Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hall elem működése (Hall effektus)
Lapozás: OK   9 / 9
(#) Inhouse válasza szabi95 hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Így máris közelebb került mindenki a feladathoz, és nem viszed el őket az erdőbe, hogy áramváltót, vagy hasonlót ajánljanak.
Nem használtam még ilyen szenzorokat, csak DC lakatfogót, az is HALL-os. Gond pl. a visszamaradó mágnesesség, minden mérés előtt nullázni kell őket, akár többször is. A pontosságot sem kell 0,1A-nél jobban hegyezni...
Esetleg ilyesmiket is nézhetnél, mint az ACS758. Ja, hasonlót kisebben már ajánlottak neked.
Hogy mitől függ, attól, hogy melyik típust veszed. Nézd meg az adattáblát!
Elbírja, erre készítették. Nagyon rövid szakasz, le is van párhuzamosítva 2-2.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
(#) szabi95 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Köszi!
Még annyi hogy nulla áramnál van kimeneten egy kis fesz,azt hogy lehet onnan eltűntetni?Én vala mi műveleti erősítős dologra gondoltam,mondjuk megmérem azt az offszet feszültséget és a kimenetre rakok egy műv erősítős kivonó áramkört amin beállítom a mért értéket.
Ez működhet?
(A pontosság nekem azért fontos mert a telemetria rendszer fix léptékkel méri a feszültséget és ha nem olyan a lépték aminek lennie kéne(0,1v/A)akkor nem azt fogja kiírni amit kellene)
(#) Inhouse válasza szabi95 hozzászólására (») Jan 7, 2016 /
 
Szerintem jó az ötleted, de azt nem tudom, hogy állandó lesz-e az érték. Mint írtam a DC lakatfogókat állandóan nullázni kell, nem ugyanazzal az értékkel kezd, épp ami sikerül...
(#) Peter65 válasza szabi95 hozzászólására (») Jan 7, 2016 /
 
Jó lenne, ha több információt adnál. Az értem, hogy kb. 20A-es DC áramérzékelést akarsz 0,1V/A kimenettel. Ahhoz, hogy a jelérzékelési mód kiválasztásába tudjunk segíteni, kellene még több infó:
Mekkora a max. és min. áram (változhat az iránya) ?
Szükséges galvanikus leválasztás?
Milyen tápfeszültség áll rendelkezésre az érzékelő táplálásához?
Mekkora sávszélesség kell?
Hány ilyen csatornára van szükség (csak egy vezeték árama kell, vagy több)?
Mekkora pontosság szükséges?
(#) szabi95 válasza Peter65 hozzászólására (») Jan 7, 2016 /
 
Inhouse: egy trimmer potit rakok a műv erősitő egyik bemenetére és azzal majd minden bekepcsolásnál lehet állítani a nullpontot.
Peter65: Ez egy modellrepülőgépbe készül és li-po akkuról megy.Az áram iránya nem változik,csak 1 vezeték áramát kellene mérni.A tápláláshoz van fix 5v.
ezt viszont nem értem:
Idézet:
„Mekkora sávszélesség kell?”


Amúgy már megszületett a végleges megoldás a fejemben: ACS712-20A modult fogom használni a kimenetén egy kivonó áramkörrel(az adatlap szernit ennek a modulnak 96-104 mv/A az érzékenysége,ami pont jó)
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
(#) Peter65 válasza szabi95 hozzászólására (») Jan 7, 2016 /
 
A sávszélesség ebben az esetben az a legnagyobb frekvenciájú áram, amit még átvisz (azaz pontosabban, már csak -3db eséssel visz át). (A hifi erősítőknél a legközismertebb ez a jellemző, azoktól elvárás ugye, hogy a hallható hangok tartományát, a 20Hz...20kHz-es sávot átvigyék) Vannak olyan védelmi feladatok, ahol néhány mikroszekundum alatt kialakuló áramot is érzékelni kell, és be kell avatkozni, és ehhez ilyen gyors áramérzékelés is kell.
Én még mindig nem tudom, hogy mi lesz ez az egész. Végül is az a fontos, hogy te meg legyél elégedve az eredménnyel.
Arra felhívom a figyelmed, hogy az ACS712 kétirányú áramok feldolgozására is alkalmas, ezért nulla áram esetén a kimenetén a féltápfesz (ha 5V-ról táplálod, akkor 2,5V) jelenik meg. A sávszélessége egyébként 80kHz.
(#) szabi95 válasza Peter65 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Egyszerűen az akkuból felvett áramot akarom mérni.A hall elem feszültsége(0,1v/A) rámegy a rádió vevőm telemetria portjára, és az áramot mutatja a távirányító lcd kijelzője,illetve számol belőle töltést(mAh).

Ezt a 3 db-es töréspontot tanultam én is csak igy a sávszélességről nem jutott eszembe.(elektronikai mérésen méregettük ezt mindenféle tranyós meg műv erősítőnél)
(#) Peter65 válasza szabi95 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Értem. Próbáltam utánaolvasni a rádiók telemetria portjának, de nem találtam elsőre érdemi információt. Ha jó neki a 2,5V-os szinteltolódás, akkor jó a választásod.
Ha nem, akkor lehet hogy kézenfekvőbb lenne egy sönt (megfelelő lehet a hozzávezetés 1mohmos szakasza) és egy sot-23 tokozású rail to rail precíziós műveleti erősítő 100x-os erősítéssel (gondolom minél kisebb súlyra kell törekedni).
(#) szabi95 válasza Peter65 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Erre írtam hogy műveleti erősítős kivonó kapcsolásal el lehet tüntetni azt a 2.5 voltot.
Én se tudok sok mindent a telemetria portról, de a feszültség méréshez egy egyszerű osztót használok, ami tizedére osztja le a feszültséget, és ha ugyanilyen feszültséget kötök rá csak olyat amivel arányos az áram akkor már jó is.
fesz osztó (én 10k ellenállás helyett 9k-t raktam bele)
Söntöt nem szeretnék használni, meg már megrendeltem az alkatrészeket.Az a néhány gramm annyira nem számit mert elég nagy a gép(1,5m fesztáv),csak a helyből van kevés.
(#) szabi95 válasza szabi95 hozzászólására (») Feb 6, 2016 / 2
 
Elkészült az árammérő.Rendesen működik, nem a legpontosabb dolog, de amire kell arra elég.Köszi a segítséget mindenkinek!
(A távirányító bal oldalt középen mutatja az ampert)
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2016
(#) kkrisz75 hozzászólása Feb 7, 2016 /
 
Sziasztok.

Remélem jó helyen kérdezem. Az érdekelne, hogy a TLE 4905 L hall szenzor, milyen frekvencián tud dolgozni. Adatlapjában nem találtam.

Opto kaput kellene helyettesítenem, hogy a forgó lejadót, rosszabb időjárási körülmények közé tehessem. vagyis ne számítson, hogy víz vagy kosz éri. Mágnesek forognának, szenzor pedig adná a jeleket ahányszor elhalad előtte egy mágnes.
(Sebesség mérőben van, optos megoldásom műszerfal mögött, de le akarom tenni a váltóhoz, ott meg nincs jó idő a kocsi alatt.)
(#) Bakman válasza kkrisz75 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Az adatlapjában van egy ilyen: Rise/fall time. Felfutási és lefutási idő max. 1 us. Ha így számolsz egy periódust: 1 us felfutás, 1 us H szint, 1 us lefutás, 1 us L szint akkor az összesen 4 us -os periódus, ami 250 kHz. Nagy valószínűséggel nem a legszebb négyszögjelet fogja adni így, de talán megfelelő. Gondolom a mérendő tengely nem ad ennyi jelet egy másodperc alatt.
(#) kkrisz75 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Köszi. Tényleg, ezt nem figyeltem.

Annyi jel nem jön be. Így jó lesz ez.
(#) nanasi hozzászólása Márc 25, 2016 /
 
Sziasztok!

lenne egy kérdésem: van egy 12V-os BLDC motor (3 fázisú) Hall szenzorokkal(3db)
az egyiknél szenzor kimenetén fixen 4.2V van akárhogy tekerem a tengelyt
szerintetek mi lehet vele? cserélni kell?
(a másik 2 szenzor az jól muködik)
(#) Bakman válasza nanasi hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Ha a másik kettő jól működik, akkor igen. Az ilyen érzékelők általában nyitott kollektoros kimenetűek, valószínűleg a tranzisztor nem kap vezérlést vagy zárlatba ment. Azok, amelyek működnek, milyen feszültségszintek között váltogatják a kimeneteiket?
(#) nanasi hozzászólása Márc 26, 2016 /
 
0V és 4.2V között váltogat
(#) nanasi hozzászólása Ápr 18, 2016 /
 
fel volt cserélve a táp vezetéke egy hall-icvel azért nem volt jó...
(#) zsoltee0001 hozzászólása Aug 23, 2016 /
 
Sziasztok
Adott egy motor aminek hall jeladós fordulatszám érzékelője van, ami tönkre ment (rossz bekötés)
504 5284 van ráírva, kerestem, eredménytelenül.
Találtam itthon más fajtát ami szintén felhúzott 5 voltot visz le testre, viszont működése szempontjából külömbözik.
Valószínűleg a motor tengelyén lévő mágnesek polaritása egyforma, ez a jeladó, amit én építettem be sajnos polaritás váltást várna, mivel nem történik változás így marad lehúzott állapotba.
Kérdés: ezek szerint két fajta hall szenzor van, van ezeknek valami neve? mert nyilván reménytelen pont ilyen szenzort szerezni.
Köszi
Üdv
(#) zsoltee0001 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
köszi szépen a hasznos tanácsot
(#) zsoltee0001 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Szeretnék visszajelezni, hogy az általad ajánlott tipus tökéletesen bevált, küllőre működött a rendszer.
Mégegyszer köszi
Üdv
(#) SKY hozzászólása Jan 29, 2017 /
 
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani egy viszonylag precíz 1-2mA-es áramgenerátor kapcsolást/IC-t?

Meg tudnátok mondani, hogy miért található az az ajánlás az adatlapban (CYSJ362A), hogy a bemeneti negatív pont és a kimeneti összeköthető? Csatoltam a képet.
Bővebben: Link
Én úgy gondolom üzem közben a hall chip középpontjában alakul ki a virtuális "0" pont a kimeneti feszültség tekintetében. Mivel a bemeneti ellenállásán is jelentős feszültség esik, ezért a kimeneti kapcsok potenciálja mindkét bemeneti kapocshoz képest el kell hogy tolódjon, így a kimeneti pontoknak nem lehet egészséges, ha vissza vannak kötve ilyen módon.

Ezért az én elképzelésem a következő:
A hall szenzor alsó feszültségszintjét megemelném 1-2V közötti feszültséggel, hogy a GND-hez képest a kimenetei ne lehessenek negatívak (B iránytól függetlenül, ekkora tápáramnál kb. 800-1600mV feszültséget kell adnia). Ennek nem kell pontosnak lennie, mivel az áramgenerátor a pozitív ágban fix áramot biztosítana folyamatosan és a kimeneti jelet differenciális bemenetű ADC-vel mérném, elkerülve a további illesztést.

A szenzor maximális bemeneti ellenállása 1500ohm, így maximum 3V esne rajta, amivel akár az 5V-os tápfeszültség tartományba is maradhatna az áramkör, vagy maximum 9V körülire megemelném az áramgenerátor tápját.

Lenne más ötletetek a meghajtásra?
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2017
Következő: »»   9 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem