Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli csengő más célra
 
Témaindító: mspike, idő: Szept 11, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 14
(#) zoltan_30 hozzászólása Márc 23, 2009 /
 
A hetvegen vettem egy ATC nevjegyu vezetek nelkuli csengo vevot.
[b]Adatok:
Battery: 4.5 V
Frequency: 433.92 MHz
Model007E[/b]
Sajnos az ado resze nem volt meg.
Azert a 100 forintert nem hagytam ott!
Termeszetesen szejelszedtem amint hazaertem.
Egy kis keresgeles utan a neten_Ic-ek labkiosztasa stb.
felvettem a kapcsolasi rajzat nagy odaadassal.
A melekelt Zipp fileban lathato a keszulek es a kapcsolasi rajz (remelem, hogy jo).
Igazabol a vevo resze edekel de azert felvettem tovabb is a kapcsolasi rajzot erdekessegbol.
A vevo reszebol egy tesztert akarok kesziteni amelyel az auto taviranyitos kulcsok mukodeset vizsgalnam.
Bovebben:
Bővebben: Link
A beszurt kepeken (gif) egy ado vevo kapcsolas lathato.(#) zoltan_30 válasza zoltan_30 hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Ha nem tevedek akkor a:
CS5211 megfelel a PT2262-nek es a Cs5212 megfelel a PT 2272-nek.
(#) Medve válasza zoltan_30 hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Hasonlóban gondolkodom én is! A doboz és az előlap terv már megvan. S ha már ottvagyunk, lesz benne 27MHz a veznélküli billenytyűzethez és az RC-hez pl. és infra is...

ISM vevő.JPG
    
(#) zoltan_30 válasza Medve hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Jol fog kinezni.
Milyen vevot teszel bele?
(#) Medve válasza zoltan_30 hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Amilyet te is, és még egy pontosabbat, mint amilyet az autókban használnak, vagy amilyet a HE bazárban is lehet kapni. 27MHz-re egy billentyűzet vevőegysége lesz.
(#) zoltan_30 válasza Medve hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Varom a fejlemenyeket.
Azert kivancsi lesek, hogy egy 27 MHz veovel hogyan fogod be a 300- 433 MHZ-et csak ugy egyszeruen egy korkapcsoloval.
(#) Medve válasza zoltan_30 hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
??? Nyilván a 27 megás vevővel csak a 27megát fogom venni... A körkapcsoló csupán a vevők tápfeszültségeit és a kimeneteik erősítőre kapcsolását fogja intézni. Az antenna kapcsolására még nincs ötletem, talán kapcsolódiódákkal oldom meg.
(#) zoltan_30 válasza Medve hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Vaszel ket vevot , a egyiket alkalmazod a 27MHz-ra a masikat meg szepen athangolod 350 MHz-ra. Mivel nem annyira szelektiv a bemeneti kor igy atfogja fogni a 300 -433 MHz-et.
Az anetenna lehet kozos. Amikor a 27 megan vagy akkor kihuzod es osszenyomod a nagyobb frekvencian.
(#) retrolabsaudio hozzászólása Máj 29, 2009 /
 
üdvözlök minen topic lakót! segitséget kérnék,van egy robogóm ami a műszerfalon kijelzi ha a mobilomat hivja valaki,de sajna ,a forgalomban nem mindig veszem észre.Kérdésem,hogy ezzel a vezeték nélküli csengővel meglehetne-e oldani,hogy amikor a dióda villog a műszerfalon akkor egy optocsatolóval működésbe hozni az adót,és a bukóban lenne a vevő.vagy valakinek van-e rajza ami megvalósitható,mert úgy rémlik,hogy a hangszórós rész nem kicsi,és lehet nemfér be a bukóba,tehát olyan rajz kéne (vevő)ami elég kicsi,max gombakuról elmegy ,mobilteló hangszórót meghajt,az adónak van hely,12voltos a moci aksija,üdvözlettel...
retrolabsaudio
(#) brato hozzászólása Okt 6, 2009 /
 
Üdv!

Szert tettem egy vezeték nélküli csengőre de nincs hozzá
meg az adó része.
A csatolt képek alapján tudja azonosítani valaki, hogy milyen frekvencián megy?
(#) Novak válasza brato hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
Szia, gyakorlatilag biztosra veheted, hogy 433 MHz környéki frekvenciára készült! Kérdés ezzel az infóval mit kezdesz?
(#) brato válasza Novak hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
Köszi a választ.
Valami adót kellene összehozni amivel esetleg működik.
Így már legalább tudom mit kell keresgélni.
(#) Medve válasza brato hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Hello, kezdők számára esetleges a siker, lényeges része az adónak a rezonátor, beszerzése nehézkes, (a HE store-ben pl nem kapni). A nyákon pedig ott egy hangolt kör, amit egy meglévő példányról pl le lehet másolni, de nem éri meg. Tecsós csengő már van 1000Ft-tól s kapsz egy vevőt is.
(#) Novak válasza Medve hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Szerintem a rádiófrekis rész az egyszerűbb, mert rezonátorral nem egy nagy munka megépíteni, utána mondjuk egy kollektorkörben lévő rezgőkör már csak a hatótáv szempontjából lényeges.
Viszont a csengőhöz tartozó kódot is el kéne találni, ami már kicsit bonyolultabb. Meg be is kéne hozzá szerezni a kódoló ICt.
Valóban sokkal olcsóbb, egyszerűbb és biztosabb megoldás a tescos vagy obis 1000 ftos csengő megvétele!
(#) botkaa hozzászólása Aug 2, 2010 /
 
Hali!

Elég kezdő vagyok, nemrég csináltam egy ajtónyitás érzékelőt a présházba a vezeték nélküli csengőből.Az adó mikrokapcsolójára egy reed kapcsolót kötöttem és az 12V tápról hajtom, a vevőt 4.5V-osról.Először simán tettem fel a reedkapcsolót de mivel ha nyitvamarad az ajtó folyamatosan cseng ezért a kapcsolórészét az ajtó fordulóba raktam így akkor csak kis ideig kapcsol és jó is volt,de csak mikor közepes sebességgel nyitom az ajtót.Egy 555 ös monostabilt gondoltam az adóhoz hogy ha van impulzus legalább 2mp ig kapcsoljon.Még nem építettem meg,nincs valami jobb ötlet pl hogy a reddkapcsolót vissza az ajtótokra és egy olyan kapcsolás ha kinyitom 1 fix legalább 1 mp kapcsolás legyen az adóra mert csak akkor csen rendesen.Köszönöm az ötleteket.
(#) proba válasza botkaa hozzászólására (») Aug 3, 2010 /
 
A forgásponthoz közel rakod tovább zár.(hátrány az ajtót jobban ki kell nyitni.) Két kapcsolót kell felrakni egyet a nyitott állásra egyet a zárt állásra és ha a kettő között van akkor indít. (ha az ajtót ki lehet nyitni teljesen a csengőhöz szükséges időnél gyorsabban akkor ezek nem jó megoldások.
Esetleg ha terhelhető a nyomógombod ,vele párhuzamosan egy nagyobb kondi.A kapcsolód nyitáskor rövidre zárja a kondit,ha bont, a kondi töltődéséig talán meghosszabbodik a gombnyomás. (de ezeknél a csengőknél ezt nem lehessen tudni jó lesz-e.)
(#) botkaa válasza proba hozzászólására (») Aug 3, 2010 /
 
köszönöm a választ!

Szerencsére fordított reed kapcsolóm van úgy is betudom kötni nyitásra zárjon,abból szerintem valami általam is könnyen kivitelezhető kapcsolást lehetni csinálni ami arra kapcsolna pl 1 relét 1.5-2 mp ig.Egy 555Ic-t már szereztem is.Csak hát még kezdő vagyok megtervezni 1 ilyet azt jó lenne pár ötlet és kapcsolás.
(#) proba válasza botkaa hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Alap kapcsolás ,számítás Link Az indítással kiegészítve (az időzítések átszámolandók. A kimenet meg a +12V közé egy kis fogyasztású relét köthetsz egy fordított polaritással bekötött diódával.
(#) Kotesz hozzászólása Ápr 20, 2011 /
 
Vettem én is egy vez. nélküli csengőt.
Annyit kimértem hogy az ic-nek van olyan kimenet ami kb. 2s ideig kitesz egy pozitív jelet kb 3V.
Hogyan lehetne ezzel relét vezérelni hogy úgy az egyik impulzusra ki a másikra bekapcsoljon a relé?

Előre is köszi a választ!
(#) Medve válasza Kotesz hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Én formálnám egy Schmitt triggerrel aztán jönne egy bistabil ák, 7474, vagy kapu, ami van itthon, aztán relé, de lehet használni erősítés után egy bistabil relét is...
(#) Kotesz válasza Medve hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Köszi!
Egy kicsit részleteznéd nekem mert ez elég zavaros.
(#) Medve válasza Kotesz hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Szerintem ezt a kezdő kérdésekben kellene folytatni, addig is keress rá az "RS tároló" kulcsszóra, ha a TTL áramköröket már ismered.
(#) bancsi15 hozzászólása Nov 1, 2011 /
 
Sziasztok!

Egy vezeték nélküli csengőt szeretnék "párhuzamosan" kötni a lakás kaputelefonjával, pontosabban a beltéri egységgel, hogy a bentebbi szobákban is lehessen hallani, ha csengetnek.
Az elképzelésem az lenne, hogy a vezeték nélküli csengő nyomógombját egy relé helyettesítené, amit egy tranzisztor kapcsol külön áramforrásról a kaputelefonba bejövő jel hatására.
Kigondoltam egy kapcsolást az itthon található alkatrészekből. Valaki tudna segíteni, hogy ez működőképes kapcsolás lehet-e? Csatolom a beltéri egység kapcsolási rajzát is.
(#) bancsi15 válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /
 
Vagy lehet, hogy a D4 diódát meg kellene fordítanom, hogy negatív fesz. jusson a pnp tranzisztor bázisára?
(#) Inhouse válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /
 
Ne bonyolítsd! Nem tudod a nyomógombot 2 áramkörösre cserélni? Vagy mögérakni egy mikrokapcsolót pluszban? Esetleg reed patron és mágnes?

Üdv
Inhouse
(#) bancsi15 válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 1, 2011 /
 
Nem a beltéri egység nyomógombjára akarok kötni bármit is. Az lenne a cél, hogy ha szól a beltéri egység, mert csengetnek odalentről, akkor a vezeték nélküli csengő is szóljon vele egyszerre. Ennek a vevő részét bevinném a szobába, az adó részét (amin a nyomógomb van) pedig elhelyezném a kaputelefon mellett. Ennek a nyomógombját zárná rövidre a relé, ha szól a kaputelefon hangszórója így a vevő rész is elkezdene "zenélni" a szobában.
Ez lenne az elképzelésem, remélem érhető.
(#) proba válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /
 
A vezeték feszültségét figyeld inkább.Emlékeim szerint a csengetésnél a vonali feszültség is változik.A hang kinyerése túl bonyolult,mellékesen néha beszélgetésre is csengetne.A hang kinyeréséhez inkább a tranzisztort bázis emitter között vezérelném egy soros ellenálláson/kondin keresztül, diódák nélkül .A diódák azért "jók" ,hogy a kondi feltöltődése után semmi ne menjen át rajta.A vezeték nélküli csengő adó része eléggé allergiás a rövid vezetékre ,igy a relé erintöit a lehető legrövidebb vezetékkel kösd be.(néhány cm max)
(#) bancsi15 válasza proba hozzászólására (») Nov 1, 2011 /
 
Így gondoltad?
(#) Tarbur hozzászólása Dec 8, 2011 /
 
Sziasztok!
Ha egy vezeték nélküli csengőt összeházasítanék egy fetes áramkörrel (Bővebben: Link), akkor ezzel kiváltható lenne a relé? Úgy gondoltam a csengő hangszórója töltené be a kapcsoló szerepét, vagyis helyette ezt bekötni. Közeleg a szilveszter, amolyan távirányítású tüzijáték indítót szeretnék összedobni. Pár darab akku sorba kötve izzítana fel valami fémszálat, ami a motor helyett lenne bekötve.
(#) proba válasza bancsi15 hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Nem egészen ,de kis módosítással esetleg működhet ...

kapu.JPG
    
Következő: »»   7 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2016. Okt, 25. Kedd
21:06:17
Jelenleg 786 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu