Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autóelektronika

Témaindító: sufni-tunning, idő: Ápr 19, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   349 / 349
(#) szs hozzászólása Feb 19, 2026 /

Wagon r műszerfal

Hú, nakérem.
Az történt:
Beinditom a kis SuzukiWagonyt, meg is indulok, aztán egyszercsak azt latom, hogy nullán a kilométeróra, a fordulatszámmérő megragadt 1500 fordulaton, kilométerszámlalón semmi. Megállok, újraindítom, semmi változás. Megyek tovább, egyszercsak fellendülnek a mutatók, utána nullára állnak, végül minden újra jól müködik. Még a tankolás utáni 158 km-t is elő tudom hívni.
Jó, most jó, de mitől lehetett ez, minek nézzek utána szombaton?
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2026
(#) zolika60 válasza szs hozzászólására (») Feb 19, 2026 /

Valami testkábelre gyanakodnék.
(#) bbb válasza szs hozzászólására (») Feb 19, 2026 /

A műszercsoport kábelkötegének csatlakozóját nézd meg, előfordult már kontakthiba miatt ilyesmi (más típusnál találkoztam hasonlóval).
(#) jani1987 hozzászólása Ápr 12, 2026 /

Légzsák

Villog a piros légzsák ikon, az Autocom diagnosztika nem mutat hibakódot. Das ist eine problem?
(#) bbb válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 12, 2026 / 1

A légzsák (SRS) modulban tudod kiolvasni a hibakódot, nem a motorhiba kódok közé teszi be. Egyébként meg csatlakozó/vezetékköteg kontakthiba szokott lenni. Az üléseknél ellenőrizd a csatlakozókat (lehúzott akksinál).
(#) jani1987 válasza bbb hozzászólására (») Ápr 12, 2026 /

Van az ülés alatt egy lógó csatlakozó de kutya legyek ha tudom mire jó.
(#) bbb válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 12, 2026 /

Ha nincs párja, akkor ülésfűtés előkészítés is lehet, de akár meg is találhattad a hiba okát
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 12, 2026 /

jani_ules.png

(#) uniman válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 12, 2026 /

(#) bbb válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 12, 2026 /

Ja igen, ez az ülésfűtésé, ami nincs a kocsijában...

Továbbra is tartom, hogy az SRS modult kellene kiolvasni, hátha hazudik valamit, merre kell keresni a hibát.
(#) Bakman hozzászólása Máj 1, 2026 /

Izzók vezérlése

Nagyot!

Kollégámnak van egy kb. 2004-es évjáratú Kia Sorentoja. Az irányjelző és helyzetjelző egy 21/5 W-os izzó, amit mindenáron LED-re akar cserélni. Meg is vette Aliexpress-ről, berakta, nem működik. Ekkor hívott engem.

Ha csak a LED van benne, az irányjelző LED egyáltalán nem működik és az autó szerint kiégett az izzó (gyors villogás). Hirtelen nem volt nálam más csak 22 Ω-os ellenállás, azt párhuzamosan kötve a LED-el már jó ütemben villogott, a LED is, de utóbbi csak kb. 10 - 20 %-os fényerővel, miközben az oldalsó és hátsó index izzók jól dolgoztak. 11 Ω hatására a villogás üteme maradt, de a LED még halványabban villogott. Ha a helyzetjelzőt bekapcsolta, akkor az irányjelző LED nagy fényerővel villogott, 11 vagy 22 Ω-os párhuzamos ellenállás hatására is.

Engem igazábol az érdekelne, hogy milyen vezérlése van az izzóknak, hogy ilyen furán viselkedik különböző terhelésekre. Első körben áramgenerátorosnak gondolnám, de akkor miért nem villog terhelő ellenállás nélkül? Valahogy nem jön ki a matek.
(#) bbb válasza Bakman hozzászólására (») Máj 1, 2026 /

Szerintem a hagyományos indexrelé van benne, ha azt kicseréled olyanra, ami ledhez való, akkor működni fog normálisan.
(#) Bakman válasza bbb hozzászólására (») Máj 1, 2026 /

Ha hagyományos relé van benne, miért nem villog ellenállás nélkül (gyorsan), illetve miért változik a LED-ek fényereje terhelésváltozásra (11 vagy 22 Ω)?
Következő: »»   349 / 349
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem