Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   322 / 577
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 13, 2014 /
 
Gratulálok hozzá. Sejtettem, hogy menni fog.
(#) (Felhasználó 20218) válasza gkari hozzászólására (») Márc 13, 2014 /
 
Csak megerősíteni tudom, ez a konverter tényleg jól teszi a dolgát. Egy RFT Weimar 5180-ba már sikeresen beépítettem belőle 1-et.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 13, 2014 /
 
Hajrá! A végeredmény felől nincsenek kétségeim.
(#) gkari válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Ha nem titok, a búrát hogyan teszed vissza a helyére (ragaszt, zsugorcső?) ?
(#) Janó bácsi válasza gkari hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
A képen az építés idejére egyenlőre csak szigszalaggal vannak rögzítve, véglegesen műgyantával szoktam beragasztani (Uverapid) A "teszed vissza a helyére" nem teljesen jó kifejezés, ezek üvegtechnikusnál csináltatott új búrák, még nem voltak használatban.
Ja, és semmi nem titok, lehet kérdezni bátran. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014
(#) CT-3 válasza gkari hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Nagyon köszi,meg a tippet is a potihoz.
Ezt a szerkentyüt a rádió és az antennabemenet közé kell tenni?
(#) kristikoma válasza CT-3 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
De arról egy szó sem esett, hogy milyen normás a Terta? Készült OIRT(65-73 MHz) és CCIR(87.5-100 MHz) változat is. Ez a skálán van felírva. Ha CCIR-es, akkor nem kell sokat változtatni, illetve adapter sem kell.
(#) zapkorte válasza gkari hozzászólására (») Márc 15, 2014 3 /
 
***
Egyébként sajnos ezek a régi rádiók vételkészség szempontjából általában messze elmaradnak a kor igényeitől. Különösen az URH beteg. Mert az egy dolog, hogy nem fogja át a teljes sávot, de az érzékenységük is nagyon kevés a kisebb, alternatív adókhoz. Szóval ha mégis URH-zni akarna netán az egyed, akkor nem csak a konverter beépítése javasolt, hanem egy plusz KF fokozaté is, praktikusan a tuner kijárata és az eredeti kf erősítő bejárata közé. E nélkül a legtöbb régi rádió elég gyéren muzsikál. De ha már ennyire átalakítjuk a készüléket, megfontolandó, hogy nem jobb-e inkább az egész eredeti tunert kiiktatni, és betenni inkább egy varicapos akármit, ami egyben átfogja a teljes sávot, és megfelelő érzékenységű és szelektivitású. Sőt, ha már van egy ilyen tunerünk, tulajdonképpen nem is kell az a régi rádió köré.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2014
(#) Janó bácsi válasza zapkorte hozzászólására (») Márc 15, 2014 / 2
 
Idézet: "Sőt, ha már van egy ilyen tunerünk, tulajdonképpen nem is kell az a régi rádió köré"
És tényleg. Minek felújítani, restaurálni egy régi készüléket, ha valójában alig lehet használni valamire? Minek? Sok őrült felújítja az öreg autókat milliókért, mikor pár száz ezer ft.-ért kapna egy mai használtat, amivel sokkal olcsóbb és egyszerűbb közlekedni. De minek restaurálni a műemlék épületeket, ha sokkal olcsóbban lehet korszerű, modern újat építeni helyettük. Miért kellett a Sixtusi kápolnába restaurálni évekig Mihelangeló "Utolsó ítélet"-ét, ha bármelyik mai piktor töredék áron, korszerű festékekkel napok alatt tudott volna pingálni helyette egy újat? És végül minek megmenteni milliárdokért a süllyedő Velencét, ha úgy sem lakik már ott senki, és századannyiért lehetne egy új lakóparkot építeni helyette a parton? MINEK? MINEK? MINEK?
(#) _BiG_ válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Egyetértek veled, én is elszomorodtam ezen a cinikus hozzáálláson...
Bár lehet, hogy csak egy rossz poén, mert a szerzőnek tudtommal van egy régi Terta zenegépe is...
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2014
(#) fecameca válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Nem nagyon akartam már én is belefolyni a vitába, ge ha már idáig fajult elmondanám én is a véleményemet. A funkcionálisan helyrehozható részeket rendbe kell rakni, a pótolhatatlant a működőképesség érdekében nem bűn maival pótolni, ahogy például a hiányosan talált régi cserépedényt is kipótolják más színű anyyaggal, hogy a látogatók lássák, az a szilánk minek a töredéke volt eredetileg. Azt természetesen, ha kiállításra kerül valahol, oda kell írni, ezt a részt sajnos csak így lehetett működőképessé tenni. Az eredeti darab korhűségével szemben így már nem szentségtörés valami újjal pótolni a nem létezőt, hogy a még működőképes régit általa megszólaltassuk. Én a magam részéről ujjnyi vastag por és rozsda alól már nem vállalnék egy ilyen komoly felújítást, de léteznek még köztünk varázslók.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2014
(#) RobertK hozzászólása Márc 15, 2014 /
 
Üdv mindenkinek, szervusztok!
Békésebb kérdésem lenne. Régi Tihany (R822) rádióm bakelit házát szeretném régi fényében látni. Tudom, volt már róla szó, de sajnos nem találom. Tisztára mostam, de az évek megtették a magukét. Tanácsot szeretnék kérni, hogy lehet újrafényezni. Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2014
(#) gkari válasza CT-3 hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Persze, akkor érdemes ezt beépíteni, ha a rádió OIRT normás (valószínű, hogy az, mert itthon csak ezeket árulták). A kütyü antennabemenetét a rádió egyik URH antennacsatijára, az antennakimenetét a tuner egyik ant.bemenetére kell kötni. Nem igaz, hogy gyenge a vételkészség, annak ellenére, hogy asszimmetrikus a táplálás. Feltétel a jó KF hangoltság!
Nekem egy pincében egy így "kipótolt" Pacsirta cca. 1m antennával nap, mint nap tökéletesen működik. Próbáltam a tunerre az asszimetrikus betáplálást, semmivel sem volt jobb. Ezek a rádiók műsorvevők, nem "DX" készülékek.
(#) gkari válasza RobertK hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Nem szabad csiszolni, csak polírozni (pl. krómtisztító).
(#) Janó bácsi válasza gkari hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Jól mondja gkari, csak polírozni lehet, esetleg egy kis olajjal, vagy szilikonnal lekenni, lefújni. De ez csak akkor, ha festetlen bakelit a doboz. Volt belőle színre festett is, akkor a festéket le kell maratni és újrafújni, vagy natúran barnára hagyni.
(#) RobertK válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Mindkettőtöknek köszönöm, festetlen a doboz, (de nagyon sötét színű, anyagában is, belül megpróbáltam, nem festett-e ) nem csiszoltam, csak mosószeres vízzel tisztítottam, akkor nekiállok polírozgatni. Már csak egy forgatógomb kell hozzá, skálaüveg, a rádió amúgy szól, szép hosszú antennával. Polírozás után esetleg egy kis szilikonolaj. Köszönöm még egyszer.
(#) CT-3 válasza gkari hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Megnéztem az üveglapot,ha nem tévedek ezt Oirt lesz.
URH-n:65,5-73-ig
Középhullámon:525-1605-ig
Hosszú:150-300-ig
Rövid:6-18-ig irja a szávszélességet.
Az én véleményem is az egyébként,hogy semmilyen változást nem fogok eszközölni.Persze ha ezt az adaptert ha jól értettem akkor a rádió antennabemenete és az antenna közé kell tenni,akkor végülis a készülék eredeti marad,ki lehet próbálni mit tud a masina.
A belsejét nem fogom átalakitani.Ezek a régi rádiók "hidak" a ma és a múlt között.
A jellegzetes illatuk,ahogy világit a varázsszem,mind egy letünt kort jelenitenek meg a mában.
Nekem is ezért tetszett meg ez a szerkentyü.
(#) elektroncso hozzászólása Márc 16, 2014 /
 
Sziasztok Dalibor fantázianevű Tesla gyártmányú rádiómat vizsgálgatom. Egyszer csak felordítottam. Az antennaköri tekercsbe belekóstolt egy egér. Sajnos nem tudok másikat tekercselni. A trafóról is mintha hiányozna a külső szigetelés. A skálaizzó is érdekesen van megoldva (nem a törésre gondolok). Lesz még ezzel munka. Túl vagyok a monitoron, van időm most már, nekiállok. Később teszek majd fel képeket a rádióról is, de pont lemerült az elem a fényképezőgépben(most töltődik).
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Az ígért képek:
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
És még kettő:
A foltot a szövetből mivel lehetne eltüntetni?
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
(#) _BiG_ válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Idézet:
„Egyszer csak felordítottam.”

A szívbajt hozod rám
(#) Janó bácsi válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Nem kell mindjárt megijedni! Amit antenna köri tekercsnek mondasz, az a KF szívó, ma már nincs jelentősége, semmi baj, ha nem működik. De meg is lehet csinálni, kiveszed, letekered a hibás meneteket (megszámolva!) majd megtoldod, egy kátrány cseppel szigeteled a forrasztást, és visszatekersz annyi menetet, amennyit leszedtél. Nem baj, ha nem sikerül kézzel a "méhsejt" forma. A tetejét szintén kátránnyal, méhviasszal lehet rögzíteni.
A skálaizzóval az a helyzet, hogy nem volt a "Mester"- nek 6.3V-os skálaizzója, és ezért 2db3.5V-os zseblámpa izzót kötött sorba. Vissza kell állítani egy izzóra. Külföldi készülékeknél gyakran fordul elő, hogy a trafó tetején levő fűtés tekercse a jobb hűtés miatt nincs külön burkolva, ez valószínűleg eredeti. De be rakhatsz két kis prespán, karton csíkot a vasmag és a tekercs közé a biztonság kedvéért, a tetejét, meg az alját szabadon lehet hagyni.
A szövetből a foltot leginkább langyos ecetes ollóval lehet kivenni. Új selyem kell.
Bízd meg Anyát, hogy a turiba keressen valami hasonlót.
Jó kis gépet lehet ebből csinálni. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
(#) elektroncso válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Rendben van akkor KF szívó, most már ezt is tudom. Egy negyed órája méregetek a készülékben, ellenállásokat, kondenzátorokat, tekercseket. Persze egy szem mezei multiméterrel csak azt tudom lemérni hogy nem e zárlatos valamelyik. Azt vettem észre hogy valamelyik kondenzátornak az átmenti ellenállása először lemegy pár kiloohmig utána pedig szépen lassan felmegy a végtelenig. Gondolom akkor tért észhez a kondenzátor 30 év szünet után. Mindent rendben találtam, csak egy 400 kiloohmos ellenálláson mértem növekvő 500 kiloohmot. Gondolom ez csere. Ezen kívül elég jó állapotban van, a többi tekercs is ép.
_Big_ bocsi nem akartalak megijeszteni.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
(#) Janó bácsi válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
A kondenzátor nem észhez tér, hanem feltöltődik, és ilyenkor nem lehet ohmos ellenállása.
(#) elektroncso válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Azt tudom, arra gondoltam hogy először lemegy párkiloohmig utána megy fel végtelenbe. Eddig csak olyat tapasztaltam hogy valamennyiről felmegy végtelenig. Viszont találtam 3 merev zárlatos kondenzátort. Műanyagcsöves kátránnyal lezárt kondenzátorok, ezeknek a tokjába építek be modern kondenzátorokat. Lemértem a csövek fűtőszálát, mind ép.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Elindult a tápegység, egyenlőre különválasztva a rádiótól. Gyönyörűen felizzott az AZ12-es, és megjelent a kimeneten a 230 volt egyenáram. 60 éves technika elsőre elindult.
(#) gkari válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
A szűrőelkó(-k)at párszor "formázd" (tölteni, majd hagyd terhelés nélkül leürülni), mielőtt tartósan használod-eközben nem árt szemüveget viselni!
(#) elektroncso válasza gkari hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Igen ezt párszor eljátszottam.Viszont gond van. A trafót az AZ12-sel visszaszereltem a sasszihoz. Először csövek nélkül kapcsoltam be, a feszültség el is érte a kellő szintet. Lemértem a csőfoglalatokon a fűtőfesz meglétét. Kikapcsoltam, megvártam amíg az anódfesz 10 voltra süllyed, behelyeztem a csöveket a varázsszem kivételével, majd bekapcsoltam. Felizzottak a csövek, majd azt vettem észre hogy leesett a feszültség 40 volt környékére, már keresni kezdtem, jó helyen vannak e a csipeszek amikor az egyenirányító csőben villant valami. Azonnal áramtalanítottam a készüléket. Nem a fűtőszál égett ki hanem valami áthúzott, szerintetek mit csináljak, hogyan tovább?
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Kivettem az egyenirányító csövet, így nem jut a rádióra anódfeszültség. A csövek szépen felfűtenek.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
(#) Janó bácsi válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Több dolog lehet. A legvalószínűbb hogy áthúz az egyencső, de lehet valami anódzárlat is a készülékben. Módszeresen le kell választani az anódfeszt az egyes fokozatokról, talán úgy megkereshető a hiba. Ne az összes csövet dugd be egyszerre, hanem először csak a végcsövet, és ha az megy akkor a többit sorba. Az AZ12-őt is tudod helyettesíteni ideiglenesen két diódával (pl.1N2007) csak még sorba kell kötni vele egy 1-2 K ohmos ellenállást, hogy ne legyen túl nagy az egyenfesz.
Következő: »»   322 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem