Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   323 / 577
(#) Janó bácsi hozzászólása Márc 16, 2014 / 1
 
Tovább csináltam az amatőr gépet. Sikerült szereznem 1.2-es alu lemezt, ebből hajtottam az új sasszit. Ráment egy nap, mire kifúrtam a lukakat, átraktam a merevítő vasakat. A 002-es képen még csak kísérleteztem az alkatrészek helyével, nincs felcsavarva semmi. A többi képen már a helyén van minden, kész a húrozás, valamint át van rakva a tekercs szerelvény a hull váltóval.
Nincs még minden bekötve, csak ami kézenfekvő volt. Holnap keresek valami hasonló 2+1es rajzot, és megpróbálom megszólaltatni.
(#) elektroncso válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Az egyencső szerintem jó, 5 percet járattam úgy hogy több cső nem volt a rádióban csak az AZ12-es és úgy nem történt semmi. Megpróbálom akkor a csöveket berakni egyesével. Tényleg ha nincsenek bent a csövek attól még kéne a foglalaton anódfeszt mérni nem?
(#) _BiG_ válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Többnyire akkor szokott átütni az egyenirányítócső, ha valahol zárlat van. Ha van szűrőellenállás, akkor az előtte levő elkó lehet a ludas (vagy valami elkószált drótvég...), de ha kicsi ez az ellenállás, akkor utána is lehet valahol.
A zárlat lehet időszakos is, egy kondenzátor is lehet néha zárlatos, vagy egy cső.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Visszatettem a végcsövet, bekapcsoltam a csövek felizzottak, az anódfesz felmen250 voltig, utána rohamosan visszaesett 60-50 volt környékére. Amikor először áthúzott az egyencső akkor is a multiméter 40 volt körüli értéket mutatott. Reggel átmértem az ellenállásokat, rendben találtam az értékeket. A csőben sincs zárlat, legalábbis hidegen nincs.
(#) _BiG_ válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Akkor árammérés kell.
Az elkók lehetnek rosszak. Sőt, a végcső katódköre érdekes még, mert ha ott zárlatos az elkó, akkor nincs előfeszültsége a csőnek és megnő az anódáram, leterhelve a tápot. Ettől a végcső tönkremehet!
(#) elektroncso hozzászólása Márc 16, 2014 /
 
Itt van a rajza a rádiónak, hogy ne vaktába lövöldözzünk.
A pufferkondenzátoron mérek feszültséget, de a csőfoglalatokban nem. Árammérés a puffer előtt vagy után kéne?
(#) gkari válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Fogadd meg Janó bá tanácsát!
Bármelyik kondi szivárgása okozhatja (pl. az anódtekercsen lévő, segédrácshidegítők), ezeket leforrasztva az EBL-től visszafele megtalálható a ludas. Terhelés (hangsz.)rajta van a végfokon? Ha nem, a végcső megszaladhat, a kimenő is bezárlatosodhat! A szűrőelkók biztos, hogy a sasszitól szigetelve vannak, mert ha nem, akkor nincs rácselőfesz. (C!40-en -5,6V)!
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
(#) elektroncso válasza gkari hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
A puffer szigetelését még nem mértem, mindjárt megmérem. Biktattam egy ampermérőt a egyenirányító és a puffer közé. Csövek nélkül 0,00 amper folyt 10 amperes méréshatárban. A végerősítő csővel ez 0,01 amper volt. Szivárgásvizsgálatra ez jó lesz, mert akkor gyorsan összedobom.
4 ohmos hangszóró van rajta.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
(#) Janó bácsi válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Most hirtelen nem tudom átszámolni a mért eredményt. A lényeg, hogy az egyencsőről az elkó felé menő + vezetékbe ampermérőt iktatva végcsővel 80-100 mA-nél többet nem szabad mérni. Ha ennél több van, akkor zárlat van, ha ennél kevesebb, és mégis leesik az egyenfesz, akkor xar az AZ12.
(#) elektroncso válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
10 mA. De azóta lemértem és a kondenzátor nincs rendesen elszigetelve a sasszitól. Most éppen a szivárgásvizsgálómat készítem.
(#) _BiG_ válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Az elkó háza és a sasszi között egy ellenállásmérés is megteszi. Ha nem végtelen, akkor szigetelőlap-csere / pótlás.
(#) elektroncso válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
A szigetelőlap megvan, majd mindjárt megnézem ott mi a helyzet, most épp a többi kondenzátort méregetem a szivárgásmérőmmel. Eddig kettőt néztem meg, az egyik szakadt volt a másik szivárgott. Pont az anódtekercsen lévő szivárog. Kicseréltem egy 1,5 nanos 630 voltos fóliakondenzátorra (egyenlőre amíg nem találok vagy csinálok korhű kinézetűt).
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Egy 1 mikrofarados 400 voltos fóljakondenzátor hibás benne. Nekem csak 250 voltos van itthon beépíthetem helyette? A C23-as kondenzátorról van szó.
(#) Janó bácsi válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Ott kb 150 V lehet, építsd be, mérd meg hány volt van rajta, ha több, akkor nem jó.
(#) elektroncso válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Köszönöm, akkor megpróbálom. A pufferkondenzátor szigetelését is megoldottam. Olyan lehet hogy a összes kátránnyal lezárt kondenzátor rossz? A puffer rendben van. A kerámia kondenzátorok is jók, de a kátrányosak mind szivárognak.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
250 volt felett van, kell szereznem egy 400 voltosat.
(#) Gabi válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Sorosan két darab (fele lesz a kapacitásuk), a próba erejéig?
(#) gkari válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Sajnos, lehet, hogy az összes "kátrányos helyzetben lévő" rossz, fontos, hogy a C40 is jó legyen, és jól legyen bekötve.
(#) elektroncso válasza gkari hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Azt már cseréltem, mert szakadt volt. 47 mikros kondenzátort tettem be helyette. Ha jól gondolom a pozitív lába van a közös fémvázon.
(#) gkari válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Jól gondolod.
(#) kameleon2 válasza 954karpitos hozzászólására (») Márc 20, 2014 /
 
Ha már lézer - bele is lehet égetni .. Akkor nem egykönnyen jön le. De ha autentikusat akarsz, akkor szita, vagy festősablon. Esetleg papír, indigópapír és kézi festés.
(#) wadember válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 20, 2014 /
 
Sajnos nemhogy lehet, de igen valószínű. Nekem pár rádióból lassan vödör mennyiségű ilyen kondi jött már ki mert 1-190V között szivárognak 200V-os mérőfeszültségnél.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2014
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 20, 2014 / 4
 
Üdv mindenkinek. Kész lettem az amatőr rádióval. Az asztalos meghozta a dobozt, most már látom, hogy egy Standard Princ lehetett, amíg ki nem furkálták, át nem alakították. A kapcsolást az Orion 2+1-es- ek ből koppintottam, csak éppen az ötödik gombbal, tengellyel nem tudtam mit kezdeni, mivel ennyi kezelő elem nem kell egy audionhoz. Végül az lett a hál.kapcsoló, meg a hangszín. A gombok Cólás üveg kupakból vannak, régebben írtam erről, a skála számítógépen lett rajzolva, és kinyomtatva.
Időközben praxis kolléga jóvoltából kaptam eredeti EL6-ot is, úgy hogy kikerültek a "csinált" csövek, bár azokkal kicsit jobb volt az egész rádió. A többi a képeken.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 20, 2014 /
 
Ez is igazán szép lett. Tulajdonképp építettél egy rádiót a dobozhoz, ráadásul igen rövid idő alatt. Gratulálok hozzá. Mindig örömmel és irigykedve nézem a munkáidat.
(#) Vales válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 21, 2014 /
 
Ez valami Gyönyörűség!
Mintha egy régi Standard lenne az 1930-as évek elejéről.
(#) Szikravadasz hozzászólása Márc 21, 2014 / 1
 
Sziasztok!
Úgy néz ki én is véglegesen megfertőződtem. Két éve kezdődött, amikor kaptam egy Terta T 422-t egyenesen a csipketerítő alól. Csak az egyik skálaizzót kellett cserélni benne Azóta gyarapodott a nosztalgia-készlet: R926 Badacsony, Reprom A-104, Elektronika VL-100, Minivizor TA 675, VT Cleopatra és még néhány retro készülék.
A legújabb szerzeményem egy Orion AG 604 1958-ból. Elsőként ehhez lenne pár kérdésem, kérésem, mert csak a konyhaasztalon fér el és néha útban van A csak rádió AR 604-hez sok kellemes emlék fűz, ezért szeretném ezt hibátlanra megcsinálni, de nem cél a teljes restaurálás, szép így is. A csöves technikában s/nem vagyok igazán otthon. A rádió működik de néhány nyomógomb törött, amennyiben valakinek lenne ilyen, szívesen megvenném. Valamikor áthangolhatták OIRT normára, most visszacsinálnám, de nem tudom mihez nyúljak. A trafó valami újkori darab Graetz-zel, de látszólag működik ezért nem bánom, ha nincs ellenvetés, maradhat. Bocs, ha hosszú volt és előre is köszönöm a segítséget.
Cserébe néhány kép:
(#) kristikoma válasza Szikravadasz hozzászólására (») Márc 21, 2014 /
 
Szia! OIRT-CCIR konverter, de eredetileg CCIR normára készült: 87.5-100 MHz-ig. Woblerszkóp segíthet az áthangolásban. A trafón feszültségeket kell mérni, utána derül ki, hogy van-e ellenvetés. A Terta is nagyon szép!
(#) Szikravadasz válasza kristikoma hozzászólására (») Márc 21, 2014 / 1
 
Van még egy érdekesség: a mély hang szabályzásával állítódik a hangerő is, mintha ő lenne a hangerőszabályzó. Gondolom valamelyik kondi a ludas ebben. Azt hittem, hogy a CCIR-re visszaalakítás egyszerűbb, ha már ilyen volt gyárilag. Egyelőre a trafó mérése elmarad, mert szegényke leparancsolódott az asztalról vacsorából kifolyólag. Remélem nagy gáz nincs vele, mert működik szépen a rádió és nem mostanában cserélték.
Mérés helyett képek, + Resprom A-104:
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2014
(#) kristikoma válasza Szikravadasz hozzászólására (») Márc 21, 2014 /
 
Igen, a potival sorba levő kondit kellene cserélni. Akkor már a potit sem árt megtakarítani.
(#) gkari válasza Szikravadasz hozzászólására (») Márc 22, 2014 /
 
Az a gyanúm, hogy az a hálózati trafó nem az eredeti. A csövek élettartama szempontjából kívánatos lenne az eredeti - EZ80 - al megvalósított anódtáp. A "Kádár ^56-57" könyvben benne vannak az eredeti CCIR-URH alkatrészadatok (.djvu - ide nem mellékelhető). Lehet, hogy tudok adni Neked gombokat egy szétszedett O301 - ből, holnapra kiderül
Következő: »»   323 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem