Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   29 / 276
(#) jacsu hozzászólása Nov 2, 2010 /
 
Uj kérdésem,hol tudok mágneskapcsolot venni?Vagy miböl lehet esetleg kiszedni?
(#) mpisti válasza jacsu hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Bármelyik villamossági üzletben. Kiszedni miből lehet?
Vezérlőszekrényből ha van hozzáférésed ilyenhez.
Ha nincs, még mindig itt a fórum a fórumtársak biztosan segítenek.
(#) klenósanyi válasza jacsu hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Ha Nagykáta vagy Monor felé jársz szivesen adok egyet.
(#) klenósanyi válasza dromedal hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Szerintetek a karcagiak visítanak ha felteszem ide a jogvédett rajzukat? Különben nem tartalmaz semmi extrát.
(#) Freedomocska válasza klenósanyi hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Én meg Miskolcon vállalnám ...nekem is van egy rakás DIL meg hasonló kapcsolóm . A posta drága az értékéhez képest .
(#) mpisti válasza klenósanyi hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Szerinted a többi gyártó mit tudott csinálni amikor felkerültek a rajzaik a netre?
Csak segítesz vele. Egyébként a gépkönyv tartalmazni szokta a rajzot is,még ha a tolókártya rajzát nem is tartalmazza. Szerintem sokan örülnének,ha feltennéd.
(#) mpisti válasza mpisti hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Na, mit mondtam. Ha Lenti felé járnál, én is beszállnék az adakozók csoportjába. Csak a felajánlások után nehogy kapcsolóáruházat nyiss!
(#) jacsu hozzászólása Nov 3, 2010 /
 
Köszönöm a sok felejánlást,Hajdu Bihari vagyok.Miskolc nincs tul messze,talán majd oda elmegyek.Valakit még találnom kell,aki bele teszi,mert én szerintem ezt csak elrontanám.Kis városban lakom,itt csak trafohoz konyitanak kicsit páran,rolam ne is beszéljünk.
(#) klenósanyi hozzászólása Nov 3, 2010 /
 
Igaz nem 250-es, hanem a 300-as de szerintem nincs nagy különbség közöttük.
A kérdés költői volt csak elfelejtettem szmájlit tenni

img272.jpg
    
(#) mpisti válasza klenósanyi hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Köszi,a többiek nevében is.
(#) dromedal válasza klenósanyi hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Természetesen én külön köszönöm a munkád!
(#) klenósanyi válasza dromedal hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Ne vicceljetek már ! Örülök hogy segíthettem.
(#) Freedomocska válasza jacsu hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Privát meg tudjuk beszélni .
(#) nyekk válasza mpisti hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Akkor az én gépem ezt is megcáfolja,mert kondenzátorok is vannak,igaz,hogy kezdetnek 40.000mF raktam,(gondoltam hozzátenni mindig lehet),azóta is Így van.Ráadásul még az úgynevezett kisütő ellenállás értéke sem megfelelő,mert kikapcsolás után kell vagy 7-8 s ,hogy a drót masszához érintve ne szikrázzon.Azt már le se merem írni ,ezt hogy ,hogy oldottam meg,mivel a főtrafó eső karakterisztikával bír,így van kivezetés pálcával való hegesztésre is,viszi szépen a pálcát is,csak sajnos a kisütő ellenállások ilyenkor nem igen bírják,mivel ilyenkor ugye a trafó állandóan be van kapcsolva.Úgy hogy ez is relén keresztül van ,mikor a trafó kikapcsol,akkor iktatja be a relé az ellenállásokat .Esetleg erre ha tud megoldást ,megköszönném !Szóval hogy pálcával használva, a kisütő ellenállások is túléljék .A trafó max.63 Voltot ,ad le .Az ellenállások ohm értékét meg kell néznem,azt hiszem 6darab van benne darabonként 17Watt
(#) mpisti válasza nyekk hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Én úgy oldottam meg ezt a problémát,hogy olyan mágneskapcsolót építettem be,amelyiknek van nyitó érintkezője. Így amikor hegesztés van,akkor a kisütő ellenállás a kondikról le van választva, mert a nyitó érintkező ilyenkor nyitva van. Amikor a kapcsoló elejt,a nyitó érintkezőn keresztül az ellenállás a kondival párhuzamosan kapcsolódik.A te esetedben ezt úgy tudod megoldani,hogy a mágnesszeleppel párhuzamosan kötsz egy olyan relét,amelyiknek van alaphelyzetben zárt érintkezője, és tud kapcsolni minimum 10A-t. Ezen a nyitó érintkezőn keresztül kötöd a az ellenállást a kondira,és máris működik a dolog. Én pl. 1db 10 ohmos 25W-os ellenállást használok kisütő ellenállásnak.Mivel a kisütőáram exponenciálisan csökken,nem kell félteni az
ellenállást a leégéstől.
(#) dobo válasza mpisti hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Szia azt szeretném megtudni hogy co gépben mekkora kondicsomag szokott lenni?
Most lenne 10000µF 50 V-os vagy 5 darab új kondi jóáron azt hiszem 105 fokosak.
Jó ide az egyszerű elektrolit kondi?

A minap a gépembe (kis hobbi gép) raktam egy 15000µF-os kondit és ettől megemelkedett a kimeneti fesz és az előtoló is pörgött mint a csuda nem is mertem benne hagyni nehogy kinyírjam az előtoló vezérlőpanelt.
Rakok bele külön trafót az előtolásnak és utánna belerakom a kondikat .
(#) mpisti válasza dobo hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Nyilván a hegesztőgép is szereti a legjobb minőségű kondit. De elmuzsikál e legkönnyebben beszerezhető típusokkal is,csak ne legyenek kiszáradva,mert az nem ér semmit.
A beépített kapacitás mennyisége erősen gyártófüggő,a jellemző érték 33000 µF és 100000 µF között szokott lenni. A minimális feszültség 50V . 180-200A-es gépeknél 63V.
Pontosan az kell tenni,amit terveztél,azaz egy 40-60W körüli 230V/24-28V-os trafót beépítesz az előtolásnak, de nem pufferolod az egyenáramot!
Ha van bőven kondid.akkor minimum 50000µF-nyit tegyél bele,de a kimeneti fojtó elé.
A részleteket (kisütés stb...)visszaolvasva megtudod.
(#) dobo válasza mpisti hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Oké köszi a választ .
Az ebay-en találtam 2 dollárért 10000Uf 50 V-os kondit Újakat!
Rendelek belőle és majd meglátom mennyit rakok bele.
(#) mpisti válasza dobo hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Ennyiért lehet hogy itthon is találsz. Az e-bay-ról csak akkor rendeld meg,ha biztosan tudod a postaköltség nagyságát. Volt rá példa,hogy egy 25 eurós terméket 50 euróért akartak postázni.
(#) GAtesz hozzászólása Nov 4, 2010 /
 
Kicsit off leszek, de csak azért mert itt vannak hegesztő gépekhez értő szakik.
Meg szabad ezt venni ennyi pénzért?: BT-EW 150V
Üdv! Atesz
(#) mpisti válasza GAtesz hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Ha úgy akarsz hegeszteni hogy egy 5cm-es varrat,3 sör szünet akkor igen. De ha komolyabb munkát is szeretnél végezni,akkor inkább nézz szét a használt gép piacon.
(#) nyekk válasza mpisti hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Ezzel nincs is gond, így van nálam is bekötve.Nekem az a nagy gondom , mikor pálcával hegesztek,mert a puffer kondik 100V-ak ,63V pufferelve nagyjából veri ezt a tűrés határt,mert ugye ilyenkor a trafó állandóan megy ,és terhelés alatt csak hegesztés közben van.Gázszelep ,előtolás letiltva ebben az esetben.Gondolkodtam azon is már hogy próbának bekötök egy 150W izzót.Mert attól félek hogy üres járatban hazavágja a kondenzátorokat.Véleménye,erről az ötletről??
(#) mpisti válasza nyekk hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
A 100V-os kondik bőven jók 63V egyenirányítás utáni szűretlen feszültségnél. Emiatt ne aggódj, felesleges az izzó.
A gázszelep tiltását egy kapcsoló után tedd, a kapcsoló elé a már korábban említett relét. Ha ez nem kivitelezhető,akkor a főtrafóval kösd párhuzamosan a relét,amelyik a kisütő ellenállást kikapcsolja.
(#) Freedomocska hozzászólása Nov 4, 2010 /
 
Lassan azért gyűlik a cucc az én trafós CO hegesztőmhöz is . Most majd fojtó tekercset akarom elkészíteni . Mivel háromfázisú a trafó és három diódával+ három tirisztorral akarom egyenirányítani - szabályozni . Nem tudom van-e különbség abban , hogy egy fojtó vagy három kisebb fojtó fázisonként legyen a tirisztorok után ? Van bőven 5x2 mm-es zománcozott réz fazon huzalom és ebből tervezem a fojtót készíteni tehát mindenképp több drót lesz párhuzamosan ...Bármilyen véleményt a "fojtó" témában most szívesen fogadok .
(#) (Felhasználó 5823) válasza Freedomocska hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Üdvözöllek!

Ugyan úgy egy darab fojtóra van szükség, csak mivel gondolom nagyobb áramra is készül megcsapolásokkal kellene ellátni és kivezetni egy-egy csatlakozóhoz(test) mivel különböző áramokhoz kölönböző fojtás kell! Persze csak akkor ha meghaladja a barkács (pl. 250A felett) katetgóriát! Mivel a kis áramnál alkalmazott fojtás igen rossz ívet eredményez ugyan azon fojtással nagy áramon! A huzalvastagságot a hegesztő áram maximális értékéhez kell méretezni, mint ahogy a mag méretét is!

Tettem fel egy konrét példát!

Leiszt Jani
(#) staci123 válasza Freedomocska hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Ha hagyományos háromfázisú trafót fogsz használni, a legegyszerűbb és talán a legjobb is a primer fokozatkapcsolós szabályozása, persze ha szeretnél finomítani,inkább a szekunder minden fázisának teljeshullámú egyenirányítása (12dióda) többet hozna...
(#) Freedomocska válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Üdv ! :kalap: A kiindulási alap egy számomra ismeretlen háromfázisú trafó - persze egy két adat azért pontosan sejthető -- készítettem róla fényképet . Ami tudható :a vasmag 6,5x4 cm-es , a primer 3x400 -380-360V , a szekunder csillag kapcsolású - háromfázisú egyenirányítással- puffer kondenzátor és 60W-os izzóval terhelve 26,6 V-ot mértem (tehát ez gyújtó feszültségnek jó ) . A szekunder réz vezeték átmérője 5 mm -- ez durván 20 mm2 . Tehát erre kellene mérés nélkül méretezni a fojtót . Mivel a fojtónak szánt réz vezeték is adott :5x2 mm-es fazon réz huzal ezért hajlanék arra felé is hogy több egyforma fojtót tekercseljek párhuzamosan és persze csapolásokkal . Egyszerűen gondolkodva négy 5x2 huzal keresztmetszete egyenlő a főtrafó szekunder vezeték keresztmetszetének a duplájával azaz így kb. jó lenne . Na de !...hány menetes legyen a fojtó ,hány megcsapolással , milyen vasmag keresztmetszettel ? Elsőre ennyi kérdés .
(#) Freedomocska válasza staci123 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Szia . A primeren már nem tudok változtatni (lásd az előző hozzászólásom ). Az egyenirányítást - szabályozást három diódával ill. három tirisztorral akarom készíteni mivel ekkor kell a legkevesebb szabályozó elektronika ( még tervezés alatt de majd közzé teszem ha netán tényleg működne ) . Ugyan lenne 12 diódám is vagy 6 dióda + 6 tirisztorom is de ez már nagyon bonyolult lenne . Inkább még olyan kérdésem lenne , hogy érdemes-e biztosítékokat betenni a szekunder oldalra a félvezetők védelmére (lásd a mellékelt képet - 150A-esek és azt hiszem ezek félvezetőkhöz lettek kitalálva ).

kép 001.jpg
    
(#) staci123 válasza Freedomocska hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Biztiket tenni a szekunderbe, ? gakorlatban sok gyári gépet javítottam de még nem láttam
(#) kowi hozzászólása Nov 5, 2010 /
 
Megerősíteném!
Biztosíték felejtős.
Következő: »»   29 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem