Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
 
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   117 / 117
(#) erbe válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Feb 13, 2024 /
 
Ha mindegyik feszültséghez külön trafót veszel, akkor se kerül 50 000,-be ekkora teljesítményhez. Ellenben 5 és 3,3 V-on arányaiban a feszültségesés és a pufferkondenzátor már sok lesz.
15, 12 és 5 V-hoz elegendő 2 db átalakított PC táp. A 12/5-ösnél minimális az átalakítás. Jóformán nem is lesz terhelve. Harmadiknak egy mérsékelt feszültségű 5 V-os. De akár az előbbi 5 V-osból is kihozhatod.
(#) KoblogPerGyok válasza erbe hozzászólására (») Feb 13, 2024 /
 
Sok videót nézek és kezdem érteni is miről szól ez az egész. A gond tényleg ott van, hogy a trafó hogyan van tekercselve. Épp megfelelőt még nem is találtam. Közép csapolásos, ráadásul a pozitív oldalon 5, 3.3V macerásnak tűnik. PC tápot nem szeretnék átalakítani, tervezni kellene egy jót és legyártatni. De még a trafót sem találtam meg, de a vezérlő IC-ket már találtam. Nézegetek FET-eket is a kapcsolásokhoz, meg egyéb kiegészítőket, de elsőként a trafó kellene, az nélkül teljesen esélytelen a dolog. Szimulálni könnyű, ha az alapok meglesznek akkor lehet rajzolni is és tovább gondolni a dolgokat. A trafó kellene mindenekelőtt, amiből ezeket a feszültségeket elő lehet állítani megfelelő áramokkal egyetemben. De nem találok, mert nem volt még soha ezekhez a trafókhoz szerencsém. Amit megcsináltam itthon az egy 60VA-s középcsapolásos 24V trafóból állít elő mindent, de terheli az egyik fokozat a másikat. (tudom lehetett volna jobban is, de 2-3 órám volt csak rá.... ). De az nehéz és drága is. A trafó volt csak 6-7000Ft.

Ezért keresgélek más megoldást, de ebben nincs tapasztalatom, most próbálok szerezni.
(#) erbe válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Feb 13, 2024 / 1
 
Valamit félreértesz. A PC táp trafóját nem kell áttekerni. Először is régi AT táp az igazi. ATX táp bonyolultabb, ráadásul szimmetrikus szekunderűt kell találni, amiben TL494 vagy klónja a vezérlő. 12 V és 5 V van rajtuk mínuszban is, amit csupán képessé kell tenni - oldalon is legalább 2 A leadására. Ez 4 dióda, 2, esetleg 4 elkó cseréje. Néhány apró változtatás kell még a táp kialakításától függően. Innentől már egyenes út a 3,3 V. 5V-ról, de akár a 12 V-ról is lecsokkentheted. 5 V-ról Low-drop, 12 V-ról normál stabilizátorokkal. Nem befolyásolja a kiinduló feszültséget.
15 V-hoz a 12 V-os ágat kell picit feljebb szabályozni. A többit akár meg is hagyhatod, csak az elkókat kell esetleg nagyobb feszültségűre cserélni.
Tanács: Ne videókból akarjál tanulni! Jobb ilyenre a kapcsolási rajz.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2024
(#) KoblogPerGyok válasza erbe hozzászólására (») Feb 13, 2024 /
 
Igen, rájöttem miután elküldtem a választ. Ez lesz. Kipróbálom, de elsőként csak szimulátorokban. A videók nem rosszak, főleg a Magyar srác amit csinált. Ez adott kis löketet a megismerés felé épp annyit, hogy legalább szimuláljam, majd később élesben is kipróbáljam.

Köszönöm!
(#) erbe válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Feb 13, 2024 /
 
Soha nem láttam még ilyen videót. Pedig már sok PC tápot javítottam, átalakítottam.
(#) HA5AWS hozzászólása Feb 20, 2024 /
 
Sziasztok!
Hátha tud valaki segíteni. Egy műszerben találtam ezt az induktivitást. LT1170 IC mellett van. A feliratokból nem sikerült kihámozni mekkora az induktivitása. nagyságrendileg 50 uH kéne legyen.
Ha valakinek van ötlete azt köszönöm.
Üdv: Gábor
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2024
(#) erbe válasza HA5AWS hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Nem csatolótrafó? Számozás alapján.
(#) HA5AWS válasza erbe hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Szia!
Nem. Csak két lába van ami között az induktivitás van.
Üdv: Gábor
(#) erbe válasza HA5AWS hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Mi a gond, ami miatt érdekel?
(#) majkimester válasza HA5AWS hozzászólására (») Feb 20, 2024 / 1
 
A google nem barátod?
Bővebben: Link
(#) HA5AWS válasza majkimester hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Szia!
Köszönöm. Barátom a figura de jól elbújt!
Üdv: Gábor
(#) gabesz2011 hozzászólása Márc 18, 2024 /
 
Sziasztok!
Volna köztünk olyan tag aki benne van a kapcsolóüzemű tápok lelki világában ?
Az alany egy Behringer sps 400.
(#) erbe válasza gabesz2011 hozzászólására (») Márc 18, 2024 /
 
Mi a gondod vele? Itt a rajza:
Behringer SPS400
(#) molnarf hozzászólása Márc 21, 2024 /
 
Egy 24 v 3A SMPS tápegységet, hogyan lehet megbuherálni hogy elérje a 32 voltot? Feltekertem az adj potit de csak 29.2 voltig emelkedett a feszültsége, nekem 32 V kellene egy 29.4 v li ion akkupakk töltéséhez.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2024
(#) JZoli válasza molnarf hozzászólására (») Pé, 7:08 /
 
Ekkora emelés már elég necces lenne, mert a teljesítménye is határt szab.
(#) kadarist válasza molnarf hozzászólására (») Pé, 7:33 /
 
Szia!
Érdemes nem kísérteni az ördögöt, vegyél eleve jó feszültségűt: Bővebben: Link
(#) mogyoro42 hozzászólása Pé, 15:27 /
 
Sziasztok!
Amatőr kérdést szeretnék feltenni.
Hálózati 100 W-os, DC 12V DC kapcsoló üzemű táp után teszek szokásos zavarszűrő modult (két kondi, két tekercs), ezután jönne egy kis teljesítményű 2.1 audio erősítő, egy pici mélyláda, két kicsi hangfal.
Felmerült bennem, hogy mi lenne, ha a mélyláda energiaigénye miatt a zavarszűrő és az erősítő közé néhány nagyobbacska, vagy több kisebb kondit tennék.
A zavarszűrő tekercsei vajon segít valamit, hogy a kapcsoló üzemű tápon ne alakuljon ki szabályzási probléma, ne lengjen be, stb...?
Köszi!
(#) molnarf válasza molnarf hozzászólására (») Pé, 18:37 /
 
A Youtube segített a feszültség állító trimerrel sorba kötött 1K8 ellenállás értékét csökkentettem 1k5-re és maris lehetett feljebb állítani a feszultseget 32V.
(#) kadarist válasza molnarf hozzászólására (») Pé, 18:43 /
 
Így viszont számolj teljesítménycsökkenéssel, tehát a kivehető maximális áramod lecsökken.
(#) tothbela válasza kadarist hozzászólására (») Pé, 19:01 /
 
No meg azzal, hogy a primer oldali kapcsoló fet feszültség maximuma is növekedni fog.
(#) tothbela válasza molnarf hozzászólására (») Pé, 19:18 /
 
Vannak tápok, aminek a vezérlő IC tápfeszét külön áramkör szolgáltatja, és nem a teljesítmény fokozat. Van ilyen tápom, ezt le lehet szabályozni a névleges kimeneti feszültség tizede alá is. Neked valószínűleg egyetlen impulzus trafó szolgáltatja a kimeneti feszültséget, valamint a vezérlő IC tápfeszültségét is. Mivel az impulzus trafó tekercsei nem tudnak tökéletes csatolásban lenni, a kimeneti feszültség terhelésekor a primer oldali drain feszültség, és a vezérlő IC tápfeszültsége is meg fog emelkedni. Ha a gyártó betervezte hogy a felhasználó meg fogja emelni a kimeneti feszültséget, akkor nincs gond. Ha nem, akkor viszont lehetnek problémák. Én 19V-os notebook tápot turbóztam 26V-ig. Terhelés nélkül semmi baj nem volt, de amikor megdörrentettem róla két TPA3116 PBTL végfokot, pillanatokon belül ledobta a sapkáját a vezérlő IC. 19V-ról hajtva semmi baj nem volt. Tehát csak óvatosan.
Következő: »»   117 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem