Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egy kicsit a neonról
 
Témaindító: voodooo, idő: Aug 21, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 7
(#) proba válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Jól átgondolva semmit,ha a cső két vége (a fűtés soros kötése a gyujtó helyén ) át van kötve azért (max a fűtőszál villogva elég),ha nincs azért.
(#) TreeplaX válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Igaz. Lehet, hogy mielőtt kérdezek, újra át kellene néznem a már tanultakat és egy kis gondolkodással valószínűleg a feltett kérdéseimre magam is kitalálnám a választ... ha nem akkor meg kísérletezéssel. Csak sajnos, mint minden rendes és szorgalmas hallgató, én is a végére hagytam a szakdolgozat befejezését és most a határidő vége előtt két héttel kapkodok. Úgy gondoltam, hogy amíg itt a választ megkapom, addig foglalkozok más részével a dolgozatnak.
Egyébként holnapra készen leszek, szóval köszönöm a segítségeteket, amit eddig nyújtottatok. :kalap:
(#) TreeplaX hozzászólása Jan 2, 2009 /
 
Megint sziasztok!

Volna egy újabb kérdésem. Nem, ez most nem olyan, mint az előző
Elektronikus előtétekkel kapcsolatban az iránt érdeklődnék, hogy milyen hibák fordulhatnak elő az élettartama során? Tudom, hogy minden gyártó féltve őrzi az ilyen dolgokat és mérnökök százai dolgoznak azon, hogy az esetleges hibákat kijavítsák. Éppen ezért kérdezlek titeket, no meg a tapasztalatotok miatt.
Most visszakérdezhetne akárki, hogy melyik cég milyen teljesítményű csőhöz való előtétjére gondolok. Igazából a gyártótól függetlenül, egy 1x18W fénycsőhöz való, nem dimmelhető mezei elektronika meghibásodási lehetőségei, illetve az ezek alapján látott, tapasztalt tünetek azok, amik engem érdekelnének. Előre is köszönöm.
(#) Imi65 válasza TreeplaX hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Szerintem a mérnökök százai éppen azon dolgoznak, hogy a garancia lejárta után nem sokkal meghibásodjon.
(#) djhans hozzászólása Jan 2, 2009 /
 
Elolvastam a hozzászólásokat és itt sokan tévedésben élnek, fénycsőre használják a "neon" kifejezést holott az egy picit más. A neon az nagyfeszről üzemel (*kV). a fénycső égési feszültsége 80-100V körüli, típustól függően. Más a kettő gázösszetétele is. Ne vezessük félre azokat akik nem értenek hozzá és használjuk már az a "fénycső" kifejezést mégha tovább is tart leírni.
(#) TreeplaX válasza djhans hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Nyugi Hans. Aki "neon"-nak csúfolta itt a fénycsövet, az mind tisztában van a ténnyel, hogy nagy különbség van a kettő közt (legtöbbjük szakmabeli, ezért is intézem hozzájuk a kérdésem). Amúgy a neon nem feltétlen attól neon, mert nagyfeszről üzemel, bár lényeges különbség, annyi szent
(#) djhans válasza TreeplaX hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Megnyugodtam. tudom hogy nem attól neon hogy nagyfesszel megy. Gondolom azért mert neon-gázzal töltött.
(#) totti91 hozzászólása Jan 2, 2009 /
 
sziasztok
van itthon 2 db 20Wos fehér neonom viszont én zöld vagy kék színűt szeretnék..milyen anyagból csináljak neki burát vagy milyen anyaggal vonjam be?
(#) totti91 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
köszi a segítséget..azt hiszem hogy holnap meg is rohamozok néhány boltot hátha találok
(#) 3cHo hozzászólása Feb 9, 2009 /
 
Sziasztok!!
Kezdő vagyok a témában, és az volna a kérdésem, hogy mi kell eggy neoncső (fénycső) működtetéséhez??
Mit kell vennem a boltban, (mer ugyebár itthon, házilag akarom megcsinálni), és mit kell hova összeforrasztani, meg minden. Szal nekem csak egy leírás kellene, hogy hogyan tudok egy ilyen fénycsővilágítást létrehozni. Am. akváriumhoz lenne...
(#) djgombi válasza 3cHo hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Kell egy 20 watt-os neoncső, egy fojtó trafó, gyújtó patron foglalattal, és neoncső foglalatbol kettő. Kivételt képez ha olyan neoncső foglalatot kapsz amibe már be van építve a patron foglalata is. Ez esetbe nem kell a patronhoz külön foglalatot venni. És kell hozzá egy kondenzátor is hogy ne vibráljon. Mellékeltem egy bekötési rajzot.
C= kondi
IE= fojtó trafó
IG= gyújtó patron
IF= maga a neon cső
K= kapcsoló
(#) djgombi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Más is fojtónak írta de mindeggy
(#) Dudus válasza djgombi hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
A lényeg, hogy a Neon cső és a világítástechnikában használatos fénycső nem ugyanaz és máshogyan kell a munkapontját beállítani. Te a fénycsőről beszélsz de a Neoncső elnevezéssel illetted.



-szerintem-
(#) djgombi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Idézet:
„Kezdő vagyok a témában, és az volna a kérdésem, hogy mi kell eggy neoncső (fénycső)”

Akkor mos döntsétek el hogy melyik
(#) djgombi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Akváriumot nem hiszem hogy NEON csővel szeretne megvilágítani
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Én is úgy érzem, hogy a köznyelvben a két fogalom átfedésben van. Neon-reklám, neon-cső. Mindenki tudja, mit takar ez a "nem szakkifejezés". A neon-csövek üzeméről vajmi keveset tud az átlagpolgár, míg a fénycsövekkel - amit következetesen neon-csőnek is hív - viszont naponta találkozik mindenki.
(#) bensfregen hozzászólása Jún 6, 2009 /
 
Egy neon folytónak mekkora lehet az induktivitása ?
Illetve hogyan lehet egyszerűen megmérni azt ?
Vagy van egyéb ötlet honnan lehet egyszerűen szerezni közel 10H-s tekercset ?
(#) zsombi04 hozzászólása Nov 3, 2009 /
 
egy kicsit kiternek a mostani tembol...van egy 12v s neon sett az egyik haver kocsijan es a neonok elhavanyultak es van mikor nem eg telyesen hanem csak fele vagy negyede.mi lehet ennek az oka???
(#) Tarbur hozzászólása Máj 30, 2010 /
 
Sziasztok!

Abszolúte csak az elmélete érdekelne a kérdésnek. Jópár éve láttam valami előadást a fénnyel kapcsolatban, s hosszabban kitértek a neonra. Akkor még egyáltalán nem érdekelt a dolog, de felvetődött egy kérdés. Szóval a neoncső belsejében valami lumineszcens bevonat van, ami a számunkra láthatatlan fénysugárzásból láthatót "csinál".
Namost ha ezt a bevonatot nem a cső falára vinnék vel, hanem teszem azt valamilyen festékhez kevernék, vagy akármilyen módon megoldanák hogy házilag lehessen használni felületkezelésre, elég lenne az átlátszó neoncső is nem? És ekkor az a felület világítana amit csak akarok. Pl. a falak, vagy a plafon.
Lehet orbitális nagy baromságot kérdeztem, de poénnak jó lenne talán egy ilyen festék.
(#) kadarist válasza Tarbur hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
A láthatatlan ultraibolya fény. ami kijön a csőből majd jól megvakít, meg leéget. Eléggé orbitális...
(#) Tarbur válasza kadarist hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Akkor ebből sem fogok meggazdagodni
(#) nagygabor679 hozzászólása Aug 5, 2010 /
 
Sziasztok!

Több éve használtam egy mennyezeti lámpát, amiben a mellékelt fotón látható fajtájú fénycső üzemelt. Sajna viszonylag gyakran kellett cserélgetni. (1-es számú kérdés, jól olvastam itt a fórumban hogy a sok kapcsolgatás miatt?) Legutóbb a villanyszerelős boltban ahol a fénycsőt vettem 36W helyett 28W telejesítményűt vettem, mert csak olyan volt, az eladó pedig azt mondta tökmindegy. (2-es számú kérdés, jól olvastam ki a forumból, hogy kisebb teljesítményű fénycső használata leégést eredményez?) Ez pár hét után némi füst kíséretében megadta magát, ahogy a képeken is látszik a csatlakozó megégett. Nagyon jó kis lámpa, ha lehet szeretném életre lehelni, de nem tudom hogy a tekercs, a fénycső, vagy mindkettő tönkre ment-e? A fénycsőt gyanítom hogy nem, a 2-2 kivezetés között 4,7 ohm ellenállást mértem, ez talán jót jelent. (3-mas kérdés: Vagy ez még nem garancia arra, hogy jó?) Ami kicsit gyanús, hogy a lámpatestet ábrázoló képen az 1-es és 2-es pont között 220V feszültséget mértem, és hacsak nem hazudós a műszerem akkor 49.9 Hz frekvenciát. (4-es kérdés: itt nem valami nagyon sok voltnak kellene lennie? El tud romlani így egy tekercs, hogy egyszerűen csak át megy rajta a 220V/50Hz? 5-ös kérdés, kb. mennyibe kerül és hol lehet ilyen tekercset venni, ha ez a baja? Google-ban lehet hogy rosszul kerestem, de nem találtam.)

Köszi előre is a válaszokat.
(#) Tomi111 válasza nagygabor679 hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Üdv!

Szerintem a fojtónak semmi baja(bár tönkre tud menni, köss vele sorba egy 100W-os izzót, ha teljes fénnyel világít,akkor zárlatos, csere). Ilyet kapsz bármelyik villamossági boltban. A foglalat az elégett, cserélni kell. A fénycső lehet, hogy jó, de annak a csatlakozója is elégett, így ha új foglalatba is teszed, nem fog érintkezni tökéletesen, újra elég. Viszont ehhez a fojtóhoz nem jó a 28W-os cső!!! Kiégeti idő előtt!! Eredeti 36W-osat vegyél bele!!
A mérésed jó, hisz terheletlenül a hálózati feszültséget kell mérned a foglalatban. A csővel terhelve gyújtás után áll be a névleges értékre.

Fojtó pl:
http://bolthely.hu/tungsram/id/00849_Fenycso_elotet_Tridonic_EC36_3..._2x18W
Fénycső:
http://bolthely.hu/tungsram/id/00529__Kompakt_fenycso_2D_38W_F382DT...x_2D_E
Gyújtó:
http://bolthely.hu/tungsram/id/00536_Fenycsogyujto_4-65W_starter

Ha 28W-os csövet veszel, ahhoz másik fojtó is kell(pl:30W-os). De ennek kisebb a fénye.

Üdv! Tomi
(#) gtes hozzászólása Aug 24, 2010 /
 
Hello
Az a problémám akadt a neoncsövel hogy nem ég csak az 1ik végénél az is csak akkor amikor megérintem akkor és csak a 10centi hosszon világit
nem hinném hogy valami kontaktus hiba
Előre is köszy
G
(#) proba válasza gtes hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Ha nem tudsz/akarsz méregetni gyújtó csere (olcsóbb), ha nem jött be, csőcsere (valószínűbb) De lehet a foglalatod szórakozik.(ha bekapcsolásnál nem villog ,ill nem izzik a vége akkor inkább cső,vagy vezetékelés.)
Ha elektronikus gyújtós akkor fordítva ,de a cső itt is az esélyesebb
(#) gtes válasza proba hozzászólására (») Aug 25, 2010 /
 
hello am a gyujtó jó és a csőt is lepprobáltam szal nemtudom mi lehet a baj
pleasesegitsetek
köszi
(#) didyman válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Ha a vezeték nem érintkezik valamelyik végén, akkor a katód fűtését (égését) okozó áram sem tud folyni.
(#) didyman válasza gtes hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
A lepróbálás mit jelent? Másik armatúrában tesztelted a gyújtót és a csövet is? Az égés az mit jelent, izzik az a vég, vagy csak akkor lumineszkál kissé, amikor a kezeddel a közelében vagy? Ha ezutóbbi van, akkor Zolinak mégiscsak igaza lesz, vagy a foglalat, vagy a fojtó szakadt. Fojtót ki tudod mérni, az áram útját is végig tudod követni a műszerrel.
(#) gtes válasza didyman hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Kösz mindenkinek minden segitséget már egyszer meg is ütött a zeusz
(#) didyman válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 27, 2010 /
 
Kell ez nekem ilyen korán?
Következő: »»   4 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem