Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Stepper motor visszajelzés
 
Témaindító: Variathor, idő: Nov 4, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Variathor hozzászólása Nov 4, 2009 /
 
Sziasztok.Nem a stepper motor vezérléséről akarok kérdezni.(555,uln2003 stb,ez már megvan).Az lenne a bibi,hogy hogyan tudnám megcsinálni azt,hogy valamilyen visszacsatolást tudnék csinálni,hogy hol jár éppen a motorom fordulata.Ebből azt szeretném hogy ne kelljen végálláskapcsolót beiktatnom,hanem egy ponton tul ne foduljon át a motorom.(vagy irányt vált).Ez is egy dj scanhez kellene(2 db)ami szinronban mozog,meg néha ellentétesen.Ne lpt-s vezérlés legyen,mert az már nekem foglalt.Segítséget előre köszönöm.
(#) Action2K válasza Variathor hozzászólására (») Nov 4, 2009 /
 
Végállás jeladó nélkül hogy akarod tudni, hogy végállás van? Csak a PIC-es emlékezhet, hogy hol járhat. De azt is bekapcsolásonként egyszer szinkronizálni kell, ha másképp nem, mechanikus ütköztetéssel.
A mikro kapcsolós a legegyszerűbb, aztán az opto-kapus, majd mindenféle analóg, digitális szög, illetve útadók jöhetnének szóba.
(#) bankimajki válasza Variathor hozzászólására (») Nov 4, 2009 /
 
Nem tudom mekora szögben kell elfordulnia és hogy mechanikát +ba akarsz-e rátenni, de én úgy csinálnám hogy egy pici ékszíj, meg mellette egy poti. Ha 270 fokos elfordulás elegendő, akkor 1:1-es áttét, ha nem akkor úgy válaszd meg az áttétet hogy jó legyen. A poti állását többféle módon érzékelheted.
(#) Prinner válasza Variathor hozzászólására (») Nov 4, 2009 /
 
Egy-egy abszolút jeladó kell mindkét tengelyre, és egy digitális komparátor kapuzná a vezérlő órajelét a másik motornak. Ez beáll automatikusan.
Bővebben: Link
(#) bladika válasza Variathor hozzászólására (») Nov 4, 2009 /
 
Szerintem ne bonyolítsd túl! Egyik oldalon megütköztetve. Első indulásnál (tápfesz bekapcs) az ütköző irányába megindítod a motort lassan és többet lépsz vele mint a teljes út. Így biztos, hogy belefog ütközni onnan meg már tudni az abszolút pozíciót amíg ki nem kapcsoljuk.
(#) gabi20 válasza Variathor hozzászólására (») Nov 4, 2009 /
 
Ha PIC-el csinálnád nem lenne semmi problémád.
Gondolom az 555-ös órajelgenerátor,ha erre kötnél egy számlálót pl. CD4020,majd ennek meghatározott
kimeneteit egy AND kapuval összekötnéd,akkor be tudnád állítani,hogy hány órajel lefutása után adjon ki az áramkör magából egy impulzust,ami leállíthatná a léptetőmotort (proramozható számláló).Itt van a bekötés is

kapcs.JPG
    
(#) Variathor hozzászólása Nov 5, 2009 /
 
Valami hasonlóra gondoltam,amit leirtatok nekem.Töröm a fejem,mert nem akarom túlbonyolítani.
Én egy olyat csináltam,hogy:555+cd4017+uln2003.Két darab ütközöt tettem a 2 motorra,amire egy jk tároló(flip flop)van rátéve és onnan egy 12 voltos relé váltja a motor polarítását.A motor mozgása nem folytonos,hanem az 555 ic kitöltését változtatom.Tehát tudom a motor sebességét,a megy-megáll kitöltését és eltolását vezérelni.A polarítást flip floppal oldottam meg.De lehetne opto-val is csak igy könnyebb volt.Majd felteszek képet is az egészről,a fényhatása:80 wattos hallogén optikával.Nagyot lő.
Csak most akarok csinálni még két db scannert ami szinkronban és aszinkornban működik.Még egy kérdés:Fel tudátok rakni egy mikrofon vezérelt áramkört,ami ritmusra sima jeleket ad ki?(stepperre akarom kötni)
(#) ha6pc válasza Variathor hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Léptetőmotornál maga a motor a visszajelzés.
A vezérlőpanel "tudja",hogy merre hányat lépett.
Sokan nem hiszik el,de komoly ipari gépeknél is ilyen megoldást használnak. Sem végállás,semmi,csak egy referencia pozíció.
Persze ez nem jelenti azt,hogy mechanikus szorulás esetén nincsen gond.
(#) inci88 válasza Variathor hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
"Fel tudátok rakni egy mikrofon vezérelt áramkört,ami ritmusra sima jeleket ad ki? (stepperre akarom kötni)"

négyszög jelet? vagy akár milyet? mint egy led villogtatása ütemre?
Link
(#) djsunny hozzászólása Okt 19, 2011 /
 
Sziasztok nincs véletlen valakinek egy kapcsolásirajza LPT által vezérelt Stepper mortorhoz amit A2917SEB chip vezérel előre is köszi
(#) lehello10 hozzászólása Feb 23, 2012 /
 
Sziasztok! Nem tudom hogy jo helyre irok vagy sem de bizom benne hogy tud valaki segiteni!
Van egy SanyoDenki 103H7823-1340 es lepteto motrom aminek 2,7 N/m a nyomateka. Ez a motor egy varrogepen levo anyag szalito rendszerre van felszerelve. A kerdesem az lenne hogy tudna valaki egy nagyobb nyomateku de ugyanakkor azonos meretu motort ajanlani? A meret fontos a felfogatas miatt. Egyaltalan lehetseges ilyesmi?
Elore is koszonom a valaszotok!
(#) kameleon2 válasza mechanika hozzászólására (») Márc 2, 2015 /
 
A tranzisztor csendesebb. Mivel 12V bőven elegendő. Persze nem árt némi dióda a védelmére.
(#) steelbird válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 2, 2015 /
 
A 16A -es autós teljesítményrelé is jó, egy tranzisztorral kapcsolva.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2015
(#) kameleon2 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 2, 2015 /
 
Szia! Én sem tiszta ezüstre gondoltam, de ha elolvasod a katalóguslapot, amit linkeltem, abban minden benne van. Amúgy mechanika felhasználó meg azt épít be amit akar. Tanácsot kért, leírtam .
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem