Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
"Szerinted mennyire betegnek kell ahhoz lenni, hogy olyan fejlesztést követeljen ezen a fórumon, hogy a mobiltelefonon "véletlenül" nyomott dislike törölhető legyen?"
Csak nem erről van szó, hanem meglevő, jól működő rendszer egyetlen részletéről: a véletlen like/dislike-ok elkerüléséről, mert ilyenre a napokban több példa is volt. Mivel itt számítanak a like-ok. Amúgy meg inkább az a kérdés, ki nem jön rá arra, hogy egy dislike megnyomása után egy következő kattintás visszavonja a műveletet...
Ez off lesz. Szóval ez is szakma. Bár teljesen más területeken dolgozom, alaposan meg kellett tanulnom profi weblapokat is készíteni, sőt a WCAG (akadálymentesítés) követelményeit teljesíteni legalább AA szinten (https://www.w3.org/WAI/standards-guidelines/wcag/), ez a scss/css-sel, egyes framework-ökkel való munkát is jelenti.
Bármennyire is el akarja valaki kerülni, hogy a designba sok időt fektessen, annyira sokféle eszközön olvassák ma a weboldalakat, hogy muszáj valahogy korrekt megoldásokat alkalmazni. Pl. 300 százalékos nagyításig illik nem szétesnie, ill. olvashatónak kell maradnia egy weblapnak, és nemcsak a nagyítás miatt. Amikor a design történik, rutinból kell minden változtatás után többek közt a zoom-ot tekergetni vagy a weblap szélességét állítgatni, nem csak egyetlen oldalaránnyal és betűmérettel nézni. Ezzel rengeteg (teljesen valós) probléma kibukik. Ez nálad sem teljesül, és így persze a hosszúkás mobileszközökön, állítva sem lesz (rendesen) olvasható, pedig jóval többet használnak már belőlük tartalomfogyasztásra, mint asztali gépekből. A szükséges minimális eszközök nem bonyolultak, csak a megfelelő módszereket kell alkalmazni (ami először jó sokáig tart, mert tanulni kell) - vagy rábízni valamilyen automatikus eszközre, ami kigenerálja, meg persze ezer módja van még kész rendszereket használni.
Jogos az észrevétel, semmilyen mobilképernyőre való optimalizálást nem csináltam. Ha lesz is ilyesmi, az valószínűleg nem mostanában lesz
Amúgy pl. az én telefonomon viszonylag elfogadható, ill. használható, de ez inkább a telefon, vagy a böngésző érdeme ![]() A weblapon levő óra pl. szinte a lap kezdete óta megvan, még akkor készítettem amikor a javascript-tel ismerkedtem, ma már lehet, hogy ügyesebben is meg tudnám oldani, de szándékosan hagytam meg ebben a formában. A vendégköny esete szintén hasonló, az első php programozási próbálkozásaim egyike. Manapság egy chatgpt 1 másodperc alatt nagyobb tudású vendégkönyvet gyártana, csak akkor az már nem az én munkám eredménye lenne.
Ha csak optimalizálás lenne - ez újraépítés az alapoktól. Ez lenne a probléma a fórummal is.
A hozzászólás módosítva: 12:08
A háttérben futó részletekről semmit nem tudok, így ezeket véleményezni sem tudom, de kipróbáltam Skori web-lapját.
Nálam tökéletesen látszik, szélsőséges mértékben nagyítható (bőven 300% fölé), akár állítva, akár fektetve, bejárható az egész felület nagyítva is, és sehol nem tördelődik szét a kép. Az én telefonom 8 éves régi darab (első 2 kép ennek a képernyőfotója), ezért a friss cégessel is kipróbáltam -ez egy puccosabb készülék-, ahol szintén tökéletes az egység, semmilyen anomáliát nem tapasztaltam (második 2 képernyőkép). Tehát azt nem tudom értékelni mennyire korszerűen van megírva az egész, de amit én elvárok egy honlaptól, azt nekem maradéktalanul nyújtja a jelenlegi formájában is. A hozzászólás módosítva: 14:37
Aztán ha meg megújítanák, akkor meg kiabálna mindenki, hogy a régi jobb volt, minek kellett hozzányúlni, nekemnemtetszik, oda a régi fórum kinézet, miért kellett megújítani. Kíváncsi lennék amúgy milyen balhé lenne belőle
Hát, nem tudom, szerinted mi a tökéletes, amikor hozod a screenshotokat a problémákról. : -) Elsőre nyilvánvalóan rajta vannak egymáson a lap elemei. Nálam is ugyanilyen - nézd meg más oldalaránnyal, szélesen, hogy eredetileg hogyan is találta ki Skori.
Másfelől pont azért írtam le előre, hogy ezt a félreértést megelőzzem, hogy a kétujjas nagyítás _nem_ zoom, nem ugyanaz, mint a böngésző zoomja, az csak egy nagyítás, ami a már elkészült, renderelt oldalt felnagyítja, hogy megnézd, de az összes probléma megvan, amiről beszéltem. Amiért viszonylag látható a nyitóoldal - szerencsés eset -, az az, hogy kis méretben jelenik meg. Ez nem ideális, mert a sorok nem tördelődnek a kijelzéshez, olvasáshoz húzogatni kell ide-oda, mivel nagyítva csak egy szűk területét látni az oldalnak stb. Nem írok le mindent, ha akarod, elvileg fel tudod deríteni magad is. Ajánlom a "fully responsive" fogalomra való rákeresést. A hozzászólás módosítva: 15:30
Bocs, leírtam tegnap, csak nem küldtem el, hogy ne legyen túl sok a duma:
"Ezzel rengeteg (teljesen valós) probléma kibukik." És hogy ne tűnhessen úgy, hogy mellébeszélek: azért fontos a szélesség változtatásával ellenőrizni a weboldalakat (amit zoomolással is elő lehet idézni, hogy relatíve változni fog a szélesség a mérethez képest, de ez nem egyenlő a már renderelt oldal kétujjas nagyításával mobilon), mert ha nem fix szélességű egy lap, akkor ún. flexbox (vagy grid) elemeket használunk például az oszlopok szélességének kézben tartásához. Ezek minden szélességnél újraszámolódnak, mert a kódban csak annyi szerepel, hogy pl. rakj ki három oszlopot, és a középső legyen háromszor olyan széles, mint a többi. És ha flex esetében van minimum szélességük is az elemeknek, akkor az egy sorba el nem férők átkerülnek a következőbe stb. És mivel minden újraszámolódik, tesztelni is kell újra és újra, hogy úgy csináltuk-e meg az oldalt, hogy minden együtt mozog, úgy méreteződik-e, ahogy elképzeltük, tördelődnek-e a szövegek, eltört soroknál is megvannak-e a margók (hézagok), ahol kell, esetleg valamit elrontottunk, és elkezd valami kilógni, rálógni, lelógni, összelógni, meglógni... : -)
Egyáltalán nem akarok akadékoskodni, mert nem értek hozzá. Csupán arra akartam rámutatni, hogy az én (alantas) igényeimet jelenleg is kielégíti a honlap a mostani formájában is. Mindezt monitoron, és két telefonon teszteltem is.
Ugyan többször is hangsúlyozod, hogy a nagyítás az nem a kétujjasat jelenti, számomra mégis ez a jobban láthatóság eszköze. Nem mellékesen, jól funkcionál a módszer, jelentős méretnövelést tudok így elérni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Amúgy pl. az én telefonomon viszonylag elfogadható, ill. használható, de ez inkább a telefon, vagy a böngésző érdeme