Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hagyományos izzók, és az energiatakarékos fényforrások
Lapozás: OK   5 / 6
(#) Ge Lee válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
Ha valaki újat épít a nulláról, akkor mással nem is érdemes csak LED-el. Ha nem kapcsolóüzemű áramgenerátorok vannak elé téve hanem egy kondi az előtét, akkor talán szét sem kell szedni soha az életben. Nekem 2 problémám van csak vele, nem nagyon találni hozzá elfogadható árban lámpatesteket pláne hűtéssel együtt, illetve a normális színű LED is ritka, csak a hideg fehérrel lett elárasztva a piac.
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
Most konkrétan nem értelek a LED-del kapcsolatban. Nekem a legmostohább helyen mennyezetbe építve, szellőzés nélkül is jól működnek a szabvány foglalatban a szabvány GU10-es LED fényforrások (igaz a legújabb LED technológia, nem a bevásárlóközpontos). Van E27, E14 foglalattal széles nyílásszögű, melegfehér is, Sőt újabban van figuratív, amiben izzószál formájú led "csövek" vannak. Azaz a meglévő lámpatestekben kitűnően teljesíthetnek és még dekoratívak is. Több mint három éve tesztelgetem a különböző generációkat és konstrukciókat. Cseregaranciával adom a LED-et. Egy konténerből egyetlen darabbal volt gond, az is MEO, vagy szállítási hiba valószinűleg, mert a forrasztás tövénél tört el a vezeték. ...és nem kondis előtét van bennük. Az árban egyetértünk, lehetne olcsóbb. De a 35000-50000óra élettartam valamicskét kompenzál - ahogy a cseregarancia is. Nyilván a hidegfehéret és a normálfehéret adják - mert azzal könnyű az embert még műszerrel is megtéveszteni. De van már nekem is melegfehér Direkt egymás mellé van téve egy halogénnel - nem lehet észrevenni fényben és fényerőben különbséget. Ezek már nem pislákoló gyertyafények.
(#) Ge Lee válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
Normális fényerőről beszélek, egy 10 vagy egy 50W-os azért már fűt rendesen, azt nem rakod bele az E27-be.
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
Miért ne? Eleve kevesebb hőt ad le a lámpatest, mint egy izzó. Én is normál fényerőről beszélek, nem gyertyafényről. Nézd meg élőben, mielőtt végtelen vitába keverednénk. 50W halogén helyett 5W. Már a 3 éves LED világítótesteket is azért választottam, mert a halogén - hiába a gyári mennyezeti doboz - nagyon melegítette a vezetékeket és a sorkapcsokat. Ez azóta kevésbé probléma, mint izzóval. Persze - van hőleadás - de arányos.
(#) bakos13gab válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
Ezt ismeri valaki?
Philips Master LED
Anno úgy harangozták be, hogy az első olyan LED fényforrás, ami kiváltja a hagyományos 60W-os izzókat. Még mindig nagyon drága sajnos. Az életben nem hozza be az árát szerintem és játéknak meg elég drága, így nem vettem még.
(#) kameleon2 válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
Ha venni akarsz keress meg. A kollekciót a neten is meg lehet nézni, de élőben sokkal meggyőzőbb. És olcsóbb mint az említett típus - élettartam garanciával. weboldalt azért nem írok - mert az már reklám lenne.
(#) papo69 válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
Osram 10W-os ledje töredék árban van ehhez képest, szintén tudja a 60W-os izzó fényét produkálni.
(#) Ge Lee válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 15, 2014 /
 
Ezeket a megoldásokat el kell felejteni, egy vagyonba kerülnek. Kínából lehet rendelni nagyon jó áron jó minőségű LED-et is, csak hát ahhoz kell még előtét, hűtés, meg lámpatest. Erre írtam hogy nincs rá még olcsó alternatíva, a házilag épített meg nem lesz esztétikus. Tehát nem olyan megoldásra gondolok hogy az E27-be belefabrikálunk valamit, hanem fix a kiépítés, mert úgy sem kell többet hozzányúlni. Persze ez csak akkor igaz ha nem kapcsolóüzemű az előtét, és van megfelelő hűtés.
Amellett hogy nagyon jó, csodát a LED-től sem kell várni, mert ha beszerelsz egy 5W-osat a nappaliba, annak a fényénél nem nagyon fogsz olvasni...
Olyan megoldás elterjedését várom, hogy megveszed a boltban a komplett lámpatestet (különféle formákban és teljesítménnyel), mondjuk 2 tiplivel felrakod a mennyezetre, és örülsz. Csak ilyet egyelőre nem nagyon látni, marad a házilagos elkészítés.
Egy ismerősnek csináltunk ilyet, évek óta megy, nem kell félévente cserélni mint a kompaktcsövet.
(#) szamóca válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 15, 2014 /
 
nem kell félévente cserélni mint a kompaktcsövet
Nálam hét éve mennek a Philips körfénycsövek. Hozzáteszem, a hálózati feszültség 242V!
Ha kell a fényerő, akkor a csillárba van három 23W-os Philips Tornado WW827. A Philips egyébként elég jó fénycuccokat gyárt meglátásom szerint.
(#) lukacsp válasza szamóca hozzászólására (») Okt 15, 2014 /
 
Nekem még 90-es évek végén vásárolt Philips kompakt fénycsövek is üzemelnek. Szerintem is jók a termékeik.
(#) Tomi111 válasza lukacsp hozzászólására (») Okt 15, 2014 /
 
Üdv!
Én még használok a képen látható tungsramokat '92-'93 tájáról. A képen a bal szélső 11W-osban van és a jobb oldali 23W-os. A mai napig működnek. Ezek még előfűtéssel gyújtanak. ( csatolt kép nem az enyém! )
(#) fecameca válasza Tomi111 hozzászólására (») Okt 15, 2014 /
 
Én ugyanezt vettem a Tescóban 3 éve, az is "TUNGSRAM", de "Made in China" felirattal. A 3 daraból már csak egy van életben. Az a tapasztalatom,hogy amelyik megéri a 3 évet, az lehet, hogy a 10-et is, a többi kuka. Ugyanez az ábra a Grundigokkal.
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 15, 2014 /
 
Kérlek - de tényleg.... nézzétek már meg az új ledeket is! Ezek nem olyanok, ami mellett nem lehet olvasni. http://led-lights.hu/ Nekem csak ilyen van és szinte vakít! Még a házilag épített led fényforrásaim is jobbak a bevásárlóközpontos 3-4 éves technológiánál! Az enyém a képen normál fehér, de mindenhol máshol csak melegfehéret használok. Levilágítja a halogén lámpát! A kompakt fénycsövekről meg csak annyit - barátomnál pusztultak a növények alatta. Ma már leddel világít (kb 1 éve) - azóta nincs ilyen gondja.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2014

LED1.jpg
    
(#) Tomi111 válasza fecameca hozzászólására (») Okt 15, 2014 /
 
Üdv!
Én a képen a két szélsőre gondoltam( a kúpos alakú házban)! Azok a régiek! Azok még magyarok, azt hiszem Nagykanizsán is gyártották őket. Sokat kibírtak! A középsők már kínaiak szerintem.
(#) kérdező válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 16, 2014 /
 
Többen is említették, hogy a boltokba kerültek a rázásálló izzók. Nemrég vettem belőle párat, mert úgy tűnt, hogy ennek is befejezik a gyártását. De azóta újabb készletek jelennek meg a boltokban, és ahogy látom, fogy, és pótolják, tehát veszik az emberek. Pedig van rajta egy piktogram, hogy nem lakásba való. (Persze nálam is van.) A hatásfoka viszont a rajta levő energiahatékonyság besorolás szerint is rosszabb.
Ennek ellenére sokkal jobb fénye van, mint a gagyi "takarékos" e-hulladéknak. (És Ohm-os fogyasztó, mert a kompakt nem az, hanem csúcsegyenirányítós és PFC nélküli, a szkópon jól látszik.) Persze az is igaz, hogy az energia drága, és emiatt takarékoskodni kell. Újabban mégis kezdek megbarátkozni a fénycsövekkel, de nem a kompakttal, hanem a rendes hosszú csövekkel, amit elektronikus előtéttel hajtok. (Szintén egyenirányítós fogyasztó, de valamit már sikerült javítanom a teljesítménytényezőn, PC-tápból bányászott PFC fojtó kerül az elektronika elé.) Igaz, a kompaktok közül is van használható, de az nem E27-es, hanem két vagy négy csapos foglalatú. Az utóbbiból 20 évig üzemelt egy, mire kiégett. A ma kapható TUNGSRAM-ok is Magyarországon készülnek. (Csak ehhez meg fojtó kell, bár a 4 csaposhoz lehet elektronikus előtétet is elvileg.)
(#) Szpisti válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 16, 2014 /
 
Osztom a véleményedet maximálisan!
Úgy 2 évvel ezelőtt az akkori kínálatot nézve tényleg még eléggé gyatra ledeseket lehetett kapni, de érdemes ma körülnézni , teljesen megváltozott a minőség.
5,5W-os melegfényű spot a 35W-os halogénnél élénkebb és intenzívebb fényt produkál. Persze meg kell nézni a gyártót, nem mindegyik .
Az étkezőasztal fölé egy 7W-os Osram került a 75W-os izzó helyett. A fényük kb. egál, olvasni kitűnően lehet mellette.
Aki még fénycsőben gondolkodik, szerintem hamarosan lemarad valamiről.
(#) ih.he válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 16, 2014 /
 
Az általad idézett oldalon olvasható:
>Kiváló színvisszaadási index, Ra>80
Bocs, de ez így lehangoló érték.
Ra 8X jellemző a kompakt fénycsövekre, pár év után vissza is tértem az izzóra a szobában a szinek miatt.

> A kompakt fénycsövekről meg csak annyit - barátomnál pusztultak a növények alatta
Ez nem meglepő, az Ra 8X színvisszaadású fényspektrum nem jó a növénynek, hiányzik a vörös és kék szín, de van speciális növény és akvárium fénycső... viszont annak a színe már nem is fehér, mivel az emberi szem a zöldessárga fényre a legérzékenyebb, azt viszont a növény levele nem hasznosítja.

Sima fénycsövekben van ötsávos és azon belül van Ra 98 kategória, olyat raktam a konyhai fénycső helyére, szinte minden szín a helyére is került.
Persze az izzó fénye még mindig jobb valamivel 1-2 érdekesebb színárnyalat esetén.

Amíg nem lesz E24 foglalatú nagy fényerejű Ra 98 as LED, addig nem érdekel világításra.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Okt 16, 2014 /
 
Sziasztok! Szerintem a kompakt fénycső mint olyan egy zsákutca.
Java részüknek borzasztó fénye van , drágák, És ami nagyon fontos káros sugárzásokat bocsájtanak ki. (ismerősömnél még a tv is megkergült tőle. nem vicc)

"Fényérzékeny emberekre gyakorolt hatás.
A kompakt fénycsövek által kibocsátott fény súlyosbítja az olyan auto-immun betegségektől, mint például a lupus és az ME (Me = myalgic encephalomyelitis – krónikus fáradtság, izomfájdalommal járó agyvelőgyulladás) szenvedő emberek tüneteit."
(#) fecameca válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Okt 16, 2014 /
 
Körülbelül fából vaskarika. Olyan helyeken használná az ember, ahol nem lényeg a jó megvilágítás, csak lásson, és keveset fogyasszon a lámpa (kamra, WC, fürdőszoba, stb). Sajnos pont ezek a helyek azok, ahol általában rövid ideig van bekapcsolva, és köztudott, hogy ezek nem szeretik a gyakori kapcsolást. Például a volt munkahelyemen a liftben hetente cserélte őket a portás. Zárt, gömb alakú búra belsejébe csak a rövidebb, drágább típusok férnek, de ezek a szellőzés hiánya miatt pusztulnak el hamar. Konyha, előszoba, WC, lépcsőház, éppen ez ok miatt nálunk halogén izzót kapott a kompakt fénycsövek helyett. A LED égők még mindig megfizethetetlenül drágák, hacsak nem készítek magamnak, de még nem próbáltam. A 220 Voltos halogén izzók nem bírják a rázkódást, asztali lámpába nem valók, csak a törpefeszültségűek. Szóval mire bejáródik, hogy hová mit is tegyek, jó néhány példány kikerül még a hulladékba, ez jelenleg az ábra.
(#) kérdező válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Okt 16, 2014 /
 
A kompakt fénycső egyszerűen semmire se jó. Nem látni tőle, rossz a színvisszaadása, stb. Az egészségügyi részéhez nem igazán értek, de a rossz színvisszaadás, gyenge fény, ronthatja a közérzetet, és az olvasáskor, tanuláskor, munka alatt megerőlteti a szemet, ami mindenképp káros lehet a látásra, közérzetre. Sugározni viszont nem sugároz, max. rádiófrekvenciás zavarokat bocsát ki. Van benne ugyan higany, meg más mérgező anyag is, de radioaktív anyagot nem tartalmaz. UV kibocsátás talán minimálisan több mint az izzólámpából, de a napból a többszörösét lehet kapni, és nem halnak meg tőle. (Normális körülmények között.)
(#) kérdező válasza fecameca hozzászólására (») Okt 16, 2014 /
 
A LED jó dolog, de még nem érett meg a lakásvilágításra. Viszont a WC-be bőven jó, mert bírja a kapcsolgatást, és ha az ember bekapcsolva felejti, nem fogyaszt sokat. Még kültéri viágításnak is érdemes készíteni egy 1W-os power LED-es lámpát, mert fogyasztása nem számottevő, viszont a rablókat távol(abb)tartja.
(#) kérdező válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 16, 2014 /
 
Ebben van igazság, mert egyszer tényleg sikerült kifogni egy hidegfehér, de valahogy kellemes fényű (talán Philips) kompaktot. A Balatoni telken van és valahogy a nagy melegben kifejezetten jó.
De sajnos a többségükkel csak a baj van. És többször jártam úgy, hogy nagy durranással, és leoldott kismegszakítóval halálozott el. Sok meg egyszerűen elgyengül.
(#) ha6qt hozzászólása Okt 16, 2014 /
 
Sziasztok,

Jól érzem, hogy ezek az új keletű halogén izzók nem a legjobbak?

A lakásban a leggyakrabban használt helyiségben naponta 20-30 lámpa lekapcsolás / felkapcsolás történik. A régifajta Tungsram izzók elmentek kb. 1 évet is az adott épületrészben.
Halogénizzót kb. kéthavonta kell cserélnem, szintén Tungsramot használok.

Ez normális?

Egyébként szerencsére a szupermarketben láttam tegnap rezgésálló, régi fajta, 60 és 100W-os Tungsramokat. Holnap veszek némi tartalékot.
(#) kérdező válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 16, 2014 /
 
Közben kíváncsi voltam, megkérdeztem a mamáékat, milyen égő van a telken, épp ott vannak. Osram mini twist 11W. Valahogy tényleg jó a fénye.

Egyébként még egy hatalmas hátránya a kompaktoknak, hogy kivétel nélkül PFC nélküli csúcsegyenirányítós fogyasztók. Nemrég láttam egy szállodában több százat. Azért E-27-es az összes, mert a régi retro lámpákat mindenképp meg akarták hagyni. A különböző elosztódobozokból ahol a nagy késes biztosítékok vannak, jelentősen hallani a jellegzetes kerregést, amit az áramtüskék okoznak. (Csak este hallottam, biztosan ez volt az oka.) Bár összességében csökkent a villanyszámla, gondolom, jelentős veszteségeket okoz a hálózatszennyezés. Szkópom nem volt, (néztek is volna a többiek,) de gondolom jó nagy darabot leharaptak a diódák a jelből.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2014
(#) Watson válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 17, 2014 /
 
Ilyen vacakok.2-3 éve vettem 3 darabot zsugorfóliában,de csak utána értettem meg miért kell egyszerre 3 darabot vásárolni. Udvari világításhoz kellett volna a régi lámpatestekbe való lámpa,ezért a komakt és a ledes nem felelt meg,az előbbi hidegben nem működik,az utóbbiból meg nem volt megfelelő teljesítményű és árú.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Okt 17, 2014 /
 
Nemrégiben vettem hagyományos 60W-os izzókat .(Én azt a fajta fényt kedvelem a lakásban)
Viszont valami melegítő izzó gyanánt árulják ,egy sárga kiscsirke volt a dobozán. 2 hét alatt 3 db-ot cseréltem ,mert kiégtek. Pedig csak a nappaliban voltak,semmi extra . A dobozon :made in china

Mondtam is a boltban hogy ezt nem nagyon kellene erőltetni. Nem beszélve hogy 260 forint /db
nem lehet már normális elektronikai terméket kapni reális áron.
(#) zsoltee0001 válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Okt 17, 2014 /
 
Már az 1900-as évek elején cél volt az izzók üzemidejének behatárolása (tervezett elavulás) miből gondolod, hogy javult a helyzet? (csak rosszabb lett)
(#) Watson válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /
 
1925-ben szerződés is készült róla,később büntetés járt a minőség miatt.
https://www.youtube.com/watch?v=aM2SoPr9I7k
(#) Zole hozzászólása Aug 22, 2016 /
 
A LED az tulajdonképpen egy fény dióda. Világitásra nem igazán való, de eröltetik. Én 36 Wattos fénycsövet használok 11 éve elektronikus elötéttel és nagyon jól birja. 830 színidexes. És igen létezik a tervezett elavulás minden termékre 1925 óta.
(#) zenetom válasza Zole hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Idézet:
„Világitásra nem igazán való”

Én ezzel nem értek egyet.
Hacsak nem tudsz nekem mutatni egy friss (max 1-2 éves), komoly, összetett (labor+szubjektív tesztek) tanulmányt/összehasonlítást a különböző mesterséges fényforrásokról.
Egyébként ez mindenkinek szól: aki tud valami újat a témában (magyarul), annak megköszönném, ha belinkelné.
Következő: »»   5 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem