy VF2 60V-os változatom, amit visszaalakítottam 30V-os változatra, mert már csak +-35V-om van DC-ben. A probléma az, hogy a nyugalmit nem tudom állítani csak 10mA-t és a trimmer már végállásban van. NE5534-el teljesen megbolondul, most TL071 van benne. Amiket módosítottam 35V tápra a 60-ról: zéner előtét 4k7-ről 2k2-re, terhelő ellenállás 22k-ról 10k-ra, visszacsatolás 56k-ról 27k-ra. Amúgy TL071-el működik, csak a nyugalmi 10mA max.
(#) reloop válasza ABU hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Szia! Az IC megkapja a +/-12V tápot? A 2,2k ellenállásokat mérd meg, hátha nagyobb értékűek.
(#) ABU hozzászólása Nov 17, 2011 /
 
Igen, megkapja. Az ellenállások is 2,2k-ak. Holnap még átnézem újra. Ja és IRFP9240\240 van benne.
(#) reloop válasza ABU hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Azt számolgatom, hogy a 4V gate feszültség nagyon soványan jön ki. A 3,3k emitter ellenállás helyén 2,7k elmenne. Ha cserélnél, élesztéskor a trimmert okvetlenül tekerd a legnagyobb ellenállásra.
(#) ABU válasza reloop hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
Mindjárt keresek bele kisebbet. 3,6V van most a gaten.
(#) reloop válasza ABU hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
Szia! Az IRFP9240 adatlapján úgy nézem 4V gate feszültség szükséges 100mA drain áramhoz.
(#) ABU válasza reloop hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
Jó lesz, 2,7k-val max 120mA-t tudok beállítani, ha végállásban van a trimmer. Köszi!
(#) Geri86 hozzászólása Nov 18, 2011 /
 
Ez az erősítő kábelezés jó lenne?

kabelezes.GIF
    
Következő: »»   82 / 163
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem