Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA2005-ös erősítő
 
Témaindító: bandikala, idő: Máj 5, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 9
(#) Suba53 válasza Marty McFly hozzászólására (») Szept 29, 2023 /
 
Javaslom az oszcilloszkóp, és a tapiszkóp ( tapogatás ) egyidejű használatát.
Akkor láthatod, hogy a tapizás gerjedést szüntet meg, vagy kontaktust módosít.
(#) Marty McFly hozzászólása Szept 29, 2023 /
 
Hát lehet hogy így végül a saját nyákot veszem használatba. Az legalább már működik
(#) scooby_ hozzászólása Nov 4, 2023 /
 
Sziasztok!

Főleg @Reloop kollégához szólna a kérdésem, mert Ő a mestere ezeknek az erősítőknek.
Én már kinőttnek érzem magamat ezekből az IC-s végfokokból. Most egy kicsit még is visszanyúlnék ehhez. Van ilyen IC-ből itthon vagy 4db. Az itthoni TV-ben pedig döglődik a D-osztályú végfokozat. Gondolom konstrukciós hiba lehet, már lett benne végfok IC cserélve, szerintem túlmelegszik és elhalkul, végül elnémul teljesen. ki-bekapcs után újra működik, de nem szeretnék már többet ezzel szenvedni. Azt ötlöttem ki, hogy likvidálom belőle a D osztályú erősítőt, és építek bele egy ilyen TDA2005-ös végfokot. Mivel kicsi a hely, ezért az IC-t el kell fektetnem, ezért lett a lent feltöltött NYÁK-on alul-felül SMD PAD is, az IC lábai közé fogom a NYÁK-ot betolni. Az eredeti adatlapon lévő kapcsolási rajzot vittem be EasyEdába, és az szerint dolgoztam ki a NYÁK-ot. Elég hülye lábkiosztása van ennek az IC-nek, de valami összejött belőle.
Azt tudom, hogy ezek az IC-k igencsak gerjedékenyek, ezér bátorkodtam teli GND-t hazsnálni. Illetve mert sajnos közelre sikerült terveznem a bemenetet a kimenethez.
Rá tudnátok nekem nézni, hogy van-e valami banális tervezési hiba ezen a nyákon, amit érdemes lehet javítani? Elkötés nem hiszem, hogy lesz, hiszen az EasyEda ilyesmit nem enged meg magának.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2023
(#) reloop válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 5, 2023 /
 
Szia! Megtisztel a bizalmad.
Nagyon helyesen látod, hogy a be és kimenet túl közel vannak egymáshoz. A bemenetet tápláló forrás impedanciáján múlik, hogy lesz-e belőle gerjedés. Szerencsésebb lenne ha a bemenetek a NYÁK egyik, a kimenetek a másik szélére esnének.
A 6-os, teljesítmény-föld lábra határozottabb vezetősávval vinném a testet.
Az ajánlott kapcsolások közül az 50 dB erősítésűt választottad. Nem lesz az túl érzékeny?
Említed, hogy az IC lábai közé tolnád be a NYÁK-ot. Lehet akár jó is az elképzelésed, de a Multiwatt tokozás fekvő helyzetben is beépíthető. A lábak elviselik az áthajlítást.
Ha szűk a beépítési hely, a kimeneti csatló kondikat a hangszóró közelébe delegálhatod. Az erősítő 60k körüli bemeneti impedanciájához pár száz nanós csatoló is elegendő és ebben a kategóriában a kerámia SMD nem szentségtörés. A bootstrap lábakat felkötheted a pozitív tápra, azzal is felszabadul két elkó. A Zobel ellenállásnak fél wattos elegendő.
A vesszőparipám a testvezetés szabályainak betartása, de a felhasználás módjára tekintettel nem pattanok fel reá
(#) reloop válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 5, 2023 /
 
Az adatlap 25. ábrájáról elleshető a rajzod szerinti R7 megspórolása. A vele párhuzamos ellenállást az IC már tartalmazza.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2023
(#) reloop válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 5, 2023 / 1
 
Nem reagáltam a lábkiosztás logikájára, ami elsőre valóban furcsának tűnhet.
Az IC-t szemből nézve, balra vannak a bemenetek, középen a táp és jobbra a kimenetek.
Így rendezve az alkatrészeket és a csatlakozásokat a jel és a teljesítmény föld eleve jól elkülönül.
(#) scooby_ válasza reloop hozzászólására (») Nov 5, 2023 /
 
Szia!

Próbáltam javítani az elmondásaid alapján a terven.
-Bootstrap lábakat felkötöttem a tápra, így megspóroltam egy-egy elkót. A elkók helyére behúztam a Zobel-tagot.
-A fentebbi hidalt kapcsolási rajz alapján kapott a táp még egy 100µF-os szűrő kondit is. A 3-as láb pedig még egy + hidegítést.
-A bemenet kapott egy R-C szűrőt, ezt a KOMITAR oldalán fellelhető orosz rajzról hoztam át. Illetve a becsatoló elkót 220nF fóliára cseréltem. A bemenetet amennyire csak lehet, próbáltam távol tartani a kimenettől. Egyedül talán a visszacsatolást hagytam közel hozzá, ott már úgy is a fordított fázisú leosztott jel van ha minden igaz.
-A 6-os lábat próbáltam határozottabb vezetéssel elvinni a táp bemeneti GND ponthoz. Sajnos így is átvezetést keleltt használnom Már tegnap este is feltűnt, hogy az ott esélyes, hogy nagyon kevés lesz. Próbáltam a tápfeszültséghez tartozó GND-kez külön vezetni, és nem teli GND-n. A felső rétegen csináltam csak teli GND-s földelést. Ott is próbáltam szimmetriára törekedni és a lehető legvastagabbra meghagyni a GND felületét. Szándékosan nem is borítottam be vele az egész panelt. Az volt a cél, hogy valamennyire a csillagpont szerű földelést meg tudjam valósítani. Ahol csak tudtam, a kisjelű GND-vel már próbáltam a táp GND-hez minél közelebb becsatlakozni. Így a visszacsatolással és a bemenettel az alsó rétegen mentem.
Bízom benne, hogy így talán begerjedni már nem fog. Bár szerintem még így is lehetne rajta csiszolni még: kimenet hozalozását az IC alatt távolabb rakni az alsó lábsortól, stb.

Azt láttam, hogy elég érzékeny ez az erősítő, de az már csak a visszacsatoláson múlik, hogy mennyit hagyok neki. A komitar oldalán speciel a 3,3R-os ellenállások helyett 33R volt a kapcsolási rajzon. Két picike pár wattos hangszórót kell neki hajtania, úgyhogy ez igazából még akárhogy is, de beállítás tárgyát fogja képezni. Az biztos, hogy az erősítését még szerintem drasztikusan visszább kell venni. És reménykedni benne, hogy tényleg a TV végfokozata rossz és nem valami más.
Hajlítgatni a lábakat csak azért nem szeretném, mert gyakorlatilag biztosra érzem, hogyha ennek neki kezdenék 11db lábbal, az az IC a végén 45 fokban állna a NYÁK-ban az én kézügyességemmel.
(#) reloop válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 5, 2023 / 1
 
Jó lesz ez.
Építés előtt azért rámérnék a lecserélendő végfok bemenetére, van-e rajta jel és nagyjából mekkora is lehet?
Írod, kicsik a hangszórók. Akkor a kimeneti csatolók kapacitásán jócskán faraghatsz. Például gyári készülékben 4 Ω-hoz 470 µF-et használnak 10 cm papírmembrános hangszóró esetén.
(#) scooby_ válasza reloop hozzászólására (») Dec 10, 2023 /
 
Tegnap megérkezet a panel. Én hülye, nem csináltam képet a beültetett nyákról.
Minden esetre, működik. Ami érdekes, hogy a D osztályú TPA3113D2 is 12V-ról táplálkozott. Szerencsére megtaláltam egy hasonló TV rajzát az interneten, abban is ugyanez az erősítő kapott helyet, így abból tudtam dolgozni. A vezetékezés nem lett a legszebb főként, hogy a TV-ben mindenhol 0603-nál kisebb alkatrészek kaptak helyet, de végül összejött! Működik azerősítő, működik a TV.
Nagyon pici hely volt a TV-n belül, ezért a panelt összvisz 1 csavarral sikerült megfokatni, azt is bekentem menetrögzítővel biztos ami biztos. Az IC pedig nem kapott hűtőbordát, mert az már nem fért el. Tekintettel arra, hogy nem üvöltetjük, remélhetőleg nem lesz gond ebből. Így most már 2 napja minden problémától mentesen működik, egész nap szól, és nem is hallgat el, nem is zajos.

Köszönöm a segítséget!!
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2023
Következő: »»   9 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem