Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 vevő készítése
Lapozás: OK   8 / 8
(#) pucuka válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 17, 2022 /
 
Végül is egy háromszög alakú jellel modulálódik fázisban a vivő. Fázsmodulációs módban demodulálva háromszöget kell kapni. Ezt azért az alacsony sebesség miatt nem, a demodulált jelben csak a harmonikusait lehet hallani. Az 5. harmonikus már jól hallható (?) csakhát elég kis szintű.
A cikkben csak írva van, ábrával nincs megtámogatva (ahogy pld a DCF -nél) egy szabványos órás menetrend.
Ha jól gondolom a szövegben leírtak szerint a moduláció "megbicsaklik" pl. óra váltás esetén, azt hallani kéne, de ki tudja kivárni, vagy óraváltás környékén kéne figyelni.
De lassú szkópon több perces eltérítés esetén látni kéne.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2022
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Jan 17, 2022 /
 
De moduláció csak másodperc váltásnál van, 100ms ill 200ms ideig, utána elvileg nincs, csak sima vivő!
Ráadásul, itt nem demodulál senki semmit, natív fázis moduláció van háromszög burkolóval, vagy négyszög FM modulációval(attól függ honnan nézzük)! 1 vagy 2 periódusnyi(moduláló függvény) ideig(100/200msec)...
(#) pucuka válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 17, 2022 /
 
Pedig valakinek demodulálni kellene, mert úgy kapod meg a 100, ill 200 ms háromszög jelet. utána 0,9 - 0,8 s szünet. Ezt lehetne láthatóvá tenni egy lassú eltérítésű szkóppal.
A majdani vevőben is el kell végezni ezt a műveletet, majd valamilyen algoritmussal kikódolni az üzenetet.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2022
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Jan 17, 2022 /
 
Nyilván demodulálva lesz majd..., csak jelenleg nem tartok ott, hogy értelmezni tudjam, amit hallok! Mert az fülre nagyon nem az, mint amit a leírás alapján hallanom kellene...
Még egyszer aláhúznám, nem a fázismoduláció háromszög jelét akarom hallani, hanem a járulékos +-6Hz FM(frekvencia) négyszög modulációt! Ehhez nem kell semmit se demodulálni, csak fülelni kicsit...
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2022
(#) sany hozzászólása Nov 8, 2022 /
 
Egy másik topikban szó volt korábban a DCF77 vevőről, ezen felbuzdulva elővettem azt a vevőmet, amivel kapcsolatban már kérdeztem tőletek.

Vannak történések.
Egyrészről, a panel előszedése után, mivel már kb. 1 éve nem foglalkoztam vele, meglepődve tapasztaltam, hogy a CA3240 IC2-t, amivel helyettesítettem korábban nem LM358-as, hanem LM386-os volt. Még jó, hogy észrevettem, most legalább.

Másrészről, a 77,5 kHz frekvenciájú jel vételére alkalmas erősítő áramkört elkészítettem egy új panelen a régi helyett. Az erősítő feszültségei így már megvannak a megadott pontokon. Hamarosan teszek fel képet a vevőről.

A két áramkört összekötöttem. Az áramfelvétel 90 mA, ezzel az erősítővel. Az áramkörben található TP2 pontra rákapcsoltam az oszcilloszkópomat. A 12 V rákapcsolása után, a szkópon futva megjelenik a jel, ami egy kicsit talán szinuszos (lesz kép). Ha kezemet a ferrit antennához érintem, akkor ez a kijelzés változik. A P2-t csavargatva, a jel szintén változik négyszög forma felé. Ebből gondolom, hogy maga az áramkör működik, persze nem a pontos rezonancia frekvencián, ami kellene.

Ezért arra gondoltam, hogy készítenék, egy DCF77 generátort Arduino segítségével. Itt a másik topikban található Bakman fórumtársunk által belinkelt DCF77 generátor. Innen vettem az ötletet.

A programot megpróbálnám megírni majd. Nem is ez lenne a kérdésem. Hanem az, hogy szerintetek járható út lenne az, hogyha készítenénk egy DCF77 szimulátort és azzal állítanám be az áramkört? Csak "Bip-bip"-et küldeni mondjuk és azt venni vele először.

Vagy inkább ez felesleges lépés lenne? Inkább próbáljam "belőni" a pontos a rezonancia frekvenciát, így kiderülne az is, hogy mennyire érzékeny a vevő.

Mit javasolnátok? Sajnos a frekvencia mérőm nem tud mérni 77,5 kHz-t. Ezért kellene valami referencia jel.

Köszönöm a segítségeteket!
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2022
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Nov 9, 2022 /
 
Esetleg TTL/CMOS IC-kből szerintetek lehetne építene egy kis adót? Legalább a vivőfrekvenciát előállítani, és rákeverni valamit?
(#) sdrlab válasza sany hozzászólására (») Nov 9, 2022 /
 
Szerintem azzal nem sokkal jársz előrébb, ha arduinos emulátort készítesz, mert az nem fog adni semmi infót sem az érzékenységről..., márpedig az a legfontosabb paramétere ennek a vevőnek!
Sokkal jobban jársz, ha olyan helyen tesztelsz, ahol viszonylag erős jelet lehet fogni a DCF77 adótól. Ott pontosan be tudod állítani a rezonanciákat, és végül a reális érzékenységről is kapsz némi képet....
Emulátor ott lehet jó, ahol nagyon a vételi határon vagy, és műszeres beállítás nélkül esély sincs vételre már... Esetleg amikor konkrét érzékenységi mérést szeretnél megejteni...

A szkópos jellegű méréseket erősen meg tudja nehezíteni, hogy sok zavart tud bevinni egy szkóp, főleg a hálózati, főleg a digitálisak! Ezt azért tartsd szem előtt...
(#) sany válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 9, 2022 /
 
Akkor inkább fülre kell majd hivatkoznom? Próba szerencse alapon? Írja a cikkben, hogy lehet hallani az adót, egy illesztőtrafóval, 600 Ω : 600 Ω. Végülis kipróbalhatom és programmal kiértékelem a PC-n. De itt is sok a zavaró környezeti hatás, mégha lenne valami jel.
(#) sdrlab válasza sany hozzászólására (») Nov 9, 2022 /
 
Azért nem egészen... Pl, ha külső antennát használsz, előerősítővel..., akkor van esély rá, hogy abból kapásból akkora jelet tudsz kinyerni, hogy egy normálisabb szkópon akár közvetlenül is láthatod, főleg jobb terjedés esetén...
Fülre az 1Hz-es demodulált kattogásokat nem a legjobb meghallani..., ez inkább akkor jó, ha keverős a vevő, és hangfrekvenciára keveri le a jelet. Akkor már jól hallani, mikor van jel...
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Nov 9, 2022 /
 
Annó sokat vacakoltunk DCF vétellel.
Ezt tedd el, jól jön majd később.
77.5 kHz-es "adó", a ferrit antenna behangolására jó (az meg nem árt).
Csináltunk "hiteles" DCF térerő mérőt, ami érdekes volt, de sok haszna nem volt.
Igazán mérni a hibaarányt kellene, ahhoz meg úgy kell megírni a dekóder szoftvert. Igazán az mondja meg, hogy milyen a vétel...
De a legegyszerűbb megoldás a led. Ha úgy pislog ahogyan kell, akkor jó a vétel. Ha csak véletlenszerűen villog, akkor meg nem jó a vétel.
DCF kódot sugárzó "műadónak" akkor van értelme, ha zavarni akarod a szomszédság rádiós óráit. De az sem úgy működik, hogy bepötyögöd a laptopon, hogy "fél kilenc", mire felordít a szomszéd, hogy "Rohadt életbe, elkéstem a melóból!".

GPS mostanság a divat, egyből jön belőle az idő, csak ki kell írni. A vétel minőségét is megmondja, nagyjából elég annyi, hogy mennyi műholdat lát.

GSP_vevo.jpg
    
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Nov 9, 2022 /
 
Lehet először egy ilyen gyári bigyót kellene vennem. Aztán dekódolt megcsinálni. Ha a dekódolás sikerül, akkor talán elővenni a nem divatos kis áramkörömet. A LED tényleg nagyon hasznos.
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem