Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keringető szivattyú
 
Témaindító: csatur, idő: Nov 11, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 18
(#) bubuszoft válasza pont hozzászólására (») Márc 15, 2015 /
 
Igaz, hogy én kokszak fűtöttem (már elfogyott). Most fával megküldöm, temperálja a levegőt és kész. A kazán kimenetnél, a kijövő vizet mérem az érzékelővel. Én radiátorral fűtök. Padlófűtésre nemlehet 40foknál többet rátenni.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2015
(#) patexati válasza bubuszoft hozzászólására (») Márc 15, 2015 /
 
Nem károsodik 45 C indulással mert utána fokozatosan felfűti nem fog a visszatérő 22 fokos vízzel keveredni a túl meleg víz. Utána 65 fok felett kell tartani mert kátrányosodik a kazán égéstere mert az valóban a kazánt tönkretenné.Fával fűtök,néha nedves is kicsit.Öntöttvas kazánnal főleg kell vigyázni mert ha hirtelen túl hideg vizet kap akkor hamar megreped. Én most akarom cserélni a kazánt de csakis lemez lesz az is maszek gyártású,erős lemezes,nem hajlított hanem mindenhol hegesztet.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2015
(#) bubuszoft válasza patexati hozzászólására (») Márc 15, 2015 /
 
55fokon indítom a keringetőt, és a legkisebb álásba van a keringető álitva. Tartósan 65 fokos viznél 30 fokos lakásom lenne. A házon 5cm nikecel, ablek Rehau 5kamrás a padláson 20cm kőzetgyapot
(#) patexati válasza bubuszoft hozzászólására (») Márc 15, 2015 /
 
Azért van a lakásban is termosztát mi lekapcsol ha eléri a kívánt hőmérsékletet A víz az lehet meleg a kazánban melyet a huzatszabályzó szépen lezár. Nálam is 28 fok volt néha ezért alakítottam így át. Most ment egy szezont csak enyhébb időben volt olyan,hogy a víz felment 90 fokra és be kellett a másodlagos védelmi funkciót betöltő csőtermosztátnak kapcsolnia,hogy eldisszpillálja a felesleges melegvizet. Egyszer a huzatszabályzó kis ajtaja (mit saját magam fabrikáltam mert a kazánon nem volt ilyen,hagyományos cserépkályhaajtós kivitel KLU) akadt fent
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2015
(#) pont válasza bubuszoft hozzászólására (») Márc 15, 2015 /
 
Tipikus esete, hogy a ház hőveszteségéhez képest nagy a kazán, de ilyenkor sem jó 60 fok alatt járatni a rendszert, megoldás a puffertartály, úgy lehet a HMV-t is erről előállítani. (Nekem a külső hőcserélős vált be, így nem kell megvárni amíg a pufferben is meleg a víz, először a hőcserélőn keresztül a lakást fűti a víz.)
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2015
(#) bubuszoft válasza pont hozzászólására (») Márc 15, 2015 /
 
Köszönöm, de nincs 2-300000 forintom az átalakításra.
(#) patexati válasza pont hozzászólására (») Márc 15, 2015 /
 
Igen az lenne a jó de sajnos nem futja rá 24KW a kazán,100nm a fűtött tér 3,5 belmagasság így szerintem nincs túlméretezve. Teljesen szivattyús a rendszer ez miatt van ez a nagy túlfűtés. Meg én szeretem megrakni nem futkosni rá rakosgatni
(#) bubuszoft válasza pont hozzászólására (») Márc 15, 2015 /
 
A rendszert 40 éve tervezték az akkori ablakok követelték ezt a kazánt
(#) patexati válasza bubuszoft hozzászólására (») Márc 15, 2015 /
 
Szerintem nem kokszra volt tervezve akkor sem
(#) pont válasza bubuszoft hozzászólására (») Márc 15, 2015 /
 
Én is spórolásból döntöttem a puffertartály mellett. Évente 60 000 Ft volt csak a bojler számlánk, ha még hozzáadjuk a jobb hatásfokot pár év alatt megtérül remélem. És nem úgy vettem a puffert, hanem magunk csináltunk mindent... A 2 hőcserélő, 3 szivattyú, puffertartály egy Mini PLC a vezérléshez, Mikrovezérlő a szinuszos inverterhez, csövek stb volt kb 300 000.
(#) JZoli válasza pont hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
Erről a PLC-s vezérlésről tudnál írni bővebben? nagyon megköszönném!
(#) bubuszoft hozzászólása Márc 16, 2015 /
 
Sziasztok.

Itt egy kis kép a vezérlőmről.
(#) pont válasza JZoli hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
Szia! KTY-81-es érzékelők jeleit méri egy APB-22MGDL MIni plc. Mivel ez tranzisztoros kimenetű, készítettem még hozzá relépanelt amik kapcsolják a szivattyúkat. A hőérzékelőket egy infra hőmérővel kalibráltam, úgy hogy két lehetőleg minél távolabbi hőmérséklethez tartozó értékhez határoztam meg minden érzékelőnek saját elsőfokú függvényét. A program folyamatos fejlesztésben van, jelenleg úgy működik, hogy a pufferkör szivattyúját 55 fokos kazánvíznél bekapcsolja. A fűtésszivattyút 20 fok lakáshőmérséklet alatt indítja 22,5 nél leállítja, de ezt lehet manuálisan is. A bojler vizét 60 foknál kezdi keringetni és 55-nél állítja le a felfűtést stb...
(#) JZoli válasza pont hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
Ok, köszönöm, ez kiindulási alapnak nagyon jó lesz!
(#) zsoltee0001 hozzászólása Okt 16, 2015 /
 
sziasztok
Van egy kombikazán amibe grundfos junkers UP 15-60-as jelölésű keringetőszivattyú van.
A becsatlakozási ponton képződött zárlat a földelés és a fázis között ezért vágta a biztosítékot.
Lehet-e ilyen műanyag fedelet magába kapni?
Mellékelem a képét.
Üdv
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
(#) patexati válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Sorkapoccsal nem jó ha bekötöd?
(#) zsoltee0001 válasza patexati hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Szia

Az a gond, hogy pont nem látszik, de a másik oldalán van egy csatlakozósor ami benyúlik a szivattyúba (egyedi) ez a z egész meg össze van sütve.
Most úgy oldottam meg a dolgot, hogy minidrillel kidolgoztam az átégést a hátulján teljesen és kitöltöttem 2 komponensű ragasztóval + úgy kötöttem az áramra, hogy a fázis a másik oldalra kerüljön.
Első osztályú lett, most műxik, de úgy lennék nyugodt, ha új lenne betéve, az egészet meg nem akarom kicserélni, mert a motor tökéletes.
Üdv
(#) joco75 hozzászólása Okt 17, 2015 /
 
Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy a kerigetőszivattyukban találhato 2 mikrofarádos kondenzátor cserélhető e esetleg 2,5 ösre,mert esetleg csak azt kapni és hogy ezeknél nem látokjelölést a negatív oldalra.Akkor ezt mindegy hogyan kötöm be? Válaszokat előre is köszi!Ezek esetleg mitől mehetnek tönkre?
(#) patexati válasza joco75 hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Mehet bele ha nincs másik,ezek váltóáramú kondik nincs polarításuk (Mindegy,hogy kötöd be). Lényeg 350-400V,2,2,5 µF legyen és üzemi!
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2015
(#) maszek0005 válasza bubuszoft hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Erről a vezérlőről többet lehet megtudni?
(#) patexati válasza maszek0005 hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Engemet is érdekelne a dolog.. Egyébként én pont most készítek egyet a kazánomhoz melynek a forradalmi újítása az,hogy nem az elmenő vizet mérem és kapcsolom első lépcsőben hanem a kazán tűztere mellett a hőszígetelés alá bújtatott hőmérő szonda kapcsol be 52 fokon és 44 fokon ki. Nagyon hamar visszahűl az elmenő kazánvíz meg szinte változatlan. Így szépen kímélve töltögetem a vizet a kazánba nem úgy mint a csőtermosztát mi ha kikapcsol a kazánvíz drasztikusan lehűl és károsodik a kazán,kondenszvíz képződik,stb.Eddig nagyon meg vagyok elégedve ezzel a megoldással.
(#) Bakman válasza patexati hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Jobb kazánokban eleve ott van egy süllyesztett hüvely, amibe a termosztát szondáját lehet rakni (gyárilag a hőmérő helye). Javaslom az AKO digitális termosztátot.

52 fokon be és 44 fokon ki: A felfűtéskor hat - nyolc alkalommal várható a ki- és bekapcsolás (vízmennyiségtől, hőmérséklettől függően). Az általad elképzelt megoldáshoz keverőszelep kell. Mire a szonda észreveszi, hogy hideg a víz, addigra a kazán 90 %-ában már hideg. A hideg víz a kazábnan elsősorban kátrányosodást okoz.
(#) patexati válasza Bakman hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Igen a keverőszelep és puffer lenne az igazi de így nem hűl vissza mivel mérem felül is ahol a hőmérséklet nem esik szinte semmit. Bekapcsol megy kb 2 percet leállítja a szivattyút majd újra felmelegszik,keveredik a víz újra bekapcsol. ds18s20 digitális hőmérőt építettem két darabot,egyik a kazán tetején mér a másik a tűztér közepénél mi kb a kazán felénél van. Azonnal reagál szinte másodpercek múlva számol vissza ha megindul a keringetés.A tolerancia állítható teljes tartományban fokonként. Tervezem a huzat szabályzást is belevonni valami mágneses behúzóval adni neki plusz huzatot a láncot kicsit megfeszítve mikor behúz mert agyári az nem reagál csak a kazán felső részét érzékeli.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2015
(#) patexati válasza Bakman hozzászólására (») Nov 5, 2015 /
 
ITT a véglegesítésre váró szivattyúvezérlésem.
(#) radrob hozzászólása Dec 23, 2015 /
 
Sziasztok,
Bosh gázkazán, Grundfos szivattyú. A szivattyú (legalábbis gondolom, hogy az) a fűtés majd a keringés kikapcsolàsakor kb 5 másodpecig kattogó, zakatoló hangot ad. Mivel a Honeywell termosztát 5 percenként ki-be kapcsolgat a hőfok eléréséig, ezért minden 5 perces ciklus végén kattog/zakatol mint a gyorsvonat - nem olyan hangosan, hanem olyan gyorsan.
Pár napja kezdte, amikor az egyik begyújtási jeladó elromlott és csak sokadikra indult be a fűtés. Azt kicserélték, màr jól megy, de ez a hang nem szűnt meg, minden leállákor zakatol pár másodpercig. Véleményetek szerint mi lehe? Szeretném megoldani.
Köszönöm szépen!
R.
(#) patexati válasza radrob hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
Szia! Mennyi idős ez a szivattyú? Nem lehet csapágyas? akkor ad leálláskor hangot.Le van légtelenítve a szivattyú?
(#) radrob válasza patexati hozzászólására (») Dec 25, 2015 /
 
Szia!

Kb. 3-4 éves a szivattyú. Csak leállás vègén ad kattogó, de inkább zakatolónak mondható hangot.
Menet közben nem ad hangot, így gondolom nem csapágyas.
Szivattyút is kell légteleníteni? Ez egyszerű magam is meg tudom állapítani, hogy levegős lehet-e vagy sem?
Egyszerű légteleníteni, vagy szakember kell hozzá?

Köszönöm!
R.
(#) VIM válasza radrob hozzászólására (») Dec 25, 2015 /
 
Szia! Arra esetleg nem gondoltál, hogy a szivattyú lapátja zörget valami szennyeződést a nyomó ágban, amit nem tud átnyomni a hőcserélő részen és a leálláskor (amikor megszűnik a nyomás) ez a valami visszahull a lapátra és az adja a hangot amíg meg nem áll.
(#) Bakman válasza radrob hozzászólására (») Dec 26, 2015 / 1
 
Ha a szivattyú nem úgy van felszerelve, hogy a motor függőlegesen és felfelé áll, akkor nincs mit rajta légteleníteni (lásd melléklet). Minden más pozícióban ilyen-olyan formában légtelenítődik.
(#) uniman válasza Bakman hozzászólására (») Dec 26, 2015 /
 
Hello Bakman!
A keringető szivattyú használati utasításaikban le van írva:
Ez az egyik beépítési pozíció, amelyet tiltanak! Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2015

Wilo.jpg
    
Következő: »»   7 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem