Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bass gitár erősítő
 
Témaindító: Nova, idő: Jan 20, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 23
(#) Massawa válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 17, 2015 /
 
A Morley pedál most benne van a gitárban ( össtekapcsolja a hangszedöket). Gondolom nem ez a cél.
Minden más, ahogy már irtam, kérdéses. Az ilyesmihez nem okvetlenül müszer kell ( nem árt ha van) hanem inkább tapasztalat.
Sokáig dolgoztam egy cégnél ahol még a LEDet is válogatták ( igaz azokat csak szinre, mert kb 40 egyforma kellett egy oszlopba), de minden bemeneti alkatrész válogatva volt, kezdve az ellenállásokkal egészen a FET-ekig, hogy ugy szoljon, ahogy azt megtervezték. Ezek az infok mind hiányoznak a rajzrol. És én is kaptam egy marék válogatott FET-t, mert azzal lehetett a pedálokban ezt azt kapcsolni- a boltiakkal meg csak szenvedtünk, ha egyáltalán hozzá jutottunk.
Garantálom hogy a gyári pedálbannis lesz valami ami nem tucat alkatrész... Mégha pofon egyszerü is a rajz.
(#) Massawa válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 17, 2015 /
 
Pont ez nem szokott müködni, mert eltolja a pickup hangját. Cc
(#) bakoarpi válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 17, 2015 /
 
Igen ez az. Se kapcsolóra nem lenne szükségem, se ledekre. Csak én is furcsálltam, hogy ez tulajdonképpen egy Y kábel.
Köszönöm.
(#) Massawa válasza bakoarpi hozzászólására (») Feb 17, 2015 /
 
Mindenesetre probáld ki, megy-e ez a gitároddal, mert nem hiszem, hogy erre találták ki. Ez biztosan megy, ha pedálok kimenetét válogatod vagy kötöd össze. A gitár kimenet - amennyiben passziv - nem igen illik ehhez a kapcsolohoz. ( probáld ki az Y kábelt s meglátod).
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2015
(#) bakoarpi válasza Massawa hozzászólására (») Feb 17, 2015 /
 
Mindenképp. Köszönöm.
(#) konyak6 hozzászólása Feb 20, 2015 /
 
Sziaszok!
Nézegetem ezt az erősítőt, és azon gondolkodom, hogyan lehetne egy picit növelni a teljesítményét? Jelen formályában 100W-ot tud 4 Ohmon. Fetek duplázása/cseréje, vagy tápfesz növelése? Jó lenne 150-200 Wattra felvinni. Persze minél egyszerübben.
Köszönöm a választ!

452XXh2.pdf
    
(#) steelbird válasza konyak6 hozzászólására (») Feb 20, 2015 /
 
Szia!
Egy erősítő teljesítményét alapvetően a végfok tápfeszültsége és a hangszóró impedanciája határozza meg.
Abban biztosak lehetünk, hogy a gyári cuccoknál kihozzák a maximumot a végfokból, vagyis nem nagyon tudsz többet kisajtolni belőlük. Azzal, hogy megduplázod a FET -eket, még önmagában nem nő meg a teljesítményed.
A belső hangszóró sem fogja bírni a nagyobb teljesítményt, meg valószínű, hogy a tápegység sem tud többet leadni.
Az is kérdéses, hogy a végfok hűtése elég lenne-e egy nagyobb teljesítményhez.
Összefoglalva:
- Nagyobb tápfeszültség kell (trafó csere)
- FET -ek duplázása, hogy bírja a végfok a nagyobb terhelést
- nagyobb teljesítményű hangszóró, mert a mostani nem fogja kibírni a nagyobb teljesítményt.

Még egy módon lehetne növelni a teljesítményt, leviszed a terhelést 2 Ohmra. Vagy egy plusz hangszóróval, vagy hangszóró cserével. De akkor mindenképpen dupla FET -k kellenének már és jönnének a problémák. Dupla áramot kellene leadnia a tápnak, gondolom, ennyi tartaléka már nincs és nem is ekkora áramra van méretezve sem a trafó, sem az egyenirányító, sem a szűrőkör. Meg jönne a hűtési probléma. Nagyobb bordák kellenének.

Szóval visszatérve a kérdésre, ha ez egy meglévő erősítőd, akkor csak a FET -ek duplázásával nem lesz nagyobb a kimenő teljesítményed, ha minden más változatlan marad.

Ha csak a rajz érdekel és a kapcsolást kérdezted, mert szeretnéd megépíteni, akkor igen, dupla, vagy tripla FET -ek, kicsivel nagyobb meghajtó áram és nagyobb tápfesz kell a kimenő teljesítmény megnöveléséhez.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015
(#) konyak6 válasza steelbird hozzászólására (») Feb 20, 2015 /
 
Üdv!
Köszönöm a választ! Az ebay-en találtam kész panelt(Crate BFX100). Megvan hozzá az effekt panel is. Csak egy trafó, meg hangszóró kell hozzá. A hűtése sem volt túl komplikálva gyárilag. Csak a házhoz vannak erősítve a fetek. Van egy Eminence 15" mélyem(állítólag egy Hughes and Kettner bassforce xl-ből származik), és összeraknék egy kombót. Csak kíváncsiságból kérdeztem, lehet-e növelni a kimenő teljesítményt egyszerűen. Bár az igazság az hogy itthonra ez bőven elég.
panel
effekt
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015
(#) steelbird válasza konyak6 hozzászólására (») Feb 20, 2015 /
 
Aha... Tápfesztől függ végülis, meg a FET -ek számától. Kicsit tehetsz rá több feszültséget, mondjuk +/-45V -ot a 40 helyett. Akkor kb. 30W -tal több lesz a teljesítményed.
Egész jó ára van!
(#) dvd hozzászólása Okt 3, 2015 /
 
Sziasztok,
Lassan 3 éve nem jártam erre ami elég szomorú, de visszatértem és a segítségeteket szeretném kérni. Elkezdtem építeni egy basszus erősítőt ami angliai kiköltözésem miatt félbe maradt. A lényeg hogy sikerült mindent kihoznom egy pár hete és újra indítottam a projektet. Az előfok EAG AK-706, a végfok 100W-os tranzisztoros. Jelenleg az előfokot próbálom összerakni de az eredeti sasszé nincs meg és nem emlékszem pontosan hogy a kapcsi rajzon lévő földpontok hova voltak kötve. Jól emlékszem hogy a hálózati trafó "b" árnyékoló kivezetése plusz a földpontok csillagpontosan a sasszéra voltak kötve amire a hálózati kábel földelő szála ment?Kapcsi rajz csatolva. Köszi.
(#) mpetrooo hozzászólása Okt 10, 2015 /
 
Üdvözlök mindenkit.

Szeretnék építeni egy nagyon alap basszusgitár fejhallgató erősítőt. Hangerő/hangszín szabályozó nem kell (az van a gityón), az lenne a legjobb ha pár ceruza elemről, vagy egy 9Vosról menni. Csak egy jack bemenet, meg kimenet.
Valaki csinált már ilyet, esetleg kapcsolási rajz akad valahol?

Előre is köszi,
Üdv,
Máté
(#) genius89 hozzászólása Nov 12, 2015 /
 
Sziasztok!

A következő kérdésem lenne: Van egy Marshall 3520-as basszus erősítőm, az a gondom vele, hogy kikapcsolás után kb 5 másodperccel még "kirúgja" a hangfalakat, reccsen, csattog, "huppog" még párat, mielőtt elhallgat. Odaadtam egy elektroműszerésznek, hogy nézze meg, az ő 40 centis mélynyomóját simán kivitte, de az erősítőt megcsinálni nem tudta. Állítása szerint mindent /tápot, kondikat, diódákat/ leellenőrzött, de hibát nem talált.
Vidéken lakom, messze Pesttől, itt embert nem találok, akire rá merném bízni.
Tudna valaki segíteni, hogy mi lehet a gond? Egyenfesz megy a hangszórókra? De mért csak kikapcsoláskor? Valamelyik végfok tranyó? De amúgy az erősítő gyönyörű szépen szól, "menet közben" semmi baja, csak ha kikapcsolom, az egy kicsit durva.
Egyenlőre azt találtam ki, hogy előbb kihúzom a hangfalat, aztán kapcsolom ki... Igen, de ha egyszer elfelejtem.... Nem tudok másik mélynyomót venni.
Olvastam a modern végfokokba beépített csillapításokról, ami leveszi a hangerőt, de ez, még '88-ban készült. Amúgy, feltételezem, hogy fénykorában még csendesen kapcsolódott ki, tehát valami csak elszállt benne..
Még valami... Bolotnyikov - Hifi kapcsolások könyvében látok olyan tápot, amiben a 2 pufferkondival párhuzamban van kötve egy-egy 1 kilós ellenállás, hogyaszongya, azok kisütik a kondikat lekapcsoláskor, vagy ha nincs terhelés a végfokon. Elég sok táp-rajzot megnéztem, de ilyet sehol máshol nem láttam... Merre keressem a hibát?
Bocsi a hosszú szövegért... A segítséget előre is köszönöm!

üdv:
Várnai Ferenc
(#) eyess válasza genius89 hozzászólására (») Nov 12, 2015 /
 
Le kellene választani a hangszin fokot , hogy úgy is csinálja e .Tehát , csak a végfok rész legyen meg a hangszóró.
(#) genius89 válasza eyess hozzászólására (») Nov 12, 2015 /
 
Köszönöm, megpróbálom!

üdv:Várnai Ferenc
(#) kergebeeka hozzászólása Dec 14, 2015 /
 
Sziasztok,Olyan kérdésem lenne hogy van egy aktív bassz gitárom,és van egy erősítőm amin nincs aktív gitárt fogadó aljzat,hogyan tudnám biztonságosan használni,ezt a kombót?Cort C5z ->Warviwick sweet 15.Eladni lecserélni stb stb nincs módom,a gityót persze használhatom passzív módban,dee aktívban sokkal odaba....sabb.
(#) rolandi350 hozzászólása Ápr 4, 2016 /
 
Sziasztok, ha veszek egy ilyet a passzív basszusgitáromhoz, az max mire lehet jó?
Kb milyen minőség várható el tőle? Recsegne, torzítana?
Nem vagyok jártas ilyen téren, vettem egy kezdő basszusgitárt de még némi kevés pénzel megspékelve kicsit tuningolnák rajta, de azért nem kell stúdió minőség.
Max ha megpróbálom a hangszedőket a gitáromon ugye nem ronthatja, nem égetheti le?
Köszönöm
(#) tothbela válasza rolandi350 hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /
 
Ez nem teszi tönkre a basszerodat, azt csak te tudod tönkre tenni ha kifúrkálod, vagy rákötöd a kettőhuszat (230). Na de komolyan. Mondok egy példát. Ha az erősítőd hangszínszabélyzója nem elégít ki, akkor érdemes beépíteni egy ilyet a testbe. Viszont ha lesz egy komolyabb erősítőd, utána ki fogod vetetni, mert akkor már zavaró lesz számodra. Majd ha gitárt is cserélsz, megint be rakod a régibe, mert így jobban el tudod adni. Ezután visszahozza a vevő, hogy vedd ki belőle. Ez erről szól. Éveken keresztül hangszedőcsere, eladás, vétel, tunning. Csak arra figyelj, ha el tudod kerülni, ne fúrj új lukat hangszerbe. Szinte minden héten hangszert/erősítőt kell szerelnem, eszement őrültek a zenészek. Néha van olyan kívánság, hogy el kellene tüntetni egy korábbi lukat. Ekkor pingvinezek eggyet, majd azt mondom: Drága barátom, én szándékosan nem fúrtam ki a gitárodat, de te belebarmoltál. Majd adok neki egy címet, ahová el kell utaznia, majd súlyos tízezrekért befoldozza/festi/lakkozza neki a mester. Próbáld meg meghagyni a test eredeti állapotát. Még akkor is, ha ez mondjuk egy Cort, és nem egy Fender. Saját tapasztalat szerint, én inkább pedálba gondolkodok. Ezek vásárlás esetén kipróbálhatóak, de ha van hozzá vénád, építhetsz is. Ebben az esetben módosíthatod, ahogy neked tetszik. Egy gitáros cimborám egy kétpotis előerősítővel kezte, most meg saját fullcsöves kombón zenél. De épített mát 4x12-es ládát, háromcsatornás fejet, effekteket meg számtalan darabot.
(#) rolandi350 válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /
 
Egy nagyon olcsó kezdő gitárról van egyébként szó.
Amibe ha azt belerakom kifúrás nélkül, (illetve gyártok rá másik takaró lemezt a potik alá) és javít illetve kiemeli ami éppen kell jobban mint a passzív gyári akkor nekem már megérte.
Arra lennék kíváncsi, hogy mi a hátránya az olcsónak.. hogy recsegni fog-e, vagy lesz alatta zaj illetve torzít stb..? Ezért nem előnyös az olcsó vagy valami más hibája van?
(#) tothbela válasza rolandi350 hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /
 
A passzív gyári hangszín többnyire csak egy magas vágó kapcsolás. Az olcsó aktív elektronika hibái többnyire abban nyilvánul meg, hogy néhány év alatt elkopik a poti, bizonytalanná válik a kapcsolók kontaktja. Nem is tehetnek bele minőségi potikat, mivel akkor már jóval drágábban adnák el. Például egy eredeti hosszú élettartamú sztratokaszter hangerő poti 4000 pénz, egy wah pedál potija (ez mozog a legtöbbet) 10-15 ezer. Nem tudom mi kerül rajta ennyibe, hiszen ez sem gyémántból van, de hát valahogy le kell húzni a zenészeket. Na de vissza a kérdéshez, hangminősége bőven ki fog elégíteni. Torzítani akkor fog, ha már nagyon merül az elem, de ez a drága daraboknál is így van. Az olcsóbbaknak picit nagyobb a zaja, de ezt csak akkor hallottam, amikor nagy hangerőn voltak használva, nem volt zavaró. Elektromos paramétereivel ki fogsz jönni, bátran használhatod. Amit írtam, az a szétbarmolás, arra vigyázz. Ha másik takarólemezt készítessz, az eredetit őrizd meg, még akkor is, ha ez egy olcsó basszer. Akár pár év elteltével komoly hangszer birtokosa is lehetsz, akkor jól jön majd, hogy meg tanulod tisztelni a hangszert.
(#) rolandi350 válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /
 
Köszönöm a válaszod, pontosan erre voltam kíváncsi amit leírtál
Megrendelem akkor nem olyan drága az, + akkor veszek hozzá kicsivel jobb minőségű potikat.
Persze megpróbálok rá gyártani lemezt az eredetit pedig természetesen elrakom
Szép napot!
(#) tothbela válasza rolandi350 hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /
 
Nem kell venned hozzá potikat, elég akkor, ha mér elkezd kopni. Az meg lehet hogy nem az idén lesz.
(#) noxiiiiii hozzászólása Ápr 9, 2016 /
 
Még mindig nem értem hogyan építsek erősírőt
(#) granpa válasza noxiiiiii hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /
 
Az "Erősírő építése" című témák alapos tanulmányozása segíthet, meg némi plusz tanulás az elektronika világáról.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
(#) Slyfer hozzászólása Feb 24, 2017 /
 
Sziasztok, itt az oldalon találtam egy tök jó csöves gitár erősítő építéséhez egy cikket képes demonstrációval, itt a link is: Gitár erősítő

A kérdésem az volna, hogy valaki tudna nekem adni egy hasonlóhoz leírást, vagy akár azt elmondani, hogy ezen mit kll módosítanom, egy csöves basszusgitár erősítőhöz?

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) fleta hozzászólása Jún 14, 2017 /
 
Üdv az uraknak. Segítségért fordulok hozzátok. Van egy Warwick take 2.1 basszus combó nálam.
A tápfeszek megvannak+-39 V, a végtranzisztorok jók, de a kimeneten DC 36V van. Hol keressem a hibát? Sajnos rajzot nem találok róla lehet hogy a meghajtó tranzisztorok mentek el?
Következő: »»   23 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem