Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hagyományos izzók, és az energiatakarékos fényforrások
Lapozás: OK   1 / 6
(#) Tom-ee hozzászólása Szept 16, 2008 /
 
Sziasztok.
Rákerestem google-ban is meg itt is a hagyományos izzókra, de nem találtam kielégítő választ.
Sok helyről azt hallottam, hogy bár az enerdiatakarékos izzók és a LED-es világítótestek is nagyon keveset fogyasztanak - ezért is találták ki őket - de a fényerejük vagy gyenge (energiatakarékos), vagy nem úgy szórja a fényt, mint egy normál izzó (LED-es)
Nézegettem LED-es fényforrásokat, de nem jutok vele dülőre. Olyan adatokat közöl, amikkel nem tudok mit kezdeni; ilyen a szín - pl. mi a különbség a hideg és a meleg fehér között - , megvilágítási szög és megvilágítás... Az utóbbi kettőt még csak-csak értem, ellenben egy hagyományos izzónál ezt nem tűntetik fel. Az egyetlen közös pont a fogyasztás, de a hagyományos izzóknál ez nagyon messze áll a hasznos teljesítménytől.
Az lenne a kérdésem, hogy tudna-e valaki olyan táblázatot vagy oldalt mutatni, amiben a hagyományos izzók adatait lehet megtalálni, és ezzel összehasonlítani egy LED-es vagy egyéb kompakt fényforrásokkal?
Köszönet előre is
(#) ciw válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
(#) Tom-ee válasza ciw hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Mindenképpen, jóval több adatot közöl, mint a boltban a doboz.
Ellenben szükségem lenne némi jelmagyarázatra, nem egészen értek minden a fejlécekben szereplő jelekből...
- W - gondolom watt, mint felvett teljesítmény
- V - üzemi fesz
- foglalat típusa
- Lmax - ?
- "átmérő" - ez a búráé?
- lm - ?
- th - ?
- "kocka" - befoglaló méretek?
- EEC - ?
Illetve egyes típusoknál szerepel még a szög - ez jó, csak jó lenne mindegyikre tudni - illetve egy Cd... Ő micsoda? (Candella?)
(#) djpman válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Szia!
Lmax - az izzó hossza
átmárő - a búráé felülnézetből
lm - lumen - azaz fényáram a fényforrás által minden irányba kisugárzott összes fényteljesítmény
th - üzem óra(élettartam)
"kocka" - csomagolási egység(például mennyi van egy kartonban)
EEC - Energia osztály (A-tól G-ig minél jobb az izzó enegia hasznosítása az abc-ben annál előrébb helyezkedő betűt kap, kompakt fénycsövek A-sak)
"háromszög" - A fényforrás által kisugárzott fény szögét, ugyanis vannak irányított fényű izzók, nevezik őket spot izzónak is
Cd - Candela - a fénysűrűség ,a fényforrás intenzitásának a mértéke a megfigyelési irányban
Remélem tudtam segíteni
(#) Tom-ee válasza djpman hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Igen, köszönöm a felvilágosítást - stílusosan
(#) dbase válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Mekkora fényerőt szolgáltatnak a LED izzók?
Mennyi pénzt takaríthat meg, ha LED izzót használ?

Amugy a lux a lényeg, pl egy 150w os fémhalogén 11000lux, és egy síma 150 es halogén 2000lux kb. Energiatakarékos izzóé meg kb pár100.
(#) Tom-ee válasza dbase hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Köszönöm! Árban meggyőző a dolog, épp azt tervezem, hogy 1-2 szobában próbaképp átállok ilyen fényforrásra.
Ellenben kezdek belekeveredni ezekbe a lux meg lumen meg egyéb adatokba... Írja az 1. link, hogy 100 W-os izzó, 100 lux. Ez ok. A sorban felsorolt legnagyobb LED-es fényforrás - 2,5 W - ennek alig az ötödét éri el. Ez számomra azt jelenti, hogy egy 15 wattos sima ittónak felel meg... Helyesen látom? Nem rongálja ez a szemet?
(#) dbase válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Én is úgy látom ahogy te.
100w izzó=30w led izzó
Kell még fejlődniük, és a led még irányított is a fénye.
Max olyan helyre való mint reklám megvilágítás, vagy házat körbe világítani.

A fényáram a fényforrás minden irányban szétsugárzott fényteljesítményének összegsége..
A fényáram a fényerősség és a besugárzott térszög szorzata.
Minden egyéb világítástechnikai mértéket a fényáramhoz viszonyítanak.
Jelölése: Φ (Phi)
Mértékegysége: Lumen ( 1 lumen = 1 cd ˇ sr )
Jele: lm
(Egy100 Wattos, 220 Voltos általános izzólámpa által kibocsátott fényáram 1380 Im.)

Fényerősség
A fényerősség egy meghatározott irányban kisugárzott fény mértéke.
A fényerősség a fényforrás egységnyi térszögre sugárzott fényáram mennyiségét határozza meg
Jelölése: I
Mértékegysége: Candela (lm/sr)
Jele: cd

Bővebben: Link
(#) Tom-ee válasza dbase hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Ez a fénytan sokat fog segíteni sztem, szemléletes ábrákat tartalmaz. Köszönöm! (hiába vagyok tisztába a fogalmakkal, ha nem értem pontosan, mit jelentenek, de sztem ez megérteti )
Biztos másnak is eszébe jutott már, illetve nyilván a gyártó is a legjobbra törekszik, ezért kicsit félve kérdezem, hogy valamilyen visszaverődéses elven nem lehetne ezeken az értékeken javítani? (hasonló elven, mint az autó fényszórója; nem közvetlen világít az izzó, hanem tükörre, ami megfelelően vetíti a fényt...)
(#) Tom-ee hozzászólása Szept 19, 2008 /
 
Próbálkozott már vki LED-es fényforrásokkal otthon? Mik a tapasztalatok?
(#) Krisee hozzászólása Szept 19, 2008 /
 
Én csináltam már bringalámpát. Egy teszkós gagyi izzós lámpába tákoltam bele egy NYÁK-ot 14 db LED-del (több nem fért bele ) 4 db ceruzaakkuról ment stab. IC-vel. Egész jó fénye volt.
(#) Tom-ee válasza Krisee hozzászólására (») Szept 19, 2008 /
 
Mennyire szórta a fényt? Gondolom elég kis mértékben, ami birngánál nem baj, de mondjuk lakásba... Milyen messzire vitt?
(#) proba válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 19, 2008 /
 
Ami nagyon fontos ,legalábbis a számomra az a színhőmérséklet és a színhűség.Erre minden energia takarékos égőnél figyelj oda.(hideg fehér ,meleg fehér) .biztosan láttál már több fajta neoncsövet világítani egyszerre.Ahol nem ügyelnek rá látszik hogy az egyik fehér az "kék" a másik pedig "sárga".Ezt az érték általában 2700-6500 ig szokták használni (2700 a sárgás izzólámpa 6500 a kékes a napfény színe , ha nem tévedek.) Egy szobába mindkettőt alkalmazva igen zavaró.A 6500 ast ne válaszd ha a szobába nem csak a napfényt akarod kiegészíteni mert nagyon "hideg"
A színhűség pedig azt mutatja meg hogy a dolgok színe (pl fényképezésnél biztosan látszik) mennyire tér el a valóságostól.
Ha energiatakarékos égőt veszel min a 8xx sorozatot de ha lehet 9xx eset válassz az utána lévő két szám két 0 val kiegészítve a színhőmérsékletet adja.
(#) Macsek71 válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 19, 2008 /
 
A konyhámban LEDek vannak (a beépíthető halogénes cuccban), 5 db 0.2 W . Fő fényforrásnak kevés-dolgozni mellette- de pl reggel kávéfőzni, nasiért kiszaladáskor elégséges.
Szobába -háttér fénynek- elégséges lenne a fénye, de a hideg fehér hosszútávon zavaró
(#) Tom-ee válasza proba hozzászólására (») Szept 19, 2008 /
 
Igen, a színhőnek nemrég néztem utána a wikipédián, van róla egy jó összefoglaló, abból megértettem, miről is van szó, és az értékek is le vannak írva. (érdekes módon a hideg-meleg dolog pont fordítva van, mint gondolná az ember :yes: )
Macsek71, köszi a beszámolót neked is.
(#) proba válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 21, 2008 /
 
Jó is a fémhalogén égő ,csak egy baj van vele ,a maga 150 W jával akkora pontszerű fényforrás hogy minden tiszta árnyék,meg csillogás . Egy világítástechnikai szakember mondta hogy ezeket min 6 m magasra kell szerelni ahhoz hogy ez a hatás ne legyen annyira zavaró.
Ezt azután jól bizonyította hogy egy jó minőségű lámpatestbe (elvileg szórt fényt adó) épített 0,5m X 0,75 m méretbe épített 150 wattos fénycsővel is határozott (zavaró) árnyékot vet a tőle 8-10 méterre lévő kiálló tárgy.Pedig a helyiségben nincs sötét (kb egy szoba két 60 as égővel megvilágítási szint mellett)
(#) Krisee válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 21, 2008 /
 
Volt benne 12°-os és 25°-os LED is. Úgy állítottam be a LED-eket, hogy vízszintes legyen a fénycsóva, de a szórás miatt oldalra is világított, mivel a sugárzási szög csak a fényerősség 50%-ára vonatkozik(tudtommal). A halogén bringalámpa azért messzebbre visz, de csak nagyon kis területet világít és sokat is fogyaszt. Lakásba szerintem még nem éri meg LED-et használni, nem térül meg az ára.
(#) lapose válasza Krisee hozzászólására (») Szept 21, 2008 /
 
Szia!
Szerintem megéri, csak nem ledeket, hanem komplett led fényforrást kell venni. Hatásfokuk legalább olyan jó mint a legjobb energiatakarékos izzóknak, viszont élettartamuk többszöröse azokénak, általában 100000 órás időtartamot adnak meg. Ráadásul előnyük hogy a fényerejüket egyszerűen lehet szabályozni.
Egyetlen hátrányuk, hogy még viszonylag drágák.
(#) Göndör válasza dbase hozzászólására (») Szept 22, 2008 /
 
Belekukkantottam az általad belinkelt jegyzetbe. Lehet, hogy műszaki szempontból jó dolgokat ír, de az a két hely, ahova éppen belekukkantottam elsőre, az tragikus ostobaságokat tartalmaz. A fény jellemzésére a 3. pontban: "energia (energia által keletkezik és megszűnésekor energiává alaku.) megfogalmazás arról árulkodik, hogy a jegyzetírónak nincsenek alapvető fizikai ismeretei sem a fényről, sem az energiáról. Hamár jegyzetet ír valaki, akkor igazán átolvashatna legalább egy középiskolai tankönyvet. Azután a második helyen, ahova belekukkantottam a következők olvashatók a térszög megfogalmazására. "Térben meghatározott nagyságú, irányított tartományok jellemzésére szolgál.
A térszög nagysága az adott irányt tartalmazó térszöghöz tartozó gömbsüveg felületének és a gömbsugár négyzetének a hányadosával jellemezhető." Na ezt kapd ki! Erre meg azt mondom, hogy illett volna egy elemi geometria könyvet vagy legalább a lexikont elővennie. Ezek után mennyi hitele lehet a többi szövegnek? Ilyen képességű emberek ma Magyarországon könyvet írhatnak?
(#) nfbg hozzászólása Feb 7, 2009 /
 
Helló! Itthon van 1 lámpám a plafonon E-14es foglalatú, 50 Hz 230 V 40W-os. Kérdésem a következő:Vettem 2 db led izzót(2 foglalata van a lámpatestnek) 50Hz-sek,220-240 V 1,2 W E14-esek.Én vagyok akkor szerencsétlen hogy kifogtam két rossszat, vagy egyéb okai vannak arra h nem működnek? Remélem tudtok segiteni.

Tehát ha nem világos egyikse működik, hagyományos izzóval hibátlanul. ötlet?
(#) balazswo hozzászólása Aug 18, 2009 /
 
Sziasztok!

A minap felmerült bennem egy gondolat a hagyományos izzók és az energiatakarékos izzók harcának kapcsán. Egyre inkább hallom, hogy ha környezettudatosak akarunk lenni, akkor használjuk energiatakarékos lámpákat. Ez még így rendben is van, azonban végiggondoltam, hogy biztos annyival környezetkímélőbb, mint azt sokan hangoztatják? Gondoljunk csak bele! Egy normál izzó gyártásához alig van szükség némi alkatrészre és viszonylag egyszerű, ergó olcsó gyártani. Szinte 40-50ft-ért lehet kapni egy hagyományos izzót. Ráadásul, kevesebb veszélyes anyagot tartalmaz, mint pl. egy komplett fénycső. A legutóbbi nagyáruházi látogatásom során 300ft-ért árultak 11W-os komplett fénycsöveket (noname).
Amikor a legutóbb tönkrement egy ilyen fénycsövem (talán 2000 órát sem bírt ki), akkor szétszedtem és megnéztem, hogy mi is van benne. Elég bonyolult jószágnak tűnik. Elég komoly elektronikák vannak bennük. Ráadásul jóval több különböző alapanyagot használnak fel a gyártásukhoz.
Vajon mennyivel leszünk környezettudatosabbak, ha komplett fénycsöveket használunk? Nem lehetséges, hogy a komplett fénycső gyártása és a használt fénycsövek feldolgozása, ártalmatlanítása már olyannyira nagyobb mértékben terheli a környezetet, hogy csak épphogy olcsóbbra jön ki a fénycsöves világítás? (Itt az egy élettartamra eső fénycsövenkénti költséget értem.) Biztos, hogy jobban jár a Föld a komplett fénycsöves megvilágítással?
Erről szeretném megkérdezni a véleményeteket. Ti - mint hozzáértők - mit gondoltok erről?
(Köszönöm, hogy nem "offoltok" le egyből, hisz én csak egy választ keresek, hogy tudatlanságomat megszűntetni igyekezzek.)
Üdv!
(#) zolika60 válasza balazswo hozzászólására (») Aug 18, 2009 /
 
Bizony ezt a kérdést jó látod. Nem az energiahatékonyság hanem a profit a lényeg. Ez a globalizáció. Az autó iparban is ez a helyzet. Folyamatosan nyomják, hogy vegyél új autót mert az környezet kímélőbb. A valóság pedig az, hogy az autózásban a gyártás az igazán környezet szennyező. 3-4 szer annyi környezet szennyezéssel jár mint amennyit aztán egész "életében" szennyez.Tehát az a környezet kímélőbb autó ami még 30 évesen is megy. Szerintem ez vonatkozik az égőkre is. Van a házamon két külső égő én 12 éve költöztem ide már akkor ott voltak foglalatig bevakolva. Talán több mint 20évesek. Még mindig működnek Hány energia takarékos neon kellett volna már helyettük. Arról nem is beszélve, hogy télen milyen sok idő kellene nekik míg tejes fénnyel világítanának.
(#) proba válasza balazswo hozzászólására (») Aug 18, 2009 /
 
Hát a fénycsőpor az veszélyes méreg. A szinhőmérséklete sem emberbarát,legalábbis az olcsóbbaknak (kifejezetten idegesítő ) És szerintem is több energiát felemészt újrahasznosítani mint egy üveg,némi alu,wollfran tartalmú izzólámpát. (A töltőgázt nem mondom mert az mindkettőben van. - bár gyanítom az izzóé még mindíg barátságosab- ) .
Ha a földről kipusztulnak az emberek az lesz a környezetbarát.
Szerintem is csak egyeseknek jó üzlet.(a gazdaság meg had pörögjön.)
Ha igazán környezet tudatosak lennének nem lehetne a boltban kapni SEMMIT aminek az élettartama nincs legalább 10 év.Minden egyébb csak a szeméthalmokat növeli.(kisgépek,dvd,tv,autó.... Lassan már a lakás is csak 2 év garanciás utána eldobandó )
(#) Mzolee hozzászólása Aug 28, 2009 /
 
Kivonják a forgalomból a hagyományos háztartási izzókat!

Itt a (nekem legalábbis) rossz hír: Hirado.hu

Aztán rámentem a Tungsram webshop-jára és ott még nem látszik a változás: Normál izzók

Na majd meglátjuk...
(#) Frodo94 válasza Mzolee hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Még nem is kell nekik, csak szeptember 1-től.
(#) djgombi válasza Frodo94 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Nem tudom mi lesz majd a láva lámpákkal? Mert azoknak hő is kell amit az E takarékos izzó nem szolgáltat.
Majd tenni kell bele egy fűtőszálat, hogy működjön
(#) Mzolee válasza djgombi hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Én meg rákérdeztem a Tunsgramnál, hogy mi lesz pl. a színes PAR izzókkal, meg az autóizzókkal, meg stb?!

Azt mondták, hogy minden marad, csak a háztartások hagyományos izzóit kívánják ezzel a rendelettel kiszorítani.
(#) proba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Sajnos, ezt nem így gondolom .A választási lehetőség azért maradhatna.
Aki eddíg -saját érdekeit nem felismerve- izzólámpával világított,az ezután sem a minőségi (drágább) csöveket veszi .Rongálva ezzel a saját és családja szemét,valamint a szeméthalmot szaporítja.
(#) Mzolee hozzászólása Aug 28, 2009 /
 
Én is az izzók mellett vagyok. Ha fény spektrum kérdésével nem érvelhetek, akkor azzal, hogy meg kell nézni hogy az izzó előállítási költsége mennyi és a kompakté mennyi. Továbbá ott a higanytartalom, nemhiszem, hogy az aki idáig a kukába dobálta az izzókat, az innentől gyűjtőhelyre viszi majd a kompaktokat.

Egy másik érdekesség:
normál izzó: 60Ft / 1000 óra >>15*60= 900Ft
kompakt: 2500Ft / 15000 óra

Ez viszont kétségtelenül a kompaktok mellett szól
15000 óra:
izzó 60W - 900kWh
kompakt 7W - 105kWh
(#) kuruc19 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Télen szerintem sem tragikus, ha körték égnek a lakásban, már csak azért sem, mert kevesebb napszerű fény éri az embert. Nyáron már nem olyan szerencsés így világítani, mert egy 60-as izzó is bemelegíti a szobát, aztán izzad az ember, mint a ló.
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem