Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hagyományos izzók, és az energiatakarékos fényforrások
Lapozás: OK   6 / 6
(#) gyuszo válasza zenetom hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Ebben a témában itt az új :Bővebben: Link
Én is már csak LED-et használok, Egy 12-20 nm szobába E27 13W 3000K 1050lm fényforrás tökéletesen megfelel. vagy helyette GU10 5W 420 lm spot fényforrásból 3 db.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2016
(#) kzozo válasza Zole hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
A tervezett elavulás benne van a hagyományos izzókban is: a budapesti izzógyárban vannak tömegspektrométereink, amivel a MEO nézi az izzókban a töltőgáz összetételét. Ott mesélték hogy a gáz tartalmaz oxigént is, hogy az izzószál szépen lassan elégjen, ugyanis a gyárnak megkell tudnia becsülni előre az izzó élettartamát.
(#) Joe_001 válasza Zole hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Üdv!
Teljesen igazat adok neked. Egyik előző munkahelyemen a 18W fénycső kiváltása volt a feladatom, ami csak akkor hoz pénzt, ha nem az ember által kedvelt spektrumban dolgozik. Az a led valóban leadja a nagyobb fényerőt, de nem a szenek megfelelő spektrumban, hanem az UV tartomány felé eltolódva, hideg fehérként, magas UV tartalommal, ami károsítja a szem teljes átlátszó részeit, idővel lemattulnak, opálossá válnak. A ledek 120°-és kúpban világítanak, a fénycső vonalban körsugárzó, tehát egy egyszerű fényes lappak 3000 K tartományban magasan veri a ledeket hatásfokban. Mindez persze nem tetszett főnökeimnek, levettek a projektről. Kb ezt gondolom erről a "divatról" lehet változik a ledek hatásfoka, lehetőleg a meleg fehér tartományban, mivel a szemünk ebben a tartományban dolgozik tizenezer éve az evolúció, és természetes fényforrásunk miatt.
(#) kadarist válasza Joe_001 hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Az üveg nem szűri ki az UV-t? Én úgy tudom, hogy igen.
(#) zenetom válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
Ez a LED-es topic, de itt nem találtam cikket (legalábbis az utolsó oldalon).
(#) gyuszo válasza zenetom hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
Az "újabbat" én magára a LED-re értettem. . Több évig én is használtam különféle energiatakarékos kompakt fénycsövet, Tungsram, Osram típust, de a legújabb fejlesztésű LED fényforrások, a meleg fehér ( 3000K) színben már egészen jók.
(#) zenetom válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
Ja vagyúgy..
Én a fénycsöveket nem szeretem, majdnem biztos vagy ok benne, hogy rosszabbak, mint a (jó minőségű) LED fényforrások.
(#) Watson válasza kadarist hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Csak a nagyon vastag üveg. Az UV fénycsövek is üvegből vannak, és az üvegburás izzók is sugároznak ki UV fényt, amíg ez utóbbit nem tudták, addig a színészek gyulladt szemekkel éltek.
(#) Watson válasza Joe_001 hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
A ledes fehér fény kék összetevője még az ember hormon termelését is megváltoztatja.
(#) kadarist válasza Watson hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Az izzólámpa eleve nem sugároz ultraibolya hullámhosszat. Nézz meg egy spektrumképet.
(#) Joe_001 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Kétféle üveg van. A kvarcüveg ez nem szűri ki pl. lencsékbe. Ez a teljes látható spektrumot átereszti. A másik a nátronüveg pl. a közönséges ablaküveg ez igen. (Infrává transzponálja, és azt visszaveri, üvegház hatás)
(#) Joe_001 válasza Watson hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Persze mert a világosítók többféle fényforrást használnak. A közönséges izzót is, fénycsövet is, Fém-halogén fényforrást is, de anno a Szegedi Szabadtéri fejgépei ívfénnyel dolgoztak 30 centis szénrudat égettem el benne egy felvonásban. A színpadi gépei 5 kW-os ADB wolfram szállal, de hoztak 1,2 kW fém-halogéneket egy Fidélióba ezzel a torony második erkélyéről kellett levilágítani a színpadra. A fénycső alapon erős UV kibocsájtó a benne lévő fehér por nélkül, - germicid (fertőtlenítő) csőnek hívják. Panel levilágításhoz használtuk anno. A fém-halogénnek is magas az UV tartalma, de napoztattuk rendesen az ívfényessel éjjel a művészurakat(Gregor Jóska,Miklósa Erika,stb.). Tehát próba napszemüvegben.
Egy szóval nem mindegyiklámpa, de fényforrás függő mennyi UV-t bocsájt ki.
(#) Joe_001 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
EZ így van. más fényforrások igen. pl a fémhalogén spot izzók elé azért került (többek közt) közönséges ablaküveg, és nem kvarcüveg, mert valamennyit levesz az UV-ból.
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem