Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kulcs nélküli nyitás (ún. közelítőkulcs alkalmazása)
Lapozás: OK   1 / 1
(#) sangp hozzászólása Dec 28, 2009 /
 
Sziasztok!

Érdekelne a véleményetek arról, hogy házilag megoldható-e az ún. "kulcs nélküli nyitás-indítás"?

Tudjátok, ez az a megoldás, amikor a zsebünkben van a "kulcs" (közelítőkulcs), az autó ajtaján pedig csak egy mikrokapcsolót nyomunk meg, amitől kinyílik a központi zár. (Ha a közelítőkulcs nincs nálunk, akkor a kapcsoló nem hozza működésbe a zárat.)

Az indításnál sem slusszkulcsot dugunk a gyújtáskapcsolóba, hanem az autó érzékeli azt, hogy az utastérben van a "kulcs", és enged gyújtást adni és indítani.

A működési elv tehát, hogy a kulcs közelségét érzékelve pl. behúz egy relé és áramot enged a központi zárhoz és a gyújtáskapcsolóhoz, lehetővé téve azok működését.


A megoldást szerintem két fő részre lehet osztani:
1. közelítőkulcs kivitelezése
2. a közelítőkulcs közelsége által bekapcsolt áramkör tervezése

Az 1. pontban próbáltam elindulni a beléptetőrendszerek vonalán, de sajna ott komplett rendszereket forgalmaznak a cégek, a kapcsolásra nem sikerült rábukkannom.

A 2. pont már nem igazán okozna gondot, improvizációval és logikával el lehet jutni a célig.

Mit gondoltok?

Előre is köszi az ötleteket!
S
(#) Atis57 válasza sangp hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Szia!
a közelitő kulcs van készen --az 1/4ért mint megépitve --keress rá a DALLAS ID re .A riasztó-központizár meg némi variáció után beköthető ilyenre.
nálam a lakás ajtó nyilik eme formában +garázs -telek-stb..
(#) varttina válasza sangp hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Szia!

Szerintem az egész rendszer lelke a "kulcs"-ban egy nagyon kis teljesítményű rádió adó, a kocsiban pedig a vevő rész. Mivel az adó csupán a mW tört részét sugározza, így néhány gombelemmel évekig működhet. Azt is el tudom képzelni, hogy RFID technológián alapul a működése, akkor viszont elem sem kell a "kulcs"-ba.
(#) sangp válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Először is, köszönöm a választ!

Erre a termékre gondoltál?

Bővebben: Link

Ez, ha jól látom, odaérintős megoldás, nem pedig közelítős.

Nekem valami olyasmi kellene, mint pl. a lopásgátló is a boltokban (ez a találóbb hasonlat most jutott eszembe ), ami akkor lép működésbe, ha osonsz kifelé a boltból a pulóverrel és elhaladsz a bejáratnál az ellenőrző kapu mellett, mire az riaszt.

(#) sangp válasza varttina hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Köszi neked is!

Igen ez lenne az az áruházi lopásvédelmi rendszer szerű megoldás.

Pl ilyen:

Bővebben: Link

Elem nélkül hogyan működhet a kulcs?
(#) Sebi válasza sangp hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Az áruházi lopásjelzők 80%-a passzív tikettel működik, amelyek semmiféle azonosítót nem hordoznak. Ezekkel semmi biztonságosnak mondható megoldás nem kivitelezhető.

Az RFID tikettejei is széles válsztékban, olcsón hozzáférhetőek, ezek az olvasó adója által folyamatosan sugárzott jelből nyerik maguknak a tápfeszt, majd adóként elküldik az ID-t. A távolsággal lesz gondod, meg a "kifelé" sugárzó olvasófej elhelyezésével.... a legtöbb olvasó max 10cm-t tud (ami elérhető árú)
(#) tiggersoft válasza sangp hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Szerintem ebböl kellene kiindulni:Ibutton
(#) Sebi válasza tiggersoft hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Igen, ez biztonságos - bár, ha a számot leolvassák az eszközről - klónozható.

Nekem a rosszindulatú beavatkozás elleni védtelensége nem tetszik... Az olvasó felől elég nehéz védeni a processzor bemenetét...
Az meg ugye a külviág felé ásít.
(#) dtocy válasza Sebi hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Érdekel engem is ez az iButton téma. Szerintem is ezzel lehetne a legegyszerűbben megvalósítani. Igaz hogy klónozható, de ITT valahogy mégse mondják, hogy nem biztonságos. Sőt még kapcsolási rajzokat és az alkarészlistát is közölnek a rendszer megépítéséhez.
(#) Sebi válasza dtocy hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Maga a kulcs, az biztonságos, nem ezzel volt bajom, hanem hogy a külvilág felé néző kontaktuson beküldött fesz ellen több kipróbált védelem sem segített...
(#) varttina válasza sangp hozzászólására (») Dec 29, 2009 / 1
 
Hasonlóan működik mint a "vezeték nélküli gyertya" néven elterjedt találmány. Ha elég közel viszed a kulcsot a zárhoz (20-30 cm), amely egy bizonyos frekvencián sugároz, a kulcs antennájáról lecsapolható annyi energia, amely az adó működtetéséhez szükséges.

Szerintem egy megfelelően kivitelezett, házilag épített biztonságtechnikai berendezés jobban megállja a helyét, mint egy bolti, ugyanis egy ilyet nem lehet egy típusspecifikus módszerrel hatástalanítani.
(#) sangp válasza Sebi hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Való igaz, én is hallottam már olyan riasztó kiiktatási módszerről, aminek a lényege az index lámpán keresztül bevezetett nagyfeszültségű impulzuson alapult.

Mivel az index közvetlenül össze volt kötve a riasztó áramkörével (a riasztó bekapcsolását jelezte felvillanással), így a nagyfeszültség megsütötte.

(#) sangp válasza varttina hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Érdekes megoldás, bár azon gondolkozom, hogy az állandó sugárzás mennyi idő alatt merítheti ki a kulcs áramforrását.

Szerinted?

Ja, és azzal én is egyetértek, hogy nem szabványos, házi jellegű megoldások - az egyedi kivitelezésük miatt - biztonságosabbak is lehetnek. Bár nehéz egy ezzel foglalkozó "autófeltörési szakember" fejével gondolkodni...
(#) Sebi válasza sangp hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Nem a kulcs használ áramforrást!
Az olvasó az, ami folyamatosan sugároz, ezt használja - megfelelő közelségben - a kulcs, ami a nagyfrekiből felvett, majd egyenirányított fesztől kel életre. Ekkor kezd ő adni, legegyszerűbb megoldásokban csak egy ID-t.
(#) Shivashakti hozzászólása Márc 13, 2010 /
 
Ird be az EBay keresőjébe transponder.
20 dolcsi a két biléta plussz a vevő.
(#) kuncee hozzászólása Júl 23, 2010 /
 
Helló Mindenki!

Olvasgattam a fórumban és ez a topic áll a legközelebb a problémámhoz.
A stori az, hogy egy motorkerékpár riasztójához szeretnék RFID-es kulcstartót.
Némi segítség kellene, hogy melyik adót és vevőt ajánljátok, ami esetleg nem "csak" 5 cm-ről működik, hanem mondjuk kb.1m-ről. Illetve egy tanítható azonosító lenne a legjobb, ezzel talán egy csöppet egyszerűbb lenne a dolog.
Előre is köszönet minden segítségért.

Üdv: Gábor
(#) JOCO10 válasza kuncee hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Én az alábbi kapcsolást megépítettem 10db RFID kártát (kulcstartót) tud megtanulni , de csak 5 cm távolságból müködikBővebben: Link
(#) kuncee válasza JOCO10 hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Aha, hát kösz a linket.
Bár nem is a kulcsok darabszáma vagy pontos azonosítása a cél, hanem tudjam, hogy ott van a közelben. Motorkerékpár riasztó lesz, azt azért nem nagy kunszt eltolni, már ha nagyon meg akarja durrantani vki, és ha nincs szerencsém mire oda érek még szirénázva is elviszi egy utánfutón.
A hestore-ban lehet aszem kapni 4-6 eFt körül antennával szerelt komplett RFID olvasót(ID-12, ID-20), nem tudom van-e azzal valakinek tapasztalata, mikrovezérlők közül PIC-el szoktam hobbizni, a vezérlő is az lesz.
Egy másik kérdés, esetleg aktív RFID kulccsal, működnek-e ezek a cuccok, és hol lehet elfogadható áron kapni?
(#) iamrob válasza kuncee hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Szia!

Ha megnézed az ID-xx adatlapját, benne van, hogy max 25cm-t tud a legnagyobb is. Ilyen célra inkább az RF modulokat nézd meg (akár pl. a HEstore-ban).
Én egyébként nem szívesen bíznám RFID-re semminek a biztonságát, mert szinte észrevétlenül leolvasható bármelyik kulcs egy szabványos olvasóval akár az utcán is.
(#) lovicsenko hozzászólása Márc 2, 2015 /
 
Szia Mindenkinek!
Édesanyám sajnos fekvő beteg lett, nem tudok mindig mellette lenni.
Keresek olyan megoldást (nem kell kamera, csak hang), hogy ágyból tudja irányítani a lakás ajtó nyitását (nem a kapu telefont!) vezeték nélküli vendég hang azonosítás alapján (például postás vagy barát).
Nagyon szépen köszönöm a majdani segítséget!
(#) Medve válasza lovicsenko hozzászólására (») Márc 2, 2015 /
 
Szia, tehát vezeték nélküli kaputelefont szeretnél?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem